Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lage lammerull

#1

amo sa for siden:

Jeg har så lyst å prøve å lage lammerull. Googler litt, men finner ikke skikklig svar på det jeg lurer på.
Det står ofte man skal kjøpe "svange", aner ikke hvor jeg får tak i det.Tenkte jeg skulle kjøpe en tynnribbe og bene ut, kan jeg det? Og er det svoren man da syr sammen på rullen, eller er det et kjøttlag?
Noen som vil dele sine kunnskaper om fårerull laging?


#2

Isolde sa for siden:

Svange har jeg kjøpt på nærbutikken her. Det er en liten joker. Tror du kan få det hos de fleste med kjøttdisk, men at man ofte må spørre.

Har laget med tynnribbe også men helt ærlig husker jeg ikke hvordan. Tror vi kutta av litt av kjlttrt på ene siden og la det oppå, kryddret og rullet sånn at det bare var kjøtt inni og svor på yttersiden, så knytta vi den sammen.


#3

Syrinx sa for siden:

Her selger de "lammerull-kit" i alle butikker om høsten/før jul. Men jeg bor i lammeland, da.

Vil tipse om å bruke pølsestrømpe i stedet for å sy. Mye enklere.


#4

Malama sa for siden:

Svange selges gjerne i et kjøttdisk med litt utvalg, i alle fall på denne tiden av året. Det skal sies at jeg også bor i lamme-land og har bestilt et halvt lam til jul da, så da får jeg jo også med en svange.

Men så blir jeg litt usikker når du snakker om tynnribbe og svor, for det er da ikke svinekjøtt du skal bruke når du lager lammerull?

Lammerull, eller fårerull som jeg kaller det, lager jeg ved å legge diverse stykker av kjøtt lagvis på svangen og krydder innimellom, da ligger svangen med kjøttsiden opp og "slinnsiden" ned såden blir ut når det rulles sammen og syes. Fårerull syr jeg, grovt. og har det så i en gasstrømpe kjøpt på apoteket, tubegas men tror bruk på armer tror jeg det er.

Jeg lager noe tilsvarende av svin, annet krydder, julesylte/syltaflesk eller hva en skal kalle det, da bruker jeg enten tybbribbe som jeg beiner ut eller evt får tak tilsvarende svange, slagsiden på ribba. "Jeg vil gjerne ha en svineribbe uten bein" kunne jeg si i en kjøttdisk et sted jeg bodde engang, de strakk definisjonen av ribbe svært langt... men for det formålet var det jo veldig greit så slapp jeg å beine den ut. Evt bare litt bein i ene kanten. Og den syr jeg ikke, bare surrer og sånn gasstrømpe og surrer mer. Å sy i svor er for tungt.
Tynnribba, eller da helst slagsida, deler jeg gjerne i tre på tykkelsen, neeeesten gjennom sånn at den kan brettes ut lang (altså et kutt fra hver side, og tenk så det blir rett så svoren havner ut) og så ruller jeg det hele sammen så svoren ender ytterst. Det hender jeg bommer i delingen og må improvisere litt...


#5

amo sa for siden:

:humre: Det har du helt rett i, er det rart jeg spør? :hehehe:
Men sånn svange, det finner man ikke i frysedisken på rema altså?


#6

Pegasus sa for siden:

Jeg fikk meg over sjø og vann, der møtte jeg en gammel mann... Osv. Og alle de som lamme kan, de hører hjemme i lammeland. :fnis:


#7

Malama sa for siden:

Her i lamme-land kan man gjøre det på rett sesong. Lammeland, vestlandet, ikke begrenset til Vestland.

Men svange er ikke sånn som hvermannsen bruker lenger i alle deler av landet og derfor ikke noe små mainstream-butikker nødvendigvis fører. Men jeg har kjøpt i frysedisken på en eller annen butikk en gang i alle fall.

Egentlig skulle jeg kunne tilbydt deg "min", for den som følger med mitt halve lam blir trolig delt opp og saltet på. Siden jeg neppe lager fårerull, det blir ikke spist, familien foretrekker den av svin, og fenalår. Så fårerullen blir ikke spist særlig av og da er det for mye styr å lage. Desverre. Jeg liker det jo, men liksom ikke så jeg spiser en hel...


#8

-ea- sa for siden:

Handler ikke på Rema, men på min lokale Eurospar har de det ihvertfall. Når det er sesong, da.


#9

Taien sa for siden:

Hvor får man "pølsestrømpe"? Og hva gjør man da? Ruller rullen sammen og putter i strømpa?


#10

Nextlife sa for siden:

Slagside med ilegg heter lammerullkitet her i området. Ofte medfølger nett også.


#11

Madicken sa for siden:

Nå fikk jeg lyst til å lage lammerull! Vi prøvde oss på det et år, men rullen ble litt løs og tørr. Henger i tråden for inspirasjon.


#12

kamp sa for siden:

Jeg had gelatin i, da binder det godt sammen


#13

Taien sa for siden:

Jeg spør igjen jeg... Tror nok teskje-forklaring må til her altså.


#14

Syrinx sa for siden:

Meny og Coop har gjerne, i alle fall butikker med ferskvaredisk. Hos en slakter vil det iallfall være å få kjøpt.
Jeg vet ikke hva det egentlig heter, men spør etter netting/strømpe til å ha rundt pølse eller steik så skjønner de nok.

Vi har brukt en 1,5 liters flaske som vi har kuttet opp. Tre strømpa utenpå, ha lammerullen inni og så... ja, litt slik som det foregår når de har netting rundt juletrær.


#15

Malama sa for siden:

Jeg har altså pleid å ha tubegas fra apoteket, men jeg er tom. Årets ble derfor sydd og surret. Og den er vesentlig mindre enn det jeg har gjort før om årene, med vilje. Men det trikset med flaske hørtes lurt ut, jeg sliter somregel med å få på strømpa.

Men jeg satser på at den bitte bitte lille rullen min klarer seg i år.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.