Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Tenåringsforeldre - hvordan oppbevare alkohol?

#1

Candy Darling sa for siden:

Jeg har en 14-åring! :what:

Da vi var 14, begynte det å bli vanlig at de tøffeste prøvde å bøffe alkohol fra sine foreldre - og ikke minst fra venners foreldre. Det er på tide å tenke på hvordan kiden skal få slippe å komme i den situasjonen, kan man i hvert fall si uten å anklage noen.

Vi har jo reist mye i mange år, og har et velfylt barskap som blir mer eller mindre brukt. Jeg har ikke lyst å ødelegge skapet med å skru på en hengelås der, liksom. Men jeg kan godt kjøpe et annet låsbart skap å sette i kjelleren og flytte alt dit? Hva gjør dere andre?


#2

Teofelia sa for siden:

Lar det stå og antar at tenåringen er pålitelig. Enn så lenge.


#3

Hyacinth sa for siden:

Vi også.

Og vi oppbevarer faktisk vinen vår i den eneste boden vi har (den har også perfekt vintemperatur), og boden har kun inngang fra 14-åringens rom. :knegg:


#4

-ea- sa for siden:

Drikker det opp selv før tenåringene gjør det!


#5

Maverick sa for siden:

Sørger for at det bare står tequila tilgjengelig sånn at de aldri drikker mer etter first offense.

Neida.

Jeg vet ikke egentlig. Magefølelsen sier at det ikke er superstrategisk å ha mye sprit stående uten å ha grei kontroll på hvor mye som er hvor. Og kjenne igjen utvanna sprit, lissom. Jeg har ofte noen ølbokser i kjøleskapet og en vinflaske eller to stående, men det er veldig sjelden jeg har noe sprit stående utenom evt en flaske whiskey. Hadde femtenåringen vært alene hjemme med en kompis eller to hadde jeg ikke latt den stå fremme tilgjengelig tror jeg.


#6

Candy Darling sa for siden:

Så hjelpsomme dere er. :knegg:

For meg (i hvert fall akkurat nå) handler det faktisk mest om at jeg ikke vil sette ham i en presset situasjon. Det har allerede vært et tema, for å si det sånn.


#7

Maverick sa for siden:

Hvis det allerede har vært et tema hadde jeg utvilsomt fjerna spriten.


#8

Isolde sa for siden:

Akkurat nå står alt på mannen sitt kontor som alltid er låst fordi det er egen ytterdør. Hva vi gjør når ungene blir eldre har vi diskutert litt. Kommer litt annpå hvorda de utvikler seg. Jeg og mine søsken sneik aldri i skapene, mannen derimot var en sånn.

Medisinenr våre er låst inn i skap med en sånn lås på grunn av risiko for at et av barna skal finne på å ta mer enn nødvendig for å si det sånn: m2.ikea.com/no/no/p/rothult-smartlas-hvit-00359739/


#9

Candy Darling sa for siden:

(Dette har jo potensiale til å bli en morsommere diskusjon enn jeg så for meg, med link til IKEA-skap, lzm. Er du uansvarlig forelder? Hæ? Stoler du ikke på barnet ditt? Hø?)


#10

Candy Darling sa for siden:

For å virkelig knuse alle fordommer, en av de muslimske jentene i klassen er den med nr til sprit-taxien. Er det lov å le, eller bare grine?


#11

Maverick sa for siden:

Som ansvarlig forelder låser jeg selvfølgelig spriten inn i det FG-godkjente våpenskapet sammen med jaktvåpnene og pistolene. :nemlig:


#12

Maverick sa for siden:

Det er TOPP integrering der borte på Westkanten da. :jupp:


#13

Candy Darling sa for siden:

Usikker på om skolen hans teller som Westkantskole, ass. Sørgelig spredt elevmasse. Sånn går det. :tsktsk:


#14

-ea- sa for siden:

Jeg ville ikke latt det stå synlig og lett tilgjengelig, ihvertfall ikke hvis alkohol var begynt å bli et tema blant tenåringens venner.


#15

Maverick sa for siden:

Tsktsk. Der ser du hva kommunistisk byråd gjør med tilstandene. :leppe:


#16

GinaK sa for siden:

Vi har det i en skjenk i stua.
Jeg troooor at min snart 17åring har stjålet romen min. :cool: Har ikke spurt men blir noe mer borte så blir det baluba her.
Vi har snakket om det å stjele fra familien så håper ikke han gjør sånt.
(Broren min solgte "det meste" som var å tjene penger på da vi var tenåringer. Som mammas, pappas og sine egne slalomski og støvler. Mine var gamle og arvet og kjøpt brukt så de fikk stå...)

Han drikker, liker dessverre det meste og synes brunt brennevin er spesielt digg. :cool:
Mannen her har en jobb hvor han får sånt i gaver så det blir endel flotte dyre varer som blir stående. Mannen drikker så og si ikke lengre så vi gir bort i gaver for å bli kvitt litt..


#17

007 sa for siden:

Vi har aldri gjemt bort noe, ei heller låst av. Har veldig lite sprit da, men det vi har står i et kjøkkenskap. Vin og øl i kjøleskapet.
Ingen av våre ungdommer eller venner har noen sinne tatt noe før de var 18.


#18

Anne C sa for siden:

Vi også.


#19

Pamina sa for siden:

I ditt tilfelle CD ville jeg fjernet og låst unna for å unngå at ungen blir satt i en skvis. Det er realtivt godt med press på din kant av byen og unger trenger å ha teite og strenge foreldre å skylde på i visse situasjoner.

forløpig står vårt i et skap i stua, vi har grei oversikt enn så lenge, vi har grei kommunikasjon med venninners foreldre enn så lenge, så får vi se litt utover hva som trengs. Jeg låser villig ned om det er det ungene trenger.


#20

Teofelia sa for siden:

Jeg ville låst inn spriten hvis det allerede er et tema. Og jeg har ved flere anledninger vært «streng mamma» i situasjoner der det er godt å kunne skjule seg bak «kjip forelder».


#21

Syrinx sa for siden:

I en kasse på soverommet, med mammas leketøy liggende på lokket. Garantert trygt.

Mine foreldre gjemte spriten på mørkeloftet. Kan si såpass som at det ikke hjalp nevneverdig.



#23

My sa for siden:

Eldste er 13, så det har ikke vært noen problemstilling så langt, men det kan jo snu før man vet ordet av det. Foreløpig står det vi har av sprit, som ikke er mye, for vi drikker det nesten aldri, i et ulåst skap på stua. Men jeg vil ikke ha noe problemer med å fjerne det hvis det skulle bli fare for at ungen skulle få lyst til eller bli presset til å ta noe av det. Enten i et låst skap, eller at mannen kan oppbevare det på jobben. Vi har ikke noe fint barskap hvor vi har alkohol utstilt, så for interiøret sin del vil det ha ingen betydning. Vin er det verre med, det ønsker vi å ha tilgjengelig for oss selv. Forhåpentligvis er de såpass pålitelige at de ikke tar en flaske med dyr, god rødvin, som de trolig ikke liker likevel. Men tror jeg ville investert i et låsbart vinskap hvis det ble nødvendig. Mannen og to venner brygger øl i kjelleren hos oss, så ølflasker er det en del av i kjøleskapet der nede. Der blir det vanskelig å holde oversikt over mengde og oppdage det om noe forsvinner. Så hvis vi mistenker det får han rett og slett slutte med å brygge øl tenker jeg, eller finne et annet sted å ha det. Håpet er jo at barna er såpass pålitelige, og har såpass ok venner rundt seg, at det ikke blir nødvendig. Vi jobber forebyggende med holdninger etter beste evne, så får tiden vise hvordan det går.

Da jeg var barn og ungdom hadde foreldrene mine aldri alkohol i hus, så det var aldri aktuelt å ta noe derfra. De kjøpte bare en halvflaske med akevitt til jul, og selv den drakk de ikke opp, det stod alltid igjen et par centiliter som stod helt til neste jul. Det var ikke så mye å få ut av den skvetten heller, så den fikk stå. Ikke var det nødvendig heller, bestevenninnen min hadde tre eldre brødre og foreldre som produserte egen sprit (hun vokste opp på gård, i et område hvor dette var tradisjon på alle gårdene), så hun fikk nærmest kastet hjemmebrent etter seg fra konfirmasjonsalderen av. Så alkohol var lett tilgjengelig.


#24

millact sa for siden:

Har kun vin, null problem her.

Hadde låst det inne om jeg måtte.


#25

Fersken sa for siden:

La noen flasker stå der de normalt bruker å stå. Men istedet for at det er sprit på de, fyll på med vann og essens som samsvarer med etiketten.


#26

Billa sa for siden:

Aldri vært noe problem her med eldstemann, men jeg er usikker på hvordan det blir med neste...

Uansett, hvis det har vært et issue, og det kan skape trøbbel, press og uheldige situasjoner, tror jeg at jeg hadde fjernet det fra kjøkkenskapet og vinhylla som er helt uten grenser p.t, og gjort det utilgjengelig. Vi har mengder med alt (brunt, hvitt, rødt, søtt og surt) men det er mer utifra en tanke om at man BØR ha, mer enn at vi drikker selv. Kan ikke huske sist jeg drakk alkohol hjemme.


#27

Candy Darling sa for siden:

Mange bra forslag her, altså. :knegg: Men lite linker til skap. :skuffet:


#28

Tallulah sa for siden:

Skjønner godt at man vil sørge for at tenåringen ikke blir utsatt for unødig press. Jeg var jo den med foreldre med rikholdig barskap, og lagde utallige ekle blandinger og tok med på fest. Jeg var villig selv altså, men jeg ser at det er mye lettere å bli presset om man er den med barskap.

Nå vet jeg ikke mengdene det er snakk om, men jeg ville vel ikke latt sprit stått synlig i et slikt tilfelle, og enten flyttet et barskap i en låsbar bod eller på eget soverom.



#30

Floksa sa for siden:

Da den gangen 14 åringen skulle ligge på hyra med kompiser renska vi hytta for drikkevarer. Hjemme står alt i kjølehjørnet. Det meste er uåpnet.
Men ja. Jeg vet ikke helt hva vi skal gjøre for PR i dag har vi null oversikt. Og skal det først stjeles vil jeg gjerne at de tar Sure Tær med 17% enn Chilli schnapsen med 53% liksom. Selv om den siste smaker definitivt best!


#31

Candy Darling sa for siden:

Den der var jo veldig smart, da, bare at det ikke er noen kant på barskapet den kan treffe. Noen som har sett noe tilsvarende med magnetlås?


#32

Candy Darling sa for siden:

Den er jo ikke så dum, den, vi kan sette den i garasjen eller boden. :gruble:


#33

Stompa sa for siden:

Det er ikke noen problemstilling her i huset, for "barskapet" mitt består maks av 1-3 flasker vin på kjøkkenbenken, og de har jeg full kontroll på.

Fasiten etter forrige helgs eskapader er i hvert fall: IKKE helt åpent på pappas arbeidsrom, vegg i vegg med kjellerstuen som sønnen disponerer 100 %, mens foreldrene sover to etasjer over. :knegg: :himle:


#34

Tallulah sa for siden:

Ikea har også noen låsbare metallskap tror jeg, men de er ganske slumsete og lette å få opp tror jeg.

Det blå er jo holdbart, og det kan jo stappes andre ting inni der også, om man har plass.



#36

polarjenta sa for siden:

Foreløpig ikke en problemstilling her, men jeg drikker så lite alkohol at jeg ikke har noe stående, men kjøper inn til de få gangene jeg skal drikke. Så her blir det ikke å mye åstjele uansett.


#37

Magica sa for siden:

Vi har alkohol overalt og null kontroll egentlig. På de merkeligste plasser (f.eks oppå kjøleskapet) står noe whiskey og cognac ser jeg + tia maria som jeg bruker når jeg lager tiramisu en gang i året. Tror jeg har sett noe halvåpen i boden også, feks akevitt? Mannen brygger øl så vi har fat og flasker overalt. Vi har også vinkjeller med mye vin. Vi har også våpenskap så mulig vi må flytte noe inn dit hvis jeg får mistanke til at guttene drikker eller at det blir et problem. Foreløpig er det ikke det (og de er 17 og 15).


#38

Pøblis sa for siden:

Jeg har en gammel eplekasse i stuen hvor alt brennevinet står. OG så har matboden blitt vinkjeller. Der er det hengelås på døren, men den har ikke vært brukt siden de to som er over 30 nå, var tenåringer.

Dagens tenåring har påpekt at vi har spriten stående fremme - litt sånn :pekele: Det skulle (insertnavnpåvenninnesomblesnydenspåfarensbrennevinisommer) ha sett! :pekele:

Den dagen vi lar henne være alene hjemme over natten, tenker jeg at vi kanskje låser inn hele fruktkassen i vinkjellere. Vi får se.


#39

Einhyrningur sa for siden:

Tja, det kan hende du finner den igjen på rektors kontor om du ikke gjemmer den bort (og det var passelig flaut) så jeg ville nok vurdert en liten hengelås i det minste.


#40

Blå sa for siden:

Vi har flyttet brennevin ned på en hylle i kjelleren. Det er fremdeles fullstendig tilgjengelig, men ikke så synlig. Vi stoler fullstendig på egne tenåringer, men har ikke alltid kontroll på de andre som kan være i stuen og tenker at det ikke er nødvendig at de ser alkohol.


#41

Fløyel sa for siden:

Her også. Har gått fint med både 16 og 19 åringen.
Vi har minimalt med alkohol i huset. Kjøper inn når vi trenger.


#42

Isolde sa for siden:

Det følger med en liten kant man kan skru på. Tror den kan tilpasses de fleste skap. Og så har man alltid mobil tilgjengelig. Ingen nøkkel som kan rotes vekk eller som tenåringen kan finne.



#44

rine sa for siden:

Vi har heller ikke låst bort noe, selv om attenåringen her begynte å feste i "god tid" :himle: før han ble 18. Vi har det meste i et ulåst skap i boden, men det er mest rødvin, Cognac og noe Vodka. Han har aldri fått noe av oss før han ble 18, og vi har vel gitt uttrykk for at vi har mer stålkontroll enn vi har på hva vi har stående av alkohol. Nå er han så gammel at han kan få vin, om han ønsker det, men han har aldri spurt. Vi har en som heldigvis er mer glad i det sosiale ved å gå på fest enn å drikke seg snydens, så det går mest i en ølboks eller tre. Han har aldri vært overstadig beruset som jeg har sett, så jeg føler meg trygg på at sprit (som han ikke vil drikke) og rødvin (som han ikke liker) står trygt. Femtenåringen er ikke helt "der" ennå, heldigvis, så enn så lenge står alkoholen ulåst. Jeg tenker vel litt at de må bevise for oss at vi må låse inn alkoholen før vi gjør det. Jeg vil ikke ta for gitt at de ikke er til å stole på.


#45

Karamell sa for siden:

Har googlet skap med lås, forråsiresånn. Men har ikke kjøpt noe enda. Så langt det forsvunnet en "champagneøl" og en mini Baylisflaske. Vodkaen er uåpnet i et skap i stua, og ellers en åpnet akevitt. Mannen mente om de tok akevitten, så kunne de jaggu ha det det så godt. :knegg: / :kvalm:


#46

Neket sa for siden:

Broren min hadde sin første alkohol-opplevelse med akevitt. Det gikk ikke så bra. :knegg: Men hver eneste julaften i 20 år har vi kunnet lage akevitt-jokes, så absolutt verdt det. «Ja, du vil vel helst ha akevitten i et halvlitersglass, du, høhø». Like gøy hver gang.


#47

Røverdatter sa for siden:

Jeg har ikke låst inn noe. Har full tillit til at barna ikke stjeler. Foreløpig iallefall.



#49

amo sa for siden:

Vi har alt stående i kjøkkenskapet.. Mellombror har også et utvalgt stående på rommet sitt. Satser på det går bra med Lillesøs også, hvis ikke får vi sette inn tiltak. Jeg tror ikke hun hadde latt seg presse til å ta alkohol hjemme, hun hadde iallefall ikke klart å skjule det for hverken oss eller broren.


#50

Elise sa for siden:

Sist vi flyttet fulgte det med et låsbart vinskap. Det stod på kjøkkenet, men vi har flyttet det til kjelleren, og har vin der. Tenker at spritflaskene også kan flyttes dit etter hvert, hvis det er plass i hyllene...

Foreløpig er det lite aktuelt, ungene er fortsatt "små" og alltid hjemme. :jupp:



#52

Teofelia sa for siden:

Eller du kan investere i slike. :knegg:


#53

Guttemammis sa for siden:

Har ikke sprit, kun vin og øl. Der har vi telling, så det ville merkes raskt.
Har det i ulåste skap og lett tilgjengelig.


#54

Kaija sa for siden:

Tenåringene på 18 og 16 er foreløpig ikke interessert i alkohol, så da slumser vi i vei med det lille som er i huset. Vin, noe likørkliss svigermor satte igjen etter baking, og litt annet jeg ikke vet hva er står i ulåst bod ved siden av den ene tenåringens rom. Mens det gjerne står litt øl i kjellerkjøleskapet i boden rett ved den andre tenåringens rom. Vurderer dog å få meg et kjekt låsbart skap for å redusere svinnet på snop, geletopper og kokesjokolade.


#55

Unicorn sa for siden:

Stoler fullt og helt på 14-åringen, så foreløpig står det lille vi har fremme. Når minsten blir tenåring må vi nok til med lås, for han er av et helt annet kaliber.
Skulle forøvrig ønske mine foreldre hadde låst vekk sin alkohol :nemlig:


#56

ming sa for siden:

Her har vi ikke satt inn ekstra tiltak. Det skyldes delvis at vi har lite alkohol i huset, og svært sjelden sprit (kanskje litt rom sommerstid for å lage mojito, og kanskje noe konjakk i jula), og delvis at vi så langt ikke har hatt noen grunn til å mistenke ungdommene våre for å ha lyst til å forsyne seg. Hun eldste er jo 18 nå, og kan spørre «Er den cavaen til noe spesielt, eller?» med blafrende øyevipper. :knegg: Det sterkeste hun har drukket er Koskenkorva, og da ble hun dårlig, så hun har erklært at hun holder seg til hvitvin og sider heretter. Hun hadde hele vennegjengen på fest her uten at det forsvant så mye som en ølboks fra kjøleskapet. Han på snart 16 er ikke interessert i drikking enn så lenge. Når/hvis det blir en issue, evt om noen i vennegjengen er troende til å forsyne seg, må vi sikkert revurdere. Hvis behovet skulle melder seg, hadde vi sikkert lagt det vi har av alkohol i klesskapet på soverommet vårt, eller bak/under julepynten eller noe sånt på boden. Hadde vi hatt større mengder sprit eller dyrere viner, måtte vi vurdert låsbart skap.

Akkurat nå står det et par sære øl og noe hvitvin fra i sommer i kjøleskapet + en trelitring med rødvin på benken. Det er alt som finns i huset. Ikke mye å stjele, mao.


#57

veobra sa for siden:

Jeg er naiv. Jeg har ikke tenkt på venner og at de kan presse egne barn. :flau: Jeg har ingen oversikt over det vi har og vil ikke merke om det forsvinner en flaske sprit eller tre flasker vin. Eller kanskje vil jeg det, sånn egentlig. Vi har mye stående steder som andre kommer til, så de vil kunne se mye av det vi har i hus. Jeg tror vi får låse det inn, den låsen fra IKEA var smart.


#58

Snippa sa for siden:

Vi har alt stående i en trang og liten kjellerbod. Ulåst. Har snakket med begge de eldste om dyrt brennevin og fin vin, og hvor mye det koster ham/henne om de skulle synes det er en god idé å by på en aldri så liten whiskey eller amarone i festlig lag. Tror ikke venner ville tenkt på å lete etter drikkevarer akkurat der det står. Vi har champagne, vin og øl i et kjøleskap i kjelleren også. Det kan godt hende det har blitt borte noen ølbokser eller ciderbokser i årenes løp, men ikke noe jeg har klart å legge merke til. De eldste er hhv 22 og 19.


#59

Bergensis sa for siden:

Mannen har samla 20-25 flasker konjakk over 10-15 år. Veldig usikker på kva han skal bruke det til, for me drikker ikkje konjakk. Det blir muligens ein til kaffien på julafta. Dette står i kjellarstova. Den kjem til å bli mest brukt av tenåringen (nett møblert der nede). Ho drikker ikkje enda. Det er me rimelig sikker på. Ho er skikkelig engstelig, særs kresen og er sjeldan ute av huset. Derimot kan ho vere truande til å gi bort alkohol om nokon skulle komme til å spørje. Me har konkluderte med at dersom dei drikker seg fulle på konjakk, vil dei truleg vere vaksinert mot konjakk i lang, lang tid. Mest truleg for alltid.

No er planen å flytte det til eit skap på vaskerommet. Mest fordi me ikkje vil stå delvis ansvarlege dersom alkoholen skulle havne i feil hender. Det kan jo gi til dels store konsekvensar dersom dei drikker ukritisk.

Vinflaskene kjem me til å telje, og la stå i skapet i stova. Eg er ikkje så bekymra for at dei skal stjele desse ettersom alkoholprosenten er langt lavare.

Poden er langt meir nysgjerrig og utprøvande, så etterkvart som han blir eldre, må me følge enda betre med. Han har også kompisar som er enda meir nysgjerrige, utprøvande og skruppellause. Me stålsetter oss.


#60

Drømmedama sa for siden:

Vi har sjeldent alkohol i hus, og har vi det så er det fordi vi skal ha det til en særlig anledning og rester blir sendt med gjester, så det er ikke noe vi trenger å tenke på.
Mine foreldre hadde for øvrig et rikt og imponerende utvalg av alkohol i låst skap. De hadde selvsagt full kontroll og stolte heldigvis på den prektige yngstedatteren sin.
Moahaha :rairai:


#61

Candy Darling sa for siden:

Jeg synes det er litt festlig generelt hvor mye folk stoler på barna sine vs hvor mye de selv lurte foreldrene. Ikke bare her på FP. :knegg:

Nei, spm sagt har jeg ingen tro på at at kiden hadde tatt noe nå. Men det er fint å kunne fortelle at man har verdens mest dustete foreldre som har låst inn alt.


#62

Lykken sa for siden:

Vi har ikke låst inn noe, men har rimelig kontroll på det vi har. Også vil jeg ikke skjerme dem for alt, noen feiltrinn og blødmer skal de få lov å oppleve de også. Men hadde jeg sett en reell fare for press eller stjeling ville jeg sikkert ha gjort tiltak og blitt sinna som en tyrk. :knegg:


#63

007 sa for siden:

Barna våre har et helt annet forhold til oss foreldre enn det vi hadde til våre. Heldigvis. Jeg snakket knapt med mine foreldre om ungdomstidens utfordringer, og de brydde seg lite om hva jeg foretok meg. Her hjemme snakkes og snakkes det (:gal:), jeg synes de har få, om ingen, sperrer på hva de deler.
Barna våre har også liten interesse av fast og moro i ung alder, i motsetning til meg. Heldigvis igjen. :knegg:

Jeg stjal aldri alkohol hjemme, og fikk til en viss grad «lov» til å drikke fra jeg var 16, og jeg røykte hjemme også. Jeg sov borte, det var ingen kontroll på hva jeg gjorde og hvem jeg holdt meg med, og jeg hadde frihet til å gjøre hva jeg ville. Jeg tjente mine egne penger og ingen la seg opp i hva jeg brukte dem til.

Så nei, jeg sammenligner ikke egen oppvekst med barnas, det er en milevis av forskjell på hvordan vi har løst foreldrerollen kontra våre foreldre. Og det er milevis forskjell på hvordan barna våre er som ungdommer sammenlignet med hvordan jeg var.


#64

Candy Darling sa for siden:

Jeg hadde flotte, interesserte og engasjerte foreldre. Og har barn som er akkurat like keen på å dele sine tanker med mor og far som jeg selv var. :knegg:


#65

Hyacinth sa for siden:

Min 17-åring er enten hjemme, på skolen eller på trening (flere timer daglig). Hun er aldri på besøk hos andre eller ute på noe utover på trening. Så jeg mener jeg har grei oversikt over hva hun bedriver i forhold til alkohol.


#66

Røverdatter sa for siden:

Min erfaring er at foreldre stoler for lite på barna sine og driver med alt fra alkoblåsing til GPS-sporing og overvåking av kontoaktivitet. I de tilfellene jeg har sett er det totalt unødvendig kontroll som fører til at ungene ender med å juge om ting der de egentlig kunne trengt trygg veiledning fra voksne. Jeg er mer bekymret for konsevensen av at tenåringer vokser opp med den type kontroll som en normal del av livet enn jeg er for at mine barn skal stjele fra barskapet.


#67

Skilpadda sa for siden:

Snart-sekstenåringen er stort sett alltid hjemme, og når han har venner på besøk, er vi stort sett hjemme, så det er ikke noe vi har tenkt mye på. Han er eksepsjonelt snusfornuftig, da, så jeg er veldig lite bekymret med tanke på ham selv.

Men det er et veldig godt poeng at selv om man stoler på egen unge, kan man ikke vite like sikkert hva kompisene driver med, og heller ikke hvordan han vil håndtere eventuelt press fra dem. (Vi har tatt vekk en del veldig voksne filmer, spill og tegneserier fra åpne stuehyller for mange år siden nettopp med tanke på det. De står bare inne på soverommet vårt i stedet, og er ikke låst vekk, men det betyr i alle fall at ingen mindreårige umiddelbart ser dem eller vet at de finnes.)


#68

Ru sa for siden:

Vi har nesten bare vin. Alt står i vinkjelleren, og det vet fjortisen. Ikke er han interessert, ikke er han i et miljø som driver med fest og spetakkel og han er aldri hjemme alene med venner på besøk.

Jeg tror Knøtteliten blir den største utfordringen. Hun er en helt annen type. :gruble:

Da får det bli i våpenskapet ...


#69

Tjorven sa for siden:

Ha, ha. Sånn var det her også.

Jeg var eksepsjonelt snusfornuftig. Men jeg dro på utveksling som 16-åring, og da fikk jeg servert (egenprodusert) vin hver dag. Så da var det fullt frislipp når jeg kom hjem til Norge.

Men jeg er helt på linje med deg, Candy. Jeg har en svært sosial datter og det er hauger av ungdom hjemme hos oss flere ganger i uka. Det er helt greit for meg å være «den strenge mora» som sørger for at alkohol ikke er tilgjengelig. Så slipper vi alle å lure.

Med sønnen min kommer dette til å være en fullstendig irrelevant problemstilling på ungdomsskolen.

Det er utrolig snodig hvor forskjellige to søsken støpt i samme form kan bli.


#70

rine sa for siden:

Jeg stoler på at han fordi vi alltid har snakket åpent om alkohol, og fordi han aldri har gitt meg grunn til å gjøre noe annet. Jeg tviler ikke på at han har vært fullere de gangene han har overnattet hos andre etter fest enn han har vært når han har blitt hentet av oss/kommet hjem selv, men jeg er veldig tilhenger av å stole på noen til det motsatte er bevist. Mine foreldre var aldri gode på dialog, det var veldig mye påbud og forbud, men aller mest stikke hodet i sanden og late som om man ikke vet hva som foregår. Det førte til at spritflasken sakte, men sikkert ,ble byttet ut med vann, og mye grøftefyll, lenge før jeg var 18. Fordi jeg bare hadde tilgang på sprit. :nemlig:
:hehehe:


#71

star sa for siden:

Her er det ikke mye alkohol, for øyeblikket 2 flasker vin og muligens en spritskvett.
Har virkelig ikke tenkt tanken på at jeg burde tenkt over alkohol og tenåringen. Ser ikke for meg at det blir aktuelt på lenge enda. Ikke er mitt hjem noe naturlig samlingspunkt heller. For press fra ungas kompiser har jeg jaggu ikke tenkt på heller.


#72

Smash sa for siden:

Vi drikker ikke, så her finner de ingenting.

Men jeg har en mistanke om at folk stoler blindt på ungene sine, eldstedatteren går på en skole hvor mange bor på hybel, og det har vært fest hver torsdag siden de startet i august. Og det er kun drikking det går i. Datteren vår har vært med på et par av disse festene, og er den eneste som ikke har drukket.

Samtidig som jeg har snakket med foreldrene til disse som syns sine barn er så moden for alderen og fornuftig, og er i stand til å klare seg utmerket på hybelen. Mulig vi har litt forskjellig syn på hva som er OK og ikke for en som går 1. året på videregående.

Jeg tror nok det er mange foreldre som har full oversikt over ungene sine, men det er også mange foreldre som stikker hodet i sanden eller som syns dette er helt greit.


#73

Elise sa for siden:

Utenfra virker du litt naiv du og. Det kan sikkert hende du har rett, det kan også hende du tar feil.


#74

Smash sa for siden:

Det har du nok rett i, jeg trodde virkelig ikke at ungdommer i alderen 15-19 år festet hver torsdag når det er skolehverdag. Det er selvfølgelig ikke slik ved alle skoler, men sånn har det vært ved denne skolen til alle tider. Jeg var nok naiv siden jeg trodde det hadde forandret seg.


#75

007 sa for siden:

Enig. Jeg registrerte det samme. :humre:


#76

My sa for siden:

Tror hun mente du virker naiv (sett utenfra) fordi du tror at din datter var den eneste som ikke drakk. ;) Det tror sikkert de andre om sine også.


#77

Sonar sa for siden:

Vi har lås på barskapet. Montert lås på en Billyhylle med dør. Kan selvsagt lett brytes opp, men skjer det så får vi ta der derfra og handle utefra det tenker jeg.
Men har erfart at det er ikke smart å være naiv og tro at ungdommen ikke skjønte hvor vi gjemte nøkkelen :rolleyes: :p


#78

Susse sa for siden:

Her står "alt" i skapet der det alltid har stått. Det er ikke så store mengder. 13,16 og 18 åringen vet godt det. Vi har ingen planer om å flytte på det ennå.
Eldste har hatt fest her med russegruppa mens vi var på ferie, og selv ikke da ble noe rørt. Det er kun han som er hjemme alene her av og til og dermed også bare han /hans venner som ville hatt mulighet til å ta noe. De er jo gamle nok og kjøper selv, han spør dessuten faren om han kan ta om det er noe spesielt.

Jeg ser at hun på 13 nok fort blir en større utfordring i forhold til alkohol enn brødrende, men vi avventer.
Proteinbarer og diverse sånt derimot er i låst kasse, det rapper de så fort de får anledning.


#79

Smash sa for siden:

Sånn ja, jeg ser det kan virke sånn. Jeg skal ikke utbrodere personligheten hennes så veldig, men hun er hjemmekjær og vennene bor langt unna og ganske spredt, slik at det har vært lite muligheter for festing. Tror det er mange foreldre som følger med, men bor ungdommen på hybel så bør man være litt ekstra obs. Jeg trodde faktisk ikke ryktene stemte, og er utrolig glad for at datteren vår bor hjemme for å si det sånn, det drikkepresset skal hun slippe når hun bare såvidt har fylt 16 år.


#80

him sa for siden:

Vi har alt av alkohol i en bod. Ikke låst ned. Tror i utgangspunktet det blir vanskelig for ungene å forsyne seg uten at det vises. Det meste er vin og øl, så da må man ta hele flasker. Veldig lite sprit.

Tenker at det er lurt å låse ned - er veldig ok at ungene slipper å bli presset på en fest/tilstelning.


#81

My sa for siden:

Jeg regner med du har rett altså, men det er jo som CD er inne på, påfallende mange her inne som har ungdommer som er til å stole på, og som overhodet ikke er interessert i alkohol, og samtidig veldig mange som drakk alkohol da de selv var tenåringer, uten at foreldrene ante hva de drev med ...

#82

Lykken sa for siden:

Jeg drakk fra tidlig alder, men ble tatt mange ganger, også i å stjele alkohol hjemme. Min mor sa alltid at jeg ikke skulle tro kua ikke husket hvordan det var som kalv og at hun tok utgangspunkt i at jeg kunne finne på mye rart. :knegg: Jeg husker også at hun syntes foreldrene til noen venninner var naive og delvis lukket øynene/ville ikke tro sånt om sitt barn.


#83

safran sa for siden:

Samme her. De har nå passert den magiske alderen, og det har gått helt fint. Vi har hatt god dialog med begge jentene, som er veldig snusfornuftige.

Dessuten tok jeg bilde av barskapet før jeg dro ut og de skulle være hjemme med venner. :knegg:


#84

Polyanna sa for siden:

Dette min er meg om at vi må få kvittet oss med den spriten vi har stående og som vi aldri drikker. #rema1000

Øl og vin tror jeg vi skal kunne ha kontroll på.


#85

Teofelia sa for siden:

Jeg vet jo godt hva jeg gjorde på videregående, som mine foreldre ikke visste noe om. Så jeg lurer ofte på om jeg er i overkant naiv når det gjelder datteren min, men når jeg tenker på alt det som hun faktisk forteller meg, så lurer jeg litt på hvor mye som egentlig kan være igjen å ikke fortelle om.

Jeg tror rett og slett bare at vi har et åpnere forhold enn jeg hadde til min mor. Selv om vi også snakket om mye og sto hverandre nær. Alternativt så er jeg bare veldig naiv. :humre:


#86

Neket sa for siden:

Min 16-åring har nok smakt alkohol, men det er absolutt ikke hennes greie. De var på sin første ute-av-kontroll-hjemmefest for et par uker siden, da ringte de for å bli hentet kl 10. Jeg hadde nok ikke gjort det samme når jeg var 16 for å si det sånn.

Vi har ikke så mye sprit, men det vi har står i kjøkkenskapet. Som regel bare en flaske, vi bytter mellom gin og tequila. Og en liten flaske akevitt til jul. Så drikker vi GT til ginen er tom, og går over til Margarita, vi har ganske god kontroll. Hadde fjernet det hvis vi var borte over natten, men enn så lenge har de alltid hatt barnevakt når vi er borte.


#87

Hyacinth sa for siden:

Min 17- åring forteller meg svært lite, slik har hun alltid vært. Helt motsatt av sin lillebror på 14. Men hun er i det minste alltid hjemme, så akkurat det har jeg kontroll på. :knegg:


#88

Snippa sa for siden:

Mens jeg faktisk tror det i mange tilfeller stemmer. Erfaringen min som lærer og forelder er at det er mange flere som mer eller mindre bare er hjemme i helgene enn det var da vi var unge. Ikke bare har de bedre kontakt med foreldrene sine, men de har ikke minst datamaskiner og bruker fredagskvelden på gaming heller enn grøfting.


#89

Polyanna sa for siden:

Min er en ganske taus og privat og har potensiale til å være litt snikete, så jeg er ikke naiv på DET. Stoler LANGT mer på datteren min der, som er gjennomsiktlig som GLASS. :humre:

Men han er ikke mye out and about, egentlig. Hvis det har vært anledninger til å prøve seg på ting så har det vært på treningsturer i Sverige, men da er de i trygge omgivelser OG de skal opp klokken halv syv for å trene knallhardt hele dagen, så om han nå skulle velge å debutere akkurat der på et tidspunkt så tenker jeg at det ikke er det verste. Det er både trygt og oversiktlig, og han får erfare hvor lite forenlig det er mer idrettsliv. :p Og dønn ubehagelig. Foreløbig er jeg temmelig sikker på at han ikke er interessert, han er veldig lite utprøvende.


#90

Anda sa for siden:

Jeg tar dette som en OBS! potensiell problemstilling, som det er greit å være klar over. Den gamle spriten er vanskelig å komme til uten store fysiske utskeielser (aka; begravd i en bod). Vin og øl betydelig mer tilgjengelig, og desto lettere å legge merke til om blir tatt.

15-åringen gamer stort sett i helgene, og han og kompisene har så langt nøyd seg med P-Max. I mengder. Samt en del redbull og energidrikker de har smuglet inn. Og siden vi har oppdaget det, så har vi fått pratet litt om det og.


#91

Harriet Vane sa for siden:

Vi har alkohol i skap, kjølebod, kjøkkenbenk og soverom. Noe er sånn at vi egentlig ikke ville merket om det forsvant, sånn som åpnede sherry-, gin og whiskyflasker eller vinkartong. Limoncello, dessertvin og portvin, feks. En ølboks eller to ville vi sikkert ikke tenkt over heller. Det meste ellers er lukket og korket.

Vi har ikke hatt noe problem med tyveri av alkohol og en fest i vår der barnet prøvde seg på konseptet "drinker" (brus + sprit med begge hender) har medført selvpålagt totalavhold siden. Det er helt supert. :knegg:


#92

Polyanna sa for siden:

Ja, man burde kanskje la EN type stå fremme, en sort som er garantert å gjøre dem grisedårlige? :gruble:


#93

Candy Darling sa for siden:

Opp med hånden, alle de som ble avvent på tequila selv i god tid før 21? :knegg:

(Ikke jeg, da, jeg er ganske tunglært. :flau: )


#94

Floksa sa for siden:

Jeg drakk tequila for første gang på VELDIG mange år for en tid tilbake. Det var fortsatt aldeles jævlig. Jeg kan ikke forstå at jeg faktisk har shotta dette


#95

Høst sa for siden:

De eneste to gangene jeg seriøst ikke kan gjøre rede for hva som skjedde kvelden før og hvordan jeg kom meg til der hvor jeg våknet dagen derpå, var tequila shot årsaken. Jeg lærte etter gang to da, aldri mer.

Heldigvis var jeg sammen med ordentlige og omsorgsfulle folk som tok ansvar.


#96

-ea- sa for siden:

Jeg var sånn cirka trettifem første gang jeg drakk tequila (oppvokst på hjemmebrent). Jeg og en venninne "hjemme på ferie" tømte alle småflaskene tequila som sto i loftstua hos faren hennes. Han ble litt sur. :knegg:


#97

Neket sa for siden:

Jeg drakk tequila fra pintglass en gang for å imponere en jeg var forelska i. Jeg tror han ble ekstra imponert når jeg spydde på skoene hans. :nemlig: Jeg var over 18 da. Litt. Men under 21.


#98

Strå sa for siden:

Selv jeg klarte å skjønne at det var farget vann Mutter'n hadde i skapet, så nei, vet ikke om det hjelper.

Ungdom generelt oppfører seg bedre, også (særlig) rusmessig, enn det min generasjon gjorde mener jeg undersøkelser har vist. Jeg har uansett ikke vært spesielt naiv med våre tre og det har vært episoder hvor jeg var glad for at erfaringen min som rebell var et tillegg til Heltens mer prippne ungdom, da avkommet vokste opp.

Hahaha, jeg har skjønt at jeg burde blitt avlært, men det ble jeg ikke før i slutten av 30-åra, da sprit generelt gikk i bånn på smakslista mi. Nå har jeg funnet Epledram.


#99

Elise sa for siden:

Jeg drakk meg full på tequila en gang da jeg var 20, og da sa jeg "dette skal jeg ikke gjøre på 10 år, minst!". Drakk meg full igjen på tequila igjen da jeg var 30, og sa det samme. Nå nærmer jeg meg 40. :skremt:


#100

Strå sa for siden:

Sånn til saken: Siden de tre var ganske ulike, så krevde de også ulik tilnærming til det meste, fra klær, skole, lekser, venner, fritidsaktiviteter og ..... tadadadatramta (trommevirvler) ..... tilnærming til alkohol:

  • Eldste: Alkohol kunne stå framme, ev. gjemmes på rommet hens for at ikke de andre skulle finne det. Passet derimot måtte konfiskeres (med resultat rømming til Naboland i steden for Syden :D ).
  • Mellomste: Lurt å gjemme alkoholen, men det var viktigere å sikre (gjemme) ting vi var spesielt glad i, siden den gjengen ikke var så nøye på hva de dansa borti og hoppet på foråsidetsånn.
  • Yngste: Vakthold på fester var krevet en kort opprørsk stund.

Det er vel ikke noe fasitsvar på det der. Kjennskap til personen og tidligere hendelser er vel her også den beste pekepinnen på hvordan man gjør det.

Og nei, jeg har heller ikke lenke til fint skap eller lås eller... Sorry.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.