Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Utfordrer Hareide tilliten til det politiske systemet?

#1

Lille meg sa for siden:

Erna Solberg påstår at Hareide utfordrer tilliten til det politiske systemet hvis han feller regjeringen, og at det er maktbehov og mangel på demokrati. (Dagens Næringsliv)

Er FP enig med Erna?


#2

Input sa for siden:

Nei. Heller tvert om. Dersom han gjør det, er det tvert om et tegn på at demokratiet fungerer. Får ikke lest artikkelen dog.


#3

nolo sa for siden:

Nei, jeg syns Hareide er modig og demokratisk innstilt. Han har gjort grundig greie for sitt standpunkt, og han og KrF var tydelige på at de ikke hadde noe til overs for FrP gjennom hele valgkampen. Høyre og Solberg har gått til populistisk høyre, og er milevis fra kristne verdier i både politikk og retorikk. Jeg har lenge lurt på hvorfor KrF ikke har byttet side nasjonalt.


#4

Candy Darling sa for siden:

Nei, det er jeg ikke enig i. De har rett til å søke makt der de vil.

Jeg skjønner imidlertid godt at resten av høyresiden reagerer på at Hareide kaller det et valg mellom riktige og gale verdier.


#5

Anne C sa for siden:

Nei han utfordrer ikke tilliten til det politiske systemet.


#6

nolo sa for siden:

KrF definerer seg so et sentrumsparti, og da er vel "resten av høyresiden" ikke helt riktig. I Bergen, for eksempel, samarbeider de med AP og Venstre, og de har jo vært tydelige på at FrP er uspiselige for dem. Og hvem kan klandre han som ble beskyldt for å sleike imamer oppetter ryggen for å skifte side. :knegg:


#7

Polyanna sa for siden:

Det er tøysete, syns jeg.

Mulig at velgerne som stemte på dem blant annet fordi de sa det skulle støtte en Erna-regjering kan bli litt snurte, men det handler om valgløfter, ikke demokrati.

Minst like interessant er det at det kan hende partiet blir kuppet med masseinnmeldinger nå. Det skjedde med labour i uk, gjorde det ikke?


#8

mkj sa for siden:

Hvis han gikk til valg på borgerlig regjering så forstår jeg hva Erna mener. Men jeg forstår han også, sånn at det er sagt.


#9

Billa sa for siden:

Nei, this is the name of the game. Dessverre. Jeg synes det er veldig betenkelig at et så marginalt parti som knapt klarer sperregrensen får så mye makt og spalteplass, men det er jo sånn vi har det i Norge så lenge vi har partier i bøtter og spann.


#10

polarjenta sa for siden:

Nei, det gjør han ikke. Og han har vel sagt at han støtter høyre, men ikke FrP. Og når høyre syns at det å regjere med FrP er fint så skjønner jeg han ser seg om etter andre muligheter.


#11

Input sa for siden:

Her er jeg veldig uenig med deg. Jeg synes tvert om at det er ekstremt viktig at andre partier sier tydelig at verdiene som Frp fronter er gale verdier. Vi får en stadig mer polarisert debatt og ganske mye av det som skjer i Frp er helt forkastelig. Det må andre partier kommunisere tydelig.


#12

Blå sa for siden:

Nei. Det synes jeg ikke. De var klare på at de ønsket Erna Solberg som statsminister, men ikke å gå i regjering med Høyre. Nå har de vært støtteparti for regjeringen en stund og det er fullstendig logisk å ta en gjennomgang på om det er verd det eller ikke.

Å være i sentrum må jo bety at man kan støtte til begge sider. Ellers må de ta konsekvensene av eget valg og definere seg som en del av høyresiden.

Ellers er jeg strengt tatt enig i at det er litt vittig at et så lite parti får så stor betydning, men det er nå en gang en funksjon av vårt politiske system.

Og så synes jeg at FrP er latterlige. De er verdensmestere i å snakke stygt om andre og trekke deres verdier og motivasjon i tvil. Og med en gang noen sier den minste lille ting om at det kan være et verdivalg å ikke støtte dem, så går de rett i offerrollen og sutrer. Politikk handler om verdier og det må det være lov å snakke om. Dersom Ketil Solvik Olsen ønsker et varmere samfunn (og det tror jeg egentlig på at han gjør, han fremstår som hederlig), så må han virkelig ta et oppgjør med eget parti først. Han har større sjanse for å påvirke der.


#13

nokon sa for siden:

Så vidt eg har skjønt, gjekk Hareide til valg på eit sentrum-høyre-alternativ. Han gjekk til valg med Solberg som statsministerkandidat og han gjekk til valg med eit heilt klart signal om å ikkje atøtte FrP i regjering. Eg forstod aldri dette, all den tid Solberg sitt alternativ var FrP. Det var allereie her noko som skurre, med Solberg som statsminister utan FrP. Men det tredje han sa før valet, var at ei stemme på KrF var ei stemme på krf-politikk.

Hareide gjentok gong på gong at dei først og framst ønska ei regjering som fører KrF sin politikk. Han har gjentatt menneskeverd så mange gonger at det nesten har blitt forslitt. Og dersom vi ser bort i frå den store plassen abortspørsmålet,et får i KrF sin politikk, er det langt fleire berøringspunkter mellom den kristne menneskeverd-tankegangen til KrF og venstresida si forankring i solidaritet. Eg har diskutert med ein del konservative KrF-arar på fb, og det er ingen som kan svare på korleis frp-samarbeidet var mogleg, med det fokuset på menneskeverd som KrF ønsker å fronte.

Eg trur at KrF, dersom landsmøtet vedtar Hareide sin kurs, vil kunne fylle det hullet eg lenge har opplevd at det er, mellom sentrum og AP. Og eg trur og dei vil få større gjennomslag for dei store linjene i politikken sin, ved å gå for ein meir sosialistisk fordelingspolitikk. Så sånn sett held han valløftet om å jobbe for gjennomslag for KrF sin politikk. Han held og løftet om å ikkke bidra til å sette FrP i regjering. Han bryt løftet om å gå til val med Erna som statsministerkandidat. Men samtidig er har og Erna gjort det umogleg å innfri dette løftet, fordi ho har avvist eit sentrum-høyre-alternativ.

At Høyre, etter å ha blokkert for det alternativet Hareide gjekk til val på, anklager Hareide for å bryte løfter, heng ikkje på greip.

(Eg har ikkje tilgang på saken i HI, men har høyrd den parafraserert over radio i dag).


#14

Candy Darling sa for siden:

Det er litt rart å ikke definere KrF som et ikke-sosialistisk parti frem til nå, synes jeg, selv om de har samarbeidet lokalt på tvers (det har jo alle partier, lokalpolitikere er pragmatiske). Det er jo derfor de kaller det et historisk veivalg og linjeskifte hvis de nå for første gang feller en ikke-sosialistisk regjering, for selv å gå inn i en sosialistisk (med støtte av SV).

Det morsomste med dette er å se hvordan alt det ultraverdikonservative ikke lenger er en utfordring for venstresiden. :knegg: Eller er det noen som ser for seg at vi skal diskutere abortloven, surrogati, bioteknologi, kontantstøtte og ekteskapslov med det første? Det er vel det jeg kommer til å savne minst av KrF på høyresiden, hvis det ender der.


#15

Tallulah sa for siden:

Jeg tilhører venstresiden og et på ingen måte udelt positiv til regjering med KrF, nettopp på grunn av verdispørsmålene deres.


#16

Candy Darling sa for siden:

Ooh, og reservasjonsretten! Den var jo nettopp på Dax18 igjen pga spiral-legen. Og jaggu sa hun fra KrF ikke «obligatorisk refleksjon» på nasjonal rikskringkasting! :elsker:

:knegg: Har ikke sett Lysbakken sitte så stille i båten siden sist Brann var i nedrykksstrid.
(Neida. Fjaset. Litt.)


#17

Lille meg sa for siden:

Jeg har hørt det påstått jeg også. At det nå er mange fra høyresiden som har meldt seg inn i KrF for å kuppe. Litt googling gjør at jeg finner at for eksempel sjarmklump og Alliansen-leder Lysglimt har meldt seg inn i KrF for å påvirke i Oslo. Så dumt, da at man visstnok er litt for seint ute (se her):

Jeg håper ikke det blir denne typen kupping. Det ville jo faktisk utfordrer min tillit til det politiske systemet samt at det definitivt ikke var spesielt demokratisk.


#18

Lille meg sa for siden:

Tjaaah. Jeg husker ikke helt saken og måtte google, men her står det at

Jeg vet om folk som vendte SV ryggen etter det der.


#19

Tallulah sa for siden:

Fra en venstrevelger hvis parti sitter i regjering med FrP. :humre:


#20

Candy Darling sa for siden:

Ja, her er det kameler på menyen over hele linja. :knegg:

Men dette føles akkurat nå litt som hvis det kommer en ukjent arving inn til gamle, slitsomme tante Bertha; dritirriterende at noen skal konkurrere om arven, men litt skadefryd for at de skal få slite med alle nykkene til kjerringa.


#21

Tallulah sa for siden:

Godt oppsummert. :knegg:


#22

amo sa for siden:

Kan regjeringen trekke seg, la de andre komme til makten uten at krf får for mye å si? Da trenger man vel ikke forhandle med krf.....


#23

Lille meg sa for siden:

Bare sånn apropos tillit til det politiske systemet, maktbehov og mangel på demokrati. Jeg kan virkelig ikke huske at Høyre gikk til valgkamp med innstramming i abortloven som sak?


#24

Candy Darling sa for siden:

Dette er vel en diskusjon rundt kriteriene for å tillate abort og fosterreduksjon etter 12. uke, ikke en innstramming per se? Det er vel ikke noen overraskelse at H er delt i det synet, akkurat. Det er er nettopp et av de punktene der gamletanta har funnet støtte.


#25

Lille meg sa for siden:

Jeg prøver ikke å diskutere hva Høyre er delt i synet på eller ei. Jeg syns det er fryktelig pussig at Erna begynner å snakke om å endre - eller presisere - abortlover etter at hun først har påstått at KrF og Hareide ødelegger tillit til det politiske systemet samt at Hareide har opptrer som han gjør fordi han har et maktbehov.

Det er mulig jeg har gått glipp av ting her, men dette framstår for meg som om hun egentlig kunne sagt alt om seg selv, heller enn om Hareide.



#27

Strå sa for siden:

Jeg vet ikke hva "vi" tenker om Giske i regjering, men jeg vet godt hva jeg tenker om det. Fyren har fortsatt ikke forstått at han har presset seg på kvinner og at det er galt (han har jo tatt nei for et svar og stoppet liksom) og kan neppe være egnet til noen posisjon som helst. Skjer noe slikt kommer jeg til å melde meg ut høyt og tydelig, med tagging av flest mulig AP-venner, slik at de ser hva som kan settes i gang. Såh!


#28

Polyanna sa for siden:

For AP kan jo ikke dette være et veldig attraktivt scenarie? De trenger jo VELDIG å rydde i eget hus først, få orden i rekken, få Giske på huet og ræva ut (og DET kommer ikke til å være lett!), la Hadia Tajik få litt mer erfaring (litt mer tyngde, litt sterkere allianser, få slipt av et par kanter) og at Støre får på plass en posisjon som leder. Dette kommer veldig tidlig!

En av de sterkeste ankepunktene mot Erna er at hun er en ganske svak leder, hun har latt FrP styre på, hun har skjøvet beslutninger hun selv burde tatt over på vippepartiene, osv. Jeg tror ikke Støre er bedre der. (Jeg syns begge to er bra folk, egentlig. Men Stoltenbergs lederevner har de ikke)


#29

Tante Sofie sa for siden:

Hareide presiserte jo også før valget at han ikkje kom til å frede Erna for fire år. Men, klart, det brenn jo rundt beina på dama, så forstår jo at ho har behov for å forsvare sin posisjon.

Trur dette totalt sett er ein bra ting. Den høgrepopulistiske retorikken som har spredd seg i Europa, og også nådd oss med full styrke, kan vi ikkje vere bekjent av. Så at nokon tek ansvar for å få den type element ut av regjering er bra. Så bra at eg tenker at Ap berre må gjere seg klar til å svelge ein og annan kamel altså.


#30

Fløyel sa for siden:

Hva skjer med Hareide hvis flertallet av partiet ønsker et H/Frp samarbeid lurer jeg på. Utfordrer han tilliten som leder i sitt eget parti, dersom de nå går mot Høyre?
"Høyresiden" i KrF mener Hareide har gått i mot sin ledergruppe ved å være i dialog med Støre i et år, uten å drøfte dette med sin ledergruppe i forkant.

KrF og V mistet over 2.000 medlemmer i januar, spørsmålet er om de 1.000 som nå har meldt seg inn er gamle som har meldt seg inn igjen eller medlemmer som ønsker å kuppe det ekstraordinære landsmøtet.


#31

Karamell sa for siden:

Hva skjer videre nå da, tror dere?


#32

Ine sa for siden:

Synes egentlig at det er ganske rart at han og KrF helhjertet har støttet Erna og Siv, og nå snakker han om at det er til det beste for landet at de går i en annen retning..

Hadde vært interessant å høre konkret hva denne regjeringen gjør galt, han har jo vært med å støtte opprettelsen av denne regjeringen.

Skjønner liksom ikke helt logikken.


#33

sindrome sa for siden:

Hareide sier mye i talen sin til landsmøtet tidligere i dag.
Utdrag følger under:
"...fremmet vi et forslag i Stortinget om en konkret handlingsplan for å forebygge uønskede svangerskap og få ned aborttallene. Ikke litt, men mye. Med en tredjedel på ti år. Det var virkelig forslag om en storsatsing. På opplysning. Prevensjon. Støtte til unge familier. Trygghet for barnefamiliene.

Vi vil styrke ideell sektor. Legge til rette for dugnadsånd, nestekjærlighet, samfunn nedenfra. Her er kommersialisering, markedskrefter og ensidig tro på konkurranse vår hovedmotstander – og den troen står sterkere til høyre enn til venstre for oss.

Vi vil nå klimamålene. Regjeringens budsjettforslag slår fast – vi er i ikke i nærheten av målene for 2020, 2030 eller 2050.

Vi vil øke bistand til verdens fattige. Norge må ikke bli en nasjon som er nok med seg selv. Her var det Sp, Ap, SV og Venstre som sikret et vedtak i Stortinget i 2016 om at bistanden alltid skal ligge på 1 %.

Vi vil øke barnetrygden. Få barnefattigdommen ned og fødselstallene opp. Her er SV vår nærmeste allierte.

Vi vil ha en skole med flere lærere, færre tester og mindre press.

Vi vil ha landbruk i hele landet. Storbruk og småbruk og levende lokalsamfunn. Her er liberaliseringsiveren hos FrP og Høyre, ja til og med i Venstre, vår motpol. Vi vil ha levende lokalsamfunn over hele Norge. Det gode liv leves ikke bare i våre byer.

Her tror jeg at jeg snakker for alle når jeg sier: Vi er grundig lei av å bekjempe regjeringens ensidige sentraliseringsreformer."

Han lister også noen punkter der han ser at de er nærmere høyresiden, men at den er kortere.


#34

gajamor sa for siden:

Veldig mange som drar fram Erna sitt løfte om å diskutere abortloven. Tror det er en del som blir skuffa hvis det er høyresida som vinner, for den endringen er det ikke stortingsflertall for.


#35

Input sa for siden:

Det er vel neppe reellt flertall for å i det hele tatt diskutere det innad i regjeringen heller. Venstre er jo helt soleklare på at det er uaktuelt, og veldig mange i Høyre også. Vet ikke om FrP har uttalt seg?


#36

Candy Darling sa for siden:

Der var vi stuck med tanta, ja. :knegg: Dette skal bli interessant.

Input: det er klart det er mange kort på bordet som nå må spilles på nytt. Alle skjønner at KrF må ha wins nå.


#37

nolo sa for siden:

Det tipper jeg var spikeren i kista for folkepartidelen av Kristelig folkeparti.


#38

gajamor sa for siden:

Går nok en del kristensosialister til sv og ap.


#39

Lille meg sa for siden:

Kanskje vi kan få økt barnetrygden? Den har stått på stedet hvil siden 1996! Den burde vært koblet opp mot grunnbeløpet.


#40

Java sa for siden:

Sjansen for det hadde vel vært mye større om det valgte motsatt vei.

Knut Arild Hareide har imponert meg! Jeg synes det er trist at han nå kommer til å få en mye mindre synlig rolle, selv om KrF aldri har vært mitt parti. Jeg tror også at dette er slutten på KrF, det er ingenting som tilsier at de kommer til å bli større med det som skjer nå.


#41

Lille meg sa for siden:

Absolutt! Men man kan jo krysse fingrene likevel. Jeg klarer ikke for mitt bare liv å tro at KrF på noe vis kan få gjennomslag for å innskrenke retten til abort.

KrF har aldri vært mitt parti, men Hareide syns jeg har framstått med troverdighet og integritet hele veien. Jeg mener han tidlig i prosessen sa at han ønsket å være en motvekt mot høyreekstremismen som vokser fram i Europa. Han har også vært tydelig på at vi må ha større fokus på miljø.

Jeg sliter med å tro at KrF kan overleve dette og klare å karre seg over sperregrensen ved neste valg.


#42

gajamor sa for siden:

:gaah: Har ikke tid til dette abortlov-tullet nå! Klimaendringene løper løpsk, og vi utsletter naturmangfoldet dag for dag. Og så skal politikerne sløse bort tida si på å akkedere om endringer i paragraf 2 som er store nok til å tilfredsstille KrF, og små nok til å ikke gjøre alle andre velgere forbanna. :sint:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.