Romjulen har vært litt for travel, og nå gikk det plutselig opp for meg at det er nyttårsaften i morgen. Da skal visst vi ha gjester. Man skal ikke se bort fra at de vil ha mat. Gjerne fancy. Kanskje tre retter. #ilandsproblem
Er det en matglad FPer som kan hjelpe meg med å dra dette i land? :hjelp:
Spørsmål 1:
Finnes det en enkel, god forrett som lager seg selv på få minutter som kan passe til?
Spørsmål 2:
Hva mer kan vi ha til oksekjøttet i tillegg til fløtegratinerte poteter? Vi liker saus med litt smak. Rødvinssaus? Skysaus? Kan det passe med tomatsalat eller noe som tilbehør? Eller asparges? Konkrete tips med oppskrifter mottas med stor takk.
Spørsmål 3:
Hva i all verden skal vi ha til dessert? Jeg har mer lyst til å gå på ski i morgen enn å lage mat, men innser at det blir litt handling, rydding og matlaging i stedet. Hva kan vi klare å lage som er rimelig safe for barn og voksne? Det kan gjerne involvere is og sjokolade.
Vi hadde bruscetta til forrett i fjor. Laget klar på forhånd, med tomatpesto og spekeskinke.
Jeg liker ikke saus i tillegg til fløtegratinerte poteter, men sjysaus måtte i så fall vært beste alternativet. Vi serverte indrefilet på nyttår i fjor og hadde også smørdampet asparges til og bakte løk til.
Vi brukte baguette. Men alt slags brød kan vel egentlig brukes? Skar baguetten i skiver, gned inn med olivenolje og hvitløk, stekte litt i ovnen, hadde på pesto, spekeskinke, raspet parmesan og basilikum.
Tilbehør til okse: spinat stekt med smør og hvitløk (samt salt og pepper). Kjøp poser med spinat (du trenger minst en pose pr familie, for det synker sammen). Dette gjøres klart rett før servering, men går veldig fort å lage.
Forrett: Kjøp ferdige blinis, créme fraîche, rødløk og rød og sort lodderogn, pluss gressløk eller dill. Hvis du vil lyxe til kjøper du Kalix löyrom. Denne crèmanten er super til. God, og ikke forskrekkelig dyr.
Jeg har akkurat tipset om kald agurksuppe til en annen som trengte forrettips, så slår et slag for det her også.
Frisk og appetittvekkende, superlett å lage og ser snasen ut servert i glass.
Personlig synes jeg fløtegratinerte poteter blir for tungt til biff men skjønner godt at andre liker det da, og foretrekker potetbåter, ovnsstekte småpoteter eller hasselbackpoteter. Denne, Crispy Potato roast er også skikkelig god til biff. smittenkitchen.com/2011/04/crispy-potato-roast/
Mulig det har med å gjøre at for meg er biff og bearnaise som yin og yang, hånd og hanske osv. :knegg: og både fløtegratinerte og bearnaise er too much.
Til biff må jeg ha noe grønt, for eksempel asparges, romanesco, broccoli, grillet purre/vårløk.
Jeg må også ha tomater i en eller annen form, grillede halve, ovnsbakte cherry, semitørkede halve små f.eks.
Hos oss har vi gjerne mais når barn skal spise i lag med.
Ertepuré er også veldig godt til. Og fennikel, enten som purè eller karamellisert i stekepanna.
En deilig peppersaus til, det er utrolig godt å koke inn litt cognac i peppersausen. Og ha i syltet grønn pepper.
Og der kom jeg visst til å invitere tre gjester til. :julemania:
Dere er supre altså!
Jeg leste akkurat at man ikke skal begi seg ut i nye oppskrifter på nyttårsaften, men jeg liker å leve farlig. :takeawalkonthewildside: Skal kikke litt mer på tipsene i morgen før jeg løper på butikken.
Bearnaise er jeg faktisk ikke så glad i, Nextlife, så der kommer fløtegratinertepoteterlogikken inn. :knegg:
Skikkelig god is til desserten har jeg lyst på, men hvor får jeg tak i det i morgen tro? :gruble:
Det er jeg helt enig i. Synes fløtepoteter er ubehagelig fett også. Vi har det ikke en gang i skuddåret engang. Men ungene vil ha i morgen. Mannen kjøpte ferdiglagde, ikke fra pakke, men fra pose. Det passer godt til mitt nivå i morgen, kjenner jeg. Har vært en fryktelig slitsom jul. :sparke:
Vi har ofte hjort til nyttår. Kjøper hjort om høsten og har fryseren full. Vanligvis har vi ovnsbakte rotgrønnsaker til. Det er enkelt og godt.
Jeg er ikke så glad i hasselback. Synes ikke skjæringen og smøret gjør så mye for potetene, det blir nesten som hele bakte poteter, føler jeg.
Fløtegratinerte poteter er det beste jeg vet :D Elsker det til biff!
Og til - aspargesbønner! Kjempegodt og enkelt.
Evt. karamellisert rødløk, men det er litt tungt sammen med fløtegratinerte poteter. Men det er knallgodt da.
Dessert: hva med ostekake med jordbær. Det lager seg selv på null komma svisj og er passelig spektakulært og passelig kult.
Her er én oppskrift, og her er en annen. Jeg har ikke prøvd noen av dem men det er vanskelig å trå feil og jeg har prøvd varianter som ligner begge og som alltid kommer ut gode.
Forrett: du vil ha noe enkelt? Bruschetta er godt. eller asparges og bacon. Eller skagensalat/evt røkalaks/løyrom på små rugsprø eller på sånne små "bittesmå tørre loffbiter som heter et eller annet"
Vi er enige med m^2 og synees fløtegratinerte poteter er helt strålende til biff. :D
Forretten er jeg fortsatt usikker på. Agurksuppe hørtes passe lett og friskt ut, men jeg tror ikke jeg tar sjansen på det når jeg aldri har laget det tidligere. Sjokoladefonandt og is ligger an til å bli dessert.
Forrett har vi aldri men synes det er digg med stekt sopp krydret med salt og pepper i masse smør til . Pluss gulrøtter og brokkoli. Og selvfølgelig fløtegratinerte poteter. Det er halve opplevelsen med maten. Trenger nesten ikke saus da. Men bare nesten. :p
Jeg liker at det er forskjellig tilbehør å velge i.
Nå har vi igjen litt kaker etter at eldstemann endelig har fylt 17 men skal ha is og varme bær for den som vil ha det.
Har lyst til å prøvesmake is med shampis over så skal ut og handle sorbet.
Nå har du sikkert handlet, men jeg steker en blanding av sopp, løk, bacon og paprika til biff. Har også alltid grønn salat til og jeg ikke har varme grønne grønnsaker (asparges, brokkoli)
Nå viste det seg at asparges nok er årets tilbehør her i byen, så det fikk jeg ikke tak i. Da ble det sopp og så satser jeg på tomatsalat i tillegg. Det blir bra nok.
Kanskje vi kunne ta med litt paprika og løk sammen med soppen? Det høres godt ut. :gruble:
Mener du etter steking?
Jeg pleier å pakke inn kjøttet i tinnfolie og surre et tjukt badelaken rundt. Så er det tid for saus og ordne resten. Kjøttet har veldig godt av å hvile etter steking og før oppskjæring.