Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva undersøker jeg på visning?

#1

Trixie sa for siden:

Skal på visning til helga, og sikkert en stund fremover og lurer på hva jeg må se ekstra nøye etter på visning?


#2

millact sa for siden:

Les tilstandsrapporten skikkelig. Jeg hadde sjekket solforhold, selv om det kanskje ikke er vesentlig.

Hva ser du etter? Leilighet, rekkehus eller hva?

Du får gode tips om du googler hva bør jeg se etter på visning.


#3

Pelle sa for siden:

Klinkekule og sjekke helling på badegulvet. Vinduslister. Fuktmerker og lukt


#4

Lavender sa for siden:

Spør megler om hvilke påkostninger som er gjort i nyere tid med kvittering, kjøkken, bad, rør, elektrisk, vinduer, isolasjon, kledning. Spør om selgers energiforbruk.


#5

GinaK sa for siden:

Om det er sjanse for at det kommer nybygg som ødelegger din utsikt - i fremtiden.

Styr unna hus med flate tak. Det blir mest sannsynlig vannlekkasje før eller senere.


#6

Trixie sa for siden:

Millact: ser på tomannsbolig nå.
Men rekkehus er også aktuelt eller leilighet.


#7

Tallulah sa for siden:

Tilstandsrapport, om det er leilighet/borettslag: hva som er gjort av store oppgraderinger og hva som evt er på trappene, fellesgjeld.


#8

millact sa for siden:

Lykke til på visning!


#9

veobra sa for siden:

Alt som har med vann å gjøre er potensiale for store og dyre skader. Jeg åpnet alltid opp skapdører for å se under vasker. Sjekke sluk og slikt.


#10

Teofelia sa for siden:

Les takstrapporten grundig, og vær særlig oppmerksom på alt som er merket tilstandsgrad annet enn 1. TG2 betyr at bygningsdelen har gått ut på dato eller har noen feil eller mangler og at det kan påløpe kostnader. TG3 betyr at noe er helt ødelagt eller så dårlig konstruert at det helt sikkert må fikses. Jeg ville ikke kjøpt noe med TG3 uten å sjekke med en fagperson eller noen som kan bygg.

Vær obs på de store tingene, som tak og grunnmur. Det er dyrt å fikse. Badet er gjerne den tingen innvendig som kan være kritisk.


#11

liefje sa for siden:

Om det er peis, sjekk at den er godkjent i forhold til nyere bestemmelser. Det er regler for hvor mange sider av pipen som kan være tildekket av brennbart materiale. Dette avhenger av såkalt oppstillingklasse. Er det oppstillingklasse 3 (stålrør inne i pipen), må bare to sider være frie for kontrolll. Er det ikke oppstillingklasse 3, må alle sidene være frie for kontroll. Vi måtte oppgradere pipen nylig etter brannvesenets inspeksjon og det ble dyrt (ca 100.000).

Dette er muligens særlig aktuelt i eldre hus, men jeg har hørt historier om at også ny kjøkkeninnredning (for eksempel) måtte rives bort fordi det var plassert inntil et pipeløp.


#12

Blondie sa for siden:

Jeg er i samme prosess og leser tilstandsrapport grundig før jeg reiser på visning. Da er det lettere å være obs på de utfordringene som eventuelt finnes.

Jeg er en sucker for god stemning og faller gjerne pladask, så jeg må ha med meg en mer pragmatisk venn. :knegg:


#13

Kaprifol sa for siden:

Gå en runde rundt bygningen, sjekk om det er problemer med vann som renner inn mot bygget. Se etter om taknedløp og takrenner er i orden, om vann blir ledet bort fra huset.

Sjekk kjeller/sokkeletasje godt. Vegger som ligger inn mot terrenget er utsatt for fuktskader. Hvis det er krypkjeller, blindkjeller eller andre artige rom innerst i huset - sjekk for all del hvordan det ser ut der! Du vil ikke ha basseng eller bekk under huset, og du vil ikke ha edderkoppfarm noe sted.

Det som er dyrt er som de andre sier pipe, ildsted, bad, kjøkken, vannrør, tak.


#14

celebelen sa for siden:

:jupp:
Ta en titt i sikringsskapet også, og se om det er nye eller gamle sikringer. Åpne gjerne et par vinduer, for å sjekke at de lar seg åpne greit, særlig hvis det er et litt eldre hus. Produksjonsåret på vinduer står i rammen, det er verdt å ta en titt på.


#15

Lavender sa for siden:

Det skal være slik. Jeg har klaget inn takst med TG1 på 90 år gammelt panel og 90 år gamle vinduer. Klagen avvist, det var ikke tilstrekkelig bevisføring fra min side, og takstmann skrev til forbundet at det fantes nyere vinduer og panel også. Vel, det under 10%.

Jeg har vært kritisk før, blitt mer kritisk etter dette. Jeg stiller nå konsekvent spørsmål om hva som er gjort av nyere dato med kvittering. Gjelder byggteknisk kvalitet. Kjøkken og fargevalg er jeg mindre opptatt av.


#16

Input sa for siden:

Vi er også i samme situasjon, og har aldri gjort det før. Når det står i taksten at vedkommende som har skrevet rapporten ikke er elektriker og at dette bør undersøkes av fagperson, hvordan gjør man det? Må vi be om det? Hvem dekker i tilfelle kostnadene?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.