Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Gode må-se-filmer fra de siste tiårene?

#1

IzziCreo sa for siden:

Vi har en filminteressert pode på 14 år, som gjerne vil se gode filmer med oss. Vi har flere på listen, og noen er allerede sett som f.eks. Inception, Aliens, The Abyss, The Imitation Game, Interstellar, Captain Fantastic og Back to the Future-filmene. Vi har f.eks. filmer som Gudfaren, Gladiator, Braveheart, Schindlers liste, The Hurt Locker, American History X, Black Swan, The Last Samurai, Heat, Dead Poets Society ...

Det er endel filmer på listen som vi er usikre på. Lenge siden vi har sett de selv, og spesielt krigsfilmer er noe vanskelig. Mannen husker spesielt en scene i Saving Private Ryan som han synes er vel i overkant. På 70-, 80- og 90-tallet kom de mange filmer som tok for seg Vietnamkrigen. Platoon, Hjortejegeren, Apocalypse Now og Full Metal Jacket. Noen som har gjort noen vurderinger som de vil dele?

Poden er ikke sart på noe vis, men vi har ikke lyst til å utsette han for unødvendige heftige opplevelser som f.eks. Seven ennå. Mannen synes også 300 bør vente litt.

Vet det er flere her inne som har filminteresserte tenåringer. Noen tips til filmer dere har sett eller som står på deres liste? Noen dere har lagt litt på vent til de er noe eldre? Historiske filmer dere vil trekke frem som tar for seg viktige begivenheter? Det er ingen krav om at de har over 8 på IMDb altså, men filmer som har satt sine spor, tar for seg viktig tematikk, er morsomme, filmhistoriske, gode og viktige for sin epoke eller rett og slett guilty pleasures.

Jeg er ekstremt dårlig på å huske selv, så gull med innspill :nemlig:


#2

Maverick sa for siden:

Jeg så Saving Private Ryan med min eldste da han var 14, det fungerte bra. Mye vonde scener da, men ingen som skilte seg ut som spesielt fæle.


#3

Pamina sa for siden:

Cry Freedom er gammel og veldig god. Fine samtaler med unger om apartheid.


#4

Vianne Rocher sa for siden:

Hva med filmer som «Snikende Tiger/Skjult Drage» og «Flying daggers»? Ser for meg at de kan fenge filminteressert ungdom?
En film jeg elsker som tuller med tilsvarende sjanger er Kung Fu Hustle og den ser jeg også for meg kan passe?

Ellers elsker jeg Tarantino, men det er kanskje litt voldsomt for 14-åringer? Synes iallefall at en film som 300 er snillere enn Pulp Fiction. Men når dere kommer dit så synes jeg at Sin City er en bedre film enn 300.

Også synes jeg man må se Cinema Paradiso.


#5

Divine sa for siden:

Lost in Translation og Boyhood


#6

Maverick sa for siden:

Jeg husker forresten både Robin Hood - Prince of Thieves og Kings Knight som heeeelt fantastiske da jeg var 14. :knegg:


#7

Embriksmamma sa for siden:

Dere må se min absolutte favorittfilm "What we do in the shadows". Ingen over, ingen ved siden.

"Tucker and Dale vs. Evil" er også en must see men 14 er kanskje litt tidlig. :vetikke:


#8

Bean sa for siden:

Forrest Gump, Slumdog Millionare, Lion, the Matrix, the Shawshank Redemption


#9

Elise sa for siden:

Hunt for the wilderpeople. Beste filmen jeg har sett på mange år.


#10

Candy Darling sa for siden:

Jeg gleder meg til jeg kan vise Before sunrise til mine. :hjerter:


#11

Elise sa for siden:

The Butterfly Effect er en film som satt dype spor i meg, men tenker nok at en 14-åring er for ung.


#12

Candy Darling sa for siden:

Åh, jeg så Dirty Dancing med min (bråmodne) 11-åring her forleden. Det var vel verdt et gjensyn, selv om det var noen kleine scener. :knegg:


#13

Maverick sa for siden:

Femtenåringen min har sett Rocky uten meg. :leppe:


#14

Bobbelur sa for siden:

Jeg ville ventet litt med American History X. En annen bra film som er verdt å få med seg er Dancer in the Dark, men også litt heftig for en fjortenåring kanskje?
Sånn ellers er jo Parenthood (foreldre på livstid på norsk) en herlig film, og etter hvert er Blade Runner et must også.


#15

Eia sa for siden:

Vi har sett Den 6. sansen med 14-åringen vår i kveld.


#16

Pegasus sa for siden:

Den grønne mil
Stekte grønne tomater
Livets lyse side


#17

Agent Scully sa for siden:

Alle må se shawshank. Men 14 er janskje litt tidlig?


#18

Stompa sa for siden:

The Usual Suspects
LA Confidential - men kanskje ikke for en 14-åring


#19

GinaK sa for siden:

Independence day, 2012, Danser med ulver, Scindlers liste, Frihetens regn, Serien The Band of brothers, Batman.filmene., TopGun, Blackmen, Braweheart og Indiana Jones filmene er filmer som har gått om igjen her.


#20

Maverick sa for siden:

Enig i at alle må se Shawshank. Tror fint min eldste kunne sett den da han var fjorten egentlig.


#21

Pegasus sa for siden:

Sara nøkkel, og Gutten i den stripete pyjamasen.


#22

Eia sa for siden:

Shawshank funka ikke her. Eldste ga opp etter 30 min. :sukk:

Neste vi har peilet ut for å se sammen er Big Lebowski og Good Will Hunting. Jeg tror han kommer til å like den første, men er litt usikker på den andre.


#23

Maverick sa for siden:

Face/Off er jo veldig gøy da. :sparke: Og Gone in 60 Seconds! :hyper:


#24

Eia sa for siden:

Og Speed (enern)! :hyper:


#25

Niobe sa for siden:

Mulig noen har nevnt disse før, men:The Perks of Being a Wallflower, The Intouchables, What's Eating Gilbert Grape, Danser med Ulver, Slumdog Millionaire, 12 Years a Slave, Forrest Gump, Hounddog, The Pianist, Schindlers liste.


#26

ullmor sa for siden:

Catch me if you can


#27

Karamell sa for siden:

Stekte grønne tomater og Good will hunting.


#28

Pappalille sa for siden:

Jeg husker ikke helt hvor gammel jeg var, men "Empire of the Sun" gjorde et uutslettelig inntrykk på meg. Det er fremdeles en av favorittfilmene mine.


#29

Lille meg sa for siden:

Det er kanskje litt for tidlig selv om aldersgrensen bare er 7 år, men filmen "Livet er herlig" er min absolutte film-favoritt. Sterk film!


#30

Charlie sa for siden:

What’s Eating Gilbert Grape er en bra tenåringsfilm, generelt.

Filmhistorisk er Den tredje mann en flott film, også fordi det er Graham Greene og på tematikken, men særlig fordi den er kåret til den beste britiske filmen noensinne.

Alfred Hitchcock, av filmhistoriske grunner.

Whitnail and I er en utrolig bra filmklassiker! Husker vi var på en bar i Oslo tidlig kveld, og en kar sto ved disken og leste VG. Han begynte å le, plasserte fingeren på Frogner kino og sa «den må dere se, den er så bra!». Det var sant, sann.

Monthy Python, det meste.

Serial Mum, John Waters-film med Kathleen Turner i hovedrollen. Forstadsmor som går over lik for sin lille forstadsidyll. Bokstavelig talt. En ung Ricky Lake som tenåringsdatter. Både morsom og gruoppvekkende. Tror ikke det er noe særlig høy aldersgrense.

Beetlejuice av Tim Burton

Trainspotting

Good morning, Vietnam.

Filmene basert på John Irving sine bøker er generelt gode (og ofte med aktuell tenåringsproblematikk.) Garps verden, Siderhusreglene osv.


#31

Cumulus sa for siden:

Apocalypse nå
Zero dark thirty
Brokeback mountain
De mistenkte
A beautiful mind


#32

Albertine sa for siden:

Groundhog Day må være spiselig, vel?


#33

Vianne Rocher sa for siden:

Jeg har akkurat sett «Ready player one» med tiåringen. Den liker jeg godt. Masse referanser til populærkulturelle fenomener og filmer (haugevis av 80-tallsreferanser).


#34

IzziCreo sa for siden:

Visste det var supersmart å be om forslag her :hjerter: Keep 'em coming!


#35

IzziCreo sa for siden:

Ser han har allerede sett endel av filmene. Han er nok spesielt bevandret innen sci-fi. BladeRunner (ny og gammel), Ready Player One, Alien/s, Interstellar, The Martian, Terminator, Arrival, Edge of Tomorrow, Pac Rim...

Jepp, Tiger og Daggers faller nok i smak.

Tarantino har jeg tenkt kan vente et par år. Ikke for det, tror han hadde taklet det fint, men jeg prøver også å spørre meg selv hvorvidt det kan være like greit å vente med endel filmer. Og Tarantino har havnet i den kategorien. Jeg synes også Pulp er heftigere enn 300. Stilen til Snyder er jo godt over i fantasi. Jeg elsker 300 - mannen Sin City :knegg:

American History X ser vi nok i løpet av året. Han skal med Hvite Busser til neste høst. En viktig film om et særs viktig tema. Tøff, men ikke for drøy synes jeg.

Favorittfilm til far, så den blir sett :nikker:

Disse har jeg også tenkt kan vente et år eller to.


#36

Karamell sa for siden:

Og så kan man (sier ikke at det skjer hos alle) være forberedt på at om ett år så er å se film med mor og far er det kjipeste i verden og at man ser alt selv på PC i senga via ymse mer eller mindre lovlige streamingtjenester. :knegg:


#37

Embriksmamma sa for siden:

Det har heldigvis ikke skjedd her. 22-åringen ser fortsatt filmer i massevis med meg både på kino og i stua når han har ferier og er hjemme på besøk. Og 16-åringen er helt lik broren og skal takk og lov bo hjemme i mange år til. :D

Det var 22-åringen som fant What we do in the shadows. Den må dere se!! Den er altfor lite snakket om og en helt fantastisk film.


#38

Pelle sa for siden:

Leste om den. Skummel eller morsom?


#39

Embriksmamma sa for siden:

Morsom, morsom, morsom!!! Se den, og gjerne flere ganger for du får ikke med deg alle replikkene første gangen. :D


#40

Elise sa for siden:

Den siste mnd har jeg vært på kino tre ganger, og sett følgende filmer:

  • A Star is born
  • Bohemian Rhapsody
  • Girl

Og av disse vil jeg egentlig anbefale alle tre, men kanskje til ulike personer. Bohemian Rhapsody er OBLIGATORISK hvis man liker Queen. Den var bare virkelig helt fantastisk. :hjerter: Jeg tror jeg må gå og se den om igjen. Og den var veldig bra å se på kino med stort lerret og god lyd.

Girl er kanskje mer voksen-film, og like grei å se hjemme i sofaen. Krevende å se noe som ikke er på norsk eller engelsk, må ha fokus hele tiden. Men viktig tema og godt laget.


#41

rajraj sa for siden:

Beasts of the southern wild
Donnie Darko
Pans labyrint
V for Vendetta
Leon
Dead poets society
Forrest Gump
The Matrix
Gandhi
Gjøkeredet

Også vet jeg ikke om Stand by me og Lost boys har hold seg? Jeg elsket dem i hvert fall dypt og inderlig da jeg var 12, 13, 14 år.


#42

scilla sa for siden:

Her var det mye bra filmer:jupp:
Så vidt jeg kan se har ingen nevnt "Little miss Sunshine" - litt corny tittel, men en fantastisk film.:hjerter:


#43

Eia sa for siden:

The others er også en bra film fra de siste tiårene. :jupp:

Takk for tips om Ready player one, forresten! Den legger jeg inn på lista.


#44

amylin sa for siden:

Absolutt mange gode forslag her.

Inception
What's Eating Gilbert Grape?
Stand By Me
Groundhog Day
The Truman Show
Call Me By Your Name
Slumdog Millionaire
Benny & Joon
The Blind Side
Everybody's Fine
Pay It Forward
Hancock


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.