Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Intervjue barn om vold og overgrep uten foreldrenes samtykke

#1

Nenne sa for siden:

Denne saken: www.p4.no/nyheter/spor-barn-om-overgrep/artikkel/749288/ synes jeg er rar. Å skulle intervjue barn helt ned i 12-årsalder om vold og overgrep uten foreldrenes samtykke. Kan dette i det hele tatt være lov?

Jeg mener jo at foreldrene burde ikke bare samtykke, men også kunne si nei til slike intervjuer hvis barna kan føle at det å måtte gjennomgå dette om igjen med fremmede kan være vondt og vanskelig og i hvert fall i det minste være tilstede under intervjuet hvis barnet/ungdommen ønsker det.


#2

Input sa for siden:

Det er jo ikke snakk om intervjuer, men spørreskjema. Jeg vil tro dette er klarert med alle det trengs å klareres med, og jeg ser ikke hvorfor det ikke skulle vært lov. De har nok rett i at barn som blir utsatt for vold og overgrep, ville blitt nektet å delta. Det viktigste er at de har kompetanse tilstede som kan fange opp barn som trenger noen å snakke med etter gjennomført undersøkelse. Det er jo heller ikke snakk om å henvende seg til barn man vet har opplevd traumer.

Noen ganger er kunnskap viktigere enn foreldres rett til å nekte barna sine å uttale seg. Dette er vel ett av områdene hvor det helt klart er sånn.


#3

Wix sa for siden:

Enig med input. Det er verre å ikke få kunnskap om dette. Det er ikke skadelig å bli spurt, verken for de som har vært utsatt eller for de som ikke har det. Og disse forskerne har et apparat klart dersom det skulle oppstå reaksjoner.


#4

Wix sa for siden:

Og det er forresten både lov og klarert med forskningsetiske komiteer.


#5

Nenne sa for siden:

Hvor finner du info om det? Apparatet og avklaringene.



#7

Nenne sa for siden:

Takk!


#8

nokon sa for siden:

Eg tenker og som Input. Det vil ikkje gi representativt utvalg dersom foreldre må samtykke.


#9

ullmor sa for siden:

Det er altså ikke anonym besvarelse?


#10

Wix sa for siden:

Jo, men om de ønsker å snakke med noen må de velge mellom noen alternativer for hvem de ønsker at skal kontakte (eks helsesøster, lærer, forsker), ønsket kontaktform (SMS, ringe), og oppgi navnet sitt.


#11

Input sa for siden:

Nær sagt alle forskningsdata må jo anonymiseres.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.