Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Vaske grønnsaker og frukt

#1

kamp sa for siden:

Er du nøye med å vaske grønnsaker og frukt før du spiser de?


#2

Ru sa for siden:

Ja.


#3

Nenne sa for siden:

Alltid.


#4

IzziCreo sa for siden:

Ja. Vi gjør det dog når de kommer fra butikken, slik at vi slipper å tenke mer på det.


#5

star sa for siden:

Ja, alltid


#6

Polyanna sa for siden:

Det varierer, ikke alltid. Prøver å vaske epler og druer før de går i fruktfatet, i hvert fall.


#7

Floksa sa for siden:

Nei. Ikke veldig nøye.


#8

Nima sa for siden:

Næh.. tørker eplet litt på genseren liksom..
Skyller druene i kaldt vann


#9

Bluen sa for siden:

Nei.


#10

My sa for siden:

Nei, ikke noe særlig. Skyller druene før jeg legger dem i fruktfatet. Å vaske eplene overlater jeg til hver enkelt å gjøre før de spiser dem. Men vi tonet ned fokuset på dette kraftig for noen år siden, pga barn med sterk bakterie- og sykdomsangst (selv om det i tilfelle ville være på grunn av sprøytemidler og kjemikalier, og ikke bakterier jeg ville oppfordret til vasking, men det ville ikke gjort saken annerledes for det engstelige barnet). Selv gjør jeg det nesten aldri. Jeg kjøper jo av og til en frukt i farta også, uten engang å ha mulighet til å vaske den.

Grønnsaker er som regel godt nok vasket når man kjøper dem, særlig salat, der står det til og med på pakken. Andre grønnsaker varmebehandles gjerne også. Men vasker enkelte grønnsaker som purreløk f.eks, og enkelte salater om sommeren, når det kan være både jord og småkryp innimellom.

Er nøye med å vaske salat o.l. hvis den som skal spise er gravid da.


#11

Bergensis sa for siden:

Skyller det som regel.

Fekk litt noia da dama på Coop mista fem, seks mandariner på golvet inne i butikken og berre la dei tilbake saman med resten av mandarinene. Det er ikkje direkte reint golv. Og ein skreller jo mandariner. Men dei ligger på kjøkkendisken eller saman med anna frukt. Eg har ikkje vaska årets mandariner, altså. Men vart betenkt.


#12

Syrinx sa for siden:

Ikke nøye i hele tatt. Har til og med skrota salatslynga mi.

Prøver være flink hvis det serveres frukt/grønt til gjester da, de kan fort være litt mindre sjuskete enn meg.


#13

Tjorven sa for siden:

Nei, stort sett ikke. Men gjør det hvis jeg ser at de er møkkete.


#14

ingling sa for siden:

Ja, skyller alt unntatt sånt som uansett skrelles, som banan og appelsiner. Jeg er litt manisk på sånt, så overdriver sikkert.


#15

Timar sa for siden:

Skyller druer i kaldt vann og også annen frukt som serveres ungene, men satt nettopp og gned "rent" et eple jeg ikke orket gå å skylle, så veldig konsekvent er jeg ikke.

Fjerner en sånn hurtigspyling i kaldt vann egentlig noe særlig med bakterier?


#16

My sa for siden:

Det fjerner vel ikke bakterier, men det kan vel ikke være meninga å vaske vekk alt av bakterier heller? Da må det jo kokes. Jeg tenker mer at det er kjemikalier og annen type forurensning (god, gammeldags skitt) man vil ha bort. Og jeg liker ikke tanken på å spise veldig mye sprøytemidler, men likevel er jeg sløv med å vaske.

#17

Myria sa for siden:

Nei, ikke spesielt nøye.


#18

frukt sa for siden:

Nei, bare om det faktisk er skittent.


#19

polarjenta sa for siden:

Nei, er ikke så veldig nøye. Men ungene vasker epler og sånt før de spiser dem.



#21

millact sa for siden:

Skyller, men vasker ikke grundig akkurat.


#22

Niobe sa for siden:

Njaei. Hvis vi skal ha gjester.



#24

Malama sa for siden:

Skyller, altfor, altfor lite ifølge hva man må gjøre egenlig for at det skal være veldig vits.


#25

ming sa for siden:

Skyller alltid druer (har funnet ekkel edderkopp i drueboksen en gang, så det er hovedårsaken til at jeg ikke viker fra druevasking ...), purreløk, vårløk og salater som ikke er vasket før emballering (da med tanke på jord, snegler osv), og kanskje eple hvis jeg er i nærheten av en vask. Tomater noen ganger. Paprika enda færre ganger, men det skjer. Ikke konsekvent og ikke fanatisk, altså. Frukt som skrelles har det ikke falt meg inn å vaske, selv om de deler fruktfat med frukt som ikke skal skrelles.



#27

Lyppa sa for siden:

Skyller druer og purreløk, samt salat etter behov- men ellers ingenting tror jeg.


#28

m^2 sa for siden:

Skyller/vasker alt som ikke skal skrelles. Jeg tar utgangspunkt i at de kan ha ligget hvor som helst eller vært tafset på av hvem som helst, og jeg hadde ikke spist annen mat hadde vært håndtert sånn - så derfor.


#29

Trulte sa for siden:

Ja. Absolutt. Og nå lurer jeg på om jeg har lyst å spise salat hos andre..


#30

oslo78 sa for siden:

Nei, det er sjelden.


#31

veobra sa for siden:

Jeg vasker alt, som skrevet over. Jeg vasker ikke det som skrelles før bruk, som bananer og klementiner. Jeg tror ikke hygieneforholdene for alle som plukker er like gode.


#32

Bille sa for siden:

Jeg jobbet i butikk som ung og har sett en del.. rart, skal vi si det sånn. Så ja, skyller alt unntatt det som skal skrelles.


#33

løve70 sa for siden:

Skyller salat, druer, purreløk og sikkert annet der det kan være småkryp/rester av jord.



#35

My sa for siden:

Jeg kan vel føye til at jeg aldri, til dags dato, har blitt dårlig av å spise uvasket frukt og grønt. Så uansett hva slags uhumskheter andre må ha påført dem så har jeg tålt det.


#36

oslo78 sa for siden:

Jeg har heller aldri blitt dårlig. Ikke barna eller mannen heller. Kjenner at det ikke bekymrer meg det dugg. Ikke er jeg bekymret for å bli smittet av elevene mine heller og får koser og klemmer i hopetall uten å bli syk. Har tydeligvis godt immunforsvar, hadde sikkert vasket mer hvis jeg ble syk innimellom.


#37

Timar sa for siden:

Jeg vasker alle grønnsaker som serveres , og all frukt andre skal spise, så det er visst mest mat til meg selv jeg slurver med.


#38

Shun sa for siden:

Njæh...vasker/skyller frukt og grønt som trenger det når jeg er hjemme, men får ikke angst av å spise frukt kjøpt som nødmat i farta. Jeg lever etter eksponeringshypotesen, og tåler nok en del.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.