Jeg har alltid syntes det er rart når pålegg, feks spekeskinke og salami blir utstilt i butikken i romtemperatur, jeg antar jo at det er greit iom at de gjør det, men jeg kjøper kun fra kjøledisken. I går kveld glemte jeg en pakke med salami på kjøkkenbenken, helt ny og uåpnet. Kan jeg gi dette til barna mine? :blånn:
Tror du seriøst ikke at hvis dette hadde vært problematisk, hadde vi visst det? Det hadde jo kommet fem at folk ble syke. Selvfølgelig kan du gi du til barna dine.
Spekemat er saltet og tørket for å øke holdbarheten. En uåpnet pakke i romtemperatur er behandlet likt som alle de pakkene du finner i butikken. De tåler det helt fint! Dette kan du spise det uten å være i tvil.
Hadde det vært en pakke kyllingkjøttdeig eller kokt skinke hadde jeg tatt forbehold og sagt du måtte lukte først.
Salting og speking er jo konservering, så det er helt uproblematisk. Men er det ikke sånn at ikke all mat som man skulle tro er speket eller røkt er det, men er bare sprayet med "røkesmak" i stedet?
Det samme med ost, egentlig, det er jo en måte å bevare melken på. Og mange typer ost skal jo modnes.
Uansett, mat av typen som står fremme i butikken ville jeg vært helt avslappet på. Jeg bruker uansett nesen mest, den er en veldig grei indikator, mye bedre enn noen form for datomerking.
Speking er en gammel metode for konservering, nettopp for at det skal holde seg selv om man ikke kan holde det kaldt. Uåpnede pakker skal ikke være noe problem.
Jeg ville trygt ha gitt det til barna og puttet resten inn i kjøleskapet etterpå. Syntes ofte butikkene har salamipakker utenfor kjølediskene så jeg har antatt at den tåler det. Når det er sagt så oppbevarer vi salami i kjøleskapet til vanlig men jeg har som deg opplevd å glemme den på kjøkkenbenken natten over.