Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hjelp! 1. juledagsmiddag til 11

#1

daffy sa for siden:

Jeg har fått ansvar for middagen til 11 pax første juledag. Vi er 7 voksne og 4 barn.

Rammer:

  • Meny julaften er pinnekjøtt, meny 2. dag er svineribbe.
  • Barna er kresne og liker f.eks dårlig fisk. Det bryr vi oss ikke om i hverdagen, men det er kanskje litt kjipt å servere noe de ikke liker i julen? Selv om fisk selvfølgelig er en opplagt kandidat mellom to slike tunge middager.
  • Vi feirer borte, på et sted med hele 3 komfyrer tilgjengelig, slik at det og store gryter etc er ikke en begrensing.

Hva kan jeg lage mon tro?

Har vurdert bakt laks, kokte poteter, ertestuing etc. Det er lett å lage, alle voksne liker det, men barna blir sure.

Jeg får enda krøller på ryggen av å tenke på forrige gang jeg kranglet med fylt kalkun. Det skal jeg ihvertfall ikke lage.

Noe annet som er litt lett og godt, og som alle liker?


#2

My sa for siden:

Jeg tror jeg fortsatt hadde gått for fisk, og heller laget noe annet (pølser :knegg: ) til ungene. Men er spent på forslagene du får, jeg trenger også tips til noen lettere julemiddager.


#3

Millen sa for siden:

Jeg ville kjørt fisk og så gir jeg litt beng i kresne folk- de får spise det får evt liker av det som blir servert. Gjelder både voksne og barn forresten.

Ja, og så holder vi alle allergier, intoleranse, diagnoser og hva har du i utenom. Vært for lenge her så¨jeg vet det dukker opp før eller siden.


#4

My sa for siden:

Gjelder vanligvis for både barn og voksne til meg også, men skjønner godt behovet for at alle skal få noe de liker i juleselskap.


#5

daffy sa for siden:

Fins det en idiotsikker måte å lage crispy duck på for eksempel? Med asiatiske pannekaker, grønt i staver og hoasinsaus.


#6

vixen sa for siden:

Ungene er ikke så glad i tradisjonell julemat så jeg har bedtemt at første juledag legges opp etter dem. Så her kjører vi italiensk faktisk. Planlegger hjemmelaget pasta av noe slag. Enten hjemmelagede tortellini eller lasagne med fersk pasta og god salat til. Ikke julete, men festmat for kidsa. Om du bestemmer deg for fisk så er jo kveite godt. Lett å lage til mange er jo bacalao. Spiste fantastisk kveite på restaurant denne uken med kraftig saus, potetmos, litt bacon og blomkål tror jeg det var.


#7

Chablis sa for siden:

Jeg hadde laget kylling eller fisk med forskjellig tilbehør,hadde nok laget noe annet til de som ikke vil ha fisk.



#9

Charlie sa for siden:

Hvis det er middag, er jeg ikke noe glad i å lage særskilt mat til noen, særlig ikke til barn. Fordi det er en bra ting at de lærer seg å forsyne seg av det som blir servert, og ikke få spesialmat, så jeg hadde glatt kjørt fisk. Syns ikke det er noe kult å ha barn som som voksne sitter ved bordet og pirker ut rosinene, alltid skyver det som er grønt opp på sida, osv., som endel voksne jeg kjenner gjør.

Det man kan gjøre om man vil lage samme mat og likevel kompromisse, er naturligvis å ha såpass variert tilbehør at den oppmerksomme gjest kan forsyne seg og være glad ved å holde seg til tilbehøret. Feks ovnsbakt fisk og kokte poteter, salat, rømmesaus, eggesmør, agurksalat og hva har du. Ellers er en god fiskesuppe innafor her, tror noen synes at det er mindre... fiskete...

En mulighet er også å lage en god matsalat med mye grønt og gjerne ris i - og f.eks. en asiatiskinspirert saus - vi blander lettrømme og litt sweet chilisaus - og så varme, stekte laksebiter som de som vil kan legge på.


#10

daffy sa for siden:

Helt enig i denne, og vi kjører hard linje på dette 364 dager ellers i året. Men akkurat til julemiddag med egne barn og nieser/ nevøer har jeg mest lyst å lage noe alle liker.


#11

Fløyel sa for siden:

For meg er torsk mer vintermat enn laks. Så jeg hadde gått for torsk m/bacon, poteter, Sandefjordsmør, agurksalat/evt ertestuing til voksne. Spiser ungene panert torsk? Da kan de spise mye av det samme tilbehøret. Evt fish and chips til ungene.


#12

daffy sa for siden:

Blir det fisk går vi for bakt laks.
Men vil helst ha forslag som ikke er fisk. :)


#13

nolo sa for siden:

Koldtbord/tapas?


#14

Tjorven sa for siden:

Hva med laks og fiskekaker?

Og så kan det øvrige tilbehøret være som vanlig. Jeg er kanskje bortskjemt av at alle liker fiskekaker?

Litt preget av å ha barn som spiser alle mulige «biprodukter» av fisk. Og egentlig laks hvis den er ren.


#15

Fløyel sa for siden:

Kalkun med tilbehør?
Evt om du ikke orker å gå i gang med hel kalkun kan du kjøpe kalkunfilet,
kalkun gjør seg selv i ovenen. Tilbehør poteter, rosenkål, broccoli, brekkbønner og god saus.

Der ser jeg Løve70 har foreslått det samme. Kalkun er lettere enn mye annet man spiser i julen syntes jeg.


#16

liefje sa for siden:

Bayonneskinke/juleskinke med litt diverse tilbehør? Kan til og med serveres kald med varm saus/poteter/grønnsaker pluss litt gode salater (waldorf/potetsalat e.l.)


#17

Millen sa for siden:

Taco?
Lasagne?


#18

Pegasus sa for siden:

Lutefisk er skikkelig julemat i min verden. Så jeg ville gått for det, hvis de voksne liker det. Og heller noe annet til ungene evt.


#19

Millen sa for siden:

Hvis jeg skulle hatt fisk ville jeg gått for noe fisk som flere liker enn lutefisk. Jeg liker ikke lutefisk noe særlig , men spiser det om jeg får det servert. Ref. kresenhet.


#20

GinaK sa for siden:

Enig med liefje.
Ville hatt en slags brunch med noe kaldt og noe varm typisk julete tilbehør.


#21

oslo78 sa for siden:

Kalkun!!!


#22

Palmen sa for siden:

Jeg hadde definitivt gått for koldtbord den dagen. Litt forskjellig, inkludert rester fra middagen dagen før. Da får du noe som alle liker, plukkemat som er sosialt og tar lang tid (:hjerter:) og du kan ha laks - og ungene kan spise kyllinglår.


#23

polarjenta sa for siden:

I år tipper jeg at det blir noe koldtbordaktig, det pleier å være det når vi er hos broren min på 1.juledag. om det er hos foreldrene mine så er det røkt svinekam.


#24

Skilpadda sa for siden:

Vi skal fikse middag til 9 (hvorav 2 små barn og min egen ganske store Pode) i julen, og da blir det ribbe julaften, lang lunsj 1. juledag, kveite 2. juledag og andebryst 3. juledag. Ingen av delene er supervanskelige å lage til mange, tenker jeg; kveite går i en stor gryte (eller to store gryter), og andebryst brunes i stekepanne og etterstekes i ovn.

Jeg har alltid syntes kveite er supergodt og har ikke tenkt på at de små ungene ikke skal like det. Det blir dessert etterpå, og kaker og godis sener, så om de ikke spiser masse av middagen, skal de sikkert bli mette likevel. Tilbehøret blir antagelig bare mandelpoteter, grønnsaker og så enten smeltet smør eller beurre blanc.

Andebrystmiddagen er ikke helt spikret enda, men tilbehøret blir kanskje svisker, epler og rødkål, en kraftig saus og mandelpoteter, og så brokkoli eller noe annet som er litt lettere.

Det går jo an å lage gratinerte poteter eller noe lignende som tilbehør, hvis ungene liker det. Det er ganske mettende og fest-aktig, om man ikke liker hovedretten så godt.


#25

Charlie sa for siden:

Vi pleier å ha koldtbord på førstedag, hvor alt står på bordet og vi sender rundt, kanskje noe småvarmt, men noe enkelt, typ karbonader varmet i ovnen og den slags.

Ellers er en romjulsslager hos oss finnbiff, namnam med masse deilig potetstappe og rørte tyttebær og grønnsaker. Ordentlig kosemat som alle liker, og er også greit å lage til mange.


#26

liefje sa for siden:

Apropos kveite: Min erfaringer at noen barn tror de ikke liker fisk. Er de små nok, unngår man derfor å bruke det ordet. Man sier at det er kveite, altså ikke at det er fisk. Også spiser alle og koser seg. :nikker:


#27

Señora sa for siden:

Hadde laget koldtbord med f.eks karbonader/småpølser kanskje.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.