Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

På tide å bli voksen: jeg trenger en ekte duk

#1

Tallulah sa for siden:

Etter å ha stått og strøket nok en gøyal bit med billig bomullstekstil som er kjøpt inn som "duk" er jeg lei. Jeg fikk litt penger til jul, og har lyst til å finne meg en ekte duk. :nemlig:

Spec:

  • Må dekke et tre meter langt bord.
  • Kunne brukes til alle anledninger, ikke bare jul (selv om jeg elsker HC Andersen-juleduken).
  • Selv om vi er over verste sølealder er ikke alle gjestene det, så det kan godt være en slik duk som er satt inn med noe slik at den er lett å holde ren.
  • Være tung og ligge pent.
  • Gjerne så lett å stryke som mulig, og ikke kreve håndvask.

#2

millact sa for siden:

Hadde kjøpt teflonduk på Princess. Ønsker meg det selv.


#3

Tallulah sa for siden:

Har du sett dem live? De var jo slett ikke dyre, og på salg attpåtil. Men jeg syns de ser tynne ut, og på bildet er sømmen veldig stygg. Det kan jo hende går seg til med vask og stryk, altså.


#4

Blå sa for siden:

Jeg har to teflonduker og er veldig fornøyd. Men nå husker jeg ikke hvor de er fra.

Du merker at det ikke er helt ordentlig stoff. Men de er solide og tåler mye søl.


#5

Martis sa for siden:

Jeg stemmer også for teflonduk, jeg har både en hvit og en julerød. Tror begge er fra Kid.


#6

Tallulah sa for siden:

Ja, ser at kid har noen også. :nikker:


#7

-ea- sa for siden:

Men er det ikke in med krøllete duker nå for tida? Jeg har kjøpt en gammel duk på bruktbutikk og vasker på 60 grader og stryker ikke.


#8

Tallulah sa for siden:

Jeg følger ikke moten (dessuten er det ikke slik at om noe er trendy i én sammenheng, så er det det i alle andre også).

Jeg kan godt kjøpe duk på bruktbutikk, men har til gode å finne en som er lang nok.


#9

millact sa for siden:

Ja, men lenge siden.


#10

Stompa sa for siden:

Jeg synes teflonduker er skikkelig kjipe, og er også på utkikk etter en skikkelig duk. Har sett på damaskdukene fra Georg Jensen, men finner dem bare på nett og vil gjerne kjenne på dem, særlig siden de er så dyre. Stefar har (eg. mamma) mange flotte duker, og de jeg har fra Kid/Princess kan på ingen måte måle seg med dem.


#11

amylin sa for siden:

Hadde teflonduk fra Kid og var fornøyd med det. Må kjøpe en til snart.


#12

Tallulah sa for siden:

Jeg har kjent på dem fra Georg Jensen og de er virkelig helt, helt fantastiske i kvaliteten. De er tunge på riktig måte, pent sydd og nydelig vevd. De er ganske tykke også. Men som du sier koster de masse, og særlig når vi snakker den lengden jeg ønsker. Og jeg er usikker på om jeg greier å ta vare på dem. :gruble:

Jeg holdt på å kjøpe på salg i København for noen år tilbake, men kom til fornuften og kjøpte lego i stedet. :latter:


#13

Robyn sa for siden:

Vet ikke om du får noe inntrykk, men dette er teflonduk fra Princess. Jeg liker best de som ikke har særlig mønster, men det er smak og behag.
Det jeg tror jeg trenger er noe underlag, men ikke helt sikker på hva man bruker. Da ligger duken penere på bordet. For uten så syns jeg den er litt glatt og for lite tung, men som sagt tror jeg noe under ville fikset det.
[img]http://www.foreldreportalen.no/forum/attachment.php?attachmentid=63706&amp;d=1546012329[/img]


#14

Tallulah sa for siden:

Takk for bildet!

Du får kjøpt underlagsfilt som metervare. Tror de har på Princess.


#15

Stompa sa for siden:

Dukene etter mamma tåler vask i maskin på 60 grader. Usikker på om det er samme stoff. Hun brukte å vaske dem selv, og levere dem på renseri for rulling etter at det ble for tungt å stryke selv.


#16

Robyn sa for siden:

Takk for tips, da fikk jeg hjelp også. :riktig:


#17

Teofelia sa for siden:

Jeg tror at du helst vil ha en fra Georg Jensen. Ingen over, ingen ved siden (som er relativt enkelt tilgjengelig i Norge, i alle fall), syns jeg.

De er strykevennlige, gir bordet en helt annen eksklusivitet enn enklere duker og varer i årevis. Min helhvite duk har fått rødvinsflekker. Det har den hatt før også, og da har en runde på vaskeriet gjort den flekkfri igjen. De tåler skikkelig flekkbehandling nemlig.

Jeg har en rød juleduk og en helhvit Arne Jakobsen. Også har jeg damaskservietter som matsjer hver av dem. Jeg vurderer å kjøpe en AJ til, i mørk grå. Fordi vakker!

De er unektelig dyre, men jeg syns de er så verdt investeringen.


#18

Frk_Fryd sa for siden:

Jeg har hvite linduker fra KID. Vasker de på 60 grader, hiver de rett i tørketrommelen og voila, klar for bordet igjen! Går aldri tilbake.


#19

millact sa for siden:

Hva koster en fra Georg Jensen da?


#20

GinaK sa for siden:

Lurer også på hva en sånn duk fra Georg Jensen koster.
Noen ganger er jeg glad for at jeg både er glad i arvede ting og også er litt gjerrig. :o

Jeg har arvet brodert linduk etter mamma, som fikk den av sin svigermor. Den ble brodert av henne på 1940-tallet og har ligget på bordet her hver desember siden 1999. Den er heldigvis bred nok for bordet vårt som er 1m bredt og lang nok til 12p. Om vi må ha på begge lemmene så har jeg en lik brodert duk som jeg skjøter på den ene enden.

Og så har vi to lange flotte hvite duker som er like gamle. De funker fortsatt.


#21

My sa for siden:

Jeg har to store ekte duker som jeg elsker, som begge først og fremst har affeksjonsverdi, jeg har fått begge i gave.

Den ene er i klassisk naturfarget lindamask, som min svigerfar kjøpte på reise i Russland (visstnok kjøpt på et marked på grensa til Finland). Den er aldeles nydelig, og absolutt ikke lett å stryke. :knegg: Men jeg er ikke alltid like nøye på at det skal være perfekt, lin har sin sjarm ved å være et levende materiale.

Så har jeg en som er i terracottafarget bomull med tradisjonelt trykk etter gammelt mønster, som jeg også har fått i gave. Ikke like lett å pynte bordet og matche med servise etc, men jeg synes den er fantastisk, og lager ofte crazy fargefest når jeg bruker denne.

Jeg har også en teflonduk som er veldig fin, litt "grovt" vevd, i naturhvit. Den hadde blitt mye mer brukt om den hadde dekket hele bordet, noe den dessverre ikke gjør.


#22

Isbjørn sa for siden:

Jeg er lei av stryking og fiksing av ordentlige duker og bruker kun de i velur fra Jysk. Er 3 meter lang, trenger ikke strykes. Er bare å riste litt etter vask og tørker råfort.


#23

Lavender sa for siden:

Får 3 meter Georg Jensen damask på salg til 1800,-. Jeg ønsker meg en fin duk. Hat brukt hvit teflonduk fra Princess i 12 år. Den er hvit og praktisk, ikke mer. Jeg har vært hos mamma og svigermor for å finne duker, men de er ikke lange nok.

m.georgjensen-damask.no/daisy-damaskduk-drizzle-sale-2018/


#24

Stompa sa for siden:

My, den øverste av dine er en av de vi har etter mamma. Jeg elsker den og skulle gjerne ha overtatt den, men den er dobbelt så lang som bordet mitt. :nemlig:


#25

Elise sa for siden:

Jeg kjøpte nettopp rød teflon på kid, 360 cm lang. Betalte 175 kr, opprinnelig kostet den 600. Hvis du ombestemmer deg vedr hvor høy kvalitet det skal være. Evt ha den i tillegg til en dyrere som ikke er rød.


#26

Teofelia sa for siden:

Det varierer jo noe med mønster og lengde, men de ligger ganske ofte på 1500-2500 kr.

www.georgjensen-damask.no/damaskduker/
Akkurat nå er det ganske mange modeller på tilbud, ser jeg.


#27

Nextlife sa for siden:

Jeg har eldgamle arvede lindamasduker, og fine, vevde bomullsduker samt ulike varianter av teflonduker fra KID og Princess. Når villdyrene er på middag foretrekker jeg helt klart teflondukene ( og de i god kvalitet fremstår som fine stasduker). Veldig lettstelte og tåler grei juling med ketchup, fett og til og med fettstifter(true story, minste barnebarn tok helt av med kvalitetstegnestifter i et ubevoktet øyeblikk julaften formiddag :knegg: )


#28

Tallulah sa for siden:

Nydelige duker, My! Jeg har faktisk linservietter i det øverste mønsteret, kjøpt i Litauen i 1991.

:latter:

Jeg får ta en runde i morgen og kjenne på de ulike dukene, se om Fretex kan ha noe, og evt. se om jeg skal legge litt ekstra i julepengene og kjøpe en Georg Jensen-duk. Ser de også har noen som er coated, faktisk. Og de er litt "billigere". Men har de alltid hatt innvevd logoen? Det syns jeg var temmelig harry.


#29

Obelix sa for siden:

Jeg hadde lagt litt penger i duken og kjøpt en skikkelig damaskduk/lin/bomull. Jeg har en teflonduk og syns den er skikkelig schtøgg. Jeg stryker heller og styrer litt med den fine, gamle duken min.


#30

Teofelia sa for siden:

Er logoen innvevd? :undrer: Det har jeg aldri reflektert over. Må se nøyere på mine, tror jeg og se om de har logo også.

#31

Tallulah sa for siden:

Ja, jeg har jo sett Georg Jensen-duker live flere ganger, og aldri sett logo. Men på bildene har de det.

Se her f.eks.


#32

Teofelia sa for siden:

Mye mulig det er slik på min også (jeg har samme mønster), men min er hvit, ogjeg har aldri lagt merke til det. Så det oppleves i slle fall ikke som veldig påfallende irl. Jeg skal prøve å huske å sjekke i morgen.


#33

mkj sa for siden:

Er dette den riktige tråden for å si at jeg har tenkt å legge et laken på bordet på nyttårsaften?? Er på hytta, har et nytt laken så det får gå som duk. Er ikke så høytidelig. Regner med antrekket blir stillongs.


#34

Røverdatter sa for siden:

Jeg har både lin, dyr og billig damask og diverse broderte duker, men syns de må inn til rens og rulling om de skal bli så slette som jeg syns er fint og da blir det dyrt. Så enten har jeg de på litt krøllete eller så må de altså innom et renseri. For tiden sverger jeg til de lange velourstoffene fra Jysk som noen nevnte. Jeg har alltid duk på når vi har gjester, så hvis det er å være voksen, så har jeg vært det hele livet.


#35

veobra sa for siden:

Jeg leste en gang tips her om å legge et stetchlaken på bordet først. Jeg har ikke testet ut,men tenker det er verd et forsøk.


#36

Tallulah sa for siden:

Nå har jeg bladd meg gjennom ALLE dukene på Finn, og for dem med litt kortere bord enn meg kan man gjøre noen kupp altså. Tips: Blant annet ligger det en rød og gull Georg Jensen juleduk ute, med tilhørende 12 servietter til 1800.

Det er en virkelig nydelig duk. Og for kort for meg. :sukk:


#37

Harriet Vane sa for siden:

Jeg bruker stort sett ekte lindamask, vasker på 60 og stryker. Jeg elsker pene og klassiske ting, og har ingenting mot å stryke litt for å kunne dekke et skikkelig bord. Eller pusse litt sølv. Min eldste duk er arv, den ble gitt til min oldemor i bryllupet i 1912. Jeg bruker den ganske ofte, og har tilhørende servietter. Jeg tror jeg har kanskje 10-12 duker i ulik størrelse, så jeg har merket dem med lengde, så jeg vet hvilken som passer til ulike bordlengder. Jeg har mange ulike stoffservietter, det er så fint å kunne dekke med det.
Jeg har en grå teflonduk som ser ut som lin som er den eneste som passer bordet når det er fullt utslått. Jeg har noen voksduker også, men det er faktisk ikke en eneste flekk - vin, kaffe, ketchup eller hva har du, som jeg ikke har fått av dukene på vanlig vask.


#38

Fløyel sa for siden:

Jeg har sydd juledukene mine selv av linstoff, veldig enkle, men fine duker. Tar litt tid å lage dem trådrette, 4 sikksakksømmer og voila, veldig fine når de er ferdige.
IKEA sitt linstoff koster 89,- pr meter.

Ellers har jeg duker fra husfliden, gode solide duker i naturmaterialer. Heimen har mange fine duker også ala de My viser til her.

Ja, de må strykes, men jeg sentrifugerer de på 600 og damper dem opp med dampgenerator.


#39

Tallulah sa for siden:

Dampgenerator akter jeg ikke å skaffe meg. :humre:

Jeg har endel duker altså, blant annet en nydelig tykk linduk som hører til bordet. Når det ikke har ileggsplater. I tillegg er den gul, og ikke så julete akkurat. Jeg har også helt hvite linduker, men heller ikke de er lange nok til bordet utslått.

Jeg syns Georg Jensens HC Andersen og Nanna Ditzel er veldig fine, sistnevnte i blått eller grønt kanskje. Arne Jacobsen er også veldig fin. Juleduken i rødt og gull er fantastisk, men vil i hovedsak ha en duk med litt bredere bruksområde. Jeg har også funnet noen fine damaskduker fra Sødahl, men jeg vet ikke noe om kvaliteten.


#40

Benzo sa for siden:

Hc Andersen duken var nydelig. Satt på neste års bursdagsønske. :knegg:


#41

-ea- sa for siden:

Men er ikke restauranttrikset å bruke flere duker etter hverandre når bordet er (for) langt?


#42

Frøken Fjong sa for siden:

Teflondukene fra KID er praktiske mtp søl, men de er tynne og slumsete. Har hatt en noen år nå, og funker bra med barn i sølealder. Ønsker meg definitivt en fra Georg Jensen i stedet, eller den fine øverste duken som lå i et bildeinnlegg her. Syns ikke teflonduker fra KID ol. kan sammenlignes med skikkelig kraftige linduker.
Men et tips til å få duken til å ligge stødigere er å ha en annen duk under. Jeg har en metervareduk i hvitt fra jysk under som er vannavstøtende, men ikke voksduk, og den er super som underlag.


#43

Frøken Fjong sa for siden:

[quote=My;4763697]Jeg har to store ekte duker som jeg elsker, som begge først og fremst har affeksjonsverdi, jeg har fått begge i gave.

Den ene er i klassisk naturfarget lindamask, som min svigerfar kjøpte på reise i Russland (visstnok kjøpt på et marked på grensa til Finland). Den er aldeles nydelig, og absolutt ikke lett å stryke. :knegg: Men jeg er ikke alltid like nøye på at det skal være perfekt, lin har sin sjarm ved å være et levende materiale.

Denne var det jeg mente - tenker på slike duker som typisk svenske linduker. Men hvor får man kjøpt slike?? Noen som har tips om nettbutikker?


#44

Tallulah sa for siden:

De setter jo gjerne sammen bord, det gjør ikke jeg. Og det krever at jeg har flere like duker. Det er waste of space og uøkonomisk, når jeg kan greie meg med en stor som brettes når den brukes på mindre bord.


#45

daffy sa for siden:

Slike tråder får meg til å skjønne at det er en egen liga for husholdsstyring som jeg ikke aspirerer til en gang. Men jeg vil lære.

  • Hva menes med å sy en duk så den blir trådrett? Hvorfor skal den være det, hvordan ser man om en duk er trådrett?

  • Hva er kriteriene for at noe er en "ekte" duk?

Og så angrer jeg så veldig på at jeg ikke tok i mot bestemors mange tilbud om å lære meg hardangersøm. :sukk:

Jeg har noen nydelige broderte hardangersømduker og hekleduker fra henne. Men de tør jeg jo ikke bruke, så de ligger bare brettet fint sammen i skapet.


#46

My sa for siden:

Jeg har en nydelig stor juleduk, brodert med plattsøm i tradisjonelt mønster, fra min mormor (hun broderte en til hver av barnebarna sine). Den ligger på stuebordet hele jula, jeg har ikke råd til å ikke bruke den. Den er rett og slett for fin til å bare ligge i et skap. Det får bære eller briste.


#47

Madicken sa for siden:

Jeg er fremdeles ikke voksen nok til ekte duker, men mamma har noen hvite og røde som hun kaller for vidunderduker, og som bare skylles og henges opp etter bruk. De ser fine og "voksne" ut, og behøver altså ikke strykes.


#48

My sa for siden:

[quote=Frøken Fjong;4764156]

Husfliden har en hel del. Denne ble som sagt kjøpt på reise i Russland.

#49

Charlie sa for siden:

Fordelen med feks to mindre duker er at blir det en flekk på den ene trenger man bare vaske den, og en lenger duk er mer ubåndterlig ved stryking/ rulling. Som damaskduker m.v. krever. Sånn sett er nok to mindre duker mer økonomisk en en stor, litt avhengig av hvordan man tenker. Leverer man duken på vaskeri og de tar betalt pr stk, er kanskje én lang mer økonomisk.

Når det er sagt, GJ har vel noen forhandlere i Norge, bl.a. Illums boligvarehus i Oslo, og for en del år siden mener jeg de også hadde noen reisende forhandlere (nå kaller vi det vel pop-up-store :knegg: ). Så ville tro det var noen muligheter for å «kjenne på» i Norge. Den geometriske AJ-duken så jeg plutselig hos noen kjente, men det viste seg å være en teflonduk-kopi fra Jysk :jupp:


#50

Tallulah sa for siden:

Når jeg leste innlegget ditt så tenkte jeg at det var et godt poeng, men når jeg tenker etter tror jeg ikke får det til å gå opp at det skal bli billigere å kjøpe to altså, samme hvordan man tenker?

Om man har to og en må vaskes blir ikke det billigere enn å vaske én duk som er litt større. Og i hvert fall ikke så mye billigere at det vil jevne ut kjøp av en duk. Det er jo ikke slik at en duk er halvparten av prisen av to heller. Så to vil bli veldig mye dyrere enn en.

Men første innlegget til -ea- minnet meg på at jeg burde prøve å finne noe brukt, og da kan det jo hende at jeg kan få en ålreit pris på to mindre duker. :nikker:


#51

Elise sa for siden:

daffy, du har ikke et annet bord å bruke dukene på da, hvor det ikke er fare for matsøl? Evt dra vekk duken under måltider? Synd når det bare blir liggende i en skuff.

Jeg har tatt en gjennomgang i duk-skuffen min, og fant denne. Ser ikke noe merkelapp på den, men er det noen som kjenner den igjen og vet hvor den er fra? :vetikke: Den kan nesten se litt hjemmesydd ut, men er usikker.


#52

Gerbera sa for siden:

Jeg har en kort og en lang av disse fra Spar Kjøp, og synes de er både fine og praktiske. Når jeg drar ut bordet på maks, må jeg bruke begge, men synes det går helt fint, en skjøt i duken kan jeg leve med når jeg dekker til 20. Vaskes, og evt klores om det er flekker jeg ikke får av i vask. Henges opp, og er slett nok til å legges rett på bordet etterpå.

Det finnes også i metervare, så du kan sy duk i den lengden du vil.

www.sparkjop.no/511747_Teflonduk_145x300cm_krem_og_hvit?farge=Hvit&type=product&q=hvite%20duker


#53

Anne C sa for siden:

Jeg har visst gått til innkjøp av en lysegrå teflonduk fra Kid i dag. Vi har ofte brukt juleduken til nyttår, men det hadde jeg ikke lyst til i år. Og jeg hadde ikke en eneste fin duk. Duken passer perfekt til Høganes serviset vårt som vi bruker til hverdags. Det er første gang det blir en "nyttårsaktig" duk på nyttårsaften. Men dette blir bra. Hadde det ikke vært for denne tråden så hadde jeg ikke visst om disse dukene.


#54

Tallulah sa for siden:

Så fint du har funnet deg en duk, Anne C! En grå duk kan jo brukes til mange ulike anledninger.


#55

Tallulah sa for siden:

Trådrett: Et vevd stoff har tråder som går horisontalt og vertikalt. Når man skal brette inn kanten og sy så blir det absolutt penest om man bretter langsetter en tråd. Dette er litt plunder, men så får man en veldig pen og skarp kant. Om man ikke er så nøye så kan stoffet dra seg litt, og det ligger ikke like pent.

Når jeg skrev "ekte duk" så var det litt flåsete. Jeg har en eklektisk og leken stil, og har ofte bare kjøpt et gøyalt stoff og brukt som duk, uten å egentlig brette og sy inn kantene. Og det fungerer kjempefint egentlig det. Men så syns jeg også det er veldig pent og elegant med damaskduker for eksempel. Damask er en vevteknikk, der alle trådene er i samme farge, men det er vevet inn et mønster. Spesielt lin er ganske blankt, og når trådene ligger ulik vei så får man fram mønsteret.

Men damaskduker av skikkelig kvalitet er svinedyre (og jeg har i tillegg forelsket meg i en av de dyreste; HC Andersen-duken fra Georg Jensen. Den er så dyr fordi den har masse ulikt mønster, så den er vanskelig å veve). De er laget av tynne tråder, og veldig mange av dem, slik at stoffet blir tykt, ganske tungt og veldig tett. Det gjør at de ikke krøller like lett som duker av tynnere stoff, de ligger veldig pent på bordet og det er ganske lett å holde dem rene fordi det tar tid før væske trekker seg nedi.

Nå er det ikke lenger like stor sjans for at sausen er gnukket nedi duken etter et familieselskap, så jeg lurer litt på om jeg skulle investert i en duk som kan brukes i mange ulike anledninger. Og som enten kan gjøre bordet skikkelig klassisk og elegant, eller som det er lett å sprite opp med andre farger på servietter, lys og pynt.

Men jeg kjenner jo også meg selv rett, og det ER jo mer behagelig med noe som ikke må strykes masse, og som er enda lettere å ta vare på enn damask (selv om det både er vaskekjeller, digre tørkeskap og rulle i kjelleren).

Jeg har også en nydelig hardangersømduk farmor broderte til meg. Den burde jeg absolutt bruke mer. Den passer riktignok ikke til bordet utslått den heller. :knegg:

Ja, jeg skal ha som mål å bruke dukene mer i år! Jeg har også en kjempefin plattsømduk som farmor broderte til meg. Den er i bruk!


#56

daffy sa for siden:

Tusen takk for grundig og informativt svar, Tallulah! :blomst: Gøy, kjenner jeg har et gryende behov for duk jeg også. b


#57

veobra sa for siden:

Jeg ble i spirert av denne tråden. Førat til å ønske megen i damask. Men innser at jeg bør brukde de.vi har først. Den ene teflonduken er fin og tykk og bør brukes mer.


#58

Harriet Vane sa for siden:

Man kan kjøpe damaskduker på loppis for en rimelig penge. Da kan man bruke restauranttrikset. Man legger den denne flatt, folder kortenden på den andre og tilpasser så endene av begge dukene er like langt fra kanten. Hvis man finner duker med lik bredde og temmelig likt mønster blir det fint.


#59

Teofelia sa for siden:

Det er stor forskjell på damaskduker. Jeg har flere gamle, som jeg har arvet, som jeg neste aldri bruker. Det er masse jobb å stryke dem hvis de skal se skikkelige ut. Aller helst skal de rulles og stives, og det har jeg ikke utstyr (eller ork) til å gjøre selv. Og et par av dem er så tynne at de aldri oppnår den eksklusive looken som jeg vil ha på festbordet mitt uansett. Fordelen med GJ-dukene er at de er enkle å stryke, faller vakkert og ser eksklusive ut, selv med hjemmestryking.

Tally: jeg sjekket i går, og min hvite Arne Jakobsen-duk fra GJ har logo. Den gjentas ca. Hver halvmeter eller såi mønsteret. Jeg har hatt duken i mange år,og jeg har aldri lagt merke til logoen før, så den er ikke akkurat prangende, vil jeg si. Min duk er helhvit. Det er mulig det vises bedre på en farget duk. :vetikke: Jeg har ikke sjekket om min røde juleduk har samme logoen. Jeg har i så fall ikke lagt merke til det der heller.


#60

Teofelia sa for siden:

I forhold til størrelse, så er det selvsagt ikke noe i veien for å bruke flere duker hvis man skal dekke bordet i en lengde man ikke vanligvis bruker. Men det er veldig praktisk å ha duk i riktig lengde og bredde til akkurat det bordet man vanligvis dekker på. Vi er alltid fire eller seks til julemiddagen, og derfor har jeg juleduk som passer akkurat til bordet slik det er når vi er seks til bords. Også har jeg en annen duk som passer akkurat til bordet slik det er når begge ileggsplatene er i bruk og vi er ti eller tolv til bords.

Det er opplagt mye penere med en duk som er passer akkurat til det bordet den skal brukes på. Og det gjelder ikke bare lengden, men også bredden. Jeg bommet på bredden av den lange GJ-duken min. Den er for bred i forhold til bredden på bordet. Og det irriterer meg litt hver eneste gang jeg dekker bordet. Så hvis man skal kjøpe duk som skal brukes på ett bestemt bord, så anbefaler jeg absolutt å kjøpe en duk som passer akkurat. Det er jo ikke som om bordet endrer seg i størrelse over tid, og folk flest bytter jo jo ikke spisebord så ofte heller, så det er ikke en veldig risikabel investering å kjøpe en duk som passer helt.


#61

Elise sa for siden:

Hvor mye bredere og lenger enn et bord bør egentlig duken være? :vetikke:


#62

Teofelia sa for siden:

Anslagsvis 20-25 cm heng på alle sider. Du trenger altså en duk på ca 140x220 cm hvis bordet er 100x180 cm.

sandvikagardiner.no/butikk/tips-og-triks/storrelse-pa-duk


#63

Tallulah sa for siden:

Har jeg blitt voksen siden januar? Tja. Jeg fant aldri helt den duken jeg ville ha, sikkert aller mest fordi jeg hadde lyst på Georg Jensen, men ikke syns jeg kunne ta meg råd til det. Jeg fikk en rød juleduk til jul, ikke i damask, men i en veldig flott rødfarge som jeg også kan bruke ellers.

I mai konfirmerte Hiawata seg, og jeg fikk nærkontakt med gamle damaskduker, og nyere duker i både bomull og lin, noen damaskvevd, andre ikke. Jeg hadde nemlig innsamling i familien for å få nok duk til å dekke noen og tretti meter med bord. Da fant jeg vel ut at stryking ikke akkurat gir meg zen. :knegg:

Men så var vi i Danmark i sommer da. Og jeg tenkte igjen på HC Andersen-duken. Men slo det fra meg igjen, mye fordi den danske krona er så dyr om dagen, at duken ble ENDA dyrere enn før. :sukk: Den er bare så fin! Siste dagen var jeg innom Føtex for å handle litt smågreier til turen hjem, og hva lyser mot meg? Jo, lange nok duker, damaskvevd, strykefrie og med teflon. Ikke HC Andersen, men jeg har nå en sennepsgul duk som skinner som gull i sola, og en hvit. Lange nok, og kostet bare 199 DKK per stykk.

Så konklusjonen er passe voksen. :knegg: Og med duker nå til en hver anledning.


#64

millact sa for siden:

Så gøy! Får vi se bilder?


#65

Nenne sa for siden:

Georg Jensen har hatt halv pris på mange duker nå i sommer. Jeg kjøpte en til mitt lange spisebord. :)


#66

Tallulah sa for siden:

Disse!

Ja, de har støtt og stadig salg, men aldri på den jeg vil ha. :knegg:


#67

Maverick sa for siden:

Den gule var nyyydelig og helt deg!


#68

Tallulah sa for siden:

Takk! Den er virkelig fantastisk! Glansfull og skikkelig dekadent. Jeg gleder meg til å invitere til middag på den.


#69

Robyn sa for siden:

Å, den gule er var fantastisk! Sånn vil jeg også ha.


#70

Pøblis sa for siden:

Jeg ble så inspirert av denne tråden at jeg kjøpte 3,5 meter Georg Jensen-damask - Arne Jacobsen design, med 40% avslag i sommer. Og 10 svarte servietter.

:voksen:


#71

millact sa for siden:

Så utrolig fine! Vi var innom en Føtex i København for å kjøpe is. Skulle sett på duker tydeligvis.


#72

Pøblis sa for siden:

Jeg ELSKER Føtex - de har mye fin non-Food. Jeg har noen lekre vattepper derfra. Og kule gummistøvler.
Og dukene dine er jo rålekre - og mye billigere enn min AJ-duk. :ja:
Hva slags servise har du?


#73

Palmen sa for siden:

Superfine, Tally!
Jeg ble selv eier av en hvit damaskvevd teflonbelagt duk på bursdagen min, gave, etter mitt ønske, fra min mor. :D


#74

Tallulah sa for siden:

Du får ta deg en Danmarksferie. Eller se om Føtex på nett leverer til Norge?

Takk!

Takk! Og grattis!

Takk! Jeg har et kremhvitt helt enkelt servise fra Ittala som heter Ego. Og Skaugumbestikk i teak. Veldig fint til alle duker, egentlig!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.