Jeg koker kraft på gamlemåten og er veldig glad i kraft. Både som base men også med litt tomatpuré og drikke bar.
Men jeg prøver å finne kaloriinnhold?
Detvhar vist seg å være vanskelig. Det vil selvsagt variere med mengden fett. Men ca tall bør vel finnes?
Hvis du koker kraft på grønnsaker og kjøtt/bein som ikke stivner er det 40 - 50 kcal pr. 2,5 dl. Hvis kraften stivner er det mer kollagen i og høyere kaloriinnhold, ca dobbelt så mye. Ikke noe å bekymre seg for, så lenge du holder saltnivået nede.
Jeg forutsetter at dette er skummet kraft.
Helt på siden av det du spør om, men kan jeg spør om hva du har oppi og hvordan du koker det, når du koker det så lenge? ønsker å lage god kraftbase selv
Jeg fyller gryta med margbein fra grasfôra storfe. Så heller jeg på noen dl edikk (bruker ei 12l gryte) og fyller opp med kald vann. Det får stå over natta før jeg setter gryta i stekovnen (med eddikvannet) på 85-90 grader. Der står den å syder MED lokk i ca to dager. Kan koke samme beina to ganger. Da er de så porøse at de kan klemmes i stykker.
Hva er det som er sunt med det? (Oppriktig nysgjerrig)
Vil ellers tro at kaloriene fra fett vil være ca like mye som det fettet som var på beina, når du koker det sånn. Da blir kaloriinnholdet (for det er det du spør om, ikke næringsinnhold, sant?), være antall gram fett ganger 10, er det vel.
Jeg synes også det er veldig bra å utnytte hele dyret, og om ikke kraft er noe supermiddel, så er det veldig godt, og utgangspunktet for veldig mye god mat. Pho og ramen er feks ingenting uten en god, lankokt kraft.
Kollagen er ikke tull altså. Men vanlig kraft inneholder vel knapt kollagen. Boljong liksom :knegg:
Det er jo ikke magi, men sund og god mat som har positive effekter på kroppen. Fordi den inneholder næringsstoffer vi trenger og som ikke finnes så mange andre steder.
Hm. Jeg finner ikke en eneste medisinsk referanse på at å spise collagen er spesielt helsebringende på noe vis, fra en kilde jeg stoler på. Men kraft er jo godt, så klart.
Nå er jeg nysgjerrig, så jeg må søke litt ordentlig.
Ja, som sagt, heia kraft for smakens del. Men jeg blir som en fuglehund som får stand når det påstås at noe er supermat, og alle som skriver om det er uvitenskapelige. :knegg: Og det er lite belegg for at det gjør noe annet enn å spise kjøttet og grønnsakene i seg selv, altså. Vi får i oss aminosyrene og produserer vår egen kollagen på den måten.
Jeg koker kraft først og fremst fordi det er godt, dernest fordi man bør bruke hele dyret. Ingen annen grunn. Har vokst opp med hjemmelaget kraft på glade økologiske dyr og har god hud og blankt hår. Men det er null kausalitet involvert. :knegg:
Jeg undervurderer ikke nytten i en god kraftbasert suppe. I gamle dager spiste tjenestefolk dette, mens herskapet spiste kjøttet. Jeg tror det er noe i "har du vondt i magen, så gå til per i hagen, sett deg på en stein, og gnag så på et bein" hehe