Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Forslag til middager som barn/ungdommer kan lage

#1

My sa for siden:

En fast dag i uka ut over våren kommer jeg til å ha lange dager, slik at jeg ikke kommer hjem før ca 19. Guttungen og mannen har fotballtrening såpass tidlig at mannen ikke rekker å lage middag først, men han har tid til å spise den, hvis den er ferdig. Eldste datter har trening senere, møter omtrent faren og broren i døra, og kommer ikke hjem før de to yngste skal i seng.

Planen er derfor at denne dagen får ungene bytte på å ha ansvar for å lage middagen, slik at den er ferdig til mannen kommer hjem (ikke bare for at de skal rekke å spise middag før trening, vi kunne godt hatt middag sent i stedet, men like mye for at de skal få dette ansvaret og denne erfaringen). Den eldste (13) har laget en hel del middager før, og er vant med matlaging, men det blir ofte det samme som går igjen. De to yngste (11) har lite erfaring eller interesse for matlaging, men de har mat og helse på skolen nå, og klarer fint å lage middag hvis de må.

Jeg trenger tips til gode og enkle oppskrifter på middager de kan lage, kanskje særlig 11-åringene, nå i starten, til de får litt mer erfaring, men også ting som den litt mer erfarne 13-åringen kan lage. Vi kjenner matstart.no, og har tenkt til å kikke der, men vil gjerne ha flere tips!


#2

Elise sa for siden:

Ferdigsuppene fra REMA1000. Blomkålsuppe med bacon, thaisuppe med nudler og kylling, fiskesuppe med rundstykke til.


#3

Floksa sa for siden:

Alt som innebærer oppvarming.
Kjøttkaker, fiskekaker, pølser, nuggets etc

Med poteter/ris/pasta til og en enkel salat.


#4

Blå sa for siden:

Min 15 åring som er veldig lite glad i å lage mat lager som oftest fiskekaker med ris/poteter og grønnsaker eller pastagrateng med grønnsaker når det er hennes tur.


#5

Madicken sa for siden:

Niåringene kan lage omelett, egg og bacon, ostesmørbrød og posesuppe. Snart klare for å flytte hjemmefra. :nemlig:

Men dette kvalifiserer vel strengt tatt ikke til middagsmat.


#6

Tjorven sa for siden:

I begynnelsen tenker jeg at man bør gjøre det ekstremt enkelt, og når de kjenner at de får til, så kan det gjøres hakket mer avansert.

  • fiskekaker i hamburgerbrød med ferske grønnsaker (salat, tomat og agurk) og potetbåter stekt i ovnen
  • kjøttboller med dolmiosaus og pasta
  • ovnsbakt laks med kokt ris og wokede grønnsaker (frosne i pose)
  • frossen fiskegrateng med kokte poteter og revne gulrøtter (tar tid å steke, men tid er vel ofte ikke problemet?)

#7

Palmen sa for siden:

Jeg tror nøkkelen til suksess er medbestemmelsesrett. Hva vil de selv lage? Er det noe de har lyst til å ha i sitt repertoar som de ikke kan? Hjelp de med å finne en enkel oppskrift på nettopp den retten, og la de få prøve selv. Er de HELT uerfarne på kjøkkenet? Sett av en søndag til å lage mat sammen med de, frys det ned og så blir det oppvarming av mat første gang, så kan de lage retten andre gang.

Min erfaring er at det blir mye mer vellykket når de får ta valg selv enn når jeg tar valgene for de. Min eldste lager gjerne pasta med fløtesaus, scampi og reker når hun skal lage middag til familien, for det er det beste hun vet å lage.


#8

Blå sa for siden:

Mens min vil helst både slippe å lage og slippe å velge. :D Så her er løsningen å finne noe som er noenlunde enkelt og noenlunde sunt som vi kan bli enige om at hun lager.


#9

Tjorven sa for siden:

Min eldste kan egentlig alt det tekniske når det gjelder matlaging. MEN; hun er helt elendig på å skjønne hva som skal gjøres når og starter med helt vilkårlige deler av måltidet først (som dermed blir både ferdige og kalde igjen siden de må vente på det som virkelig tar tid). Jeg antar at det er en læringsprosess, men jeg kjenner at jeg har skremmende liten tålmodighet for sånt.

Min yngste er på ingen måte kapabel til å lage en hel middag på egenhånd, og dette til tross for at jeg både støtt og stadig får han til å hjelpe meg. Han er i tillegg en forsiktig sjel som er redd for både skarpe kniver, varme stekeovner og kokende ting. Så vi jobber med saken.

Jeg tror rett og slett at jeg dirigerer begge for mye og at de derfor helt slutter å tenke over i hvilken rekkefølge ting skjer i, og ikke ser at det kan være lurt å ha en plan før man starter opp.


#10

Tjorven sa for siden:

Toro tomatsuppe med stekte pølser og makaroni hender det at de produserer. Det er kanskje ikke verdens verken beste eller sunneste middag, men jeg tenker at det er en start.

(Men de må få ganske klare instruksjoner på hvor mye som skal lages, for det blir ofte altfor lite mat til å mette 4 personer ... og vi er ikke egentlig en familie som spiser mye.)


#11

My sa for siden:

Ja, planen er at de skal få bestemme selv, men at jeg skal hjelpe dem med noen forslag hvis de ikke kommer på noe.

De er ikke helt uerfarne nei. De gjør sånt som å steke seg egg, koke pasta, havregrøt, varme pølser, lage seg ostesmørbrød, varme karbonader eller fiskekaker etc. Oppvarming av ferdigsupper er selvsagt supert, det gjør jeg selv også av og til. Men jeg tenkte også enkle ting de kan lage mer fra bunnen av, etter oppskrift, fordi det erfaringsmessig er mer spennende og gøy å holde på med, og det gir mer følelse av mestring. Men begge deler er greit, det kommer også an på hva de har lyst til.

Men treger gjerne litt inspirasjon og et lite spark til fantasien. Flere gode forslag her! :jupp:


#12

Blå sa for siden:

Taco er jo også grunnleggende enkelt å lage. Det tar litt tid, men hver enkelt ting er lett. Det har mine laget selv ganske tidlig.


#13

My sa for siden:

Ja, det har de alltid vært med på å lage, men det er definert som kosemat her, og ikke full-fart-etter-jobb-før-trening-mat, hvis du skjønner.


#14

Addison sa for siden:

Hjemmelaget grønnsaksuppe med kjøttpølse. Fres ønskede (gjerne rot-) grønnsaker og evt. poteter i olje med litt salt, hell på kokende vann fra vannkoker og fond/buljongterning. Kokes til grønnsakene er møre, ha i kjøttpølse (eller -boller, kylling i strimler, svinekjøtt i strimler el.l.) og trekk til det er varmt/gjennomkokt. Ha rundstykker, flatbrød eller hva man ellers liker til. Kan egentlig varieres uendelig med type grønnsaker etc.

Stekt ris med grønnsaker og pølse eller kjøtt/kjøttdeig.
Steke kjøttdeig, ha i boksetomater og en paprika, friske urter, koke pasta.
Steke bacon, koke pasta, hakke friske urter. Koke pasta, ha dette samt creme fraiche over, spises straks.
Ellers kan jo alt spises i lefse eller i pitabrød. Fersk laks i terninger, stekes med soyasaus og litt pepper, agurk, vårløk, evt. mango, i pitabrød med rømme.

Vår tolvåring lager 3 middager i uken, vi har matkasse nå men hun jobbet seg opp fra kun ting som skulle varmes, til gradvis mer avansert repertoar. Det var veldig motiverende for henne å få bli med å velge hva vi skulle ha.


#15

Skilpadda sa for siden:

Poden har en kokebok som heter Kokebok for alle (jeg tror den brukes en del i Mat og helse-faget?) som han har funnet et par greie oppskrifter i. Stekte kyllingfileter med paprikasaus, brokkoli og laks gratinert med ostesaus, ostesufflé og en pølsegryte med tomatbønner er i alle fall ting jeg husker han har laget. (I tillegg til enkle ting som karbonader eller omelett, der han ikke trenger kokebok.)


#16

My sa for siden:

I morgen har jeg planer om wok med ris, så jeg tror jeg lager dobbel mengde ris, så kan minstejenta få lage stekt ris på torsdag som en start. Hun har snakket om det tidligere også, at hun har lyst til å lage det hjemme, for det bruker hun og bestevenninna å få lage når de er hos faren til bestevenninna.


#17

Eia sa for siden:

Her bruker vi matstart.no. Eldste (14) lager pasta med kjøttsaus (stekt kjøttdeig, pastasaus på glass eller pose og spaghetti) og pannekaker. Yngste (straks 12) øver seg på risgrøt og pannekaker. Vi voksne glemmer å delegere, og må stadig reinnføre det, men målet er en fast dag i uka hver der de har ansvaret for middagen. Jeg er mer opptatt av at de faktisk gjennomfører enn hvor sunt det er - vi kan sørge for slikt ellers, og det siger vel inn et og annet etterhvert. :knegg:


#18

My sa for siden:

Første middag vel gjennomført, som foreslått lagde minstejenta (11) stekt ris. Jeg kjøpte "salatkylling" (smuldret grillkylling) som hun hadde oppi, sammen med rester av kokt ris fra wokmiddagen i går, rester av revet gulrot fra fiskegratengmiddagen på onsdag, litt paprika og vårløk, og et par-tre egg. Litt krydder. Det greide hun i alle fall helt fint, og det smakte godt, jeg har akkurat kommet hjem og varmet opp restene.

Neste torsdag er det tvillingbrorens tur, han har allerede erklært at han vil lage fiskesuppe. Det vil si "lage" - som en start tar vi ferdig fiskesuppe fra Rema, som han skal få varme, og så får han kutte opp og tilsette litt ekstra fisk, og varme rundstykker til.

Ingen av dem er spesielt redde for skarpe kniver, varme og den slags (de er til gjengjeld ganske redd for oppvaskmaskina :knegg: ). Eldstejenta har som sagt laget middag flere ganger før, så hun finner alltids på ett eller annet.

Har notert meg flere av forslagene her, som forslag til senere middager. :takker:


#19

venla sa for siden:

Snart tiåringen her liker å lage mat og velger seg noe fra [url]www.matstart.no[/url] når hun skal lage middag.

Veldig kjekt med bilder og rekkefølge på når ting skal gjøres. Hun har lagd både lette og mer avanserte retter derfra. Hjelper på motivasjonen at hun kan velge selv.


#20

My sa for siden:

Ja, vi kjenner matstart og eldstejenta har også brukt oppskriftene der en del.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.