Det hadde vært sabla greit om jeg slapp å bruke kokeplate til kålrabistappe på julaftens ettermiddag. Tidligere har jeg gjerne laget den litt på forhånd og varmet opp, men kan jeg lage den i god tid på forhånd? Noe i meg sier at den kanskje ikke blir like god, men er det noe jeg kan klargjøre på forhånd?
Jeg vil si stappen taper seg litt til dagen etter? Vi spiser den jo ofte to dager når vi har komlemiddag, f eks, og jeg synes ikke den smaker like fresht? Men nå er ikke kålrotstappe min sterkeste side heller.
Ja, jeg lager den samme dag, har jeg kommet fram til. Men litt tidligere på dagen. Kålrabien trenger alltid mye mer koking enn jeg tror. I fjor var den ikke mør etter halvannen time engang. Hvor lenge tror vi den tåler å stå og vente på benken? Eller bør jeg sette den på terrassen?
Vi skreller og deler i biter dagen før. Lar stå i en kjele med vann. Settes kjølig. Under oppveksten stod den gjerne på altanen med murstein på lokket. Poteter brukes også gjerne skrelles dagen før. Bruker å koke kålrabien sånn at den er ferdig kokt når pinnekjøtt går på. Så lages stappa og varmes litt igjen til slutt. Skal sies vi tar pinnekjøtt i trykkokeren så det tar ca 40-45 minutter.
Pleier å skjære opp alt dagen før, legges i vann med sitronskiver og rosmarinkvist. Hvor lang tid det tar å koke, har også litt å gjøre med hvordan man skjærer opp. Jo mindre biter, osv. Har trege kokeplater, så har litt vann i kjelen, og setter på plata, og setter på vannkokeren og koker vann også i den som jeg heller over i kjelen :juksalitt:
Burde vel egentlig passe bra til dynekoking, om man ikke har nok kokeplater? :vetikke: men vet ikke om det hjelper, om du likevel har anledning til å koke den tidligere.
Jeg gjør alt det der. Lager alltid stappe med rosmarin og sitron i vann dagen før, rister pepper i panne, koker sammen m sitron og rosmarin etc etc. Det er den aller, aller bedre kålrabistappen 😊