Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

[Nyttårsmiddagskrise] Okse indrefilet og fløtegratinerte poteter, men hva mer?

#1

noen sa for siden:

Romjulen har vært litt for travel, og nå gikk det plutselig opp for meg at det er nyttårsaften i morgen. Da skal visst vi ha gjester. Man skal ikke se bort fra at de vil ha mat. Gjerne fancy. Kanskje tre retter. #ilandsproblem

Er det en matglad FPer som kan hjelpe meg med å dra dette i land? :hjelp:

Spørsmål 1:
Finnes det en enkel, god forrett som lager seg selv på få minutter som kan passe til?

Spørsmål 2:
Hva mer kan vi ha til oksekjøttet i tillegg til fløtegratinerte poteter? Vi liker saus med litt smak. Rødvinssaus? Skysaus? Kan det passe med tomatsalat eller noe som tilbehør? Eller asparges? Konkrete tips med oppskrifter mottas med stor takk.

Spørsmål 3:
Hva i all verden skal vi ha til dessert? Jeg har mer lyst til å gå på ski i morgen enn å lage mat, men innser at det blir litt handling, rydding og matlaging i stedet. Hva kan vi klare å lage som er rimelig safe for barn og voksne? Det kan gjerne involvere is og sjokolade.


#2

Palmen sa for siden:

Tradisjonelt men veldig godt tilbehør er dampet brokkoli, selskapserter, peppersaus og tyttebærsyltetøy eller ripsgele.


#3

Niobe sa for siden:

  1. Vi hadde bruscetta til forrett i fjor. Laget klar på forhånd, med tomatpesto og spekeskinke.

  2. Jeg liker ikke saus i tillegg til fløtegratinerte poteter, men sjysaus måtte i så fall vært beste alternativet. Vi serverte indrefilet på nyttår i fjor og hadde også smørdampet asparges til og bakte løk til.


#4

Høst sa for siden:

Dessert - Tinetoffs sjokoladefondant? :)



#6

noen sa for siden:

Takk for gode tips! :blomster:

Hm, jeg er ingen tilhenger av erter. Ripsgele har jeg ikke tenkt på. Det noteres! :jupp:

Hva slags brød bruker du til bruscetta? Gjerne teskjeforklaring. :flau:

Bakte løk og asparges høres ut som en god kombinasjon. :gruble:

Det var en veldig god idé! Jeg har lest tråden med oppskriften. Serverer du dem i muffinsformer, eller klarer man å lirke dem ut uten å ødelegge?

Parmesanpotetpuré må jeg prøve en gang. :nam:


#7

Niobe sa for siden:

Vi brukte baguette. Men alt slags brød kan vel egentlig brukes? Skar baguetten i skiver, gned inn med olivenolje og hvitløk, stekte litt i ovnen, hadde på pesto, spekeskinke, raspet parmesan og basilikum.


#8

noen sa for siden:

Takk! Det er så enkelt at noen kan klare det.


#9

Tjorven sa for siden:

Tilbehør til okse: spinat stekt med smør og hvitløk (samt salt og pepper). Kjøp poser med spinat (du trenger minst en pose pr familie, for det synker sammen). Dette gjøres klart rett før servering, men går veldig fort å lage.


#10

Niobe sa for siden:

Ja, jeg tror ikke noen kan mislykkes med det. :knegg:


#11

Hyacinth sa for siden:

Jeg har glemt å handle oppi mye annet styr, så her blir det nyttårsmiddag av det vi faktisk har:

Helstekt hjort
Fløtegratinerte poteter
Kremede rosenkål (mye krem her, ser jeg..)
Smørstekte asparges
Smørdampede gulrøtter
Rødløk- og eplekompott

Har laget mer gjennomtenkt tilbehør tidligere, men i år blir det sånn. Det blir også bare oss fire.


#12

Shun sa for siden:

  1. Forrett: Kjøp ferdige blinis, créme fraîche, rødløk og rød og sort lodderogn, pluss gressløk eller dill. Hvis du vil lyxe til kjøper du Kalix löyrom.
    Denne crèmanten er super til. God, og ikke forskrekkelig dyr.
  2. Til oksekjøtt liker jeg Hasselbackpoteter. Godt og klassisk.
  3. Dessert; sjokoladefondant med vaniljeis og friske bringebær. Eller en god sitronis, men det er meg...

#13

Nextlife sa for siden:

Jeg har akkurat tipset om kald agurksuppe til en annen som trengte forrettips, så slår et slag for det her også.
Frisk og appetittvekkende, superlett å lage og ser snasen ut servert i glass.

www.matprat.no/oppskrifter/sunn/agurksuppe-med-urter1/

Personlig synes jeg fløtegratinerte poteter blir for tungt til biff men skjønner godt at andre liker det da, og foretrekker potetbåter, ovnsstekte småpoteter eller hasselbackpoteter. Denne, Crispy Potato roast er også skikkelig god til biff.
smittenkitchen.com/2011/04/crispy-potato-roast/
Mulig det har med å gjøre at for meg er biff og bearnaise som yin og yang, hånd og hanske osv. :knegg: og både fløtegratinerte og bearnaise er too much.
Til biff må jeg ha noe grønt, for eksempel asparges, romanesco, broccoli, grillet purre/vårløk.
Jeg må også ha tomater i en eller annen form, grillede halve, ovnsbakte cherry, semitørkede halve små f.eks.
Hos oss har vi gjerne mais når barn skal spise i lag med.
Ertepuré er også veldig godt til. Og fennikel, enten som purè eller karamellisert i stekepanna.
En deilig peppersaus til, det er utrolig godt å koke inn litt cognac i peppersausen. Og ha i syltet grønn pepper.

Til dessert, hva med en sjokolademoussekake. Denne er grei å lage og veldig god.
krem.no/hjem/sjokolademoussekake/


#14

noen sa for siden:

Og der kom jeg visst til å invitere tre gjester til. :julemania:

Dere er supre altså!

Jeg leste akkurat at man ikke skal begi seg ut i nye oppskrifter på nyttårsaften, men jeg liker å leve farlig. :takeawalkonthewildside: Skal kikke litt mer på tipsene i morgen før jeg løper på butikken.

Bearnaise er jeg faktisk ikke så glad i, Nextlife, så der kommer fløtegratinertepoteterlogikken inn. :knegg:

Skikkelig god is til desserten har jeg lyst på, men hvor får jeg tak i det i morgen tro? :gruble:


#15

Niobe sa for siden:

Jeg synes også fløtegratinerte poteter er tungt til biff. Du ville ikke vurdert hasselbackpotet heller? Det er enkelt og godt.

Her har de is fra lokal produsent på Coop Mega.


#16

Høst sa for siden:

Som anbefalt i tråden oppskriften står i, bruker jeg store muffinsformer og lirker de ut. :)


#17

Nextlife sa for siden:

Og tips til fondant, de er lettere å lirke ut om man smører formen og drysser med kakao før man har røren i.


#18

Hyacinth sa for siden:

Det er jeg helt enig i. Synes fløtepoteter er ubehagelig fett også. Vi har det ikke en gang i skuddåret engang. Men ungene vil ha i morgen. Mannen kjøpte ferdiglagde, ikke fra pakke, men fra pose. Det passer godt til mitt nivå i morgen, kjenner jeg. Har vært en fryktelig slitsom jul. :sparke:

Vi har ofte hjort til nyttår. Kjøper hjort om høsten og har fryseren full. Vanligvis har vi ovnsbakte rotgrønnsaker til. Det er enkelt og godt.

Jeg er ikke så glad i hasselback. Synes ikke skjæringen og smøret gjør så mye for potetene, det blir nesten som hele bakte poteter, føler jeg.


#19

m^2 sa for siden:

Fløtegratinerte poteter er det beste jeg vet :D Elsker det til biff!
Og til - aspargesbønner! Kjempegodt og enkelt.
Evt. karamellisert rødløk, men det er litt tungt sammen med fløtegratinerte poteter. Men det er knallgodt da.

Dessert: hva med ostekake med jordbær. Det lager seg selv på null komma svisj og er passelig spektakulært og passelig kult.

Her er én oppskrift, og her er en annen. Jeg har ikke prøvd noen av dem men det er vanskelig å trå feil og jeg har prøvd varianter som ligner begge og som alltid kommer ut gode.

Forrett: du vil ha noe enkelt? Bruschetta er godt. eller asparges og bacon. Eller skagensalat/evt røkalaks/løyrom på små rugsprø eller på sånne små "bittesmå tørre loffbiter som heter et eller annet"


#20

noen sa for siden:

Vi er enige med m^2 og synees fløtegratinerte poteter er helt strålende til biff. :D

Forretten er jeg fortsatt usikker på. Agurksuppe hørtes passe lett og friskt ut, men jeg tror ikke jeg tar sjansen på det når jeg aldri har laget det tidligere. Sjokoladefonandt og is ligger an til å bli dessert.


#21

GinaK sa for siden:

Forrett har vi aldri men synes det er digg med stekt sopp krydret med salt og pepper i masse smør til . Pluss gulrøtter og brokkoli. Og selvfølgelig fløtegratinerte poteter. Det er halve opplevelsen med maten. Trenger nesten ikke saus da. Men bare nesten. :p
Jeg liker at det er forskjellig tilbehør å velge i.

Nå har vi igjen litt kaker etter at eldstemann endelig har fylt 17 men skal ha is og varme bær for den som vil ha det.
Har lyst til å prøvesmake is med shampis over så skal ut og handle sorbet.

Lykke til med menyen din.


#22

noen sa for siden:

Stekt sopp som ekstra tilbehør kan gå an. Godt tips! :nikker:


#23

noen sa for siden:

Bruschetta kan lages ferdig på forhånd, ikke sant?


#24

Nextlife sa for siden:

Ja, men ikke legg røren på før rett før servering, da blir brødet soggy.


#25

-ea- sa for siden:

Imponert over size'n på ovnen hos deg!
:humre:

Jeg bruker bare kryddersmør til biff, men tenåringen elsker bearnaise til, så vi har ofte begge deler da.


#26

Hyacinth sa for siden:

Haha! :rofl: Fikk rare bilder i hodet mitt nå.

Det er en liten ytrefilet. :knegg:


#27

007 sa for siden:

Nå har du sikkert handlet, men jeg steker en blanding av sopp, løk, bacon og paprika til biff. Har også alltid grønn salat til og jeg ikke har varme grønne grønnsaker (asparges, brokkoli)


#28

noen sa for siden:

Nå viste det seg at asparges nok er årets tilbehør her i byen, så det fikk jeg ikke tak i. Da ble det sopp og så satser jeg på tomatsalat i tillegg. Det blir bra nok.

Kanskje vi kunne ta med litt paprika og løk sammen med soppen? Det høres godt ut. :gruble:


#29

noen sa for siden:

Hvor lenge tåler kjøttet (ikke oppdelt) å ligge i romtemperatur uten å bli ødelagt? :ikkespør:


#30

GinaK sa for siden:

Mener du etter steking?
Jeg pleier å pakke inn kjøttet i tinnfolie og surre et tjukt badelaken rundt. Så er det tid for saus og ordne resten. Kjøttet har veldig godt av å hvile etter steking og før oppskjæring.


#31

veobra sa for siden:

Jeg vil si det tåler en natt på benken. :trøste:


#32

noen sa for siden:

Før steking. :stuart:

:puh: Da får mannen min oppleve 2019 han også.

Forresten vurderer jeg å avlyse hele greia for å sitte alene hele kvelden og spise sjokoladefondantrøre. :myprecious:


#33

noen sa for siden:

Jeg er litt nervøs for at denne tråden skal ende som Pandurojulekalendertråden jeg startet. :svett:

Jeg håper dere henger rundt her i beredskap om/når noe skjærer seg.

Sausen kan lages tidlig og putre og kose seg, sant?


#34

Høst sa for siden:

Du och jag, Noen, du och jag.....:hehe:


#35

noen sa for siden:

:hjerter: Kald er den - om mulig - enda bedre. Det er ikke sikkert at det blir dessert i dag...


#36

Lyppa sa for siden:

Det kan du. Jeg woker som regel løk, paprika, sopp og cherrytomater sammen når vi har biff. Passer godt til fløtegratinerte poteter eller ris.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.