Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Facebook lekker


#2

Einhyrningur sa for siden:

Mulig jeg er paranoid, men når jeg snakker om noe med mannen så spretter det søren meg opp som reklame like etter. Jeg tror vi er overvåket i alle retninger. :sur:


#3

Pappalille sa for siden:

Ække paranoid når det er sant. :paranoid:


#4

Maverick sa for siden:

Da kan jeg skrive i denne tråden også at dette er snakk om to helt forskjellige ting, ikke sammenlignbare konsept.

Facebook vil selge ting, den overvåkende partneren vil kontrollere deg.


#5

Candy Darling sa for siden:

Ja, og den private biten av det er også helt, helt annerledes. Nå skriver jeg ikke særlig private ting på veggen min uansett, men problemet her er at de kan slå sammen mye informasjon og misbruke det, f.eks. slik at folk som både går på festivaler og liker bøker reagerer på en annen type propaganda enn folk som liker festival og countrhatter #tenkteksempel. Det er ikke et stort problem på individnivå, men kjempestort på populasjonsnivå, og for Facebook.

Hvis mannen til venninnen min leser tekstmeldinger fra meg, kan han plutselig lese at jeg sliter i ekteskapet eller har vært utro eller har kjøpt New York-tur til ham til jul - helt ubedt. Det er personlig og privat på en helt annen måte, og setter alle i en vanskelig situasjon.

Og seff, eksempelet med overvåkning for kontroll er igjen en helt annen greie.


#6

Floksa sa for siden:

Det var ikke snakk om Facebook veggen. Men messenger meldinger.


#7

Floksa sa for siden:

Jeg tror ikke du forstår helt konseptet selge ting.
Nei Facebook er ikke en sjalu partner. Men jo, de vil i SVÆRT stor grad kontrollere deg. De vil bestemme hvor og hva du handler, hvilke nyheter du leser, hvilke venner du holder deg oppdatert på, hvilken bank du bruker og hvor du leaser bilen.
En psyk partner kan man faktisk kvitte seg med (jada, satt på spissen med psyke partnere ER ikke normen). Å leve helt uten So-Me betyr i dag å sette seg utenfor samfunnet. Man kan velge det også. Men kostnaden kan bli stor.


#8

Floksa sa for siden:

Hehe. Det er vel omtrent konseptet, så særlig paranoid er du ikke.


#9

Candy Darling sa for siden:

Ah, den saken. Ja, hvis man har latt applikasjonen få tilgang. Det skjønte jeg egentlig av meg selv uten denne saken, at hvis du kan sende messengermeldinger via Spotify, så ser de meldingene.



#11

Maverick sa for siden:

Du ser åpenbart ikke forskjell på sosial kontroll fra ens nærmeste, som den forrige tråden omhandlet, og store kommersielle og politiske aktørers ønske om å påvirke ditt handlemønster.



#13

rine sa for siden:

Jeppsipepsi. Jeg har selvsagt merket, for flere år siden, at FB snapper opp om jeg søker på noe, åpner en reklameannonse eller hva_har_du, men selv om jeg vet det, synes jeg det er litt småcreepy med ektefeller som deler telefon og leser hverandres private meldinger, eller foreldre som monterer GPS på barna sine.


#14

Floksa sa for siden:

Nå var det snakk om at Facebook lot andre aktører lese dine private messenger meldinger. Men men.


#15

nokon sa for siden:

Einig.


#16

Candy Darling sa for siden:

Jeg antar at rine mener retargetting, altså at du får reklame for ting du har browset på gjennom andre plattformer enn Facebook. Det tror jeg mange opplevde som ganske creepy i starten.

Men det er jo helt andre mekanismer enn salg av data.


#17

Simone sa for siden:

Kan vi ikkje diskutere overvåking utført av Facebook og Google uten å samanlikne med den andre tråden heile tida?
Det er to heilt forskjellige ting, og begge er viktig av heilt ulike grunnar.

Eg har ikkje reagert på at eg får reklame tilpassa det eg søker på. Det aksepterer eg. Eg forstår også at eg kan få reklame tilpassa utfrå kva som ligg i innboksen min på gmail-kontoen min.
Men i det siste har eg opplevd at Google forstår kva eg har tenkt å søke på når eg sitt foran TV'en og diskuterer muntlig(!) med familien om ein eller anna kjent person vi ser på TV. Når eg så tar opp google på telefonen for å søke opp denne kjendisen treng eg berre å skrive den første bokstaven i navnet før Google kjem med forslag om akkurat den personen vi nettopp satt og snakka om. Overvåker Google meg gjennom mikrofonen på telefonen, eller er dette berre tilfeldig? Eg har forøvrig Huawei-telefon.


#18

Simone sa for siden:

Eg har tenkt at ei mulig forklaring kan vere at det er mange andre i Norge som søker på akkurat den personen i samme tidsperiode sidan han er på TV akkurat då. Det er f.eks. typisk gjesten i Nytt på Nytt eg søker på. Eller ein som har hovudrolla i ein film vi ser på.


#19

Floksa sa for siden:

Men slik har det vært lenge. Og det er de åpne om.
At de «leser» (jeg antar de ikke faktisk leser hver melding, men scanner for enkelt ord) meldinger er noe annet. Jeg har inntrykk av at de fleste oppfatter messenger meslinger som private, på linje med SMS.

Jeg tror vi skal håpe på det siste. Overvåkning via mikrofonen på telefonen ville vært helt krise.


#20

Adrienne sa for siden:

At man eksponeres mot annonser og tilpassede annonser er hvordan man betaler for å bruke FB. Det er ganske enkle mekanikker som ligger bak, det vil si at FB bruker informasjon som du gir dem til å plassere deg i ulike målgrupper. Det kan være seg basert på alder, kjønn, bosted, om du har barn/ikke barn, om du er gift/ikke gift etc. Disse målgruppene (audiences) bruker markedsførere til å plassere tilpasset reklame i. Det er naivt å ikke tro at dette blir gjort, det er hele forretningsgrunnlaget til FB.

Utfordringen Facebook har hatt, for eksempel ved valget i USA, er at folk kjøper tilgang til disse målgruppene og legger ut såkaldte "dark posts", dvs. poster som kun blir synlige for den målgruppen, med ren propagande rettet mot den målgruppen. Når de i tillegg lakk data til andre selskaper, som brukte disse målgruppene til å drive med sånn propaganda, så ble det grisete. Dette har de nå endret på, med at dark posts ikke er usynlige. Om det er 100 % implementert over alt er jeg usikker på, men jeg tror det.

Når det gjelder google og deres forslag så ligger det ganske avanserte algoritmer bak, som kombinerer det google allerede vet om deg, enten ved at du er logget på med den akutelle enheten din eller ved at det ligger cookies på enheten din, med det de ser alle andre søker på akkurat nå.

Folk flest er generelt ganske bevisstløse på hva de legger igjen av spor og informasjon her og der, og det har selskaper som Google og Facebook utnyttet. Det går helt frem til folk blir mer bevisste på det eller tredjepartsaktører utvikler systemer som gjør at man kan beskytte seg mot det, da vil det tvinge seg frem nyere måter å tjene penger på.


#21

Candy Darling sa for siden:

Jeg husker fortsatt da vi satt og så den fryktelige sesongavslutningen på Walking Dead da Glen falt ned i en zombieklynge, og jeg tok opp telefonen, skrev inn «is» og fikk som forslag «is Glen dead». :knegg: Men jeg er helt sikker på at det er en kombo av at det var en ekstremt trending phrase, og at Google vet veldig godt at jeg er i målgruppen for Walking Dead gjennom alt jeg har søkt på tidligere. De er rett og slett imponerende smarte.


#22

Input sa for siden:

At ulike apper bruker mikrofonen til å oppfatte hva du ser på eller snakker om er kjent for flere år siden. Her er en artikkel fra 2016 som omtaler dette i USA, men det er vel utvilsomt en ting som er kommet til Norge. Her er en annen artikkel fra tidlig 2018. Det er nok usannsynlig at det er "tilfeldigheter" som gjør at google gjetter hva du skal søke på eller gir deg annonser tilpasset det du snakker om. Vi blir overvåket på denne måten,


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.