Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Mellomvalget i USA 6.november, har vi trua?

#1

Minerva sa for siden:

Mellomvalget i USA er i morgen. Hvis demokratene får flertall i Representanthuset kan de gi Trump mer motstand, og det vil også symbolisere at amerikanerne vil ha endring!

Leste på NRK at Demokratane har 84,5% sjanse til å ta over Representanthuset, uten at jeg tar det for gitt, prognosene har vist mye feil tidligere. Rekordmange forhåndsstemmer sier visst også at de håper at valgdeltagelsen blir høy. Jeg håper at USA viser verden at de vil gi Trump mindre makt. Har dere trua?

www.tv2.no/a/10093598/

www.nrk.no/nyheter/mellomvalg-i-usa-2018-1.13935644



#3

Fløyel sa for siden:

Det mobiliseres kraftig der borte nå, få de unge og hjemmesitterene til å komme seg til valglokalene. "Problemet" er at veldig mange rett og slett ikke vet hvordan de skal stemme, de vet hva de vil stemme, men altså ikke hvordan de skal gjøre det. Det kjøres store kampanjer med IT-kjendiser som oppfordrer unge til å bruke sin stemme. Dette går spesielt mot våpenkontroll mtp alle skoleskytingene som har vært, rettigheter til homofile, lesbiske og transseksuelle, rasisme og miljø. Viktige saker som unge bryr seg mye om og som republikanske gamlepamper valser over. Jeg krysser alt for at det skjer en endring der borte.


#4

Pamina sa for siden:

Jeg håper inderlig det går veien for demokratene i dette valget, men tror ingenting før stemmene er telt. Jeg klarer ikke helt å stole på at valget blir gjennomført demokratisk, det er så mye snusk i mange av statene at jeg ikke klarer å legge fra meg tanken på at det kan gå åt skogen som sist. :sukk:


#5

Sir Limpalot sa for siden:

Jeg har sluttet å tro noe om amerikansk politikk etter at jeg var skråsikker på at det ikke fantes nok gærne amerikanere til at Trump kunne bli valgt.
Jeg håper, men har skjønt at jeg ikke skjønner noe som helst om hva som rører seg der borte.


#6

Fløyel sa for siden:

:knegg:

Denne var postet på FB av en US venninne.

Spennende valg, men jeg orker ikke sitte oppe til 02-03 for å høre resultatene. Krysser fingrene.


#7

Tallulah sa for siden:

Jeg trodde ikke, men syns det hadde vært kult om demokratene vant Texas. Nå der det jo ut til å ha gått veien for repr. hus, samt at demokratene hsr økt sitt antall i senatet. Mye bra har skjedd da! Første åpne homofile guvernør, første utfolkskvinne ble valgt inn til tror. hus, og det ble også hele TO muslimske kvinner.



#9

gajamor sa for siden:

Jeg syns det er skitskummelt å se hvor store problemer de har med å gjennomføre rettferdige valg, og det virker som om noe av det er helt bevisst for å undertrykke visse velgergrupper. Innføring av krav om bostedsadresse i en delstat der urbefolkningen kun har postbokser er et eksempel, men også flytting av stemmelokaler til områder uten kollektivtransport, eller å drøye med å registrere velgere pga detaljfeil. En del av de andre problemene, som manglende ledninger, strømbrudd og lange køer, kan være tabber. Men det virker lite proft.

Nå ligger det visstnok flere titalls tusen forhåndsstemmer rundt omkring som kanskje blir kastet uten å bli telt. Og i Georgia kan de utgjøre forskjellen på om det blir omvalg eller ikke på guvernør.


#10

Minerva sa for siden:

Kanskje ikke så rart at mange mister helt trua på hele det politiske systemet.


#11

Tallulah sa for siden:

Nei, jeg snakket med en amerikansk venninne i går, hun er helt fortvilet (selv om hun er republikaner). Hun har lyst til å søke politisk asyl i Norge. :knegg:

"Vi har valgt inn en død person, en som sitter i fengsel og en tidligere bartender som vil at alt skal være gratis!"

Hun er redd, og syns hele stemningen i USA er skitskummel. Er det topartisystemet som ødelegger? Som gjør at man stilles til ansvar for en hel masse man kanskje ikke tror på, fordi det ikke finnes noe alternativ? Det må jo være helt uholdbart å være republikaner som syns Trump er en tulling, eller demokrat som ønsker innstramming av abortloven, for eksempel. Det er så voldsomt polarisert, og dreier seg så lite om politikk, egentlig.

Samt USAs historie som er tuftet på å greise seg selv og frihet til å jobbe fram sin egen formue, framfor det beste for fellesskapet, slik som i Norge?


#12

Polyanna sa for siden:

Og så mangler det helt et alternativ for den ganske store gruppen som er liberale i verdispørsmål (abort, homofiles rettigheter, til en viss grad helse), men konservative (eller, liberale, som vi ville kalt dem) i den økonomiske politikken: Handel, skatt, mengden med lover og reguleringer.


#13

Tallulah sa for siden:

Ja, det er det jeg mener. ved å bare ha to partier så må man stå til ansvar for en hel masse man ikke tror på, og man har ikke noe annet valg.


#14

Polyanna sa for siden:

Eller la være å stemme, som mange lander på.


#15

Fløyel sa for siden:

Resultatene på 1. gangsvelgerene er høy, 16%, det er positivt at de unge engasjerer seg.

Jeg lurte i 2016, og lurer fortsatt på om utfallet hadde vært annerledes om demokratenes representant hadde vært Bernie Sanders og ikke Hillary Clinton.

Ang topartisystemet, det finnes flere stater som har flere enn to partier, men de blir microdråper i havet. Men man må først stemme på sin stats representant, og da er det viktig å velge den representanten som har flest saker du kan stå for, for det er jammen stor forskjell på fanesakene til de ulike representantene, uavhengig om de er republikaner eller demokrat.


#16

Pamina sa for siden:

I North Carolina fikk republikanerne 50,3% av stemmene og endte opp med 10 av 13 seter i kogressen. Det at gerrymandring er lovlig ødelegger jo systemet fullstendig. Det er ikke demokratisl på en flekk.


#17

Strå sa for siden:

Ja, det der med gerrymandering gir utslag som ikke nødvendigvis speiler velgernes mening, men det er håp, velgerne vil ha det bort.


#18

Pamina sa for siden:

Vi får satse på at det forsvinner før neste valg. Det er krise når 10 millioner stemmer i overvekt ikke har noe å si for utfallet.


#19

Strå sa for siden:

I senatsvalget var det vel ingen steder at feil person stakk av med seieren på grunn av tukling med valgkretsene. På landsbasis fikk Demokratene godt over 10 millioner flere stemmer, dvs. de vant med større marginer der de vant og tapte med relativt små marginer der Repiblikanerne vant, se her. Eller er jeg helt på bærtur?


#20

Pamina sa for siden:

Jeg leste et innlegg av Michael Moore på FB, og nå er han neppe balansert i sin oppfatning, men jeg regner med at han har tallene sine fra realtivt sikre kilder. Dette er hva han skriver.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.