Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ribbe - langtidssteke eller matprat.no

#1

Storm sa for siden:

Det er noen år siden jeg sist stekte ribbe, så jeg er litt urutinert. Sist jeg lagde var det med matprat.no-metoden. Er det langtidssteking som er greia nå? Hva anbefaler du? Må jeg ha ribba opp ned på noe tidspunkt? (Innbiller meg at det er det som gir dvask svor...)


#2

allium sa for siden:

Ifjor prøvde jeg langtidsstekt frs Trines matblogg. Den ble helt fantastisk, og gjentas i år, står i ovnen nå. Svoren ble nesten som baconcrisp.


#3

GinaK sa for siden:

Ingen langsteking her.
Har kjøpt ribbe på 6 kg som er delt i to så jeg må vel steke de på varmluft. Tipper at det går likebra så tar jeg de en og en når svoren skal grilles.


#4

Storm sa for siden:

NÅ?? Og skal spises i morgen? :tullerdumednisselue:


#5

Taien sa for siden:

Jeg prøvde meg på langtidssteking og går aldri tilbake!
Jeg fant en oppskrift der jeg setter ribba inn i ovnen i 10-tiden og den er ferdig til kl 17. Og svoren ble så sprø at jeg aldri har opplevd makan.


#6

Taien sa for siden:

Her er den oppskriften jeg bruker:
Klokka 09:45
Finn frem ei form som er tilpassa ribba, med minst 5 centimeter klaring rundt ribba.

Pass på så du ikke bruker et stort ovnsbrett på ei lita ribbe. Da koker væsken fort bort og prosessen som er beskrevet her, fungerer ikke optimalt. Pass også på at man ikke trykker ei stor ribbe oppi ei for lita form. Den blir da liggende under vann under tilberedningen og ribba får ikke den temperaturen den skal ha, samt at man ikke får plass til grønnsakene.

Snu ribba med svorsida opp. Kok opp 1,2 liter vann med en strøken spiseskje salt. Øs det kokende vannet over hele svoren. Nå koagulerer man svoren slik at den blir hard og spriker noe mer.

Snu ribba slik at den ligger med svoren ned i vannet. Sørg for at den ikke suger seg fast i bunnen.

Klokka 10:00
Sett ribba uten folie i ovnen uten vifte på 170 grader. Sett steketermometeret i ribbas tykkeste del. Stek ribba i en time.

Etter en time er kjernetemperaturen cirka 70 grader.

Klokka 11:00
Skru ned varmen i ovnen til 90 grader, sett på vifte hvis du har. Snu ribba med svoren opp. Legg en skål eller en folieball under ribba slik at den spennes opp som en bro.

Sett inn steketermometeret på nytt i midten av den tykkeste delen. Stek videre på 90 grader og vifte i fire timer. I løpet av denne tida øker kjernetemperaturen sakte, men sikkert til 85 grader.

Klokka 15:00
Skru opp temperaturen til 110 grader. (Kjernetemperatur cirka 85 grader).

Klokka 16:00
Skru opp temperaturen til 150 grader. (Kjernetemperatur cirka 90–92 grader).

Klokka 16:30
Skru opp til 210 grader. (Kjernetemperatur cirka 96 grader).

Alle ovner er forskjellige, så det er ikke sikkert din ovn oppfører seg likt som vår. Følg med så du ikke svir ribba under denne prosessen.

Klokka 16:45
Sett på grillfunksjon og «poff» svoren.

Klokka 16:50
Ferdig stekt. La den hvile cirka ti minutter før oppskjæring.


#7

Storm sa for siden:

Takk! Får prøve meg på den! :D


#8

emm sa for siden:

Taien: når du sier sett på vifte, mener du varmluft? Må ha det inn med tskje. :flau: skal prøve meg på langtidssteking, ikke over natten, men ca slik du beskriver. Har en 5 kg ribbe.


#9

allium sa for siden:

Nei, i morgen skal vi spise hos moren min. Denne er til pålegg i julen.


#10

Nessie sa for siden:

Har videresendt denne til mannen :nemlig:


#11

Syrinx sa for siden:

Skulle jeg måtte spise svineribbe til jul (måtte det aldri skje) så måtte den være langtidsstekt siden det er den eneste fornuftige måten å tilberede svineribbe på.
Neida. Eller joda. Eller altså. Har man anledning til langtidssteking så går man for det.


#12

Tjorven sa for siden:

Mannen min langtidssteker, og det blir nydelig. Når den skal være ferdig til kl 17, så begynner han 8.30.


#13

Tjorven sa for siden:

Jeg mener den bør hvile i langt mer enn 10 minutter før den kuttes opp og serveres.


#14

Niobe sa for siden:

Vi langtidssteker. Ribba blir mye bedre.


#15

Myria sa for siden:

Vi bruker NRK sin oppskrift på langtidssteking (den som Taien beskriver) og den er virkelig super. Ribba blir helt klart best da. :jupp:


#16

Harriet Vane sa for siden:

Jeg bruker heiamat.no sin Ribbe2.0.
Pleier å ha den i krydret saltlake med natron noen dager på forhånd. OMG, for å si det sånn.


#17

Magica sa for siden:

Langtidssteke!



#19

Tjorven sa for siden:

Når jeg ser på fremgangsmåten her, så innser jeg at dette er det damme som vi gjør. Bare med litt færre krydderier. Og så har vi kjøpt oss en egen ribbepanne slik at vi ikke trenger å lage noen ball av aluminiumsfolie.

Men du har rett - det blir veldig godt!


#20

Che sa for siden:

I år har jeg prøvd meg på litt five-spice i krydderblandingen. Vi får se om det blir ok...


#21

Candy Darling sa for siden:

Saltlake og langtidssteking, her også. Jeg bruker en hybrid av Hobbykokken og Trines (8 timer på 90 grader, men jeg kjører en boost først på 180 grader med folie i 45 min for å blåse svoren).


#22

veobra sa for siden:

Takk for tips om heimat. Så sprø svor har vi aldri hatt. Nam-nam.


#23

My sa for siden:

Jeg matprater ribba vår i år som tidligere år, har alltid vært fornøyd. Kanskje jeg skal prøve noe annet neste år … ?


#24

Pelle sa for siden:

I år spiste vi ribbe som hadde stekt i 7 timer. Herlig!!


#25

Malama sa for siden:

Jeg langtidsteker den fordi vi serverer den 1. Juledag, aka lillesøster sin bursdag, så at den bare står og koser seg der mens vi driver med bursdag er fint.

Men note to self er i alle fall å begynne forberedelsene når vi legger pinnekjøttet i vann. For når den frossen i midten enda tar det litt lang tid før den er klar...


#26

Storm sa for siden:

Langtidsstekt ribbe ble jo superdigg. Fint at det meste av fettet var smeltet.


#27

Sissel sa for siden:

Jeg hadde tenkt å langtidssteke ribba idag, men siden jeg ikke våknet før klokka 10, så blir det matprat sin oppskrift. Spent på hvordan den blir, den er nettopp satt i ovnen.


#28

Sissel sa for siden:

Og fasiten ble at den ble kjempegod. Svoren ble sprø og det er kun 2 små biter igjen av en 3 kilos ribbe (vi er 5 stk.). Når det er sagt, så blir den helt annerledes dersom den langtidsstekes, mer som pulled pork. Får se hva det blir til neste gang det skal lages.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.