Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Nistebyttedag - hva lage?

#1

millact sa for siden:

Eldste går i 8. klasse. Læreren har bestemt at fredag skal det være "nistebyttedag". Alle har fått beskjed om å lage en ekstra god niste. Denne samles inn og så deler læreren dem ut tilfeldig.

Hva ville dere laget?


#2

Zulu sa for siden:

Kanskje en tortillawrap med godt fyll, en baguette med ost og skinke eller en pastasalat med kylling?


#3

Niobe sa for siden:

Pizzasnurrer? Eldste lager seg taco-pizzasnurrer som matboksfyll, og han får visstnok tilbud om å selge nisten sin. :knegg:


#4

Blondie sa for siden:

Herregud. :knegg:

Det hadde nok blitt salat her, vi er ikke så fryktelig avanserte. Må dessuten ta hensyn til allergier.


#5

Input sa for siden:

Hvis barnet mitt skulle bestemt hva som er "ekstra god niste" hadde det blitt brødskive med gulost, uten smør. Han er (som sin mor) ekstremt kjedelig i matveien. :knegg:


#6

My sa for siden:

Ingenting.

Jeg ville forventet at 8.klassingen fikset dette selv. Kankje minnet henne på det et par dager før, i tilfelle det var noe spesielt hun ville at jeg skulle kjøpe. Men hadde glatt overlatt til henne både å finne på og å lage til.

Det kan da ikke være meningen at det er foreldrene som skal gjøre dette?


#7

Zulu sa for siden:

Jojo, det tenkte jeg var selvsagt. Sjuendeklassingen min hadde definitivt villet gjøre dette selv. Jeg tenkte mer som inspirasjon og forslag til hva som kunne egnet seg, for å hjelpe barnet med ideer.


#8

ingling sa for siden:

Å herregud, det hadde blitt så helt totalt krise her. :knegg:/:gal:

Jeg ville foreslått noe veldig nøytralt tror jeg, salat eller brødskiver med pålegg og grønt. Helst ikke-smørbart pålegg så det går an å ta av. Men det er sikkert flere som ikke er håpløst kresne i 8. klasse, håper jeg.


#9

Høst sa for siden:

Ut fra det jeg vet om allergier i klassen til Junior, så hadde det kanskje blitt fiskekaker eller kjøttboller (ikke svinekjøtt), pasta, litt mais, ost, paprika og cherrytomat? Evt omelett, men det er vi ikke så gode på å lage. :)

(umiddelbart tenkte jeg "Oi så gøy", men for Junior hadde det blitt småkrise, han er ganske kresen og ville nok risikert å sultet litt den dagen (uten å lage noe nummer av det, men lell)....)


#10

Blondie sa for siden:

Umiddelbart tenkte jeg: "Herregud, for et nek av en lærer". :knegg:


#11

Høst sa for siden:

Tja, hos oss er det en reell greie å ha fokus på andres matkultur osv, så sånn sett ser jeg at ett slikt forslag kunne vært gøy her, men vi har både allergimessige utfordringer i klassen såvel som elever som grunnet andre ting ikke spiser spesielle matvarer. Og så har vi slike som Junior, som vil ha det som er vant og trygt og greit. Og helst ikke noe nytt og spennende! :O

Hvert år har vi forresten Cultural day på skolen, alltid på en lørdag, og da skal elevene, sammen med foresatte, diske opp med typiske matretter fra sin kultur. Utrolig spennende! :nikker:

(Unnskyld digresjon)


#12

Maverick sa for siden:

Jøss, snakk om å lage en SKIKKELIG åpenbar markør på hvilke hjemmeforhold de forskjellige har. :jupp:

Åttendeklassingene her hadde foretrukket en pakke nudler tror jeg, usikker på om det er det matcher hva læreren har sett for seg i bestillingen "skikkelig god niste".


#13

ingling sa for siden:

Det er jo stor forskjell på å velge fra buffet med mange ulike retter, og å få servert en matpakke du er forventet å spise. Det siste tror jeg mange voksne også ville finne svært ubehagelig. Å velge fra spennende retter på en buffet er kjempefint, det skjer med jevne mellomrom her også.


#14

Høst sa for siden:

Ja, enig, og sånn sett kanskje en bedre ide enn bare matpakkebyttedag? :) Men jeg tipper læreren har grei oversikt over klassen siden hen kan foreslå en slik dag da, både med tanke på hva som er mulig å få til for den enkelte og også med tanke på allergier og diettbehov. Vi har feks nøtteallergi i klassen til Junior som er så alvorlig for barnet at det nok ikke ville være greit å bare gi det en matpakke vilkårlig uansett. :)


#15

Eia sa for siden:

Jeg tenkte umiddelbart: for en smart idé med å gjøre noe ut av nistespisinga! Dog ville jeg servert maten som en buffet i stedet for å bytte individuelt.


#16

Neket sa for siden:

Djeez. :humre: Jeg hadde sikkert gått for baguette med salat og noe kjøttpålegg. :vetikke: Og krysset fingrene for at mottaker ikke var vegetarianer.


#17

-ea- sa for siden:

Jeg er veldig altetende, men jeg ville ikke spist matpakke jeg ikke hadde laget selv.
Syns det var et sært forslag, og ikke gjennomtenkt i det hele tatt.


#18

Gaia sa for siden:

Min umiddelbare tanke var også at dette kanskje ikke er så gjennomtenkt. Eller er læreren sikker på at alle i klassen har matpakker andre ønsker å få? Eller om dette bare ender om som en ganske kjip opplevelse for de som ikke har "kule" nok matpakker? Fellesbuffet er noe helt annet. Det skal klassen til minste ha på fredag. Hun har fått ansvar for å ta med oppskåret frukt, og driver nøye planlegging av hva som skal være med fra henne.

(Hadde det vært hos oss, så hadde 8. klassingen fått med seg det han pleier. En dobbel sandwich med smør, ost og skinke, med grønt og frukt ved siden av, en müslibar og en yoghurt. Vel og merke etter at jeg hadde sendt en e-post til lærer og spurt om dette var et gjennomtenkt prosjekt. Tatt i betraktning at assisterende rektor ved skolen har sagt, i foreldremøte, at det er en skole med mye skjult fattigdom, tror jeg ikke det hadde skjedd hos oss. Men man vet aldri.)


#19

Blondie sa for siden:

Buffet er en god idé, bytte matpakke høres lite gjennomtenkt ut. Jeg er selvsagt preget av allergier og andre utfordringer, men det er jo ganske utbredt.


#20

Isprinsessen sa for siden:

Tenk de følelsene det kan frembringe i elevene. Får yndlingsmatpakka til den som sitter to plasser bort og mottaker ikke klarer å spise den.


#21

My sa for siden:

Ja, jeg synes også det er en tullete ide.

Ang allergier, så ville det vel være naturlig at det ble spesifisert at ingen matpakker kan inneholde nøtter, sitrus, paprika, egg eller svin (eller hva nå elevene måtte finne på å være allergiske mot).


#22

Maverick sa for siden:

Eller kjøtt generelt, eller animalske produkter i det hele tatt. :jupp: (På jobb tilrettelegger vi konsekvent for veganere, for eksempel.)


#23

Chablis sa for siden:

Enig med de som sier dette var en dårlig ide, håper aldri læreren til Chablisbarnet foreslår dette.
Jeg hadde sikkert sendt med et pizzastykke.


#24

Tjorven sa for siden:

Mens jeg har en sønn som ikke er allergisk mot noe som helst, men som virkelig er kresen. Jo mer fancy, jo mindre sannsynlighet for at han hadde fått noe å spise. :sukk:

Matpakka hans består av 3 brødskiver - en med salami, en med leverpostei og en med brunost. Samtlige med litt pepper på toppen. (Ja, han har pepper på brunostbrødskiva også.) En liten neve rosiner og en vitaminbjørn. Jeg vet ikke om det er så mange som hadde jubla for hans matboks, men så er det også ytterst få andre matbokser han hadde spist.

  1. klassingen min fikser matboksen sin selv, og jeg har nå ingen kontroll på hva som er i den. Jeg ser at det forsvinner brød, gulost og makrell i tomat (på tube). Hun hadde dog klart å spise de fleste typer matbokser, og hadde syntes dette var en strålende idé. Hun hadde sikkert laget pizzasnurrer for å ha en litt ekstra kul lunsj denne dagen.

#25

Myria sa for siden:

Jeg synes også dette høres ut som en dårlig idé. Eldste og yngste hadde sikkert kost seg, mens überkresne lillebror hadde hatet det. Jeg hadde nok sendt med pizzasnurrer eller annet som de fleste hadde likt.


#26

My sa for siden:

Ja, min 6.klassesønn spiser gjerne ikke matpakken sin i det hele tatt. Han har oppi to tørre brødskiver og en liten tube skinkeost, også hender det han slenger oppi en frukt. Det kommer like ofte urørt tilbake. Jeg har prøvd å få han til å tenke ut noe som kanskje kan friste mer, slik at han faktisk spiser, og tilbyr meg å tøye det ganske langt, og kjøpe inn hva han måtte ønske. Men han sier at det bare vil være bortkastet, det er ingenting som frister, han er bare ikke sulten på skolen. Så jeg har ingen illusjoner om at han hadde spist noe mer om han fikk nisten fra noen andre. Skulle han laget en ekstra god matpakke for andre ville han trolig insistert på å ha med en yoghurt, og en liten boks med syltetøy ved siden av brødskiver eller rundstykker. Ikke fordi han selv er glad i syltetøy på brødskiva, men fordi syltetøyet er hjemmelaget, av jordbær fra gården som faren vokste opp på, hvor tante, onkel og søskenbarn bor nå, og han synes det er stas å spandere dette på andre.

8.klassingen min er som vanlig lik 8.klassingen din, og ville sannsynligvis også laget pizzasnurrer. Mozarellasticks hadde trolig også havnet i boksen, og litt frukt og grønt, satt sammen på en fargerik og fristende måte. Og hun hadde også spist alt, så lenge det ikke involverte majones. Jeg er usikker på hva hun vanligvis har med seg.


#27

apan sa for siden:

Jeg synes det var en elendig ide. Jeg ville nok hevet med et par pizzasnurrer og litt frukt.


#28

Blå sa for siden:

Jeg synes også at dette var en rar ide.

Om de skal dele et måltid, som er en hyggelig ide, så vil vel alle tar med noe til et felles lunsjbord være lurere?

Min er veldig lite glad i matpakker og spiser ikke kjøtt, så der ville det vært utfordringer med å få fra ganske mange. Jeg ville laget vegetarianske pizzaruller og sendt med.


#29

Charlie sa for siden:

Vet ikke om felles buffet er så mye bedre. Da blir det veldig tydelig at INGEN syns maten din er stas. Var på en kurvfest en gang hvor alle (voksne) skulle ha med et fat, og det var et som ble stående, foråsiresånn. Mens vi andre som var redd for sosial katastrofe sørget for å digge innpå av vår egen mat, så vi ikke måtte stå med skammen. :ja:


#30

Input sa for siden:

Hvor mange av oss har synes det var ok å måtte bytte matpakke med en kollega?

Og min unge hadde vært helt knust om den som fikk matpakka hans ikke likte den.


#31

Floksa sa for siden:

Jeg plukker alltid fra det fatet, nettopp for å unngå akkurat det.
Og lager jeg noe ungene mine digger, så jeg vet at de snauer vårt fat :flau:


#32

Stompa sa for siden:

Veldig enig. Aldri om jeg hadde deltatt på dette selv, og så forventer man at 8.-klassinger skal gjøre det? :eek: Hadde sjefen min bestemt noe sånt, hadde jeg holdt meg på arbeidsrommet og spist ved pulten, gitt.


#33

Einhyrningur sa for siden:

Jeg hadde besvimt om jeg måtte delta på noe slikt. Presset om å lage noe alle ville spise, samt det å spise noen andres matpakke... Jeg hadde meldt meg syk. :knegg:


#34

Millen sa for siden:

Slenger meg i gjengen om teit idé. Felles lunch hvor alle har med noe og gjerne spesifisert har de praktisert på skolen vår.
Skolen holder da rundstykker, brød og elevene tar med pålegg, frukt osv.


#35

Nima sa for siden:

Du spurte om tips til hva man skal lage, ikke om det var en teit ide eller ikke. Så jeg forklarte konseptet til jentungen, og spurte hva hun ville laget. Hun bare måpte og så dumt på meg. "Så måtte jeg ha spist noen andre sin matpakke liksom? For en teit ide. Tenk om den som fikk min ikke likte det engang?" :)


#36

Teofelia sa for siden:

Hjelpes, for en rar idé. Jeg ville sendt med pannekaker, kjøttkaker, frukt og en yoghurt. Da burde det være noe å spise for de fleste.

Og som andre påpeker: ikke planer om jeg ville akseptert noe slikt på jobb. Tenk om den jeg skulle bytte med hadde makrell i tomat på brødskiva. :skremt: Eller ikke likte salaten min. :leppe:


#37

007 sa for siden:

Dette!

Og ikke minst dette.


#38

millact sa for siden:

Jeg og.......

Jeg hadde ikke spist makrell i tomat.

Er nok lite fattigdom i klassen og ganske så like forhold. Ingen allergier tror jeg.

Pizzasnurrer var godt tips!

Dette ville vært krise for yngste også. Han hadde gått uten mat.


#39

Bloppy sa for siden:

Oida! Her ville både junior og jeg fått problemer gitt. Jeg fordi jeg har en hel masse greier jeg ikke tåler, junior fordi han ikke liker noe som helst.

Stakkars den som hadde fått hans to skiver med smør på. :knegg: Og stakkars han som ikke hadde fått i seg noe mat.

Jeg tenker faktisk at her må det være innafor med en liten notis til lærer synes jeg.
Godt initiativ, men foreslå heller en felles lunsj hvor alle har med seg litt hver. Her pleier de å trekke lapp med hva de skal ha med. Det kan være forskjellig pålegg, juice og rundstykker. Veldig mye lurere. Bytte matpakker høres helt meningsløst ut.


#40

veobra sa for siden:

Jeg hadde sendt med en godmorgen yoghurt og noe frukt. Det er hva min foretrekker.

Barnet hadde nok måttet ha med ekstra matpakke. Selv liker jeg ikke buffeten på skolen der alle har med en rett. Helt ok til frokost når jeg kan spise noe fra pakken. Jeg er ikke like glad i retter som jeg ikke vet hvem kommer fra. :sorry:


#41

Hyacinth sa for siden:

Herrejesus. Dette er problematisk på å, så mange plan! :sjokk:


#42

Nextlife sa for siden:

I utgangspunktet synes jjeg dette er en fin øvelse, gitt at allergier, intoleransene, religiøse og etiske hensyn blir ivaretatt. Dette er 14-15 åringer som snart er på tur ut i verden, og hvor man må innlærte at maten man får servert ikke alltid er det beste man vet, ønsker eller ville laget selv.


#43

Hyacinth sa for siden:

Det er jeg selvsagt helt enig i. Men dette med å bytte nistepakker på denne måten er helt på jordet, spør du meg.


#44

Billa sa for siden:

Jeg er tydeligvis litt alene om å tenke at dette er en gangbar øvelse for ungdommer i 8.klasse. Jeg ser faktisk ikke krisen i hverken å få mat som ikke er yndlings, eller gi bort mat som andre ikke digger. Det er snakk om en enkelt niste liksom, ikke å bytte mat en måned... I stedet for å bekymre meg for enten det ene eller andre, hadde jeg sikkert foreslått noe relativt safe å ta med, og jeg hadde løst eventuell panikk rundt andres mat ved å ta en telefon til læreren i forkant. Det går sikkert an å alliere seg med en annen for å være sikker på å få noe som funker. Ikke minst med tanke på allergier.

Jeg synes dette ble i overkant dramatisk.

Millact: vet du bakgrunnen for dette stuntet?


#45

Teofelia sa for siden:

Jeg er helt enig med deg i at det er nyttig å lære å spise mat man ikke ville valgt selv. Men det er et annet aspekt her også, og det er å se maten du har lagt ned energi og kreativitet i, ikke bli verdsatt av mottaker. Og det synes jeg ikke 14-åringer skal trenge å trene på i en klassesetting. Egentlig syns jeg ikke de trenger trene på å spise mat de ikke vil ha i en klassesetting heller. Det kan man med fordel ghjøre andre steder.

Også er det alltids de som kommer fra hjem der det ikke er er rom for å lage god niste - enten fordi man mangler midlene til det eller fordi man mangler ressursene til det. Og det syns jeg heller ikke skolen trenger å synliggjøre ekstra på dette viset.


#46

Teofelia sa for siden:

Ellers har jo Billa selvsagt rett i at det ikke er verdens undergang å måtte hoppe over lunsjen én dag og gå sulten. Det syns jeg ikke er noen big deal. Jeg har større problemer med de utfordringene som kan befinne seg i avsenderkategorien enn mottakerkategorien her. Selvsagt under forutsetning av at det er tatt hensyn til allergier, religiøse normer o.l.


#47

Hyacinth sa for siden:

Billa: Jeg tenker at dette er en invitasjon til ufine kommentarer og kan være med på å nøre opp under utestenging/ hvem som er kule og ikke kule. At klassens tøffing åpenlyst harselerer over den ekle maten han har fått, eller at den kule jenta roper æsj. Og hvordan må det føles å oppleve at det er din egen matpakke det ropes om? Sånn som dette kan skje i alle klasser, åpenlyst eller skjult, selv om læreren kanskje mener at miljøet er godt. Det vet jeg.

Jeg synes kresenhet er et mindre problem, og det at man kanskje får noe man ikke liker så godt. Allergier og intoleranser er selvsagt noe annet, og må ivaretas. Jeg er ikke så enormt sikker på at det kan garanteres heller, faktisk.

I tillegg er dette med på å synliggjøre forskjeller. Kanskje noen ikke har så mye mat å velge i hjemme. Kanskje noen ikke har særlig mye i det hele tatt? Hvor flaut er det ikke å måtte skjule dette, og spesielt en dag som dette? Her kommer noen med fancy matpakker, mens andre leverer fra seg et par skiver kneip, og andre igjen later som de har glemt maten i skam. Kanskje noen har så mye annet å håndtere i livet sitt at maten ikke ofres mange tankene.


#48

Billa sa for siden:

Som foresatt bør det jo være helt mulig å forklare så store barn at det ikke er sikkert at Per eller Line liker akkurat det samme? Og at det ikke reflekterer noe annet enn at smaken er ulik rundt om? Jeg vil vel også anta at læreren har en tanke bak dette, og at han har gjort noen vurderinger om dette er noe som kan fungere greit i denne klassen :vetikke:

Såfremst barnet ikke insisterer på lungemos, så tipper jeg at en kommer greit i mål med noe for enhver smak :)


#49

Hyacinth sa for siden:

Ja. Du sa det bedre.


#50

Niobe sa for siden:

Jeg tenker dere overdramatiserer litt, uansett. Det er én dag, og noen av oss bor i mindre, homogene og oversiktelige forhold. Om det var grunn til å tenke at opplegget var ufornuftig, så tipper jeg lærerne hadde valgt det bort. At man kan risikere å få noe man ikke liker, eller risikere å gi fra seg noe mottaker ikke liker, det er noe jeg tenker bør være overkommelig utfordring. Én gang i løpet av skolegangen. Når det er sagt, så kan jeg ikke se kjempeverdi i en nistepakkebytting. Men ingen veldig store utfordringer heller. Her.


#51

Myria sa for siden:

Jeg synes Teofelia sa det bra. Det handler ikke så mye om at ens eget eller andres barn kanskje ikke liker maten, men om at man ikke trenger enda en arena hvor barn går og kjenner på og kanskje må synlinggjøre hva de mangler hjemme.


#52

Input sa for siden:

Jeg var et sånt barn som "spiste matpakke ute i friminuttet" hver dag på skolen. Det var fordi matboksen min var tom. Det ville den vært på en dag hvor det var bestemt at vi skulle bytte matbokser også. Evt. hadde jeg løst det ved å oppholde meg i sentrum av byen jeg vokste opp i fremfor å gå på skolen.

Forøvrig er lærere ubetenksomme. Det hender oss alle at vi planlegger ting som vi innser i ettertid at var stappteit. Det at læreren ikke har tenkt på eventuelle risikofaktorer her, trenger faktisk ikke bety at de ikke finnes. Ei heller at hun vet om alle sosiale utfordringer som finnes i klassen.


#53

Zulu sa for siden:

Joda. Men det kan også hende at hen har god kontroll på disse forholdene, og har gjort avtaler og tiltak for å ivareta dem. Og at denne nistebyttetingen inngår i en større kontekst og kanskje til og med har et klart pedagogisk formål. Sånn for å balansere det hele litt.


#54

millact sa for siden:

Enig med deg i dette!

De skal ha felles frokost for trinnet rett før jul.


#55

millact sa for siden:

Nei. Sikkert ment som morsomt stunt?

Forrige uke var det ulike farger på klær. En klasse i rødt, en i gult og en i grønt. De gikk all in så det ut som fra bildet jeg så.


#56

Billa sa for siden:

Vi vet ingenting annet her enn at barna skal ta med (det de oppfatter er) en god niste. Jeg har faktisk såpass tiltro til læreren her, at jeg antar han har vurdert at dette kan fungere greit i denne klassen. Ikke alle klasser har "store bøller" eller "kule jenter" uten empati eller som åpenbart er drittsekker i fellesskapet. Jeg vil også tro (og gå utifra), at læreren har observert at alle ungene faktisk HAR MED matpakker, og for alt jeg vet, så kan dette være en øvelse i et eller annet fag? I en setting hvor barna åpenlyst har ulike forutsetninger for å ha med mat (som i manglende niste), er jeg helt enig i at dette er problematisk. Min sønns drømmeniste er forøvrig sannsynligvis av varianten som Folkehelsa avbefaler.

Selv har jeg selv litt ymse erfaring med andres (kjøkken)hygiene, og er ikke udelt positiv til å spise av buffeter hvor alt er på spleis. Sånn sett hadde jeg sikkert slitt litt i en slik setting som beskrevet også, men hadde allikevel ikke mistet nattesøvn av å bytte niste med noen på jobb.


#57

millact sa for siden:

Klassen er ny gitt at det er 8 men alle bortsett fra en kom fra samme skole. Det er en fantastisk klasse, et utrolig godt miljø, oppegående foreldre så jeg er ikke bekymret for hygiene og slike ting. Foreldrene stiller opp når man trenger det.

Dette er en erfaren lærer, han kjenner klassen godt allerede og synes også det er en fantastisk gjeng. Regner med han vet om evt allergier, hvis det finnes noen. Det skal jeg høre med ham om.

Billa: Bare greie gutter og jenter i klassen. Ingen problemer, masse skryt fra lærer over hvor flotte de er og over oppførsel.


#58

Chablis sa for siden:

Enig med deg.


#59

millact sa for siden:

Glemte å skrive at to av jentene baker kake til hele klassen. Så de som evt ikke liker nisten de får kan spise kake.


#60

Hyacinth sa for siden:

Jeg er likevel ikke enig med deg, Billa. Og det trengs aldeles ikke et dårlig klassemiljø eller store bøller for at negative kommentarer kan spres. Jeg har vært innom utallige klasser, og det er helt umulig å gardere seg 100% mot sånt. Det trenger bare være et blikk.


#61

Billa sa for siden:

Ok, men nå skriver jo millact en del rundt både klassemiljøet, foreldregruppa, sammensetningen i klassen og graden av historie blant elevene. Det høres ikke ut som om dette er en klasse hvor akkurat det du beskriver kommer til å bli et problem. Kan det være at læreren også vurderer det dithen?


#62

Hyacinth sa for siden:

Ja, det kan være at læreren vurderer det dithen. Jeg er likevel ikke sikker på om det er en god eller riktig vurdering. Men det er selvsagt bare spekulering. Jeg synes uansett at dette er et dårlig tiltak.


#63

Billa sa for siden:

Fasiten vet vi jo først etter fredag :) Håper HI kan gi en tilbakemelding på hvordan hele prosjektet ble gjennomført!


#64

millact sa for siden:

Dere skal få rapport!

Tar en prat med min datter i morgen om dette så jeg kan handle inn. Tenker det blir en niste med litt ulike ting, noe de fleste liker.


#65

oslo78 sa for siden:

Hadde lagd noe safe som baguette med ost og skinke eller kyllingsalat. Regner med de fleste andre hadde tenkt på samme vis.


#66

millact sa for siden:

Godt tips. Med eller uten smør? Hverken jeg eller barna bruker smør, men hva gjør de fleste andre?

Tar det ikke opp med lærer. Min spiser det meste. Hun er speider og vant til å spise mye ulikt. På landsleir i sommer spiste de insekter.


#67

My sa for siden:

Jeg hadde ikke vært bekymret for det sosiale aspektet hvis dette gjaldt f.eks min eldstes barneskoleklasse. Hadde det vært i min egen ungdomsskoleklasse ville garantert noen holdt for nesa og sagt ææææsj hvis de fikk matpakken til en person som ingen likte. Uansett hva som var i matpakken. Om episoden ville gjort mye fra eller til det som ellers ble gjort mot de minst populære vet jeg ikke, men det ville i alle fall føyd seg inn i rekken og vært nok et bidrag. Men som flere også påpeker, det avhenger av miljøet i klassen og heldigvis er det ikke slik overalt. Jeg antar at læreren har en viss ide om dette. Jeg håper i alle fall det.

Det hygieniske aspektet hadde jeg ikke ofret en tanke. Heller ikke om mitt eget barn hadde fått en matpakke han eller hun ikke likte. Barnet hadde fått streng beskjed på forhånd om å gjøre gode miner til slett spill, fake it till you make it, har du ikke sjans om å få det ned så lat som, og være veldig diskret om du kaster det. Og gjør for all del ikke noe nummer ut av det.


#68

Inagh sa for siden:

... og er man ekstra vill og gal en dag, legger man en skive salami mellom osteskivene. :nemlig:


#69

Eia sa for siden:

Jeg har tenkt litt på denne tråden, og mener fortsatt at det er en god tanke, men at buffet selvsagt hadde vært å foretrekke fremfor rent nistebytte, av flere årsaker.

Mat og helse et skolefag, og jeg mener at barna må kunne bli utsatt for annen mat enn egen i en skolesammenheng. Også via lavterskeltiltak som det i HI. Ikke minst danner det grunnlag for samtaler og refleksjoner rundt mat.


#70

oslo78 sa for siden:

Jeg hadde lagd uten smør eller med et veldig skrapa lag.


#71

trøtt sa for siden:

Uten smør ja. De fleste klarer fint å spise det uten smør selv om de er vandt til smør, det er verre å måtte spise det med om man ikke liker det. Det ville utgjort hele forskjellen for et av mine barn.


#72

Magica sa for siden:

Uten å kommentere konseptet så ville jeg laget en variert matpakke slik at det var litt forskjellig, f.eks: en tacolefse med kremost og skinke, skjært i biter, et rundstykke med ost eller en pizzasnurr, noen druer, kanskje et par pepperkaker? eller en liten yoghurt.


#73

millact sa for siden:

Det blir nok noe sånt, så kan de kanskje bytte litt internt slik at alle kan spise noe de liker.


#74

Drømmedama sa for siden:

Tenkte også pizzasnurrer med en gang, det er det jeg kommer på som er mest stas og som de aller fleste liker. Jeg ville hatt gulrot, frukt, nøtter og yoghurt ved siden av, ev også en sånn mellombar. Det tror jeg vil være en ganske safe og veldig pop niste. Selv for mine særinger.


#75

meisje sa for siden:

Jeg husker at vi har hatt sånne dager. Vi bor et område med store sosiale ulikheter. Men på akkurat mat er det slik at de som ellers ikke er så ressurssterke på ulike sett ofte har en hjemmeværende mamma med veldig gode matpakker.


#76

millact sa for siden:

Ny info. De har gjort om på opplegget. I dag fikk de vite hvem de skal bytte matpakke med. Hun har spurt hva hun liker, så da går nok dette fint.


#77

Teofelia sa for siden:

Høres ut som et veldig mye bedre konsept!


#78

Eia sa for siden:

Fin vri!


#79

Millen sa for siden:

Enig!


#80

Gaia sa for siden:

Så bra! Det er noe helt annet, og en mye hyggeligere løsning.


#81

Tjorven sa for siden:

Etter at jeg var på foreldremøte på ungdomsskolen denne uka, så er jeg helt vettskremt. Det er et kjempeproblem med mobbing på nett, og jeg kan gladelig forestille meg at matpakka som en eller annen av "de kule" får av en av de mindre kule blir hengt ut på Tellonym (som alle ungene "selvfølgelig" sier at de har sletta, men som det dukker opp mye rart på allikevel).

Men altså; skolen jobber hardt med saken og politiet er involvert.


#82

millact sa for siden:

Enig!

Kan rapportere om koselig dag. Alle fikk visst noe de likte. Min hadde fått taco. Hun hadde med seg pizzasnurrer, mellombar, blåbær, melon og jordbær. Alle hadde fått muffins bakt av to jenter.


#83

millact sa for siden:

Det er ingen kule i denne klassen.


#84

Hyacinth sa for siden:

Og det har jo du som forelder enormt mye mindre oversikt over enn hva du tror...


#85

My sa for siden:

Ungene har vel en viss følelse av det i det minste.

#86

Chablis sa for siden:

:jupp:


#87

millact sa for siden:

Klart jeg ikke har men det er kun en ny i klassen. De kommer fra en liten skole og alle kjenner alle, også foreldrene. U skolen tar kun elever fra en barneskole. Det er ikke like store forhold over alt. Vi vet vi har vært svært heldige med klassen.

Uansett, dette hadde gått supert. Det viste seg at klassen hadde bestemt dette sammen med læreren.


#88

vixen sa for siden:

Jeg gikk i en slik klasse selv på ungdomsskolen. Ingen kule og helt klart den 'kjedelige' klassen i kullet av fire klasser. Dwt var helt supert. Hadde verdens beste klasseforstander som alle elsket. Helt fra den bakerste slampen med caps som strevde med lesing til oss skravlebøttene på første rad. Vi var var flere som virkelig strevde med tårene siste skoledag. Det var også desidert flest fra min klasse på reunion. Så av og til er det jo så greit som det ser ut som.


#89

Billa sa for siden:

Så flott at det ble en fin og sosial happening i klassen. Det høres jo ut som om millact, datteren, resten av klassen og kontaktlæreren og har noe peil når det gjelder at dette både var OK å gjennomføre, og at det gikk bra etterpå.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.