Vi spiser lite grønnsaker her i huset. Barna er selvfølgelig ikke så glade i grønnsaker, og de de liker vil de helst ha rå. Så da blir det helst de samme grønnsakene oppskåret på et fat. Men jeg er litt lei, og skulle gjerne hatt tips til hvordan gjøre grønnsaker mer spennende. Kokt/dampet er kjeeehedelig.
En veldig fin oppskriftsbok synes jeg er den lille barnematbibelen av Malin Bruset. Har ikke barn men har kjøpt den, fordi den har veldig mange oppskrifter som kan brukes til familien/voksne også.
Jeg har både gulrøtter, pastinakk, løk, hvitløk, evt. andre rotgrønnsaker i tomatsausen jeg lager, og moser alt sammen. Legg til litt kjøttdeig, så har du pastasaus. Server som den er, som suppe. Variasjon med kryddermiks, avhengig av hva du skal bruke den til.
Grønnsaksgratenger er også godt. Blomkål, squash eller aubergine fungerer fint. Forvell eller stek litt på forhånd, i ildfast form med fløte og krydder, ost på toppen og inn i ovnen.
Hvis du i tillegg har litt av de rå grønnsakene du vet de liker på bordet, så er det ikke så viktig om barna liker det "nye" du lager eller ei.
Jeg vet ikke helt om det treffer på tips men kommer med slagere her (noen av tingene hos bare en av ungene, men minst en unge liker):
Ertestuing. Godt til salt mat. Bruker å ha sukker i, er oppvokst med søt ertestuing.
Kålstuing. Kan ha litt gulerot i også. Godt til fiskekaker/kjøttkaker/pølse i brun saus
Blomkålpure; blomkål, ett fedd hvitløk kokes mørt. Stavmikses. Salt, pepper, litt smør og litt fløte. Godt til laks, svinekjøtt...
Surkål og rødkål. Foruten kjøtt så er det også godt til wienerpølser(poteter og smelta smør)
Rosenkål stekt på panna sammen med bacon i terninger
Ovnsbakte grønnsaker som feks løk
Kålrabistapp
Blomkål med ostesaus og bacon
Gratinerte grønnsaker, bruker helst blomkål og brokkoli.
Aspargesbønner surret i hvitløkssmør (eldste og yngste stapper innpå når jeg serverer dette som tilbehør).
Ratatouille som kjøres til saus i blender. Dette prøvde jeg etter at ingen av barna ville spise ratatouille som den er, men straks den ble kjørt til saus elsket alle det (også lillebror!). Særlig populært om det serveres med couscous og stekt kylling.
Gjemt grønnsaker der du kan. Tomatsaus til pasta, pizza, lasagne o.l. kan du ha paprika, gulrot, squash o.l. i.
Kål- og gulrotstuing (hvit saus med kål og gulrot altså).
Dip til de rå grønnsaken (dip'en kan gjøres sunnere om du bruker f.eks. yoghurt naturell eller kesam om du vil). Agurk, paprika, gulrot, kålrot, neper, blomkål o.l. passer veldig bra.
Lage rotemos hvor man blandet potet med andre grønnsaker har fungert her i huset. I tillegg så er stuing populært, bland da ulike kokte rotgrønnsaker i hvit saus.
Syltede grønnsaker! Skjær grønnsakene (f.eks løk, gulrot, agurk, paprika) julienne, legg dem i et syltetøyglass og hell over oppkokt lake med eddik, sukker og vann. La stå minst 20 minutter.
Ungene mine er ikke så glad i blandede grønnsaker. Begge to mener at det er noen grønnsaker som er gode, noen som er spiselige og noen som er helt uspiselige. Uten at jeg alltid ser sammenhengen i hva som kan spises og hva som ikke kan. F.eks. synes knerten at all sopp er kjempegodt, med unntak av champignon som faktisk er i kategori uspiselig. Vel, vel ...
Men vi blander allikevel. Vi woker/steker en del grønnsaker. Jeg liker godt langtidsbakte rotgrønnsaker, men ungene er ikke så begeistret for konsistensen.
Begge synes at det meste av supper er greit nok, særlig hvis det serveres med hvitløksbrød. Når jeg kjører det med stavmikser så slipper de å forholde seg til konsistensen.
Jeg holder på å bli sprø. Ungene mine er 11 og straks 14 år, og jeg trodde vi skulle være ferdige med mataversjoner nå, men begge sitter og pirker i maten og legger til side det som ikke er supergodt. Jeg skjønner ikke at det skal være så himla vanskelig å spise mat som tross alt befinner seg i kategori spiselig.
Allikevel; det går jo rett vei. Vi brukte et par år på at knerten skulle kunne ha grønnsaker liggende på tallerkenen sin. Selv om han visste at han ikke trengte å spise dem, så satt han å brakk seg. Nå spiser han faktisk grønnsaker til hver middag, og noen av dem i store mengder.
Hans absolutte favoritt er spinat stekt i smør og hvitløk. Superenkelt og kjempegodt. Ta en sånn stor pose med spinat, stek i panne med hvitløk og smør til den faller sammen. Tilsett salt og pepper og server som tilbehør til kjøtt eller kylling.
Litt varianter av noe som dette, liker Herremannen. Baconen gjør det visst godt: www.bama.no/oppskrifter/brokkolisalat/ Jeg tar ofte rømme i stedet for majones og ellers tar jeg det jeg har.
Vi har mye rotgrønnsaker i ovn, Herremannen er ikke superbegeistreit, men vel verdt å prøve. Vi tar gjerne neper og diverse beter i tillegg til kanskje poteter og rotsellere, pastinakk, persillerot etc etc. Olje, hvitløk og pepper (salter aldri på maten før den er på tallerken).
Vi spiser mye grønnsaker, og erstatter ofte ris og poteter med ekstra grønnsaker. Ovnsbakte er en favoritt: biter av brokkoli, blomkål, gulrøtter, løk og evt. andre røtter blandes sammen med litt olje, honning og krydder før de bakes. River gjerne litt parmesan over. Nydelig! Om sommeren er det alltid masse grønnsaker på grillen.
Takk for masse gode tips! Nå må jeg bare få lagd en liste som jeg kan plukke fra. :jupp:
Kan jo forresten foreslå marinerte tomater. Det er noe til og med barn kan like.
Man skjærer tomater i tynne skiver, og legger de utover et fat. Krydre med salt, pepper og basilikum, og drypp over god olivenolje og litt balsamicoeddik. :nam:
Her i huset er den absolutt største suksessen å servere aspargesbønner - bare så vidt i kokende vann noen få minutter med olje og salt, eller varmes i pannen sammen med kjøttet helt på slutten.
Avokadomos (guacamole) er en stor hit her i huset. Kan absolutt brukes som tilbehør til annen mat enn taco.
Oppskriften vår er:
ca 2 avocado, most.
saft av 1 lime eller 1/2 sitron
1 fedd hvitløk
1/4 finhakket rødløk
1-2 finhakkede tomater (uten frøene og det bløte inni)
litt salt
1-2 ss lettrømme.
Et annet forslag med avokado er at den moses sammen med agurk med stavmixer og litt salt og sitron. Det gir en frisk mos og er godt tilbehør til fisk.
Takk for inspirerende innlegg! Dette var veldig fint å lese. Og på en måte - så enkelt kan det gjøres (selv om det sikkert ikke føles så enkelt alltid). Tenk om dere ikke hadde fortsatt med å tilby grønnsaker i forskjellige former, hvordan skulle han da ha funnet ut at han likte spinat? :D
Men det er frustrerende. Noe som er favoritt den ene dagen er gift den neste. Uten noe rasjonalitet bak i det hele tatt.
Mange gode tips her! Jeg skal fortsette å variere, og tilby, og tenke at det nok går seg til.
Stor sympati til deg som er en voksen med 2 6-åringer. :værsågod:
Hos oss går det mye i nettopp staver med rå gulrot og paprika, for det liker alle og det er lett å lage. Det er jo ikke så inspirerende å lage mat til folk som er redd for uææk i maten (alle spor av grønne prikker, eller saus som ikke er ketjsup). :snill:
Blant mine så er også stekt sopp, dampet broccoli og rosenkål favoritter. De har hver sine favoritter og de på 11 og 14 har endelig akseptert at de både kan smake på nye ting, og kan akseptere å spise det som ikke er favoritten akkurat den dagen. Som Tjorven sier: det går framover.
I lange perioder har jeg tenkt at smaken og sunnheten på maten er omvendt proporsjonal med hyggen ved måltidet. Så det gjelder å spise variert, innimellom sunt og godt for de voksne (men med mindre umiddelbar glede blant de små) og andre ganger kjører vi på med pølse og grandis - og får innimellom triveligere måltider... Ettersom ungene blir eldre hender det stadig oftere at vi klarer å kombinerer, men ikke alltid.
Vi bruker en del brokkoli- og blomkålmos. Kok og mos med fetaost, smør, fløte og/eller creme fraiche.
Og så blir brokkolien faktisk kjempegod om den tilberedes i mikroovn. Jeg putter hele kålen inn sammen med et par smørklatter på toppen, og kjører full guff et par/tre minutter. Superenkelt!
Jeg ser at det blir spist mer grønnsaker om de er pannestekte enn om de er kokt/dampet. Vi har matkasse, og der er grønnsakene ofte stekt enten i panne eller ovn. Salt, pepper og urter, eller andre krydder dere liker. God olje. :sulten:
Her er det litt variabelt om det er tilberedte eller rå grønnsaker som foretrekkes. Men det går nok mest rå tror jeg. I tillegg er A mer glad i grønnsaker enn P. Mens P er den som liker mest når det gjelder frukt.
Men akkurat det med grønnsaksspising er ikke noe jeg stresser med altså. Jeg er mer opptatt av at måltidene skal være hyggelige, og at barna skal få kjenne på når de er mette og ikke nødes til å spise mer. :jupp:
Gulrotstuing? Utrolig enkelt. Koke gulrøtter i skiver, litt faste. Lage tjukk hvit saus, ha oppi krydder du bruker, oppi med gulrøttene, røre og ferdig.
Kan gjøre det samme med sukkererter.
Det fine er at man ikke trenger saus i tillegg.
Det går i kald gulrot, paprika og cherrytomater. En spiser hjemmelaget guacamole, den andre spiser oliven. Dampet rosenkål har de spist. Og ferske asparges lett stekt i smør med pamasan på. Brokkoli med et grin hvis salt og smør på. Mais går ned i alle former, men det er vel strengt tatt en søt frukt.
De vil ikke ha noen rotgrønnsaker, bakt, kokt, stekt eller grillet. Det blir endel salat og kalde grønnsaker til taco. Men de liker REMA 1000 sin wok blanding med paksoi og grønnkål.
Jeg er nemlig overraskende glad i kål. Det kan jo brukes til så mye, er billig, har mange tilbredningsmåter og smaker godt. Synes jeg ... mens ungene ikke er helt enige. Men kål befinner seg i kategori "spiselig" også for dem.
Grønnkål stekt i ovn på høy temperatur med olje, salt og pepper blir jo nesten som potetgull. Men jeg tror ikke det er nevneverdig sunnere heller. :knegg:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.