Er enda på matlagingssafari (startet for noen år siden og bestemte meg for å lage - eller kaste - oppskriftene jeg hadde samlet), og nå sitter jeg og ser på alkohol i mat. Har noen oppskrifter med div. allkohol, og sitter og lurer på hvor mye som egentlig er ok.
... og så bonusspørsmålet: Bruker dere mye alkohol (som krydder, da, eller indigriens i mat)? Jeg har ikke gjort dette mye selv, så er helt fersk på dette. Laget en god bourbon karamellsaus da! (Til å helle over formkaker)
Jeg bruker gjerne spiseskjeer av mørk rom, vodka, gin og calvados som krydder og smakstilsetninger. Det er sånn spriten forsvinner her i huset; spiseskjefull for spiseskjefull.
Hovedsakelig i sjokoladekaker, sjokoladedrikker, ved graving av fisk og syltetøylaging.
Jeg synes det gir en ekstra god smak, og ser ikke problemet mht barn.
Varmebahandlet alkohol, type rødvins- og ølsauser, så pøser jeg på uten å tenke på alkoholen. Den damper vekk under koking, og vil ikke gi promille på noe sett og vis.
Alkohol i mat som ikke kokes, det er jeg usikker på, men er jo uansett så små mengder at det ikke er til noen fare.
Jeg bruker mye rødvin og hvitvin i maten når jeg lager varme retter. Har i kaker om det er i oppskriften, men serverer ikke melon fyllt med vodka til ungene.
Jeg bruker lite alkohol i mat, men når jeg gjør det spiser barna våre det samme og har gjort det fra de var små. De elsker f.eks. tiramisu. Enten er alkoholen kokt bort eller så er det så lite at jeg ikke anser det som et problem.
Jeg har vin i sauser og gryter innimellom. Blir det for mye vil ikke ungene ha det, så jeg tror det er minimalt de får i seg. F.eks. når jeg lager chili con carne har jeg oppi ett glass vin i en stor porsjon og det koker i 2 timer, så kan ikke tro at alkoholprosenten er høy ved servering.
Kaker og desserter tror jeg ikke jeg har servert dem. Vi lager tiramisu innimellom, men har ikke gitt det til barna. Vet ikke om de hadde likt det heller, de er ikke glad i kaffesmak.
Ja, litt googling har fortalt meg det, men uansett så fordamper det sakte men sikkert, og jo lengre koking, jo mindre alkohyler igjen.
Og så er jeg jo der at om man tar en rødvinssaus da, men la oss si 2 dl vin i sausen. Dette er i utgangspunktet en minimal mengde alkohol, når vinen er blandet med mye annet, kanskje opptil et par liter veske totalt. Og koker dette i et par timer, så er prosenten enda mindre.
Og hvor mye saus får man i seg i løpet av et måltid? Spesielt unger.
Jeg hadde ikke nølt med å servere et kakestykke eller en dessert med alkohol i til et barn heller, fordi mengden er så svinnende liten. Hadde heller ikke vært redd for å ta en dessert/kake om jeg skulle kjøre like etterpå, av samme grunn.
Denne tråden er kanskje ikke så mye verd uten oppskrifter? Det jeg reagerte på er kanskje hovedsaklig at alkoholen er så fremhevet i oppskriftene (men de skal lages, spørsmålet er bare hvem som skal spise de :humre: ), og det ikke er koking.
Proseccogele med jordbær (4-6 stykker)
100 g sukker
saft av 1 sitron
1 dl vann
3 1/2 dl prosecco
3 gelatinplater
200 g jordbær
Bringebær og marinisorbet (6 posjoner)
200 g bringevær
200 g sukker
2 sitroner, saft av begge og finrevet skall fra 1
2 dl maritini bianco eller annen hvit vermut
Og så har jeg oppsrkifte på pannekaker med cointreausaus, men her er det 4 ss på 4 posjoner. 1 ss likør per person er ok. Og så er det limoncellokaker. 1 dl limoncello (i lemoncurden) på 12 cupcakes - det er heller ikke rare greia per person.
For meg går det kanskje mest på at det er uvant med sprit i mat, er ikke vant til bruken rett og slett.
Dert spørs på mengden - og da kanskje hovedsakelig at det ikke smaker særlig godt hvis kaka smaker brennevin. Har en i omgangskretsen med et raust forholdt til alkohol, som neppe bruker teskje. Synes over tid at det har blitt brukt mer og mer brennevin i den samme glasuren, og det er ikke godt lenger. :sukk:
Jeg serverer saus og kake med alkohol i til unger jeg sltså, det var ment som saksopplysning, ikke en mening om alkohol/ikke alkohol. Men det er jo greit å vite st alkohol ikke koner bort like lett som de fleste tror, om man f.eks skulle servere noen som av overbrvisningsårsaker ikke ønsker å få i seg alkohol, uansett mengde.
Den proseccogeleen så jo faktisk veldig god ut, kanskje noe for nyttårsaften (til de voksne)?
A propos-ish, jeg kjenner en som blåste rødt etter konjakkuler, så noe er det åpenbart. :knegg: Det var grønt etter 15 min, da, så det var ikke i blodet, bare munnhulen. Men det er vel ikke kjøresnacks!
Jeg hadde nok ikke servert proseccogele til ungene.
Bruker vin i sauser og gryter, og er ikke redd for den mikroskopiske mengden de får i seg i en porsjon.
Si ifra om den blir god da! :) Nå endte vi opp med vannbakkels med glutenfritt mel og laktosefri melk til dessert denne uken da. (Det er en lite stemme inne i meg som sier jeg burde lage "vanlig vannbakkels" først, da, men vi får se. Blir sikkert spisende!)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.