Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Flekkfjerningspørsmål - kaffe på ull

#1

Tallulah sa for siden:

I går helte jeg kaffe på min nydelige, lyse ullgenser, og fordi jeg var på vei et sted var det umulig for meg å få det vasket av før 7 timer senere. Hadde ikke gallesåpe, men gnukket det jeg kunne med vanlig ull/silke-såpe fra Nøstebarn, har bløtlagt, men flekken er ikke helt borte.

Jeg kan få tak i gallesåpe om en times tid, muligens.

Burde jeg skylle ut den nåværende ullsåpa før jeg går løs på den med gallesåpe (i såfall slenger jeg den inn på et ullprogram), eller bør jeg la være? Faren er jo at jeg ikke får tak i gallesåpe før i morgen ettermiddag, og bør den da være i bløt frem til da, eller kan jeg vaske og tørke den? Er redd for at flekken setter seg.

:sukk:


#2

Bokormen sa for siden:

Prøve å skylle i vasken, og så ha på gallesåpe som får virke en stund? Gallesåpe tok faktisk en flekk som hadde vært med en runde i vaskemaskina nå nylig, men det var sikkert mye flaks på min side..)


#3

frukt sa for siden:

Jeg fikk vekk en flekk på en lysegrå genser med gallesåpe, og den genseren hadde vært vasket flere ganger.


#4

daffy sa for siden:

Gallesåpe tar det nok selv om det er noen timer siden. Lykke til!


#5

Tallulah sa for siden:

Jeg endte opp med å kaste den inn på et ullprogram, jeg var redd for at all bløtleggingen skulle gå ut over det av genseren som har mørke tråder. Har ikke fått tak i gallesåpe, flekken er der fortsatt, men jeg får prøve ny bløtlegging og gnikking med gallesåpe når jeg får tak i det.

Ergerlig altså. Helt ny genser.


#6

Bokormen sa for siden:

Hvis du er i bokormland har jeg gallesåpe. :jupp:


#7

Tallulah sa for siden:

Jeg vet ikke om jeg er i bokormland?

Gallesåpe er jo noe jeg trenger uansett altså. Så enten får jeg kjøpt det etterpå eller så får jeg kjøpt i morgen.

Men tusen takk for tilbud! :klemme:


#8

Esme sa for siden:

Det går fint an å koke ull, det er varm temperatur sammen med bevegelse som gjør at fibrene tover seg.


#9

Kiwi sa for siden:

Har du flekkfjerningsspray, som Vanish? Den fjerner alt av flekker, gammelt som nytt.


#10

Tallulah sa for siden:

Jeg tar ikke vanish på ull. Tror ikke koking hjelper? Siden det var latte kan det få flekken til å feste seg mer, tenker jeg.


#11

allium sa for siden:

Sol kan hjelpe mot fargen. Litt feil årstid kanskje, men snøen forsterker.


#12

Tallulah sa for siden:

Har fått tak i gallesåpe!


#13

Malama sa for siden:

Det finnes flytende vansih beregnet bl.a for ull, sånn forøvrig. eller, har ialle fall gjort det, jeg fikk et par store flasker som varet\prøver gjennom buzzador for en evighet og litt siden, og de brukes ikke ofte så jeg har dem enda. Ikke sett i butikk, men ikke sett etter heller.

Men håper gallesåpe tar det, det er jo greit å ha i hus, irriterer meg at min har gjemt seg så jeg må muligens bare kjøpe en ny, da dukker den vel opp igjen.


#14

Tallulah sa for siden:

Gallesåpa fiksa biffen! Det er en liten skygge igjen, men ikke en veldig synlig flekk.


#15

arrow sa for siden:

Milo rett på flekken funker ofte veldig bra. Den kom bra ut i en forbruker test akkurat når det gjaldt flekker. La det gjerene virke en stund får plagget går maskinen.

Det nye Änglamark finvask-middelen har enzymer som gjør den litt anderledes enn de andre ullvaskemidlene. Den er uten protease, som bryter ned proteinene i ullfibrene, men den har andre enzymer som løser opp smuss ganske bra.

Ellers er Nylonvask lett å overse, men den har overrasket der andre midler ikke virket. Det gjelder å ha litt av hvert å prøve seg frem med.

En stund brukte jeg mye Ecover finvask, den gjorde ullundertøyet ekstra frisk og fint, kragen på en hvit uljakke ble helt fin igjen ved å forbehandle misfargingen; litt av middelet rett på flekken.

Nøstebarn ullsåpe er mild og fin, men den er ikke god på flekker. Superwash ullundertøy blir friskere med andre midler.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.