Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Jeg trenger å bli bedre til å lage saus

#1

Huldra sa for siden:

Innimellom blir sausen min helt smakløs enda jeg bruker hjemmelaga kraft. I dag lukta sausen veldig bra, men smakte ingen verdens ting. Pøsa på med pepper, salt og soyasaus men fremdeles smakløst.

Hva gjør jeg egentlig galt? Trenger en idiotsikker oppskrift på saus som funker til lam, vilt og andre gode saker.


#2

kamp sa for siden:

Jeg lager denne til lam:
1 boks kokosmelk
2 ss red curry paste
1 ts koriander pulver
1 ts spisskummin
1 ss soyasaus
1 ss tomatpuré

Steker først tomatpuré, krydder og curry paste i litt olje, har oppi kokosmelk og gir den et oppkok. Kan evt jevnes med maisenna vist du vil ha den tykkere.


#3

Niobe sa for siden:

Jeg synes hjemmelaget kraft trenger å reduseres for å gi god saussmak. Kok den inn til halv mengde, da blir smaken mye kraftigere.


#4

Carpe Diem sa for siden:

Å redusere kraften ganske mye er lurt. Hva lager du kraften på og hvor lenge pleier du å redusere den?
Jeg synes det blir god kraft av f eks kyllingskrog, og i tillegg f eks purre, løk, sellerirot :jupp:

Når jeg skal smaksette sauser jukser jeg også galant hvis jeg synes det er nødvendig. Da tilsetter jeg litt Soppsoya eller Aromat.:D


#5

Myria sa for siden:

Litt HP sauce gir god smak til sauser. :jupp:


#6

Syrinx sa for siden:

Bruner du jevninga nok?

Kraftig nok kraft som er nevnt ja. Jeg kjører på med buljong også jeg hvis det trengs.

I lammesausen er det veldig godt med litt myntegele, samt steikesjy.

Til vilt smaker jeg til med fløte/creme fraiche, einebær og brunost, steikesjy der også.


#7

Polyanna sa for siden:

Litt søtt syns jeg trengs. Ripsgele, brunt sukker, honning. Og urter, krydder eller annet som smakssetter. Og nok fett.


#8

frukt sa for siden:

Jeg serverte en gang oksesteik med rødvinsaus. Fikk kommentarer på sausen var innmari god, og spørsmål om oppskrift. :stolt:
Det var Toro. :knegg:


#9

Huldra sa for siden:

Takk alle sammen. Ja, elgkrafta/hjortekrafta kan nok reduseres enda mer for å få nok smak. Så det skal jeg gjøre.

Poenget med å lage sausen selv er å unngå å bruke Toro buljong og tilsvarende.

Denne siste sausen jeg prøvde skulle ikke smør og mel brunes særlig så der er nok noe av greia. Samt at jeg nok lagde for stor porsjon rett og slett så konsistensen blei litt off.

Guttungen lurte på om jeg ikke bare kunne bruke Toro som før, hvorfor fixe noe som allerede funker sier han :lol:


#10

Pegasus sa for siden:

Jeg henger i tråden for tips. Har laget brunsaus fra bunnen bare et par ganger, og husker ikke engang hva jeg jevnet med. Kan det ha vært potetmel? Eller maizena, tro?
Men mine tips til smaksetting, er brunost og sennep. En liten dasj sitron. Pleier å funke gull i ferdig brunsauspulver. :knegg:

Hvitsaus lager jeg kun til fiskeboller. Da tar jeg to-tre toppene spiseskjeer hvetemel i kasserollen, et par dl melk, og kraften fra fiskeboller. Koker opp, visper konstant under oppkok. Sper med mer melk ettersom sausen tykner. Har i muskatnøtt, litt svart pepper, og evt litt salt. Eller noen ganger bare karri og salt, til karrisaus. Småkok i ti minutter for å få bort melsmaken.


#11

Tjorven sa for siden:

Jeg får mye skryt for å lage veldig god brun saus. Men jeg bruker buljong fremfor egenkokt kraft, altså.

Jeg smelter smør og rører inn mel, og når dette blir brunt nok så tilsetter jeg buljongen (som er kokt ut i ønsket mengde vann). Og så tilsetter jeg både brunost, knuste einerbær, rosmarin og timian, og ønsket mengde pepper og eventuelt mer salt.

Ettersom jeg har i hvetemel bør det koke forsiktig i minst 10 minutter for å bli kvitt melsmaken.


#12

Niobe sa for siden:

Jeg får ofte høre at jeg lager veldig gode sauser, og hjemmekokt kraft gidder jeg bare til jul. God buljong er helt ok til hverdags, og uansett mye bedre enn posesaus. Men vi har egentlig ikke så mye saus til hverdags, det blir så fort alt for godt... :sparke:


#13

Harriet Vane sa for siden:

Brun saus:
Kraften må reduseres og saltes, ellers er det bare kokevann. Kok kraften på beina/grønnsakene og deretter siles bein og grønsnaker fra og kraften reduseres til minst det halve. Husk salt.

Til hverdags bruker jeg kun buljong (de begerne, som oftest) og da er det et beger til 0,5 dl vann. Koker opp og har i litt maizena brun jevner. Deretter justerer jeg med Negro for å få ok farge og kanskje en skvett fløte, litt worchestershiresaus, litt soya eller litt finknust tørket sopp er godt oppi. Søtt er kun nødvendig i tomatsaus og saus til vilt/lam. Da er portvin best.

Hvit saus til fisk: Kok opp fiskekraft (buljong) og ha i maizena lys jevner, ha i litt fløte. Smak til med evt. salt og pepper.

Hvit saus til andre ting: kok opp melk eller buljong og ha i maizena lys jevner. Ha litt matløte i om du bruker buljong. Krydre og ha evt i muskat, ost, sennep eller hva du nå trenger.


#14

Harriet Vane sa for siden:

Jeg lager etterhvert alle måltider mer eller mindre glutenfri, siden vi nesten alltid har en eller to med cøliaki i huset.


#15

Polyanna sa for siden:

Hvis man er vant til toro så er man også vant til smaksforsterker, så da tar det faktisk litt tid å venne seg av med det.


#16

Pelen sa for siden:

:nikker: Og i verste fall vanlig sukker.

#17

trøtt sa for siden:

Ikke brune smør og mel er mitt beste tips, det smaker bare ikke godt. Brunost, rosmarin og rømme/fløte er nødvendig i viltsaus.


#18

My sa for siden:

Ikke bruk maizenajevner er mitt beste tips, det smaker bare ikke godt. :knegg: Enig i siste setning.


#19

Nextlife sa for siden:

Bortsett fra i tomatsaus bruker jeg aldri noe søtt i saus (i tomatsaus er det gjerne ei klype sukker eller ekstra mye gulrot), og har aldri fått kommentarer på at sausen er for lite søt.
Jeg koker god kraft av bein og avskjær og gode grønnsaker.
Å venne av med at saltsmak er dominerende er essensielt. Er man vant til posesaus så er den rik på salt og umami og en heimelaga saus uten dette vil fremstå som tam.
Jeg synes fett og syre er den aller beste smaksforsterker og det lille ekstra jeg tilsetter for at sausen skal bli så god som jeg liker.


#20

trøtt sa for siden:

Jeg er enig i det og jeg. Jeg bruker mel, jeg bruner det bare ikke. Koker kraft/buljong og jevner med mel.


#21

mkj sa for siden:

Vi har det i slekta, og jrg har tenkt å lage lapskaus. Pleier å drysse litt hvetemel på mens jeg steker kjøttet for å få litt bruning, kan jeg gjøre det med noe glutenfritt som funker?


#22

Polyanna sa for siden:

Jeg bruner ikke melet, men smøret. Bruner smør, har i mel, skrur av varmen. Jeg syns brunet smør får en fin, nøtteaktig smak som mangler i hvitsausen man bare farger.


#23

Pelen sa for siden:

Jeg bruner ikke heller melet. :nikker: Men smøret om jeg gjør hvit saus. Brun saus har vi normalt sett ikke smør i.


#24

Tjorven sa for siden:

I beg to differ.

Jeg lager veldig god brunsaus hvor jeg også bruner melet. Besøkende unger slikker tallerkenen, så det er ikke bare noe jeg mener. Voksne besøkende kommenterer at den er spesielt god.

Men for å få til den skikkelig gode smaken så må jeg bruke de gamle jerngrytene mine, ellers blir det slett ikke like bra.


#25

Fakse sa for siden:

Enig! Jeg bruker også fett eller syre, men i tillegg bruker jeg umami i noen tilfeller. Enten "Sorte dråper" soppsaus, eller bare litt sopp om det ellers passer. Søtt bruker jeg bare som balanse om det er mye syre i sausen, f.eks i den jeg pleier å lage som har en del redusert balsamico i seg.


#26

Harriet Vane sa for siden:

Bare å brune kjøttet i smør, så du får god stekeskorpe, karamellisering i overflaten osv.

Svidd mel er satans verk, det er stor forskjell på kvaliteten i bruningen. Min svigermor svir melet og alt smaker svidd. Andre bare bruner mel/smør slik at blandingen smaker som paiskall. Det er perfekt.

Om jeg lager saus med mel og smør så bruner jeg det til melet på en måte er "stekt" lett i smøret og det lukter godt. Så sper jeg med kraft/buljong.

Med hvit saus koker jeg melet ut i melken.

Maizena smaker ikke noe som helst, så jeg synes det er trygt å bruke i sauser. Det krever litt mer av smaken i væsken, selvsagt.


#27

My sa for siden:

Ja, dette er nesten det eneste jeg fortsatt bruker den tunge jernpanna mi til. :nikker:

Men jeg har fått passet mitt påskrevet her inne tidligere, for å brune mel i smøret, fordi det er det ingen som har peiling på matlaging som gjør, visst. Ja ja, jeg har kanskje ikke peiling på matlaging, men det driter jeg i, så lenge folk elsker sausen. :digger: De som spiser hos meg har muligens ikke peiling på hva som er god mat heller, siden de liker den, så da passer det vel egentlig ganske bra.


#28

Tjorven sa for siden:

Det er kanskje nå jeg kan skryte av min "eksamen" i heimkunnskap da jeg gikk i 7. klasse. vi trakk en rett vi skulle lage hver, og jeg måtte lage kjøttkaker i brun saus med potet. Jeg kunne lage brun saus allerede da og fikk M+. :stolt:


#29

Filifjonka sa for siden:

Jeg syns absolutt ikke det smaker likt når smøret bare er smeltet og ikke brunet. Se her på matprat for eksempel, her skal smør og mel brunes.

www.matprat.no/oppskrifter/tradisjon/brun-saus/

Jeg syns det blir veldig god saus med en metode som Jamie Oliver bruker endel - hvis en for eksempel steker en kalkun i ovnen og lar endel grønnsaker ligge i formen sammen med den. Da stavmikser jeg alt av kraft og grønnsaker fra formen og siler det, og sper på med vin, fløte, krydder eller hva jeg ellers vil ha oppi. Blir veldig godt. Kan også ha litt mel om det trengs, men grønnsakene gjør at det tykner. Dette er mer søndags- og festmetode her, sjelden jeg lager sausen sånn på hverdager.


#30

Tjorven sa for siden:

Hva? Helsteker du ikke kalkun til hverdags?

:knegg:


#31

Polyanna sa for siden:

Takk for tips, fjonka! Jeg har alltid rotgrønnsaker og løk og sånt under, men kommer ikke på å bruke de istykkerkokte/stekte restene som jevning, det var smart!


#32

My sa for siden:

Jeg tror argumentet den gangen, hvis jeg ikke husker feil, var at man aldri ser utenlandske TV-kokker lage saus på den måten. Og at man aldri får servert den typen saus på fancy restaurant. :humre:

#33

mkj sa for siden:

Jeg pleier ikke å svi det, bare la det surre litt ne i panna på slutten av hver stekerunde med kjøtt, et lite dryss. Kan kanskje rett og slett prøve uten


#34

Carpe Diem sa for siden:

Soppsoya er helt naturlig produkt og har en naturlig unami smak. Fås kjøpt på utvalgte butikker :jupp:

Demi- glace er tidkrevende, men blir fantastisk godt :jupp:


#35

Isolde sa for siden:

Jeg bruker en del fond siden jeg ikke liker så godt smaken på buljong. Blir jo litt dyrere i lengden men mye bedre. Koke egen kraft krever for mye. Litt soya saus hjelper i en del sauser.


#36

Huldra sa for siden:

I dag naila jeg sausen. He he. Ungene og mannen var full av godord om sausen (og resten av maten da) så takk for råd alle sammen 👍


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.