Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvor bestiller man bunad?

#1

Tjorven sa for siden:

Dette kunne vært en fortsettelse på «konfirmant 2020», men jeg velger å ta det i en egen tråd. Snuppa har gitt beskjed om at hun vil konfirmeres og at hun ønsker seg nordlandsbunad.

Jeg vet at man kan bestille bunad fra Husfliden, men jeg vet også at det kan bli langt billigere hvis vi finner en selvstendig bunadsyer. Men hvordan vet man at denne gjør en ordentlig jobb? Og at jobben gjøres i Norge og ikke i utlandet?

På Finn.no finner jeg Nordlandsbunader til 1/3-del av husflidenprisen, men da får man vel ingen garantier for skikkelig arbeid?


#2

carmenzita sa for siden:

I min bunad så er det lapp om at den er sydd av husfliden i Vefsen/Mosjøen, så om du velger å bruke Finn så kan du jo be om /eller se om de har en slik lapp i bunaden.


#3

Hondacrv sa for siden:

Aner eigentleg ikkje. Me skal få sydd vår på Gol. Det er Hardangerbunad.


#4

-ea- sa for siden:

Hvis hun ønsker seg nordlandsbunad så har dere vel en tilknytning nordover? Sjekk lokale systuer og syere, kan være billigere enn Husfliden i Oslo?
Sjekk bunadspolitiet på nett/face.


#5

Input sa for siden:

Mye av Husfliden sitt er sydd og brodert i utlandet, du kan betale ekstra for å få den helt sydd i Norge.


#6

Geitrams sa for siden:

Det er mange flinke sydamer både i byer og bygder som syr bunader etter mål. Finnes facebookgrupper for slikt. Stoff og garn kjøpes hos husfliden.


#7

IzziCreo sa for siden:

Vi har minst en bunadssyer her inne som helt sikkert kan gi svar :jupp: Er det Fløyel eller husker jeg feil?


#8

Elise sa for siden:

Har en følelse av at det ofte er sånn at man kjenner en som kjenner noen som har ei tante, eller lignende. Jeg ville prøvd meg på facebook: "er det noen som vet om nordlandsbunad-syersker i nærheten?" eller her inne, for den saks skyld.


#9

My sa for siden:

Noen kjenner noen som kjenner ja. Her bruker vi mamma.


#10

Lhi-My sa for siden:

En bunad må tilpasses og prøves flere ganger underveis i produksjonen. Tenk derfor på praktiske løsninger også.


#11

Tjorven sa for siden:

I følge svigerfamilien, så er det ingen de vet om på øya i havgapet som syr bunad på bestilling.

Sånn rent bortsett fra stesvigermor som sydde til snuppas kusine, men som ikke vil sy til snuppa. But don’t get me started on that one.


#12

polarjenta sa for siden:

Jo, det er det nok, bare at jeg ikke vet hvem. Legge ut på ei av de uttallelige gruppene?


#13

annemede sa for siden:

Jeg fant til vår konfirmant på finn.no, har vært hos sydame for tilpassing.


#14

Tjorven sa for siden:

Det er jo et alternativ. Nordlandsbunaden er ikke så altfor uvanlig akkurat.

Jeg skulle ønske hun ville ha bunad fra mitt hjemsted, men jeg er enig i at hun må få bestemme dette selv. Hun har definitivt tilhørigheten på plass.



#16

Charlie sa for siden:

En bunad må prøves hvertfall et par ganger. Det er skreddersøm, ikke målsøm. Klart skreddersøm koster mer enn målsøm, som målsøm koster mer enn offtherack. Det man kniper inn på privat, er vel at Husfliden er en bedrift og betaler mva., de har ikke akkurat allverden timesbetalt, foråsiresånn. Kjøper man på Husfliden, bidrar man også til å bevare det norske håndverket, og kunnskapen og kompetansen. Bunadtilvirker er jo et lærefag man kan være både lærling og ta mesterbrev i.

Da vi fikk sydd på Husfliden, fikk vi rabatt på alt sølv, og rabatten ble også gitt til de som ville gi bunadsølv til konfirmanten. Vi tok ut sølv som ble påført bestillingsskjemaet, og gjester som ville gi sølv til konfirmanten kunne se lista, ta ut gaver med rabatt og få det påført at gaven var kjøpt, slik at konfirmanten ikke kjøpte dobbelt. For noen bunader vil sølv-rabatten utgjøre en hel del. Vi fikk også bunadstrømper og oppbevaringspose på kjøpet, har forstått at det er vanlig når man kjøper komplett bunad.

Hvis man er heldig med størrelse, kan det være gunstig å kjøpe brukt bunad. Men må den gjøres om mye, blir det endel utgifter på søm. Skal man feks endre en bunadvest mye, må man demontere hele vesten, endre og montere igjen.


#17

Lizzie sa for siden:

Jeg har en gammel venninne som syr bunader. Tror hun jobbet på Husfliden før, men er selvstendig nå. Gi meg et pip om du er interessert i kontaktinfo, hun holder til i Oslo-området.


#18

Tjorven sa for siden:

Foreløpig er hun en standard str 36/38. Og sånn sett er det overkommelig å kjøpe brukt, men da vet vi jo ikke hvilke tilpasningsmuligheter som er lagt inn. Jeg frykter at hun nok vil trenge større størrelser etterhvert (hun ser ut til å slekte på sin mor :sukk: ).


#19

Tallulah sa for siden:

Meld deg på kurs og sy selv? :D

Min bunad har passet meg fra jeg var str 34-36 til str 42. Den kunne ha passet meg enda et par størrelser, tror jeg. Om du finner noe brukt ser du jo fort hvor mye stoff som ligger i punktene den bør kunne sys ut. I siden av vesten, livet på skjørtet og over skuldrene (som ofte må tas ut om man får større pupper).


#20

My sa for siden:

Kvinnebunader er stort sett lette å tilpasse, og det er som regel lagt inn solide sømmingsmonn.


#21

Tjorven sa for siden:

Nei.

Jeg er altfor omtrentlig til at jeg kan ta på meg et sånt nøyaktigshetsarbeid som en bunad innebærer.


#22

Fløyel sa for siden:

Dersom den skal broderes kan det være greit å bestille den nå ja. Jeg har navn på flere bunadstilvirkere i Oslo og omegn. En bunadstilvirker kan gjerne sy flere typer bunad. Jeg er ikke bunadstilvirker, jeg syr bunader, men tar ikke på meg så store oppdrag, annet enn for nær familie.

Generellt:
Ang størrelse, man ser gjerne på mor og far, om det er mulig, når man bestiller materialpakke, da har man en liten indikasjon på hvordan ungdommen kan utvikle seg.
Man snakker aldri om størrelser med ungdommen, hverken når man tar mål eller hvordan man spår utviklingen, såpass profesjonelle er tilvirkerene (de jeg kjenner). Men man legger inn sømmonn, både høyde, bredde og generelle endringer.

Materialpakkene kjøpes stort sett hos Norsk Flid, man kan velge å bestille den selv eller få tilvirker til å kjøpe den. Bare sørg for å ha tatt mål før du bestiller så du får nok stoff. Hver bunad klippes gjerne etter mål.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.