Kalenderpiken sa for siden:
[CENTER]FORELDREPORTALENS FANTASTISKE FØRJULSTRADISJON
-
- årgang -
8
[1 Tink] [2 Albertine] [3 Maverick] [4 Enhjørning] [5 Timar] [6 Taien]
[7 Stompa] [8 Darth] [9 Blånn] [10 Eia] [11 Pamina] [12 Inagh] [13 007] [14 Toffskij]
[15 Che] [16 Elise] [17 Polyanna] [18 ingling] [19 Fersken] [20 Dali]
[21 Pappalille] [22 Acino] [23 polarjenta] [24 Tallulah][/CENTER]
Jeg vokste opp i generasjonsbolig da jeg var liten, og så lenge jeg kan huske, så var det min oppgave å steike lefser før jul. Jeg steikte lefser for mamma, og jeg steikte lefser for bestemor. Det var morsomst å steike for bestemor, for bestemødre har det med å ikke være så nøye lenger. :knegg:
Jeg sang og steikte, og bestemor kjevlet og instruerte. Bestefar var stand-in og tok over når jeg var lei.
Og hvert år var det krydderlefser det ble bakt mest av, de jeg egentlig likte aller minst …
Men, så ble man eldre, og krydderlefsene ble på sett og vis bare bedre og bedre …
Her er min bestemors oppskrift på krydderlefse:
1 kg hvetemel
1/2 kg rugmel
1 l kefirmelk
1 ts salt
1 pk aniskrydder
1 kokt potet,
og så kan du hvis du vil, ha i 1 egg.
Forsiktig med å ha for mye mel i til å begynne med. Ha i mel til passelig konsistens (man må bare elske bestemødres oppskrifter … ). Ikke jobb for mye med deigen, da blir lefsene seige. Form deigen til en tykk pølse eller to og legg på et fat (eller hva du nå har til rådighet). Dekk til deigen og la den gjerne hvile på et kjølig rom til dagen etter.
Del deigpølsen opp i passelige (og jevne) emner. Husk å ha ren kjevle og rent bord hele tiden mens du jobber. Raske og lette bevegelser (fort gjort at lefsene setter seg i benken ellers). Ikke bruk for mye mel i utbakingen, da kan lefsene bli tørre. Kjevles ut til ca. middagstallerk-størrelse.
Lefsene steikes på takke - to og to sammen. Ta lefsene forsiktig fra hverandre og legg dem mellom to kjøkkenhåndklær. Lag stabel etterhvert som du steiker (fortsatt mellom to kjøkkenhåndklær).
Vi smører lefsene med sirup og brunost i min familie, men du velger det du liker best. Del lefsene i snipper og server. Lefsene kan fryses, men fortrinnsvis før du tar på sirup og brunost. Lykke til!
Bestemor var glad i sanger med tekster som hun fant meningsfulle. En av allsangene som ble et fast innslag når storfamilien samlet seg, var «Lys og varme» av Åge Aleksandersen. Bestemor var ingen buddhist, men som buddhistene var hun veldig klar på at livet består av både glede og sorg. :hjerter:
[yt]yAJy2medLSw[/yt]