Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Brente mandler liksom - andre enkle oppskrifter på julegaver?

#1

Lille meg sa for siden:

Jeg må få laget et eller annet - helst spiselig - som passer å sende i posten i løpet av i dag, fredag.

Jeg har tidligere laget brente mandler uten sukker (droppet krydderet i denne oppskriften), men etter ca en uke var de klistret slik sammen at jeg fikk beskjed om å heller lage vanlige brente mandler. Jeg har nå brukt noen timer og til sammen 800 gram mandler, men får tydeligvis ikke til å lage brente mandler med vanlig sukker. (Sjekk klokkeslettet! :o)

Er det noe annet jeg kan lage som er

  • forholdsvis lett å lage
  • smaker godt (må ikke være kake/godteri)
  • kan sendes i posten (må altså ikke oppbevares kaldt, og tåler å bli spist etter ei uke)

Hjelp. Det er litt krise.


#2

millact sa for siden:

Jeg får heller ikke til brente mandler.

Du kan lage cookie in a jar. Blir ikke lettere enn det. Mulig det blir litt blandet i krukken siden det skal sendes, da.


#3

Mei sa for siden:

Rocky road!



#5

Bluen sa for siden:

Marsipan med sjokoladetrekk holder seg utenfor kjøleskap. Bruk mandelmel fra helsekosten.


#6

Malama sa for siden:

Jeg lager sjokoldetrøfler.

Sjokolade og fløte (mange oppskrifter sier også smør) avkjøles og rulles i kakao eller noe annet, fantasien setter grensene.

Holder seg fint i posten, jeg oppbevarer dem forsåvidt helst kjølig men det er da ikke akkurat 40 varmegrader ute så de smelter neppe.


#7

Nextlife sa for siden:

Marengs
Marshmallows
Dette er ikke myntet på deg, men en generell betraktning. Det er utrolig mye triste hjemmelagde gaver av sjokolade der ute. Sjokolade er en krevende råvare å jobbe med, der man virkelig skal kunne kjemien i oppvarming og avkjøling for å få et godt resultat der molekylene gjør jobben sin som det skal ifht konsistens, hardhet, farge og smak.


#8

Madicken sa for siden:

I mange år fikk jeg ikke til brente mandler, og hadde egentlig gitt opp dette prosjektet. Så prøvde jeg denne oppskriften - funker hver gang! De blir i tillegg knallgode, særlig om jeg bruker en litt raus klype med flaksalt. :jupp:


#9

Malama sa for siden:

Jeg kan sikkert ikke godt nok kjemien i sjokolade til å lage de perfekte trøflene, men de blir sannelig gode nok i alle fall. Her er det ikke sånn temperering av sjokolade med termometer da, men så skal jeg ikke ha blank og fin konfekt heller, DET er krevende har jeg innsett. Men trøflene får jeg til etter en relativt grei oppskrift.


#10

Lille meg sa for siden:

Takk for gode tips. Ingen av oppskriftene på brente mandler ser ut til å være vesentlig forskjellig fra de to jeg testet ut, så det var rett og slett ikke aktuelt å forsøke flere oppskrifter på brente mandler i år. De brente mandlene jeg hadde laget - som var "grei" på smak men definitivt ikke mer - ble fordelt i noen glass som ble pyntet pent. Kan ikke være perfekt hvert år.

Cookie in a jar er for mye arbeid for mottaker, er jeg redd. Jeg googlet Rocky road, men fant ut at det ble litt for usikkert om dette ville falle i smak hos mottaker. Marsipan med sjokoladetrekk hørtes forlokkende ut, men samtidig skummelt. Jeg har slitt med å få sjokolade rundt julegodter før ... Sjokoladetrøfler hørtes like skummelt ut, og vil de egentlig holde seg godt om de fraktes i glass? Og så forstod jeg ikke helt hva du mente med marengs og marshmallows, Nextlife?

Jeg endte opp med en gammel klassiker: Drops. Der hadde jeg jo en god del gamle ingredienser liggende fra tidligere. Halvannet kilo drops seinere kan jeg konstatere at jeg har glemt veldig mye siden forrige gang, som er minst to, kanskje tre-fire år siden. Kjøkkenet ser ut som en slagmark, og jeg fikk ikke pakket og sendt i dag likevel. :(

Så nå er jeg lei! Men jeg tar gjerne imot flere tips til seinere, gjerne med oppskrifter dere veit er enkle å bruke. Jeg er generelt sett skeptisk til å prøve noe for første gang akkurat når man MÅ være sikker på at det fungerer. Liker best å være trygg på at oppskriften fungerer for meg før jeg må bruke den.

I min søken etter passende matgave kom jeg over sitronbiskvier. Det så utrolig godt ut, så de skal jeg teste i romjulen, tror jeg. :nam:


#11

frukt sa for siden:

Marsipan med sjokoladetrekk er veldig enkelt. Jeg bare dypper marsipan i smeltet sjokolade og lar den stivne på bakepapir.


#12

Lille meg sa for siden:

Tja. Jeg mener jeg har slitt ganske mye med å lage marsipan før. Og akkurat dypping i sjokolade syns i alle fall ikke jeg er så skrekkelig enkelt. Jeg syns det ofte blir søl og gris, samt at hele marsipanen uansett ikke blir dekt.

Det er meget mulig det er jeg som er særs klønete. :sparke:




#15

Lille meg sa for siden:

Har du en god og enkel oppskrift som du har testet ut og kan gå god for? :blafre:


#16

Nextlife sa for siden:

Hehe, jeg skulle legge inn lenke med oppskrifter, men måtte plutselig suse avgårde. :o

Marengs og marshmallows er så lett å lykkes med og det er knallfine gaver. Jeg lager ofte sjokolade,- eller lakrismarengs på pinne (sånne papirsugerør) og det både ser flott ut og er godt.

Marengs er lett, jeg veier eggehvitene, f.eks 100 g, og pisker de til skum. Veier opp 1 1/2 gang så mye sukker (150 g) som jeg tilsetter litt etter litt og pisker til sukker er oppløst, og massen er blank og stabil.
Har i sprøytepose med litt lakrispulver, kakaopulver eller smeltet sjokolade mellom hver skje marengsmasse jeg legger i sprøytepose og sprøyter i ønsket form. Stekes ved ca 80-90 grader i 2-3 timer, la gjerne stå i ovnen på ettervarmen noen timer.

Marshmallows
Denne lett, og du trenger ikke dyppe i sjokolade. Husk godt med hvetemel før det legges i forma, samt rull hver bit i mel etter oppskjæring, da holder de seg tørre og fine på overflaten og blir ikke klissete.
www.nrk.no/mat/bringebaerskum-1.14307812

t




#19

Hyacinth sa for siden:

Jeg liker ikke Trine sine biscotti, de er tørre og inneholder ikke smør. Jeg bruker Christoffer Sjuve sine. Oppskrift ligger her på FP et sted. Den er veldig enkel, man blander bare ingrediensene, og jeg steker ikke biscotti to ganger heller. De er veldig gode og seige i midten. Jeg har litt ekstra sitronsaft i deigen. Laget disse seks(!) ganger i fjor...


#20

Hyacinth sa for siden:

Ellers er jeg sjokkert over hvor enkelt det er å lage perfekte karameller med søt kondensert melk. Man blander alt i gryta og koker i ti(!) minutter. Det er det. Jeg hatet å lage karameller før denne åpenbaringen.


#21

Einhyrningur sa for siden:

Jeg synes de er knallgode fordi de er tørre. Vil ikke ha biscotti som er seige i midten. :knegg:


#22

Hyacinth sa for siden:

Nei, der ser du. :knegg: Disse trenger ikke bli seige, hvis du ikke vil, forresten. Men jeg liker dem sånn. Og jeg synes smørsmaken er helt essensiell.


#23

frukt sa for siden:

:knegg:


#24

Hyacinth sa for siden:

Dypping i sjokolade er noe hekkans graps. Og det blir aldri pent.



#26

Nextlife sa for siden:

Jeg er enig, det er et helvetes griseri, jeg får det pent, men det er fordi jeg kan kjemien bak og bruker den, men jeg lærte visst aldri hvordan man ikke griser. :knegg:
Det jeg synes funker best er å støpe konfekt i form, aller helst de i hard plast, ikke silikon, og å lage kokosbiter eller troikabiter som dyppes i sjokolade, legger bitene på gaffel og har perfekt fettinnhold i sjokoladecoveren samt perfekt temperatur, legger på en gaffel, dypper nedi og rister godt av. Men griser. :gaah:


#27

frukt sa for siden:

Synes ikke det er så vanskelig, jeg. Jeg er nok veldig flink, eller har et helt annet syn på hva som er pent. :knegg:

Nå skal det sies at jeg pleier å kjevle ut marsipanen og la barna stikke ut figurer med kakeformer. Da er det jo ganske enkelt å dryppe sjokoladen oppå og smøre den utover.


#28

Hyacinth sa for siden:

Du er nok bare flink, for du ville aldri kalt min sjokoladedypping for fin. :knegg:


#29

Inagh sa for siden:

Brente mandler er enkelt: kok opp vann, drikk uten avkjøling. :nemlig:


#30

Maverick sa for siden:

Den lo jeg mer av enn jeg burde. :knegg:

Sitter just nu og kvinner meg opp til å dyppe marsipan i sjokolade. Det SKAL bli pent. Dermed basta. :nemlig:


#31

Karamell sa for siden:

Jeg skal bake biscotti for første gang i morgen. Og siden jeg ikke tåler mandler, blir det en variant uten. De skal da være harde, skal de ikke det da? Aldri smakt seige.


#32

frukt sa for siden:

Det kommer jo helt an på hvordan man definerer fin. Jeg synes det er fint når barna har lesset på med strøssel og sølvkuler liksom. :knegg: Skulle jeg mot formodning få pyntet noe selv pleier jeg å holde det enkelt med et dryss av gullpulver. :altblirbedremedgulldryss:


#33

Maverick sa for siden:

Jeg har heldigvis gullpulver. :nemlig:


#34

frukt sa for siden:

Da er du garantert suksess. :jupp:

Det går forøvrig an å bruke en pensel i stedet for å dyppe i sjokolade. :ja:


#35

Nextlife sa for siden:

Tåler du solsikkekjerner? Det er knallgodt i biscotti, særlig om man rister de litt i stekepanne først.


#36

Madicken sa for siden:

Takk for tips - dette skal jeg garantert prøve. :jupp:


#37

Darth sa for siden:

:lol:

Karameller er knallgodt, men jeg liker ikke så godt de som er laget av kondensert melk som vanlig melk. Lagde begge deler i går, og de som kokte i 3,5 timer var betydelig bedre enn de som ble ferdige i en fei. Men det er sikkert en smakssak, ifølge datteren min er det mange "som liker den smaken som de raske karamellene fikk".




#40

Hyacinth sa for siden:

Jeg brukte bare vaniljesukker. Ekte, vel å merke.


#41

Madicken sa for siden:

Æsj, jeg kjøpte usøtet kondensert melk, mulig å jukse til ved å øke de søte ingrediensene, mon tro? :vetikke:


#42

Karamell sa for siden:

Jeg laget med cashewnøtter og appelsinskall. Det ble bra. Men jeg tror de blir enda bedre om jeg dypper de i litt sjokolade, så skal prøve det med noen.


#43

Lille meg sa for siden:

Det tror jeg dessverre ikke. Her finner du litt informasjon om kondensert melk.

Av en eller annen merkelig grunn har jeg ikke fått med meg utviklingen av tråden min. Den ble visst både informativ og ganske fornøyelig. :fnise:

Jeg har testet mer dropslaging, og har nå forsøkt å helle dropsmasse i silikonformer. Det ble veldig fine figurer, men siden jeg av en eller annen grunn bestemte meg for å fravike vanlig prosedyre for dropslaging ved å røre alt sammen i gryten, så måtte det hele rett og slett kastes. Dropsene smakte godt i sånn ca 1/2 sekund, og så smakte de veldig vondt. Ekkel bismak! Alle som testet løp mot søppelboksen for å spytte ut. :(


#44

Lille meg sa for siden:

Jeg kjøpte forresten et karamellsett fra Panduro. Jeg har tidligere slitt med å få karameller til å bli stive nok. Sannsynligvis har jeg rett og slett kokt for kort tid (selvsagt). Så jeg testet dette settet fordi jeg tidligere har vært fornøyd med resultatet ved bruk av ferdige sett fra Panduro.

Karamellene ble knallgode! Jeg har aldri tidligere brukt termometer, men det tror jeg virkelig jeg skal bruke framover. Oppskriften er veldig enkel. 100 gram druesukker, 145 gram sukker, 1 ts salt og 1,5 dl (ca 150 gram om man bruker vekt) kremfløte kokes opp under omrøring. Jeg brukte en gryte med teflonbelegg og en tresleiv til å røre med. Når termometeret når 130 grader tas gryta av platen, men man fortsetter å røre til temperaturen er nede på 90 grader. Da helles massen over i en bakepapirkledd form på ca 10x20 cm. Jeg brukte en liten brødform som jeg gjorde litt kortere. Etter at karamellmassen hadde stått på kjøkkenbenken i ca 2 timer kunne jeg legge den over på en skjærefjøl og dele opp. Jeg pakket inn hver karamell i et mellomleggspapir.

Jeg skal ganske straks teste lakrisdelen av settet. :nam:


#45

Anne sa for siden:

Oppskrift?

Jeg har laget knekk med nøtter i, knuser den til tipping på is feks. Og så har jeg laget mini pikekyss. Fine venninnegaver ;)


#46

Lille meg sa for siden:

... og den delen av settet skuffet meg ikke. Massen står til avkjøling på kjøkkenbenken, men jeg fikk meg en smaksprøve fra gryta før jeg satte den i varmt vann. Namnam!


#47

Malama sa for siden:

Jeg lurer på om jeg trenger ksrsmellsety fra panduro!
. Jeg lurer tidlig hver julesesong på drops, men på denne tiden slår jeg det fra meg.

Men karameller kan jeg jo. Termometer hadde vært lurt. Og lakris-delen hørtes fristende ut!


#48

Lille meg sa for siden:

Jeg tror dette settet er et lurt sted å starte når det gjelder dropskoking. Da får du med alt av ingredienser og verktøy, også termometer. Og kanskje vurdere å kjøpe dette settet? Det er også på tilbud nå.

Jeg har kjøpt en del dropsutstyr fra CC Hobby, men tror at de settene jeg nevner over her er bedre tilbud. Anbefaler forøvrig å kjøpe en silikonmatte. Det er mitt underlag når jeg lager drops (med en teflonvev over), og jeg bruker det også ellers når jeg baker.

Det finnes forresten en bok om dropslaging. Blandet drops - lag dem selv. Der står "alt". Anbefales!


#49

Malama sa for siden:

Jeg har silikon-bakepapir, funker det?

Det er de settene der jeg ser på hvert år, men jeg innbiller meg det er vanskelig og mye styr? Og for meg som aldri har prøvd så går det galt lille julaften og jeg har sittet med finger i vann pga forbrenning en julaften før (montere pepperkakehus sånn rett før middag?) så jeg pingler ut når jeg har skuldrene over ørene pga heftig mye å gjøre og er på etterskudd deluxe


#50

Malama sa for siden:

Og siden jeg ble inspirert igjen, sent i desember for meg å være, følger det ed bruksanvisning med de settene? For det mener jeg at det stor før om årene, men det står ikke nå. Jeg kan sikkert google, men skal jeg tørre å lage drops må jeg minimum ha oppskrift.


#51

Hyacinth sa for siden:

Innlegg 38. :)


#52

Lille meg sa for siden:

Silikonbakepapir? Sitter det fast i kjøkkenbenken i en slik grad at du kan kna ut en deig på et bakepapir uten at bakepapiret eller silikonbakepapiret flytter på seg? For det er hele poenget. Ved å bruke en bakematte i silikon (som vel er den korrekte betegnelsen) av en viss tykkelse, så sitter teflonveven ganske fast og flytter seg ikke.

Dette med silikonmatte er forøvrig min tilpasning og noe som har fungert for meg. Oppskrifter opererer ofte med at man skal bruke bare teflonvev på et stekebrett (for å holde varmen underveis) og deretter sette stekebrettet på en håndkle. Se for eksempel hvordan dette gjøres her (dog viser dette en bakematte i silikon, ikke teflonvev):

www.youtube.com/watch?v=YP_ZWFGI2b4

Ut fra hvordan du beskriver din noe stessede situasjon akkurat nå, Malama, så tror jeg det er greit å utsette dette. :klemme: Jeg syns ikke det er fryktelig vanskelig å lage drops (sånn bortsett fra når jeg skal prøve noe nytt - heeeh), men jeg forsøker likevel å unngå å havne i en situasjon som gjør at jeg sliter om jeg ikke får dette til likevel.

Jeg vil anbefale å kjøpe dropssettet (og eventuelt silikonformen for kjærlighet på pinne), og så ser du om det kommer tid i romjulen. Eventuelt ut på nyåret.

Det står at det følger med bruksanvisning, men jeg vil egentlig anbefale å låne eller kjøpe boken. For meg har den blitt en bibel i drops-laging.

Ja, og så har jeg et annet tips. Bruk bomullshansker ("eksemhansker" kjøpt på apotek) under vanlige engangshansker. Da blir man ikke like lett brent.


#53

Malama sa for siden:

Tid i romjulen var lurt. Det kan jo være at vi har! Før jul er det nok sikrere å holde oss til trøfler og evt karameller, som vi kan :) På nyåret oppstår neppe tid, jeg er tross alt regnskapsfører... så sånn fra juleferien er over og til vinterferien tar til har jeg ikke tid til å finne på noen sprell ;)

Jeg har ikke prøvd å kna ut noe på det bakepapiret, jeg bare kjøpte det på wish og brukt det en gang, men mener jeg har en silikonbakeunderlag kjøpt på en butikk også, som ligger relativt fast, den jeg kjevler bl.a marsipan på. Den tror jeg er silikon, disse bakepapirene er altså rett og slett til bruk som bakepapir i ovn eller på grill som kan vaskes og brukes igjen, redusere avfall (vi har tøming av restavfall hver 4. uke inkl en bleiebruker som desverre ikke tåler tøybleier, så der vi kan redusere avfall reduserer vi...)


#54

Lille meg sa for siden:

:nemlig: Jeg, for eksempel, er veldig glad for at jeg ikke måtte få den lakriskaramellen til å funke. For selv om smaken var svært god, så endte den opp med å bli litt for flytende. Umulig å pakke inn i noe, uten at den satt seg fast i papiret. Og den flyter saaaakte utover om man lar den ligge litt på en skjærefjøl før man skal skjære den opp.

Så den må nok spises opp av meg sånn ganske raskt. Selv om det dessverre var dobbel porsjon. Stakkar meg!


#55

Malama sa for siden:

Karameller handler jo også om å bli varme nok. Det høres det ikke ut som din har gjort


#56

Lille meg sa for siden:

Kan det være at jeg burde ha siktet meg inn mot høyere temperatur siden dette var med lakris? :gruble: Det står 130 grader i oppskriften, og jeg brukte termometer på samme måte som for de "vanlige" karamellene. Hmmm. Jeg får teste dette ut neste gang. Om det blir en neste gang.


#57

Malama sa for siden:

Oppskriften burde jo ha rett. Jeg har aldri laget karameller med termometer, jeg bruker dråpetesten, men jeg koker rett og slett skikkelig harde fløtekarameller på sukker, sirup og fløte da. De fikk jeg "ansvaret" for hjemme som jentunge og hr bare fortsatt på samme viset.


#58

apan sa for siden:

Jeg lyktes ekstremt med denne oppskriften i år. Gikk kjempebra. Må lage en runde til!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.