Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Operasjon Dagsverk - boikott eller ei?

#1

Lille meg sa for siden:

Operasjon dagsverk - som er i dag - går i år til å støtte ungdoms innsats for en bedre fremtid i Palestina. Dette har fått mye oppslag i media, og blant annet Fremskrittspartiets ungdom har oppfordret til boikott. I tillegg har foreningen Med Israel For Fred gått ganske kraftig ut.

Er det hold i det som blir sagt? For eksempel at penger donert til OD i dag vil brukes for å fremme boikott av Israel? Hva tenker dere? Blir vi lurt av Palestinsk propaganda, og er dette egentlig fordekt jødehat?


#2

Tjorven sa for siden:

Dette er ikke fordekt jødehat. Det er sympati og engasjement for palestinere som lever i en veldig vanskelig situasjon.

Det må være lov til å være sterkt kritisk til statens Israels behandling av palestinere uten at det skal oppfattes som et angrep på jøder generelt. Jeg setter i hvert fall ikke likhetstegn mellom Israel og jøder, selv om staten Israel har jødedommen som statsreligion.


#3

Polyanna sa for siden:

Det er elementer i kritikken som det er hold i, syns jeg, uten at jeg syns man skal boikotte av den grunn.

Det er flere av organisasjonene som støttes som er langt mer enn "kritiske til handlingene til Israel", og det samme gjelder norske organisasjoner. Jeg blir litt uvel når en av de som skriver på FB at boikott er tull og "støtt OD" syns uttalelser som at israelere er kloakk er helt innafor.


#4

Lille meg sa for siden:

Hvis det er veldig klart for deg hvilke elementer du syns det er hold i, så ville jeg satt stor pris på om du kunne utdype. :blafre:

Er det egentlig slik at ethvert forsøk på å hjelpe palestinere per definisjon må ses på som et angrep på Israel? Ligger noe av problematikken i at det å forsøke å bedre forholdene for palestinere i realiteten betyr å direkte eller indirekte forverre forholdene for israelere?


#5

celebelen sa for siden:

denne siden ligger info om årets aksjon, blant annet med lenke til søknaden fra KFUK-KFUM Global. Jeg får en følelse av "er du ikke med oss, er du mot oss, og da er du jødehater" fra MIFFs annonse og argumenter. Dersom man virkelig vil ha fred, er man nødt til å lære ungdommene i Palestina alternativer til steinkasting.


#6

Polyanna sa for siden:

Jeg anbefaler STERKT denne lange artikkelen som går inn på hvordan jødehat fortsatt er svært utbredt, og hvordan det spesielt foregår et uhyggelig og fascinerende møte mellom ytre venstre og ytre høyre i antisemittisme, både i holdninger, men også i handlinger, til og med ned til å demonstrere sammen mot for eksempel en fotballkamp Sverige-Israel.

fritanke.no/kommentar/det-evige-jodehat/19.10851


#7

Polyanna sa for siden:

Det er kjempevanskelig å jobbe med fredsarbeid og humanitært arbeid i de palestinske områdene, fordi israelhatet (forståelig nok) gjennomsyrer så mye. Det er vanlig å kalle opp barneskoler etter selvmordsbombere som har drept sivile, for eksempel. 12-åringen MIFF henger ut ER, i tillegg til å være en intelligent og idealistisk og veltalende aktivist, også medlem av en familie som er sterkt antisemittistisk og vil utradere staten Israel. Uten at det gjør det greit å kjøre den MIFF-kampanjen av den grunn.


#8

Polyanna sa for siden:

Jeg har til og med lest her inne den helt hårreisende ytringen at "det er så trist at Israel utsetter palestinerne for nøyaktig det samme som jødene ble utsatt for an nazistene". Og ærlig talt, palestinerne utsettes for overgrep, rasisme, undertrykkelse og vold. Noe som svar på angrep, noe helt ut av alle proporsjoner, det meste i en salig blanding. Den helt forkastelige bosetterpolitikken gjør at de får helt uhåndterlige praktiske utfordringer knyttet til å kunne brødfø seg og transportere seg selv og leve helt vanlige liv.

Men israelerne tar faktisk ikke og samler opp rubb og rake av alle palestinere de kjenner, putter den i skip og kuvogner og kjører dem uten stopp til et et gasskammer der de sporenstreks blir utryddet og brent, menn, kvinner og barn, som et ledd i en systematisk plan for å utrydde dem alle sammen fra jordens overflate.

Ærlig talt.


#9

Nenne sa for siden:

Jeg er helt enig!

Jeg har ikke hverken mer eller mindre respekt for jøder enn for andre religiøse, men jeg har null respekt for staten Israels behandling av palestinere. Særlig fordi en hver kritikk av Israels politikk fører til hyl og skrik om antisemittisme og total avsporing av diskusjonen.



#11

Polyanna sa for siden:

Men syns du Israel burde bli utslettet som stat?

Dersom det stemmer at OD støtter organisasjoner som jobber eller agiterer for å utslette Israel som stat, er det greit?


#12

Galathea sa for siden:

Huff, det virker som det blir vanligere og vanligere å trekke antisemittisme-kortet når det er snakk om kritikk av Israels politikk. Den venstresida jeg kjenner syns jeg er ryddig i sin språkbruk, og kritiserer Israel og politikken/okkupasjonen, men aldri jøder eller jødedommen, så jeg kjenner meg virkelig ikke igjen i at organisasjoner på venstresida fremmer jødehat:confused:

Men jeg har altså ikke satt meg inn i hvilke organsiasjoner som er med på OD. Men bare at MIFF er motstander av OD gir meg en trassig, barnslig lyst til å støtte så det svir.


#13

Polyanna sa for siden:

Jeg anbefaler dette intervjuet av Amos Oz. Han er en venstreorientert radikal kritiker til Israels politikk mot palestinere, og vel verdt å lytte til (og lese! Alt han har skrevet!!)

www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Amos-Oz-Those-who-deny-Israels-right-to-exist-are-antisemites-467706


#14

Polyanna sa for siden:

Og jeg syns ikke det er å trekke antisemittismekortet når man kritiserer for eksempel Labourpolitikere for å kalle israelere for kloakk.


#15

Galathea sa for siden:

Var dette eksempelet nevnt lenger oppe i tråden? Jeg har ikke fått med meg akkurat dette utsagnet, så det var ikke det jeg tenkte på da jeg sa antisemmittismekortet.
(...strengt tatt er det vel ikke antisemittisk å kalle isralere for kloakk? Veldig stygt og totalt useriøst er det så klart, men muligens ikke antisemittisk. Hadde man kalt jøder for kloakk derimot. )


#16

Nenne sa for siden:

Jeg synes i hvert fall at den aldri burde vært opprettet og jeg er ikke en gang sikker på at den skal fortsette å eksistere i nåværende form hvis det noen gang skal bli fred der. Et annet navn og et annet styresett med religionsfrihet og rom for alle høres utopisk ut, men hvis det er det de mener synes jeg det er verdt å tenke på. Staten Israel har vært en verkebyll fra opprettelsen.

Helt enig. Det er som når Trump kaller alle fakta han ikke liker for «fake news».


#17

Novla sa for siden:

Kanskje en liten avsporing i forhold til temaet her, men for det første var det ikke israelere som ble kalt kloakk, men Israel (stor forskjell!), og det var heller ikke Labour-politikere som gjorde det, men en gruppe venstreradikale jøder. Dog er Corbyn blitt kritisert for å ha deltatt på et arrangement med denne gruppen (Jewdas), men derfra er det langt til å hevde at det er Labour-politikere som har kommet med akkurat dette utsagnet.


#18

Minerva sa for siden:

Jeg synes man skal kunne klare å ta OD-dagen for det det er, uten å blande politikk i alt. Det at unge mennesker vier et dagsverk for å hjelpe andre unge mennesker i verden, det er positivt. Det finnes alltid to sider i en sak. Her er det positivt engasjement det handler om. Det bør man støtte, uansett, synes jeg.

Som det står i info fra OD:


#19

Harriet Vane sa for siden:

Israel skulle ALDRI vært opprettet, det er det dummeste verden noensinne har gjort. Det handler ikke om mitt syn på jøder eller israelere, men min mening som samfunnsengasjert historiker.

Nybyggerpolitikken tjener ikke Israel til ære, absolutt ikke. Voldelige aksjoner, okkupere andres hus og land, kaste bestemødre og småbarn på gata, det er rett og slett brutalt og rått. Jeg har selv sett palestinske småbarn bli angrepet av voksne israelere på vei til skolen i Jerusalem og sett hvilken jobb White Helmets måtte gjøre hver dag for å forsøke å geleide disse barna trygt gjennom check pointene. Det er helt uakseptabelt! Og man er ikke antisemitt om man påpeker dette, bare så det er helt klart.


#20

Polyanna sa for siden:

Uttalelsen var at Israel var en "steaming pile of sewage which needs to be properly disposed of" og jeg har sett flere politikere, inkludert norske SV-politikere som syns det er helt innafor (fra diverse FB-diskusjoner, jeg orker ikke å lete frem screendumps av det nå). Det er vanskelig å ikke lese den som at sewagen er israelerne. Hva skulle det ellers være?

Jeg kjenner at dersom man klarer å tolke den uttalelsen til å ikke være anti-semittisk, da faller jeg rett og slett av diskusjonen.

Jeg anbefaler igjen å lese den lange artikkelen jeg lenker til over, og intervjuet med Amos Oz. Og bøkene hans, spesielt "En fortelling om kjærlighet og mørke".


#21

Polyanna sa for siden:

Jeg tror det var en politisk umulighet å ikke gjøre det, på det tidspunktet. Ikke bare pga "dårlig samvittighet" eller som kompensasjon etter holocaust, men pga konfliktlinjene i regionen og tusenvis av år med konflikt.Det var jo ikke sånn at det lå et fredelig lite land der som Israel bare tok.

Måten det ble gjort på, derimot, var håpløs og dømt til å mislykkes. Både at de grensene FN satte ikke ble tilstrekkelig beskyttet og den nye staten derfor ble angrepet gang på gang, men også at ytterliggående israelere ikke ble holdt i tømme, og fikk rom til å begynne den ekspansjonen de ønsket seg, med en gang. Og har fått fortsette siden. :gaah: Men det er hverken første eller siste gang en nasjon har blitt "vedtatt" på mer eller mindre sviktende grunnlag.


#22

Polyanna sa for siden:

Ja, det er skrekkelig. Den religiøse, ytterliggående israelske ekstremismen har fått altfor stor plass og for mye handlingsrom i Israel. Den jevne israeler er veldig negative til dem.

Den generasjonen som vokser opp nå, både i Israel og i de palestinske områdene, har, som følge av den politikken som føres på begge sider, vokst opp uten å noen gang kjenne et vennlig menneske fra den andre siden. Unge palestinere har aldri møtt andre israelere enn aggressive soldater som skyter, fengsler og trakasserer, unge israelere har ikke møtt andre palestinere enn de som angriper dem, barna deres og setter gårdene deres i brann. Eller angriper deres skolebarn. For israelske skolebarn blir også beskutt og forsøkt bombet. Et vanlig oppdrag for unge soldater i militærtjeneste er å beskytte skolebusser. Det gjør noe med hvordan de siden møter palestinsk sivilbefolkning, åpenbart.


#23

Novla sa for siden:

Jeg sier ikke at det er et ok utsagn å bruke, eller uttaler meg om hvorvidt det er anti-semittisk eller ikke, men ville påpeke det rent faktiske forhold at uttalelsen ikke stammer fra Labour-politikere som du hevdet, men altså fra en jødisk gruppe. Så kan man sikkert diskutere hvorvidt man kan være jøde og samtidig antisemitt - mulig anti-sionist er et bedre uttrykk i akkurat denne sammenhengen?


#24

Polyanna sa for siden:

Nei, det er sant, der var jeg for kjapp.

Uttalelsen stammet fra en ytterliggående gruppe som han Corbyn besøkte, men i etterkant har det blitt forsvart som både innafor og ikke-antisemittisk.


#25

Polyanna sa for siden:

For skille mellom anti-sionist og antisemitt anbefaler jeg igjen mine tidligere delte artikler.


#26

Sir Limpalot sa for siden:

Enhver kritikk av Israel == jødehat i følge MIFF
MIFF virker å stå for "Mot Islam For Faen!" og er en organisasjon jeg tar like seriøst som HRS og SIAN, at Fremskrittspartiets ungdom mener Israel bør ha frikort til å okkupere hva de vil og drepe alle som protesterer er ikke noe nytt.
Begge disse oppfordringene til boikott er for meg en god indikasjon på at dagens OD-aksjon bør støttes.


#27

Pelle sa for siden:

Jeg er veldig enig i denne biten.


#28

Strå sa for siden:

MIFF sitt frenetiske forsvar av alt staten Israel foretar seg og demonisering av alt palestinere foretar seg bidro til at jeg var ekstra gavmild mot OD-ungdommene i dag.


#29

Galathea sa for siden:

Mulig at jeg definerer antisemittisme feil, men jeg trodde det gikk på jødisk etnisitet/religion, og ikke Israel som sådan? Å snakke dritt om Israel, uansett hvor stygt og useriøst det er, faller vel ikke under dette begrepet?

Wikipedia: Antisemittisme er fordommer mot, hat mot eller diskriminering av jøder som en etnisk eller religiøs folkegruppe.En person som hevder slike holdninger er kalt for en antisemitt. Antisemittisme er forstått som en form for rasisme.

Om man snakker stygt om regimet i Saudi Arabia, eller til og med slenger usaklig dritt, som man jo ganske ofte kan bli frista til, er man ikke dermed anti-arabisk.


#30

Normy sa for siden:

Synes ingenting om boikott av ungdoms engasjement for humanitært arbeid.


#31

Polyanna sa for siden:

Amos oz forklarer det godt (se lenke over). Det er mye kritikk mot mange regimer i verden, mange som begår langt verre ovegrep enn Israel. 3 millioner mennesker trues i Jemen, sånn i Saudi-Arabia sitt tilfelle. Likevel er rundt (mer enn?) halvparten av resolusjonene rettet mot land fra FN rettet mot Israel. I konkurranse mot saudi-Arabia, Russland, Kina (!!), Zimbabwe, Venezuela... Og ingen av disse andre møter krav om at fordi de gjør så mye galt så skal de opphøre å eksistere som stat. Ikke engang saudi-Arabia. (Som man kan diskutere om egentlig er en stat en gang, eller om det er et stykke privat eiendom drevet av slaver). Der står Israel i en særstilling og defor kan man ikke sette noe rent skille mellom antisemittisme og antisionisme.


#32

Sir Limpalot sa for siden:

Det kan jo henge litt sammen med hvordan Israel ønsker å fremstå og hva som forventes av et moderne demokrati.
Jeg har ikke noe som helst mot jøder (utover den lett undrende holdningen jeg har til alle religiøse), men jeg har ganske mye imot Israels politikk.
Å bruke det faktum at det finnes antisemitter for å stilne kritikken av Israel tror jeg ikke er noen langsiktig god strategi for å bekjempe antisemittisme, for å si det litt forsiktig.


#33

Polyanna sa for siden:

Det er veldig veldig legitimt å kritisere Israels politikk, og stille høyere krav til dem, som et demokratisk land med ytringsfrihet og rettsstat og hvahardu.

Det er ikke legitimt å si at politikken deres betyr at de ikke bør få eksistere som nasjon, om man ikke samtidig stiller samme ultimatum til andre nasjoner.


#34

rine sa for siden:

Fullstendig enig. Jeg mener også at staten Israel aldri skulle vært opprettet, men det er ikke fordi jeg "hater jøder." :skeptisk: Det handler bare om det totalt absurde i å opprette en egen stat midt i en annen stat, fordi Gud har sagt det. :nemlig: Hvis jødisk ungdom hadde levd i flyktningeleirer hele livet uten tilgang på skolegang, ville jeg støttet prosjekt opprettet for å hjelpe dem. Hvordan noen klarer å få OD-dagen som samler inn penger til de som lider mest i denne konflikten er beyond me. Jeg registrere med fascinasjon hvordan folk klarer å gå bananas i kommentarfeltene pga. OD-dagen.


#35

Polyanna sa for siden:

Eh, det var ikke slik staten Israel ble opprettet. Herre, hva lærer man på skolen for tiden?!


#36

rine sa for siden:

Jeg tok selvsagt en short cut, men grunnen til at hele greia er et minefelt er jo nært knyttet til at jødene er Guds utvalgte folk som har blitt lovet å kunne vende hjem. De jeg kjenner som raser over OD-dagen, har klokketro på den bibelske biten av historien, mer enn noe annet, og tar det altså som en personlig fornærmelse når noen ytrer sympati med palestinerne på noen som helst måte. Men, ja, jeg kjenner til hele historien om hvordan staten Israel ble opprettet, hvis du lurte på det. Underviser ikke i det, da, og det tror jeg vi alle skal være glade for. Jeg vet ikke om jeg hadde klart å holde meg helt nøytral, og det er ikke fordi jeg hater/liker den ene gruppen mer enn den andre.


#37

Darth sa for siden:

Enig!


#38

Gaia sa for siden:

Jeg syns ikke man skal boikotte ungdommers engasjement, men jeg er litt usikker på hvor klokt det var å velge nettopp dette prosjektet til årets OD-prosjekt.

Og så lurer jeg litt på hva alle dere som mener at staten Israel aldri skulle vært opprettet tenker man skal gjøre med situasjonen nå? Å avvikle en stat som har eksistert i 70 år (uten en skikkelig krig først) kommer jo ikke til å skje. Jeg tror heller ikke problemet var opprettelsen av staten, men at tilstrømmingen av Øst-Europeiske jøder (ca. 1 million mennesker i løpet av få år) førte et et kjempeproblem ift bosetting, som igjen førte til at bosettingene på Vestbredden, som var alt annet enn kloke.

Jeg er ikke alltid enig i de ekstreme virkemidlene som benyttes mot Palestinerne. Samtidig er det en grunn til at virkemidlene blir så ekstreme, nemlig at det er mange Palestinere som er villige til å ofre sitt eget liv for å kvitte seg med en haug med sivile i samme slengen. I en periode var kafé- og bussbomber et kjempeproblem. Og da valgte myndigheten å gjøre det de mente var nødvendige for å beskytte sivilbefolkningen, og brukte virkemidler som gikk enda mer ut over de som forårsaket at de måtte innføres. Jeg bodde der på 80-tallet, da det var mye roligere, og bedre stemning mellom arabere og jøder, og vi hadde likevel en rekke tiltak som aldri har vært nødvendig i Norge. Jeg hadde streng beskjed om å ikke bevege meg utenfor veier, inn på friområder, for der kunne det være "skitne" bomber. Fremmede leker skulle aldri plukkes opp - de kunne være bomber. Vi hadde vakter, bevæpnet med maskinpistoler, som holdt vakt ved inngangen til skolen min (det er en grunn til at jeg er overraskene læx når jeg ser bevæpnet politi). Vi hadde jevnlige bombeøvelser, og øvde på terrorsituasjoner. Og dette var i en rolig situasjon. På 90-tallet, før muren, var det soldater med maskinpistoler over alt, det var bevoktede veisperringer og veskekontroller inn på kjøpesentre og restauranter. Det var krig uten at det var krig. Så jeg skjønner at de trengte å trygge sivilbefolkningen.

Det er ikke slik at væpna revolusjon alltid fører til at man vinner. Innimellom taper man bare enda mer.

Som en liten digresjon kan jeg bruke en av gatene i nabolaget som eksempel. Vi kan kalle den Lykkegaten. De som bodde i Lykkegaten ønsket at den skulle bli enveiskjørt, og at nabogaten - som er enveiskjørt - skulle ta hele belastningen med trafikken den ene veien, mens Lykkegaten skulle ta trafikken den andre veien. Det syns kommunen var en dårlig idé, av flere grunner det tar for lang tid å gå inn i her. De som bodde i Lykkegaten bestemte seg for å aksjonere mot dette, og alle parkerte derfor konsekvent i gaten, slik at det sto en uavbrutt rekke biler på hele den ene siden av gaten. Det ble så og si umulig for to busser å møte hverandre, og ganske kronglete for to biler å passere hverandre. Dette resulterte i parkeringsforbud på begge sider av gaten, ikke enveiskjøring. Hvilket betyr at det plutselig ble mye mer kronglete å få besøk, siden det ikke lenger finnes gateparkering. Så nå er situasjonen at Lykkegaten verken har gateparkering eller enveiskjøring. På grunn av aksjonen deres.

Poenget mitt er at Palestinernes reaksjoner på den Israelske maktutøvelsen er så veldig følelsestyrt, og bærer preg av at de rett og slett ikke ønsker å finne en fredelig, felles løsning. Men derimot er villige til å bruke midler som overhodet ikke tjener til å løse problemet. Det fører bare til mer konflikt, og enda kjipere livsvilkår også for den delen av den Palestinske befolkningen som ikke ønsker å være i konflikt. Og det fører til en generell mistro mot arabere generelt og palestinere spesielt i den jødiske delen av befolkningen. Fordi de har vokst opp med en forståelse av at alle arabere egentlig ønsker dem døde. Jeg tror ikke det er mulig å skjønne hvor mye hat jøder utsettes for, omtrent daglig. Og de er fritt vilt, virker det som. Fra utrolig mange grupperinger. Helt uavhengig av om de er Israelere eller ikke.


#39

Sir Limpalot sa for siden:

Israel okkuperer stadig nytt land, men du mener det er spesielt palestinerne som ikke vil ha en fredelig løsning?
Det synes jeg er en veldig merkelig konklusjon.


#40

Maverick sa for siden:

Hvilke av de ekstreme virkemidlene ER du enig i da, Gaia?


#41

Harriet Vane sa for siden:

Palestinernes reaksjoner på en Israelske maktutøvelsen er så veldig følelsestyrt? Er du rusk, Gaia?!Det er en helt forståelig reaksjon på en hårreisende og brutal ekspansiv okkupasjon. Nedtramping av folk, tyveri av land og hus, unødig maktbruk, varetekstfengsling i årevis uten lov og dom, uthaling av tid gjennom sjekkpunkt så folk dør på vei til sykehus, trakassering av palestinere som bare prøver å gjøre dagligdagse ting...


#42

Galathea sa for siden:

Har ikke mulighet til å se det intervjuet nå dessverre, så forholder meg kun til det du skriver. Men selv om det fins verre regimer i verden så klarer jeg ikke å forstå at man ikke kan kritisere Israel og deres politikk:confused:? Og av et "vestlig" land, oppretta av FN og som hevder å være et moderne demokrati så forventer man mer. Syns fortsatt ikke at å kritisere Israelsk politikk er antisemittisme, ei heller nødvendigvis antisionisme. Sionisme (jødisk nasjonalisme) er forresten heller ikke en helt uproblematisk ideologi, se kartene i innlegget over.


#43

Harriet Vane sa for siden:

At Saudi Arabia eller Nord Korea er ille og evt verre enn Israel unnskylder ikke Israels overgrep mot den palestinske befolkningen.

Skulle virkelig ønske det var fredeligere der, Jenin er et av de vakreste stedene jeg har vært, men fredelig var det ikke.


#44

Polyanna sa for siden:

Igjen: Kritikk av Israel er legitimt og på sin plass. Men det er det eneste landet som

  1. Får brorparten av FNs resolusjoner mot seg - det er uproporsjonalt. Saudia-Arabia er et veldig relevant eksempel her!
  2. Blir møtt med krav om at de skal opphøre å eksistere. INGEN andre land blir det!

Ellers er jeg hjertens enig i at argumentene om "Guds land" er ekstremt skadelige og en virkelig rotårsak her. Det er to grunner til Israels ekspansjon. Den ene er militært og har kommet etter invasjoner fra landene rundt. Den andre er settlement-ekspansjonen, som er begrunnet i at dette er et land man har et religiøst krav på. Det gjør meg helt hoppende gal og rasende og er åpenbart ekstremt konfliktøkende.

Og MIFF. :gal: Klin gærne hele gjengen.


#45

Polyanna sa for siden:

Eh, nei?! ÅPENBART ikke!?


#46

Gaia sa for siden:

Nei, jeg er ikke rusk. Jeg sa ikke at reaksjonene ikke var forståelige, jeg sa at de var styrt av følelser, ikke av en analytisk tilnærming til om dette er reaksjoner som fører til ønsket resultat. Jeg syns ikke det er greit at Palestinere behandles dritt. Men jeg syns heller ikke det er greit at svaret på dette er selvmordsbombing. Det som skjer i Midt-Østen, ikke bare i Israel og Palestina, er vel KREMEKSEMPLER på at vold bare avler mer vold, som avler enda mer vold.

Og du er klar over at kartet du viser til ikke sier noe om årsaken til ekspansjonene. Blant annet synliggjør den ikke angrepene i 1948, 1967 og 1973, samt at Israel trakk seg tilbake fra Sinaihalvøya, selv om denne ble erobret i en av disse krigene. Den synliggjøre heller ikke Jordansk okkupasjon av Vestbredden og Egyptisk okkupasjon av Gaza. Den synliggjør ikke at resultatet av krigen i 67 var at Palestinerne fikk tilbake disse områdene fra hhv Egypt og Jordan. Og, viktigst av alt, så sier den overhodet ikke noe om at Israel er omgitt av stater som har hatt som uttrykt policy å utradere Israel som stat. Og samtidig undertrykker Palestinske flyktninger, og sørger for at de ikke bli integrert når de flykter. Dette er en konflikt hvor det er så utrolig lett å være bastant enig med den ene side. Men hvor vi, som ikke lever midt oppi dette vepsebolet, skal være varsomme med å mene alt for mye om både det ene og det andre. Og hvordan du enn vrir og vender på det; jeg er ikke jøde, men jeg har faktisk bodd der, ikke bare vært der på politisk heisabesøk. Jeg har en mor som har jobbet der i mange perioder, og jeg har satt meg ganske godt inn i konflikten, fra begge sider. Og jeg syns den er utrolig vanskelig og kjip. Det er lett å synes synd på de som lever under kummerlige forhold, som opplever anektering av eiendommer og undertrykkelse. Men det er også ganske lett å skjønne et folk som har blitt forfulgt i tusenvis (!) av år trenger et trygt land, som er deres. Antisemittismen er økende, i hele verden. Og jeg tror ikke det er mulig å skjønne hvor skummelt og kjipt det oppleves, hvis du ikke føler det på kroppen.


#47

Polyanna sa for siden:

Palestinerne blir strengt tatt langt verre behandlet i de arabiske statene rundt, enn av Israel, uten at det unnskylder noe som helst.


#48

Gaia sa for siden:

Njæ. Jeg vet ikke det. Palestinerne blir vel jevnt over behandlet ganske dritt av alle, vil jeg påstå. De er en brikke i et spill mellom stormakter, og er så undertrykte og (forståelig nok) sinte, at de ikke klarer å sette seg ned og vurdere hva mest hensiktsmessig handlemåte i situasjonen faktisk er.


#49

Polyanna sa for siden:

Ja, det er vel meningsløst å dikkedere om hvor de har det verst, de har det jævlig.

Og det finnes gudsjelov fortsatt mennesker på begge sider som ønsker en løsning uten vold. Men for hvert angrep, ene eller andre veien, så blir det flere som er rasende og noen av dem igjen som blir ekstreme.

Organisasjoner jobber også sammen og på tvers, og jeg blir personlig veldig berørt av Parents Circle Family Forum, med medlemmer som alle har mistet et familiemedlem i volden, og som likevel jobber for fred sammen. Jeg klarer ikke å forestille meg hva det krever av dem.

Den jevne israeler var, den gang jeg jobbet der, virkelig veldig negative til den innflytelsen som en den gang fortsatt liten gruppe religiøse fanatikere hadde skaffet seg, blant annet på selvtekten til "nybyggerne". Dette har jo bare blitt verre med den massive østeuropeiske innvandringen som har dratt politikken i samme retning. Og de ekstreme kreftene har blitt stadig sterkere.

Og det er klart at den jevne palestiner ikke ønsker israelske kvinner og barn døde. Men de oppkaller altså likevel barneskoler etter terrorister som har drept kvinner og barn. Og disse organisasjonene som OD støtter, de er også assosiert med grupper som agiterer for å utslette staten Israel.


#50

gajamor sa for siden:

Man kan vippse til Operasjon Dagsverk på 542814.


#51

Lille meg sa for siden:

Nøyaktig hvor mange land er det FN egentlig har opprettet? Og nøyaktig hvor mange land er det FN i realiteten har tatt fra de som bodde der, og gitt til noen andre?


#52

Polyanna sa for siden:

Nesten alle landene i Midt-østen. Det var ingen "land" der. Det var arabiske områder under osmanske kontroll, som seierherrene delte opp etter eget forgodtbefinnende etter første verdenskrig. Og disse nye landene ble så etter hvert og etter litt mikk godkjent av folkeforbunet (FN). Ja, bortsett fra Sauda-Arabia,da, der saud-familien bare forsynte seg med et område og tok det som sin personlige eiendom, og har klart å bruke oljen til å sikre seg vestlig støtte til dette "landet" siden. Palestina var ikke et land, det var den resten som ble værende som britisk mandatområde. Det var karrige og traurige greier, store deler var ikke befolket. Mye av de beboelige landområdene (de grønne feltene i harriets grafikk over) var eid av rike, arabiske landeiere bosatt i landene rundt, og ble systematisk kjøpt opp av jødiske sionister, med den følge at de fattige, palestinske landarbeiderne som bodde der ikke lenge hadde et levebrød eller et hjem. Ærlig og redelig kjøpt, altså, men likefullt tragisk for dem det rammet. (Andre deler av de grønne områdene var ubebodd, så kartet er til en viss grad misvisende. De ble gjort beboelige av israelere, blant annet ved å tappe jordanelven og bygge kanaler, slik at områder kunne dyrkes. Til en smule irritasjon for jordanerne, åpenbart).

Dette er jo IS sitt narrativ: at hele Sykes-Picot-avtalen som delte opp en stor, arabisk region etter vestlige lands forgodtbefinnende, burde nulles ut, og man bør tegne kartet på nytt, med et annet utgangspunkt - et nytt kalifat.


#53

rine sa for siden:

Jaja, neinei, jeg har iallfall vippset til Operasjon Dagsverk i år.


#54

Minerva sa for siden:

Den siste setningen der, den leser jeg som en ganske hard påstand som jeg gjerne skulle sett bevis for? Hvis det er KFUM/KFUK sin boikott av israleske varer du mener, sidestiller du det med at de ikke anerkjenner staten/vil utslette staten Israel?

Slik jeg har forstått årets OD-aksjon så har det vært fokus på traumebehandling til palestinske ungdommer, slik at de kan klare å studere, få en jobb. Jeg synes også fokuset på ungdommers demokratiopplæring er bra. At ungdommer som har stått ved OD-innsamlinger har blir kalt «Jødrhatere!», det er håpløst...

www.dagsavisen.no/innenriks/operasjon-dagsverk-under-angrep-vanvittig-grove-anklager-1.1224698


#55

Polyanna sa for siden:

Jeg også. :)


#56

Polyanna sa for siden:

Nei, jeg tenkte på de organisasjonen og personene de vil jobbe med i Palestina. Det jeg kommer på nå er denne Taminii-familien, som jo er et ganske typisk eksempel på hvordan disse tingene er ganske sauset sammen. Janna Tamini (eller Janna Jihad, som hun har byttet navn til) og familien hennes har profiler som er en blanding av godt dokumenterte overgrep mot palestinske landsbyer, fredsønsker, kamp mot overgrep og oppfordring til ikke-voldelig motstand, og samtidig, hyllester av terrorister og barnemordere, brenning av flagg og antisemittiske tegninger, inkludert denne famøse der den stornesede jøden sparkes ut av kartet, og flagg der palestinas farger dekker hele området. .

Hjertens enig. Og det virker som om fokusere har vært slik du sier, selv om en så bred organisasjon aldri er sterkeste en svakeste ledd, så det ville vært rart om ikke noen har trådd feil og sagt noe skjevt. Fra vår ungdsommskole vet jeg ikke, de som kom dit kom for sent og uforberedt, så de fikk ikke mye info, egentlig.


#57

Minerva sa for siden:

Taminii-familien vet jeg ingenting om. Men skulle gjerne lest mer.

Diskuterte dette videre med mannen i går, han mener at man utsetter/utsatte uforberedte sårbare ungdommer for å måtte stå i støyten, selv om intensjonene er gode ved en slik innsamling. Jeg heller mer til at det kan skape engasjement å merke at saken man jobber for er såpass betent.

Her droppet den lokale ungdomsskolen sitt arrangement, men de hadde visst begrunnet det med at deres erfaringer er at mange ungdommer tar seg en fridag og får 300kr av mamma og pappa for ingenting...og sa ingenting om at det var på grunn av årets prosjekt. Min eldste går på u.skole med idrettsfokus, og de samlet inn masse penger til Karanba, fotballlprosjekt for barn som bor i slummen i Rio de Janiero. De hadde fått mange gode og positive kommentarer om dette prosjektet, og det er klart det er hyggeligere å stå der da, med pengekurven, når man bare er 13 år.


#58

Polyanna sa for siden:

Kom en i for mye der, iPaden min synger på siste verset. Tamini-familein, mener jeg.

Kontoene deres er rå og hjerteskjærende, de rapporterer fra en helt grotesk virkelighet, de samler støtte og krever oppmerksomhet når landsbyer blir jevnet med jorden, olivenlunder lagt øde og folk skilt fra jobb og utdanning med veisperringer og murer. De er viktige stemmer. Spesielt siden det hjerteskjærende og urettferdig nok er sånn at de kanskje har sterkere gjennomslagskraft fordi de er relativt lyse og blåøyde og ser mye mer gjenkjennelige ut for et vestlig publikum enn mange tradisjonelle palestinske stemmer. Og de er samtidig ivrige støttespillere til terroraksjoner, inkludert aksjoner som dreper sivile kvinner og barn. Ingenting er noen sinne svart hvitt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.