Min sønn på snart tre år har begynt på en diett der han ikke skal ha melk, soya, gluten eller egg.
Jeg er nesten helt blank, og begynner å bli ganske oppgitt. Vi skal få komme til ernæringsspesialist på sykehuset, men har enda ikke fått tid (venter på brev)
Har noen tips eller oppskrifter ville jeg blitt evig takknemelig:D
Ja også finnes det mange sorter kjeks i naturkostbutikker som er mulige å spise. De er grønne i innpakningen. (men les for all del for sikkerhetsskyld)
Det finnes glutenfri havregryn som kan spises, både norsk og svensk. Knekkebrød finnes, fra Wasa, og heter gluten og laktosefri.
Finax har en musliblanding som vi liker ganske godt og som er glutenfri, om dere sliter med å få i ham neocate, så kan dere kanskje ha neocate på musli?
Havgregryn kan inneholde spor av hvete og derfor er det 18 års aldersgrense på den. Ja, det høres rart ut, men det er den beskjeden min nevø med Cøliaki har fått av legen.
Jeg vet, men om det ikke er mistanke om cøliaki kan en person på glutenfridiett spise glutenfrie havregryn selv om de er under 18. Det fikk vi beskjed om av både lege og ernæringsfysiolog. ;)
Det står glutenfri på dem, og jeg mener å ha lest at det ikke skal være dyrket glutenholdige produkter på den jorden i minst tre år. Både Bjørns har og Semper er det vel.
Ikke vet jeg, jeg var og kikket på havregryn i dag, men det stod ikke glutenfri på, bare at de var dyrket på ett eller annet spesielt vis (husker ikke hvordan)
Damen som jobbet der påstod at de var glutenfrie, men jeg kan ikke forstå hvorfor det ikke stod på da...
Kan jeg spør hvor du bor hen?
Eller jeg kan komme med tips. Bor du i Bergen er Meny-butikkene et greit sted å begynne for å få fatt i gluten- og melkefrie matvarer. Ica på Åsane senter er også bra.
Bor du på Sandnes så har Gjestal konditori nede ved hydro-texaco stasjonen ikke så langt fra høyland og jæren forbrukslag brød og rundstykker.
Jeg mener at Helgøs matsenter på Bogafjell i det minste har en del melkefritt.
Jeg har ikke funnet Fria-brød noen steder i Stavanger/Sandnes/Bryne området. Men jeg vet at de på Coop Mega på Ålgård har mye glutenfritt og melkefritt.
Spiser han grøt enda?
I så tilfelle er jo mais, ris og hirsegrøt uten gluten. Lager du det på neocate og blander litt kanel i så smaker det ikke så aller verst.
Vi har fått beskjed om å ikke gi havregryn før etter en lang periode på glutenfritt. Så kan man sakte introdusere og se om det gir noen utslag...
Hun er 3,5 år.
Det finnes jo forskjellige grader av Cøliaki. Noen reagerer umiddelbart, mens andre reagerer ikke så kraftig. Så at noen har fått klarsignal for havregryn ville ikke jeg tatt for alle under en kam.
Brød uten gluten, melk og egg. Diverse pålegg.
Fisk, kjøtt, frukt, grønnsaker. Poteter, retter med poteter.
Smoothies av bær og juice.
Grøt kan jo lages av forskjellige glutenfrie melsorter.
Jentungen liker polentakaker, koker opp grønnsaksbuljong og polenta, former til kaker og steker i ovn. Du kan sikkert søke oppskrift på nett.
Det finnes en bok som heter/omhandler husmannskost. Den har jeg fått anbefalt for melk og glutenfritt kosthold. Har ikke sett den, men du kan f.eks titte på den i en bokhandel eller bibliotek.
Ok, folk får forskjellige retningslinjer å følge, men det kan jo da være greit å få vite om alle retningslinjene. Så kan man ta en beslutning ut ifra det.
Ja, derfor bør man lytte til ernæringsfysiologer og leger på sykehus som følger opp din sak. Det er liksom ikke bare å ta en beslutning om at det kan sikkert jeg også gi siden den og den har fått klarsignal. Kjenner man da godt nok til hvorfor klarsignal er gitt i nettopp det tilfellet og vil dette gjelde for ens eget tilfelle?
Han har blitt tatt prøver av, disse slår ikke ut. Han har fått utslag på avføringsprøve, men det tydet viss ikke nødvendigvis på cøliaki. De har tatt cøliakiprøver av meg som slår ut på Gliadin IgA (52, skulle hvert under 20), men dette sannsynliggjorde ikke cøliaki...
Har selv spurt meg utallige ganger hvorfor gluten skal kuttes ut når de påstår at han mest sannsynlig ikke han cøliaki, jeg opplever det bare som at de langt i fra er så trygge på at det ikke er det som de gir uttrykk for :nemlig:
Det mener ikke Cøliakiforeningen og NAV. De mener derimot at man ikke skal sette noen på glutenfri diett før man har tatt biopsi på dem.
Vi har vært i tilsvarende situasjon med Lillebror som nå er 4,5 år. Jeg klarte til slutt å (bokstavelig talt) grine meg til en biopsi, og da var den negativ, muligens fordi han hadde levd glutenredusert fram mot biopsien. Ett år senere var han så dårlig at vi valgte å sette han på glutenfri diett til tross for negativ biopsi, og nå er han i veldig god form.
Jeg har ingen kompetanse på området utover erfaring med egne barn, men jeg syns det høres veldig rart ut å sette han på så streng diett uten å undersøke magen skikkelig først.
Håper det ordner seg for gutten din, og at dere finner ut hva slags diett han skal ha for å bli i god form.
Men han vil ikke høre på meg, jeg har mast om dette sikkert 10 ganger. Og når jeg snakket med ernæringsfysiologen i dag, syntes hun og at det var rart...
Noen som har tips til hvordan jeg skal få han til å høre på meg??
Ja, det er veldig rart. Det er noen som drar nytte av å spise glutenfritt selv om de ikke har fått påvist cøliaki, men da er jo alle prøver som er mulig tatt.
Jeg måtte grine meg til en biopsi på Lillebror. Da var han to år og hadde kastet opp til han ble innlagt, så da måtte vi bare vente i to måneder.
Jeg fikk veldig god hjelp hos barnelege Gisle Rød, på Strømmen, og på Voksentoppen, Rikshospitalet.
Cøliakiforbundet var også veldig hyggelige da jeg ringte dem, og de insisterte på at jeg ikke skulle sette han på glutenfritt før biopsien.
Hvis ingenting annet fungerer, kan du be om å få en annen lege. Men du må uansett fortsette å gi han gluten fram til biopsien, hvis den skal gi utslag.
Det er ingen private som tar biopsi på barn under fem år, iallefall var det ikke det for to år siden.
Ernæringsfysiologen var bare helt utrolig, hun forklarte og fortalte, og var så forståelsesfull :D
Og når det var noe hun ikke visste så sjekket hun det opp og ringte meg tilbake.
Er skikkelig fornøyd med henne altså!!
Lillemann har blitt mye flinkere å drikke Neocaten sin og nå :highfive:
Hva har han sagt er årsaken da? Det er jo standard at man tar biopsi, så han har nok en grunn, men hadde det vært mitt barn så hadde jeg villet høre grunnen.
Lillegutt hadde ingen utslag for cøliaki på noen som helst slags prøver, og flere av dem ble tatt flere ganger for å være helt sikker. Det ble tatt biopsi av tynntarmen i en helt annen sammenheng. Og jammen meg viste prøven at han har cøliaki. 2 dager på glutenfri kost og jeg hadde ny gutt...
Gastrologen forklarte at det er ytterst få som har cøliaki som ikke viser seg i blodprøver.
Jeg bor i gokk og bestiller glutenfri mat fra www.allergikost.no
Da får jeg eske med varer på posten på null komma svisj.
Jeg har kjøpt brødmaskin og baker glutenfrittbrød i den ca. annenhver dag med godt resultat av ferdigmiks tilsatt litt div. :jupp:
Vi måtte slutte med neocate... Etter 1mnd på dette så hadde han gått ned over 0,5kg. Vi fikk ikke i han vanlig mat :(
Men vi fortsatte på dietten, og han la på seg igjen...
Nå har vi forsøkt å innføre egg, han fikk utslett rundt munnen... Men ikke problemer med magen. Nå er egg blitt fjernet igjen, og vi venter på at utslettet skal gi seg...
Så skal vi forsøke med soya...
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.