Det har så lett for å bli mykje eingangsgreier og plastræl, frå innpakkingspapir og gavebånd, til pynt og lys og lykter og slikt innover mot jula. Eg har lyst til å ha ein tråd med inspirasjon til å kjøpe minst mogleg inn mot jula.
Ein del ting er det vanskelig å komme unna, som mat og gaver. Men korleis kan ein redusere forbruket maksimalt inn mot jula?
Bruktkjøp: Gjerne avtale å kjøpe brukte gaver eller gi bort ting ein sjølv har brukt.
Låne utstyr, for eksempel finne utav appen "Nabohjelp" og låne kakeformer og kromkakejern og alt det andre som ein bare bruker ein gong like før jul.
Planlegge innkjøp og halde seg til handleliste, "kikking" i butikkar er i alle fall ei kilde til impulskjøp for min del.
Gå gjennom julepynt og finne ut kva eg faktisk har i november, ikkje tre dagar før jul. Kan hende eg slipper dobbeltkjøp eller panikkjøp av julestjerne, fordi den gamle ligg i påskepynt-boksen.
Jeg prøver å handle mest mulig brukt, og lage mest mulig selv. Til gavepapir har jeg brukt gråpapir (som vi alltid har, det bruker vi som bokbind også) som jeg har fiffa opp med glittertape og stickers og slikt.
I god tid avtale hvem man ikke gir gaver til eller skifter "nivå" på, hvis det er aktuelt å rydde litt i. Har i hvert fall noen jeg sluttet å gi gaver til for noen år siden, og i samme momentet sa at jeg ikke ønsket meg gaver og at det ikke var nødvendig å gi meg noe.
Noen er jo veldig tidlig ute med å tenke julegaver, så egentlig er det passe å avtale gavestopp i januar :knegg:
Til barna; ønsker meg bare ting de har laget selv.
Ellers; bare en gave til hver, og det er nyttig/ ønsket eller penger.
Ikke handle inn mer mat enn man faktisk realistisk kommer til å bruke/ spise, er i hvert fall aktuelt i vår familie :knegg:
Ha en plan for rester (vi har f.eks. tradisjon for kalkunsalat til lunsjen dagen etter at vi har hatt kalkun).
Invitere til potluck-lunsj, hvor hver har med julemat-rester? Kan være en hyggelig juletradisjon. Og en manns rester er det noen andre ikke har spist i jula, og er kjempeglad for å få smake.
Bake julekaker sammen med noen, og dele resultatet (framfor at alle har en diger boks av alt).
Det som skal kjøpes: kjøpe det noen har lagd, kjøpe av en lokal produsent, kjøpe av en lokal butikkeier og ikke en internasjonal kjede.
Ha juleverksted og lag pynt og gaver. Man kan lage mye fint av ting man har fra før av, eller ting man finner i naturen. Dorullkjerner er undervurdert. :nemlig:
Nå har ikke jeg julefeiring hos meg, og ikke har jeg stor plass, så noe nytt av pynt og stæsj blir det ikke.
Gavene til svigerfamilien er spiselig eller som i år, laget av resirkulert stoff.
Kan godt kjøpe brukt hvis jeg finner det mottaker ønsker seg. X fikk glass fra bruktbutikken i fjor.
Sparer på esker som gaver kommer i for å eventuelt bruke de til egen innpakning.
Jeg skulle ønske man kunne ha flergangsinnpakning! Tror det er i Thailand at man bruker stoff faktisk, og det tar jo heller ikke vanvittig med plass. Bokser er en annen ting, men det tar endel plass, og er gjerne ikke forenelig med lite lagringsplass. Og så blir man jo også prisgitt de man gir til... Hva gjør de med flergangsinnpakningen? Kaster de så er det jo ikke noe særlig. Er gråpapir bedre enn vanlig gavepapir resirkuleringsmessig?
Gi opplevelser fremfor ting, hvertfall ting man ikke er sikker på er et klart behov.
Et år sydde jeg skoposer til alle julegavene, med plan om å sanke dem inn på julaften og bruke dem igjen året etter. Dessverre ville alle mottakerne beholde sine og bruke dem. :humre:
Gråpapir kan gjenvinnes, mens gavepapir går i restavfall, så gråpapir er fint.
Jeg pleier ikke å ryke på shopping-smeller før jul. :gruble:
Tror oppskriften er planlegging og å unngå kjøpesenter. Her ber jeg om ønsker fra folk, bestemmer meg for hva jeg skal kjøpe (begynner nå) og så kjøper jeg det. Ofte handler jeg på Black Friday, men da bare det jeg på forhånd hadde bestemt. Netthandel og handel i lokalmiljøet med sine begrensede muligheter for fristelser hjelper også.
I fjor ga søsteren min og jeg hverandre teaterbilletter, stor stas.
Jeg tror vi har mest å vinne på å gå tilbake til at julegaver til barna våre kan være ting de trenger. Det er en trend i samfunnet nå at barna skal få alt de trenger utenom og gaver skal være bare stas, og mange tenker jo slik om voksne også. Det fører utvilsomt til et unødvendig høyt forbruk.
God tråd.
På onsdag kom jeg over digre poser med små tomat og små paprika på den lokale coopen til kr. 10,- Pr. pose. Det var over en kilo i hver pose. (Fra den «smågodthylla» i grønnsaksdisken, og disse begynte å bli godt modne men vel så brukbare likevel).
Disse ligger nå i kjøleskapet, og i morgen planlegger jeg å halvtørke tomater med litt urter og krydder og å grille de små paprikaene og å legge de sammen i olje på glass. Massevis av gode julegaver
Jeg gir gjerne litt kjedelige gaver og gjerne ting som folk faktisk ønsker seg. Og jeg er åpen for at de bytter ting dersom det ble feil. Ungene kan gjerne få ting som klær eller sengetøy, faktisk er sengetøy noe som hadde vært greit å få i år, vi har mye som er utvasket og litt barnslig. Jeg har også bestemt at vi ikke kjører vanlig pakkekalender i år, det ble for mye dill dall og småting i fjor. Jeg bruker å prøve å skrive ned alle ideer og ønsker jeg hører på en liste på telefonen, da har jeg en oversikt dersom noen spør om hva vi eller ungene ønsker seg og jeg har ideer for hva jeg selv skal handle.
Jeg har pakket i gråpapir i mange år, for det irriterer meg å bruke plass i restavfallet til gavepapir.
Ellers tror jeg det er mat jeg kan skjerpe meg mest på. Jeg får litt sånn hamstretendenser når det nærmer seg jul, må være helt sikker på at vi har mat til alle eventualiteter. Og så blir det for mye hvert eneste år. Så der skal jeg prøve å skjerpe meg.
Jeg er ganske bevisst i forhold til mat, og har alltid vært det. Så den er i boks.
Men: ikke noen pakkekalender, begrense antall gaver, ikke kjøpe ny julepynt, men heller kjøpe brukt om jeg ønsker meg noe mer, støtte opp om lokale produsenter både i forhold til mat og gaver (mer miljø). Vi trenger heller ikke juleklær eller slikt.
Vi har kuttet ned på antall gaver. Gir feks bare til tante- og onkelbarn og ikke våre søsken. Går ut med venner istedet for gave. Barnas besteforeldre får fotobøker og noe ungene har laget. Barna får noe de trenger og vi voksne spleiser på opplevelser som konsert, middag ute, helgetur etc til hverandre. Fører lister over gaveideer og hva de fikk året før, så blir lite impuls.
Barna får sjokoladekalendre og er kjempefornøyde med det. De har aldri fått pakkekalender siden jeg ikke har helt tålmodigheten og lysten til å kjøpe inn 24-48 små gaver. Har istedet funnet på noe koselig i helgene før jul som julegrantenning, konsert og kakebaking.
Mat er nok det vi er dårligst på. Tror fortsatt vi har ribbe i fryseren fra i fjor. Så må bli flinkere til å skrive lister og planlegge godt der. Restelunsj/middag med venner var en god ide!
Godt innspill Nokon! De voksne i min familie gir en felles gave til hver. Det er organisert sånn at jeg f.eks skal kjøpe gave til mor, mor skal kjøpe til søster, søster kjøper til far, far kjøper til meg. Og så bytter vi gaveansvar hvert år. Men jeg jukser og gir i tillegg mindre hjemmelagde gaver (sokker, votter o.l) til alle. Fordi jeg synes det er koselig. Men det skal ikke være kjøpegaver.
Jeg gir noen ganger bort bøker jeg har lest selv, fordi jeg tror de vil passe til mottakeren. Altså brukte bøker.
Ellers så har jeg hatt kjøpestopp på det aller meste i hele 2018. Det går overraskende greit. Jeg har kjøpt noen gaver da. Trodde jeg ville komme til å ha en lang ønskeliste når året gikk mot slutten men det er fortsatt svært lite jeg føler jeg trenger. Kanskje noen ullstrømpebukser uten hull...?
Ja! Lue trenger han, men får bruke den blå, litt trange frem til julaften. Jeg skal pakke inn gaver i alt jeg finner hjemme som jeg allerede har (gråpapir, gavepapir, stoffrester, tøyrester). Bake passe. Vaske lite :knegg:
Mine arvinger får sommeraktiviteter i julepresang, feks leir og sånt, eller gavekort på lommepenger til en aktivitet. Endel av de leirene og campene koster flere tusen kroner, synes det er en grei julepresang.
Fikk en gang skøyteposer - et gammelt håndkle brettet og sydd med bånd i løpegang, en til hver skøyte. Genialt for å holde jern tørre og beskytte mot riper, kan fint være «innpakning» til en gave eller to, også.
Opplevelsekalender går vi for i år, lavterskel, og et par dager med noe smått. Fant gode tips her inne. To av dagene blir det godteri, en dag et blad hver (allerede kjøpt fra bruktbutikken), flaxlodd to dager og så må jeg finne noe til fire dager til.
Jeg har satt et tak på rundt 500 kr på gavene til familien i år. Og ca 150 på de tre venninnegavene jeg kjøper/lager. Én gave til hver. Jeg har helt fra 70-tallet brukt gråpapir og hyssing/garn til å pakke inn gaver. Tegnet julemotiv på hver enkelt pakke i mange år; nissebarn som lekte, fjøsnisse med grøt, lyslykter etc. Bruker fremdeles gråpapir, ingen grunn til å endre på det.
Når jeg tenker etter har majoriteten av gavene alltid vært noe mottakeren trenger, enten det var voksne eller barn. Vi har de siste 10-15 årene hatt ønskelister på nett, disse blir fortløpende oppdatert og er svært så innholdsrike og varierte mtp prisnivå. Jeg har voksne barn og barnebarn, pluss et lite nytt barnebarn på bare noen dager, så kalender er ikke aktuelt lenger/foreløpig. Da ungene var små fikk de for det meste sjokolade i kalenderen, og så spedde vi på med 4-5 mindre gaver innimellom.
Mat er ikke så høyt prioritert, dvs. vi kjøper ikke inn mange forskjellige matvarer bare fordi det er jul, men handler heller mer i romjula hvis vi skulle slippe opp for det det går mest av. Vi har faktisk prioritert god mat og digg i førjulstida, gjerne invitert hele familien til adventskos på søndagene med kakao og julekaker. Eller til kveldsmat med litt ekstra godt pålegg.
Vi kjøper ikke heller så enorme mengder mat selv om det er jul. Kanskje litt ekstra i forhold til pålegg, men ikke så mye. Og kanskje noen ingredienser til (noen få) julekaker/konfekt før jul. Middager må man jo ha uansett, selv om pinnekjøtt selvsagt er dyrere enn spaghetti. Og butikker er åpne i romjula.
Føler absolutt ikke at vi har noe overforbruk av mat (eller godteri) i jula.
Ikke vi heller. Barna spiser stort sett det samme som vanlig, eldste og jeg noe ekstra pålegg. Litt mer snacks, brus og kanskje noe mer vin. Vi er jo bare tre og har lite selskap. I år skal vi bort nyttårsaften (i fjor var vi 16 hos oss) og vi skal også bort julaften.
Å ikke handle inn annen mat til jul enn det vi har til vanlig, er virkelig ikke noe mål for meg. Den ene uka i året kan få være noe spesielt. Vi har jul hjemme hos oss selv, og baserer oss ikke så mye på det andre har handlet inn av julemat. At kjøleskapet er stappa i julen betyr ikke at vi kaster mye. Jeg baker kaker som blir spist i løpet av førjulstiden og julen.
Så her tenker jeg at hva en handler de andre 51 ukene i året er mye viktigere å fokusere på.
Vi har aldri vært blant dem som har brukt ekstreme summer på julegaver folk ikke trenger, så jeg kommer ikke til å endre så mye der heller.
Det er ikke noe mål for meg å være asket i julen, akkurat, men det er liksom grenser for hva vi klarer å spise. Og det er mye selskapeligheter i jula som ikke foregår hos oss, så da blir det ikke spist så mye hjemme. Ett selskap pleier vi å ha, og da serverer vi pinnekjøtt.
Signerer denne helhjertet. Vi handler inn for mye mer enn ellers i året til juleuka. Av den enkle grunn at vi har folk på besøk hele jula og har ekstra middagsgjester så godt som hver dag. Da går det mye mat, drikke, snacks og annet. Jeg mener også det skal være noe ekstra i julen, det er tradisjon hos oss med gode frokoster med godt pålegg og god drikke, og ekstra fin middag med god drikke og gjerne dessert.
Vi prøver å begrense gavehandelen, og gir gjerne nyttige ting.
Jojo. Men uansett har vi sett flere år at vi ikke spiser så mye kaker, konfekt, frukt eller så mange oster, skinker og sånt som vi tidligere trodde, og at juledagene er ganske få, så vi kjøper ikke så voldsomt mye. En Edamer, kanskje, litt nøtteskinke e.l. Når jeg tenker på «fullt kjøleskap», så tenker jeg nok fortrinnsvis på pålegg og slike ting. Når det gjelder middager, så må jo det selvsagt kjøpes inn, det man har behov for.
Vi får forresten ikke frokost og lunsj hos andre, det er middagsselskaper det går i. Pluss kaker og kaffe, da.
Men for all del, julemathandelen vår er ikke direkte liten, altså. På ingen måte.
Muligens ikke, men hvis dette er en tråd der folk beskriver hvor lite de handler til jul, så kan det jo være greit å ha den tanken i hodet at hvis en går til dekket bord hos andre hele juleuka, så er det faktisk noen som har kjøpt inn den maten også. :knegg:
Samtidig har jeg og min familie godt av å tenke på - samtidig som vi spiser andre ting i jula enn ellers - at vi ikke trenger å spise lassevis mer enn vi pleier. Så det blir både bærekraft, matsvinn og helse i ett og samme tiltak! :heia:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.