Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hundeoppdragelse

#1

Cumulus sa for siden:

Har passet en hund nå, og vært i ulike hundemiljøer. Hadde selv hun i 13 år, som døde for 12 år siden. Det virker som det har skjedd en endring i hvordan hundeoppdragelse foregår. Stemmer det at det har skjedd en endring? Er det noen som har noen synspunkter på om endringene er hensiktsmessige?


#2

Gaia sa for siden:

Kan du utdype litt? Det er blitt mer vanlig med belønnings- og motivasjonsbasert oppdragelse, hvis det er det du lurer på.


#3

Cumulus sa for siden:

Hun jeg passet hunden til sa at hun har lært å aldri si nei til hunden, kun rose ved positiv adferd. Er dette vanlig nå?


#4

Snippa sa for siden:

Jeg opplever at det er vanlig, ja.
Vi praktiserer ikke det. Har selvsagt positive belønninger vi og, men lærer definitivt bikkjene nei og hva som ikke er lov også.


#5

Guttemammis sa for siden:

Vi bruker ikke mye nei, men å ikke skulle kunne bruke nei i det heletatt er merkelig synes jeg.
Vi fokuserer på det positive og prøver å overse feil i forhold til trening og innlæring.
Belønning kommer kun når hun gjør ting riktig, ingen belønning = et nei.
Men å ikke bruke nei i det heletatt skjer ikke her, og det forekommer også i trening.
I rallylydighetskonkurranser er det ikke lov, da kan man bli diska eller trekk i poeng.


#6

Cumulus sa for siden:

Hvordan er dressurkursene ift å si nei?


#7

Snippa sa for siden:

Vi har bare gått på 1 valpekurs, og der var det ikke bruk av nei eller lignende.


#8

Pelen sa for siden:

Vi lærte dem hva nei betyr for å kunne bruke det når det (virkelig) trengs, men ble rådet til å bruke så mye positiv belønning som mulig.

#9

Blondie sa for siden:

Jeg tror det er omtrent det samme som med barneoppdragelse, utrolig mange ulike meninger. Jeg bruker nei, men kun når det virkelig trengs. Han har god kontroll på hva jeg mener da. :knegg:


#10

Pelen sa for siden:

Jeg har nok to andre ord når han gjør andre «feil» som fungerer bedre enn nei. Et slags snabb myk ø-ø når han går feil side av en stolpe (og jeg ikke er på riktig side enda så at jeg kan si «kom») eller lignende små saker. Samt et skarpere kremt når han f.eks. bjeffer når han ikke får lov, eller ikke følger en viktig kommando. De fungerer egentlig bedre enn nei, men har samme funksjon.


#11

Cumulus sa for siden:

Er det mye godbit som belønning, eller bare ros?


#12

Pelen sa for siden:

Blandet. Begynner ofte med godbiter (og utrolig glad og blid ros) og går over på mest ros.

#13

Bobbelur sa for siden:

På valpekurs og grunnkurs - eller kanskje mer på siste - lærte vi å lære hundene Nei. Masse godbiter på bakken, og så skal vi gå forbi uten at de stopper for å ta. Kort og kontant NEI med en 'Komme Her' i lys tone etterpå er liksom det beste. Enkelte hunder trenger mer for å kunne gå forbi, andre trenger lite, det kommer jo veldig an på hunden.
Og det er et poeng med å lære dem å ikke spise godbiter strødd på bakken, om noen lurer på det. Det har hendt at det har blitt blandet gift i godbiter, selv om det er noen år siden nå.
Det viktige ved sånn trening var å rose hunden masse når han gikk forbi oppdaget jeg. Til tross for at han er terrier så er han ganske myk og trenger innimellom masse støtte fra meg for å klare vanskelige ting.


#14

Pelen sa for siden:

Slik gjorde vi det på vårt kurs også.

#15

Maverick sa for siden:

Min responderer greit på «Heiheihei unge mann, du vet at det der ikke er innafor».


#16

Pelen sa for siden:

Det er mye hyggeligere å si noe slikt enn å si nei, syns jeg. :nikker:

Vi snakker mye i setninger til vår hund og han skjønner mye av det. I tillegg er han ekstremt flink på å vise hva han vil, det er ganske morsomt å se.


#17

Maverick sa for siden:

Ja, det er jo mer et spørsmål om tonefall enn hvilke ord man sier. :jupp:


#18

Pelen sa for siden:

Ja, mye tonefall. :nikker:

#19

Polyanna sa for siden:

«Min» kan lese et hevet øyenbryn, om hun er i det mottakelige hjørnet. Når hun ikke er det, så er det lite som går inn. :knegg:


#20

Noba sa for siden:

Vi er reservefamilie for verdens nydeligste hund. Men han kan virkelig ikke møte andre hunder - etter min mening. Matmor sier at han bare elsker andre hunder og gjerne vil hilse og at de på valpekurset sa han var en særdeles sosialt intelligent hund. I mitt hode er ikke knurring og illsint bjeffing i møte med (enkelte) andre hunder god oppførsel. Hiver meg på tråden her og håper på gode råd. Han er en hund som ikke bryr seg døyten om godbiter på tur og det kompliserer det hele sånn jeg ser det.


#21

Charlie sa for siden:

For både barn og hunder er det sånn at «nei» bare stopper en atferd (i beste fall) det lærer deg ikke hva man SKAL gjøre. Det er det positiv forsterkning som gjør. Så kan man ha en ganske sterk positiv forsterkning de første gangene (feks både ros og godbit) for å gjøre det tydelig hva som er ønsket, men det er vel vanlig å trappe ned på det etter selve innlæringen. Ellers blir jo en veloppdragen hund i godt hold etterhvert. :knegg:

Bruker man godbiter på trening er det et poeng å trene før middagen er servert.

At positiv forsterkning virker bedre enn negativ forsterkning (straff) lærte vi ihvertfall på ped’en var vitenskapelig bevist. :jupp:

Så er det massevis av personlige variasjoner av hundeoppdragelse, godbiter og whatnot. Der har det nok sikkert skjedd mye, utrolig menneskeliggjøring av hunder, for endel hundeeiere, som nok ville vært veldig spesielt for 10-20-30 år siden. Der er markedet en sterk drivkraft, også.

Ser en tendens til at uoppdragne hunder har sele istedetfor halsbånd? Da har man gitt opp kontrollen. Det er ikke noe problem med halsbånd på en veloppdragen hund, og halsbåndet gir bedre førerkontakt enn sele. Så må man som fører koble på kontakt før man er oppi situasjonen. Har man etablert kontakt med hunden sin før en situasjon, er det mye lettere å føre gjennom enn å gripe inn når man er midt oppi. Så det er nesten mer føreroppdragelse enn hundeoppdragelse, eierkurs og ikke valpekurs.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.