Dette burde kanskje ligget under kosthold, men det handler like mye om helsa mi så jeg ble litt usikker hvor det ble best å poste.
Jeg er alltid trett. Konstant. Har sjeldent energi, men noen dager har jeg mer overskudd enn andre. Det sitter spesielt i øynene, men merker det i hele kroppen. Jeg vet ikke hvordan det føles å være full av energi. Jeg kan ikke huske å noen gang å ha opplevd det, men det har jeg sikkert gjort.
Jeg har begynt å trene. Begynte i høst, men etter jeg fikk jobb igjen så er det blitt lite med tid, i tillegg er jeg trett og sliten etter jobb og orker ikke tenke på trening. Dette er like vel noe jeg skal blir flinkere til å prioritere, da spesielt kondisjonstrening for på den måten forsøke å få mer energi.
Men det er mer som skal til. Jeg spiser ikke vanvittig usunt, men jeg spiser heller ikke vanvittig sunt. Har nå også vært røykfri i omtrent et år. (jeeej).
Det jeg er ute etter er råd om et kosthold som kan være med å bidra til økt energi slik at denne tretthetsfølelsen kan gi slipp. En ting er å være trøtt etter lite søvn, men jeg er like trett uansett hvor mye eller lite jeg sover. Jeg tror nok at jeg alt i alt ikke spiser riktig, rett og slett.
En typisk dag kan se slik ut, men kommer litt ann på om jeg er hjemme eller på jobb, dette er fra når jeg er på jobb:
Før: jeg drar hjemmefra: Banan
Kl. 08: En skive med egg, trønderfår eller ost (hvitost eller brunost)
Kl 11:30: 2-3 skiver med samme pålegg som over.
kl 1315: En skive med samme pålegg som over, evnt et eple enten alene eller i tillegg til skiva
Middag: Prøver å blande mellom kjøtt, fisk, kjøttfritt osv, men ikke alltid det blir middag heller, noen ganger bare en skive.
I blant blir det også en yoghurt i løpet av dagen.
Så, har dere noen gode tips og råd å komme med? Jeg tenker da gjerne tips som er enkelt å forholde seg til, enkelt å lage og enkelt å like. Joda, dette er selvfølgelig forskjellig fra person til person, men jeg tenker altså at det ikke skal være avansert mat. Jeg har ikke overskudd om kveldene til å stå på kjøkkenet og tilberede mat.
De gangene jeg opplever å faktisk ha litt energi i kroppen opplever jeg like vel at jeg er veldig trett i øynene. Jeg sluttet med briller for snart et år siden da jeg opererte øynene, men det ble ikke bedre etter det heller. Jeg drypper øynene uten at jeg føler det blir bedre så det er nok ikke selve øynene som er problemet, det sitter i hele kroppen.
Har du testet deg for matallergier? Det trenger ikke å være det, men kan være. Jeg opplevde stor endring når jeg fant ut at jeg faktisk ikke tålte maten jeg spiste. Ble helt forundret over at det gikk an å våkne uthvilt, liksom.
Uansett er vel en skikkelig utredning hos fastlegen smart?
Jeg har tatt dette opp med fastlegen flere ganger, det blir tatt blodprøver for å se om jeg mangler noe, men alt ser bra ut. Matallergier har jeg ikke blitt testet for, men ville jeg ikke merket det på andre måter om det var noe jeg ikke tålte?
Å våkne uthvilt aner jeg ikke hva er, uansett om jeg sover lite, passe eller lenge.
Snakket om det med eldstemann og kompisen her om dagen.
Vi snakket om hvor vanskelig det er å få min gutt opp om morgenen og da sa kompisen at han gikk på sterke Dvitaminer som han hadde fått på resept.
Han sa at legen hadde sagt at ungdommer ofte trengte påfyll av Dvitaminer.
Stoffskiftet ble sjekket noen år tilbake om jeg ikke husker helt feil, det var bra.
Nå er ikke jeg noen ungdom da, men det har i alle fall ikke kommet frem fra noen av blodprøvene at jeg mangler d-vitamin i alle fall.
Når det gjelder lavkarbo så kan jeg ikke mye om det, strengt tatt ingenting, men jeg er litt redd for at jeg ikke har selvdisiplin nok til å gjennomføre den typen kosthold. Eller er det ikke vanskelig?
Jeg har egentlig mest tro på variert kosthold og at det er greit nok for de fleste, men om jeg hadde følt meg sånn som du beskriver så hadde jeg vært villig til å prøve noe. Mange sier jo de føler seg mer opplagt på lavkarbo og det skader jo ikke å prøve noen måneder. Ingen skade er jo skjedd, men det vil jo kreve litt.
Jeg tenker umiddelbart at det er lite variasjon i kosten din. Kanskje bytte ut noen brødmåltid med salat, knekkebrød, havregrøt e.l., og ikke minst: få inn mer grønt! Paprika på brødskiven, noen tomater, gulrot som mellommåltid. Tenk at alle måltider skap ha grønnsaker eller frukt eller begge deler. Og så trenger du gode fettsyrer, putt inn litt avokado hvis du liker det, olivenolje på salat. Drikker du vann? Du spiser ikke «feil», så jeg tenker at mer variasjon, mer grønt, sunt fett og ganske sikkert mer vann kan hjelpe på energien. Og tran.
For meg fungerer det godt å spise ca hver 3.time (frokost, lunsj, middag, og mellommåltid i mellom) max ett brødmåltid om dag, og være bevist på at grønnsaker, bær eller nøtter er med i hvert måltid.
Og helt klart ekstra inntak av vitamin D.
Jeg tenker at for de aller fleste er det ikke nødvendig å kutte ut noe fra kostholdet sitt, eller gå på dietter.
Det holder å være litt bevisst, og trekke fra og legge til litt når man får overblikket over hva man får i seg og ikke.
Også må det kanskje nevnes at selv om jeg vet at dette fungerer på mitt energinivå og på min velvære, så klarer jeg ikke følge det likevel. :himle:
Får du nok søvn? En regelmessig døgnrytme er viktig. Ikke at jeg er noe god på det selv altså. :sparke: Dernest er jeg enig med de andre i at du spiser kanskje litt lite variert. Og jeg lurer på om du egentlig får i deg nok energi hvis du ofte spiser sånn som du beskriver her. Å logge matinntaket for en periode kan gi en vekker i så måte. Har gjort det selv, og jeg hadde dager der jeg fikk i meg altfor få kalorier.
Og til slutt vil jeg nevne at det kan være veldig individuelt hvor man trenger av ulike vitaminer og mineraler så selv om man er innafor normalen kan det være for lavt for akkurat deg. Vitamin D blir man trøtt av å ha mangel på. Har du fått målt nivåene dine på vinteren, og hvilke verdier hadde du?
For meg fungerer det best å spise sjelden og mye, bare 3-4 måltider og ingen mellommåltider, så det er ingen fasit på måltidsfrekvens. Lurt å prøve seg fram altså. :ja:
Jeg ble mer bevisst på kosthold da jeg fikk leddgikt for nesten 20 år siden. Ikke bare kostholdet, men livsstil generelt, og har nå alltid et mål om å dekke grunnleggende behov best mulig. Ta ansvar for min egen grunnmur, så får jeg heller toppe med nødvendige medisiner. Dette innebærer nok søvn, lystbetont aktivitet/trening, et ganske sunt kosthold og reduksjon av unødvendig stress og bekymringer.
For å si litt om kostholdet; jeg er ganske langt fra lavkarbo, men de kornproduktene jeg spiser er grove. Liker faktisk ikke fine brødtyper, men velger så grovt som mulig. Havregrøt til frokost, frukt, gulrot, cherrytomater e.l. som mellommåltid og som regel knekkebrød til lunsj. Pålegget varierer fra hummus og diverse bønnestuinger til ost og sardiner. Blir et eller to mellommåltider før middag, oftest en frukt, et knekkebrød, salte kjeks med brie etc. Det er ikke alltid jeg lager middag, Et par ganger i uka erstatter jeg middagen med brødmat, men når jeg har middag er det fisk, (minst to ganger i uka) kylling eller diverse vegetargreier det går i. Mye belgfukter i supper eller i former i steikovn. Bruker generelt mye grønnsaker. Som regel spiser jeg en stripe mørk sjokolade hver dag, ofte en porsjon iskrem eller sorbet også. Er heldigvis ikke typer som blir veldig sulten eller godtesyk på kvelden, min "matdag" slutter rundt kl 18, etter det er jeg ikke sulten.
Jeg drikker et par kopper kaffe, og en til to kopper te hver dag, pluss vann. Vanligvis aldri noe annet, men juice til hyttefrokosten og små shots med Limoncello eller Amaretto forekommer. Tar tilskudd av d-vitaminer, verdiene nå ligger rundt 130, ingen andre tilskudd.
Jeg er langt fra noen ungdom, nærmer meg så smått pensjonsalder, men har veldig bra med energi og jobber 100%. Ingen vondter eller stive muskler, kun de smertene som naturlig følger med leddgikt. Løper 2-3 ganger i uka, går mye tur med hunden i heiene rundt byen her og prøver å hjelpe litt til med baby-barnebarn når jeg kan. Døgnrytmen er kanskje noe ekstrem, står opp i 4.30-5-tida og batteriet tømmes brått rundt 21-21.30. :flau:
Jeg skal ikke påstå at energinivået mitt er et direkte resultat av et ok kosthold og/eller livsstil generelt, men noe funker tydeligvis her og why change a winning horse? :digger:
Jeg var som deg, i tillegg var jeg litt mer nedstemt og ikke like blid som deg. Jeg vurderte et antall ganger om jeg kunne legge meg og sove på gulvet på jobben.
Jeg gikk til en privat lege som sjekket alt nøye. Masse blodprøver, jodprøve osv. Hun fant lave verdier på en del ting. Vil du at jeg skriver opp alle typer prøver som ble tatt? Det kostet meg noen kroner, men var virkelig en investering i meg selv. Legen har så fulgt meg opp i flere måneder. Jeg fikk også kostveiledning så at jeg kunne spise mat som inneholdt det som jeg lå lavt på i tillegg til multivitaminer og ekstra vitamin D.
Du spiser åpenbart altfor lite grønnsaker, så der har du nok mye å gå på.
Man kan oppleve plager dersom man er i nedre del av normalområdet på jern og d-vitamin.
Så jeg ville begynt med tran og kanskje med et "enkelt" jerntilskudd som Floradix (gir ikke vondt i magen). Og multivitamin til du har fått i gang gode vaner med grønnsaker.
I tillegg: Veldig mange norske kvinner mangler jod, det er et folkehelseproblem, sier helsemyndighetene. Det skaper mange problemer, blant annet påvirker det stoffskiftet. Jeg testet her: www.melk.no/jodkalkulator/?gclid=EAIaIQobChMI_MmnrfOr4AIVyagYCh3hbgwdEAAYASAAEgJvZvD_BwE og begynte med tilskudd. Stoffskiftet gikk fra helt i grenseland til lavt, til tipp-topp, og det er vidunderlig å ikke føle at man blir truffet av et tog hver gang vekkerklokka ringer.
Jeg har levd noen perioder på lavkarbo, altså helt i ketose. Det har fordeler og ulemper. Ulempene er at det er så fordømt upraktisk, særlig når man vil leve "normalt" og spise normale måltider med familien. Fordelene er: Stabil vekt (eller vektnedgang, om man har litt til overs. Jeg går ikke ned når jeg har nådd matchvekt, og det er jo fint). MYE bedre søvn. Mindre fysing. Mer stabilt humør. Mer energi. Mindre vann i kroppen. Mindre oppblåst. Flat mage hele dagen.
Lavkarbo/å være i ketose er ikke bare skjønt og grønt - bare for å balansere litt. Jeg tror du spiser alt for lite frukt og grønt, og jeg vil anbefale deg å prøve det man kaller grovkarbo istedet for lavkarbo - kutte litt i brød og paste og ris, men spise fiberrikt og ikke for fett.
Spis grovt brød/knekkebrød, og spis middag hver dag. Middag behøver ikke være veldig komplisert eller at lang tid å lage. Hvis jeg er laene, steker jeg ofte litt fisk - eller en grov fiskekake - og har masse rå grønnsaker til. Grønn salat og rød paprika, litt agurk og kanskje noen søte tomater er veldig godt og veldig kjapt å lage til.
Hva liker du godt å spise? Å komme igang med mer grønnsaker behøver ikke være komplisert - hvis du tenker her hva du liker og prøver å finne frem til noen gode oppskrifter du kan ha som basis for middagslagingen, kan det bli nesten like enkelt som bare brødskiver.
Grønnsaker (jeg måler gjerne opp 400 gram i en boks, så vet jeg at det skal jeg ha), flerumettet fett (mandler, avokado) nok vann (1,5 liter)og ikke så mye brød (varier med grøt og knekkebrød) har ihvertfall mye å si for meg.
«Grovkarbo» er det jeg føler meg best med også. Knekkebrød, havregrøt med cottage cheese og bær, middager med mye grønnsaker og lite fett. Jeg hadde følt meg trøtt og daff med så mye brødskiver og så lite grønnsaker og frukt som det du beskriver. (Når det gjelder frukt er jeg veldig periodespiser. Masse norske epler om høsten, masse clementiner og appelsiner når de er gode - men jeg orker ikke stappe i meg frukt bare for å ha gjort det, hvis det ikke er noe jeg har lyst på).
Håper du oppdaterer her når du får prøvd deg litt frem. Jeg har også mye problemer med trøtthet / smerter. Tror ikke det er direkte releatert til kostholdet, men mer mot en kronisk sykdom. Trening har hjulpet mye på en del smerter, men trettheten er vanskelig. Spiser veldig variert, men ingen dietter over lengre tid (spiser feks vegetar, men bare enkelte dager). Håper du finner noe som hjelper!
Må støtte meg på det Filifjonka sier her. Jeg lever også mer eller mindre på den måten hun skisserer. Du høres veldig ut som meg når det kommer til slitenhet, det er en annen type sliten enn den vanlige der man kan ta en powernap og hente seg inn. Den går liksom ikke helt over, ikke engang om man får en natts søvn.
Jeg har b12 mangel og en kronisk betennelse som bakenforliggende årsak, men med kosthold og gode rutiner går det bedre på et vis. Noen vidunderkur har jeg ikke, og jeg er supermisunnelig på de som sprudler av energi. Skulle ønske jeg hadde det slik, i alle fall innimellom.
Ting går litt i et så jeg har ikke hatt tid til å svare. Har lest svarene deres nå og skal prøve å få tid til å svare mer i morgen. Takk så langt. Nå er det dusj og natta.
Jeg synes også du spiser altfor lite frukt og grønt. Yoghurt er mye melk og sukker, ikke spesielt sunt i seg selv. Litt yoghurt på havregrøten med bær, nøtter og frø hadde vært noe annet.
Man blir mye mer våken og sprelsk med mer frukt, grønt, grove karber (knekkebrød eller skikkelig grovt brød i tynne skiver), fisk, kylling og supper. Jeg elsker spinat, rødbeter, grønnkål og brokkoli, og hvis du ikke spiser noe særlig av dette, vil jeg anbefale å putte det i maten. Nå på våren er det bladgrønnsaker som er mest proppet med vitaminer, jeg sår salat som jeg høster av hele tiden.
Jeg har av andre årsaker kuttet ut melk, og i tillegg til mindre vondt i magen, har jeg også fått glattere hud og er mer våken.
Kutt ned på kaffe, drikk mer vann og urtete.
Jod og tran.
Sove nok. Gjerne 8 timer. Ikke snu døgnet i helgene.
Som Floksa lurer jeg også på om det kan være mulig at du har søvnapné (pustestopp). Det har i og for seg de fleste, men sykdommen er over en terskel hvor man har ganske lange pustestopp, slik at kroppen ikke får oksygen og kommer i stressmodus. Over tid er det helsefarlig med alvorlig søvnapné. Overvekt, snorking osv. kan være indikatorer.
Men god døgnrytme er også viktig, og best resultat får man om man beholder rytmen uka gjennom, og ikke blir helt gangster i helgene. Kan være lurt i hvert fall i en prøveperiode.
Fysisk aktivitet - trenger ikke "trene" men gå en god, rask tur såpass at man får puls i hvertfall 20 min., iflg min lege.
Veldig glad i brødmat, selv, men samtidig skal det ikke mye til for å jazze opp måltidsplanen du nevner :knegg: Litt ensidig og gir ikke så mye? Bruke mer fiskepålegg, f.eks. varmrøkt makrell/ laks, fiskepudding og reker, makrellitomat?
Skal man ha mat som er like enkel i farten - det liker vi - så er det som funker for oss å lage en pai vi bare kan ta en Slice av hjemme eller i matpakke ( vi er glad i spinatpai, masse deilig jern), fruktsalat, salat, pastasalat.. Svær bolle i kjøleskapet som man kan ha som tilbehør til varm mat, i farta eller til niste. Vi lager gjerne litt mye middag. Rester pakker vi ikke per matvare, men vi lager bokser med en porsjon i hver boks, som regel. Smækk i mikroen og vi har middag eller kvelds.
Var kjempetrøtt selv, jeg hadde søvnapne og også D-vitaminmangel.
Nei, tror faktisk aldri legen har vurdert det som alternativ. Nå hører det med til historien at jeg også har slitt med angst og veldig lav, dvs totalt manglende, selvfølelse, dette har nok heller ikke virket godt inn på kroppen.
Jeg er nå, forhåpentligvis ved hjelp, på god vei ut av dette.
Jeg formulerte en oppdatering her om dagen, men jeg ble logget ut og svaret forsvant, da orket jeg ikke starte på nytt. Jeg har heller ikke vært motivert til å være særlig mye på nett de siste ukene, men her er en oppdatering i alle fall.
Jeg prøver nå å variere kostholdet, men har enda mer å gå på. Jeg fyller nå matboksen med paprika, små tomater og noe bær eller frukt i tillegg. Det er i alle fall et steg i riktig retning håper jeg. I tillegg spiser jeg annen mat enn bare brød når jeg er på den andre jobben. Der går det nå i rugsprø med cottage cheese, en dært syltetøy i og en haug med alfalfraspirer. Ikke stor variasjon her heller. Men noe annet enn brødskive om ikke annet. I tillegg har jeg begynt med. Lage meg grønnsakssmoothier som gjerne består av eplejuice, mango, ananas, papaya, brokkoli, grønnkål, banan, grønnkål og havregryn. Mest for å få i meg mer grønnsaker rett og slett.
Dette er vel en start, om ikke annet. I tillegg tar jeg omega 3, magnesium og x-vitaminer.
Litt vanskelig å si egentlig. Innser at jeg på. Mange måter fsktisl har energi i kroppen, men kjenner meg trøtt like vel. Gjesper mye og sliter med at jeg er trett i øynene. Slik som før egentlig.
Men i dag er ikke rette dagen til å kjenne så mye på det, for nå har jeg jobbet 11,5 time fordelt på to jobber. En times pause i mellom øktene. NÅ er jeg trett nå, om denne bussen bare kunne ha kjøøøørt snart. Sånn sett kan jeg vel ikke klage på energien i selve kroppen. Den har jo tross alt holdt ut.
Sist jeg snakket med legen om trøttheten i øynene endte jeg med å begynne med briller. Hadde skjeve hornhinner. Trøttheten i øynene ga seg ikke, blir kanskje bare noe redusert, men greide aldri å blir fortrolig med brillene så endte jeg med å laseroperere øynene for et års tid siden. Dermed er behov for briller nok ikke det som er årsaken. Håper jeg i alle fall, for i såfall ville det vært en del bortkastede penger. :knegg:
Men absolutt ikke dumt forslag, for det kunne jo faktisk vært en reell årsak.
Jeg sliter med tørre øyne, jeg kan beskrive det som en trøtthet i øynene. Systane øyedråper syns jeg er befriende. Må gjerne dryppe mange ganger på rad. Jeg er ikke flink å bruke de regelmessig, så jeg blir liksom aldri kvitt de tørre øynene heller.