Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva ville du, som konfirmasjonsgjest, tenkt om følgende?

#1

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg har konfirmant til neste år, antakeligvis i regi av Humanistisk Forbund. Seremonidatoene er antakeligvis i mai, alle sammen. Det passer ikke for oss å ha konfirmasjonsfest i mai, det bør være i juni eller august/september. Hva ville du tenke om å bli invitert i konfirmasjon hvor seremonien var avholdt i forkant? Er det too weird?


#2

Pelen sa for siden:

Litt weird, men går det ikke så går det ikke.


#3

celebelen sa for siden:

Som regel er det vel veldig få av gjestene som får vært med på seremoniene uansett?


#4

Pelen sa for siden:

Kan dere ha mindre fest med mindre jobb og ha det i mai om det er jobben som gjør at det ikke går. Lei inn alt så at det blir nesten ikke noen jobb for dere? Det er vel kanskje ikke at det går en kveld som er ufordringen men forberedelsen.

Men sånn egentlig så har jeg ikke noe sterke følelser for konfirmasjon, jeg hadde tenkt at det var flott om Herremannen hoppet over det, så sikkert helt greit å ha det senere, men leit for eventuelle gjester som må reise langt to ganger.


#5

Cuyahoga sa for siden:

For gjestelista til våre konfirmasjoner, og blant gjestene/vertene i de konfirmasjonene jeg har vært i/skal i, så ville det vært så far out at ingen ville ha kommet på ideen en gang. :humre:

Men funker det for dere så er det vel greit.


#6

Blå sa for siden:

I en humanistisk konfirmasjon er det mindre rart enn i en kirkelig. For der får jo stort sett ikke alle gjestene vært med på seremonien uansett.

Men jeg ville syntes det var litt rart. Er det fordi tilreisende gjester ikke kan komme i mai? En liten konfirmasjonsfeiring den dagen det faktisk er seremoni og så en større markering for eksempel på konfirmantens fødselsdag dersom det er en tid som passer bedre?

Jeg ville kommet i en konfirmasjonsfest som var en annen tid enn selve seremonien. Og selskapet blir jo sikkert like bra.


#7

Plingo sa for siden:

Mange steder er ikke sermonilokalet stort nok, så det er begrensninger på antall gjester pr konfirmant som kan overvære seremonien. Sånn sett så tenker jeg at det er innenfor å avholde konfirmasjonsfesten en annen dag, men jeg ville hatt den så nært opptil som mulig, altså juni for deres del.

Men hvorfor passer det ikke med fest samme dag? Dere skal uansett bruke deler av dagen på selve seremonien? Bare nysgjerrig.....

Vet om fler som har hatt fest en annen dag av hensyn til at man ønsket at flest mulig skulle ha andledning til å delta på festen. Spillere i Tippeligaen er ikke så tilgjengelige i sommerhalvåret bl.a.


#8

annemede sa for siden:

Jeg hadde konfirmasjonsfesten en annen dato enn konfirmasjonen, dette var i kirken. Vi var tre stk med mange felles og mange ikke-felles gjester som konfirmerte seg samme helg (kun en helg) og det hadde jo vært dumt om bare halve slekta kom liksom. Og å ha 4 slekter i samme selskap ble litt voldsomt.


#9

Niobe sa for siden:

Vi har vært med på fest dagen før (eller var det dagen etter?) selve konfirmasjonen. Noe annet enn samme helg hadde jeg helt klart tenkt var weird, men ikke «too weird».


#10

Timar sa for siden:

Jeg hadde tenkt at det var pussig, men jeg hadde jo kommet likevel. Er det mange som skal være med på både seremonien og selskapet, eller vil de fleste bare komme til selskapet?


#11

My sa for siden:

Jeg hadde tenkt at det var uvanlig og alternativt, men at det sikkert var en god grunn til det, og hadde ikke hatt noen som helst problemer med det (ikke "too weird" -det tolker jeg som sært på en mer uforståelig måte, og det synes jeg ikke). Jeg har vært i flere bryllup der festen av ulike grunner har vært lenge etter seremonien, så hvorfor ikke. Alle jeg har vært i konfirmasjon til har vært i såpass nær familie (barn av mine eller mannens søsken, eller nære venner) at jeg regner med jeg hadde vært klar over grunnen uansett, og at grunnen ikke hadde vært av typen "vi vil ha det ute og da er det større sjanse for fint vær" eller "det kolliderer med russetreff for storesøster", men det hadde vært mer i retning av "far skal ha en ryggoperasjon uka før" eller "vi må totalrenovere huset etter vannskade, og bor midlertidig i campingvogn".

Men jeg hadde ikke reist langt for å være med på seremonien, hvis jeg ble invitert i begge deler. Da fikk det holde med selskapet. Hadde jeg bodd i samme by hadde jeg møtt opp på begge deler, hvis jeg ble invitert.

(Selskap lørdag når seremonien er på søndag har jeg vært med på flere ganger da, det er vel ikke uvanlig når man har langveisfarende gjester, men det blir jo noe annet).


#12

Myria sa for siden:

Jeg hadde tenkt at det var rart, men regner med vi hadde fått en forklaring og det er jo greit nok. Jeg hadde nok ikke reist langt for å dra på begge deler. Vi har alle det er aktuelt å delta på konfirmasjonen til langt unna og det har alltid vært seremoni og fest samme dag og vi har alltid vært invitert til begge deler.


#13

Hondacrv sa for siden:

Eg hadde tenkt at det var greit, viss eg hadde visst grunnen.


#14

Magica sa for siden:

Samme her.


#15

liefje sa for siden:

Synes absolutt at det er litt rart, men jeg ville selvfølgelig kommet likevel. Tror jeg ville slengt ut en forklaring per telefon eller melding i forkant av invitasjonene. Det kan jo være mange veldig gode grunner til sånt.


#16

IzziCreo sa for siden:

Jeg hadde ikke ofret det en tanke utover at det lå en god grunn bak endringen. Hadde ikke hatt behov for å vite hvorfor heller egentlig. I familien vår så har vi aldri vært med i verken kirke eller HEF seremoni da det alltid har vært sterkt begrenset med plasser.


#17

Pepper Lemon sa for siden:

Takk for svar! Weird, men ikke too weird, kan vi håndtere. Jeg er veldig pragmatisk anlagt rundt disse tingene, og tenker at det ikke bør bety noe for andre enn konfirmanten, ettersom de fleste uansett ikke kan delta i seremonien (maks 10 gjester, og vi utgjør fire av disse plassene). Men jeg har forstått at det er en del do’s and dont’s i konfirmasjonssammenheng, så det er greit å teste det ut her inne først. :knegg:


#18

Polyanna sa for siden:

Litt rart, men greit nok, ja. Men jeg er temmelig easy-going, da. Bare ikke folk spiser brød til lasagne eller kaller adventskalender for julekalender, så er jeg helt cool. :nemlig:


#19

Tallulah sa for siden:

Det vil sikkert framstå litt weird, men når man tenker etter har det jo virkelig ingen praktisk betydning. I Oslo er det så få som får vært med på seremonien uansett.

Og så deilig å slippe å stresse opp fra Rådhuset for fikse ferdig det siste på festen før gjestene kommer! Jeg tenker stadig på akkurat det puslespillet må jeg innrømme.


#20

Neket sa for siden:

:tullerdu: Vi har alltid hvitløksbrød til lasagne. Og jeg kaller det julekalender. Hadde jo vært krise hvis jeg hadde invitert deg på lasagne-middag i adventstiden.

Til HI: Litt rart, men jeg hadde kommet. Og regnet med det var en god grunn, hadde ikke forventet forklaring.


#21

Polyanna sa for siden:

KLIN KOKOS, Neket!!!! :tullerdumednisselue:


#22

sindrome sa for siden:

For meg hadde det vært revnende likegyldig om selskapet blir holdt på et annet tidspunkt enn seremonien. Særlig hvis jeg ikke skulle være med på seremonien. Hadde bare vært glad for å bli bedt #enkel. Kjør på!


#23

My sa for siden:

Og hvis alternativet var at folk skulle slite seg ut med å arrangere selskap på et tidspunkt hvor det absolutt ikke passet, slik at selskapet ble mye mer amputert enn ønsket, og bare stress, bare fordi at jeg ikke skulle tenke at det var rart, så hadde det jo vært litt trist. Det hadde jeg egentlig tatt litt ille opp kjenner jeg, for jeg er absolutt ikke slik.


#24

Mikkeline sa for siden:

Jeg hadde ikke reagert negativt, men er heller ikke fryktelig opptatt av formslisme rundt konfirmasjon (ingen av mine planlegger å konfirmere seg)


#25

Pasta sa for siden:

Det samme tenker jeg.
Kun nærmeste familie på seremonien, og fest i etterkant på den datoen dere ønsker.


#26

Niobe sa for siden:

Det blir jo litt annerledes når veldig få kan være med på seremonien. Her stilles det mannsterkt til seremoni, men så langt har vi hatt konfirmasjoner i kirker uten særlige plassproblemer.


#27

My sa for siden:

Vi har alltid vært invitert til seremonien også, både HEF- og kirkekonfirmasjoner, men hadde ikke reagert nevneverdig likevel, ut over å tenke at det var en uvanlig løsning, som det sikkert var en god grunn til. Hadde droppet seremonien om jeg måtte reise langt, og kun prioritert selskapet.


#28

Tallulah sa for siden:

I human etisk konfirmasjon i Oslo så er det ikke fordi folk ikke prioriterer seremonien altså, men fordi det er 50-90 konfirmanter pr seremoni, og plass til rundt 1000 gjester. Og da er det begrenset hvor mange gjester hver konformant kan ha med seg. Man er garantert 10 gjesteplasser og kan be om fler. Vi ba om 12 og fikk 12.


#29

Polyanna sa for siden:

Vi ba om 20 og fikk 14. Både sist og denne gangen. Jeg syns det er synd, selv om man forstår hvorfor det blir sånn. Det hadde også vært en bedre seremoni om de hadde hatt færre konfirmanter i hver omgang, men det er vel et kapasitetsspørsmål både med tanke på lokale og ressurser ellers.


#30

Tallulah sa for siden:

Ja, de får bare et gitt antall helger i Rådhuset, og må fordele konfirmantene utover det.


#31

My sa for siden:

Ja, jeg vet jo det, det er ikke bare i Oslo det er slik, det er begrenset antall plasser per konfirmant mange steder, også her. Det kan da likevel tenkes at noen må nedprioritere å reise til en seremoni i Oslo også, hvis de bor langt unna og er blant de 10-12 inviterte, når selskapet holdes på annet tidspunkt (litt usikker på om jeg forstod hva du mente). Med mindre vi kun vil få fire plasser i en eventuell konfirmasjonsseremoni for våre barn (dvs tre, hvis tvillingene konfirmeres sammen), så vil alle de andre plassene "våre" tildeles tilreisende gjester, og de kan potensielt la være å prioritere det. Vi har ikke familie her. Når vi har vært invitert i humanistisk konfirmasjon har det vært i hhv Ålesund og Hamar. Da har vi vært av de som har fått plass. Uansett hadde jeg kun prioritert selskapet hvis jeg hadde vært invitert til begge deler, på ulike helger, og måtte reise så langt.

Hadde jeg ikke vært invitert i seremonien hadde det selvsagt ikke vært nødvendig å vurdere å dra dit heller.


#32

Pelen sa for siden:

Til info så fikk vi plass til 17. Man kan søke om flere enn 10 plasser.

#33

ingling sa for siden:

Jeg hadde ikke reagert nevneverdig, og gledet meg til selskap. :enkel:


#34

zinatara sa for siden:

Her er det lettere å få plass ved seremonien i humanistisk konfirmasjon enn i kirken. Vi ba om 18 og fikk beskjed om at det ikke var noe problem å få flere dersom vi trengte det. I kirken bruker de å kun få plass til søsken, foreldre, besteforeldrene og faddere. Så når ene broren til mannen min konfirmerte seg var det kun mannen som var i seremonien, jeg og ungene ble invitert til middagen etterpå. Mens når hans yngste bror og hans søsters barn hadde humanistiske konfirmasjoner har vi fått være med på seremonien hele gjengen.

Jeg skal innrømme at jeg nok hadde tenkt at det var litt rart, men hadde nok ikke laget noe styr ut av det. Og som noen som ikke alltid får styre når ferien blir lagt, så hadde jeg satt pris på at det ikke ble lagt i skolens sommerferie slik at det kolliderte med evt. ferieplaner.


#35

løve70 sa for siden:

Jeg ville syntes det var litt rart, men såfremt det ikke er tilreisende gjester (eventuelt at det er avklart med dem på forhånd), hadde jeg ikke reagert nevneverdig.


#36

Tjorven sa for siden:

Hos oss ville det blitt oppfattet som urettferdig fordi noen besteforeldre kunne vært med på seremonien og andre hadde måttet reise to ganger for å få til det samme. Det ville de ikke gjort, men allikevel følt at de gikk glipp av noe.

(Sånn rent bortsett fra at vi aldri kommer til å få billetter til alle besteforeldre og faddere siden dette barnet et svært rikt utstyrt med særlig det første.)


#37

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg skjønte ikke helt hva du mente her. Er det verre å invitere til fest uten seremoni hvis det er tilreisende gjester?


#38

løve70 sa for siden:

Nei, jeg tenkte at det kanskje blir ugreit for tilreisende gjester dersom de må reise for både seremoni og senere fest. Tenker at det isåfall bør være avklart med dem på forhånd.


#39

My sa for siden:

Jeg antar at hun tenker å invitere de fleste bare til fest, ikke til seremoni. PL skriver at de fleste uansett ikke kan delta i seremonien, fordi de får ikke plass.

For min del hadde det vært greit uansett, jeg hadde bare takket nei til å komme på seremonien, om jeg ble invitert til begge. Hadde heller droppet seremonien enn å forvente at selskapet skulle arrangeres på et tidspunkt som ble veldig vanskelig eller uforholdsmessig krevende for familien til konfirmanten. viktig er det ikke for meg å delta på seremonien. Det er vel viktigst for den aller nærmeste familien. Og, som sagt, de blir trolig ikke invitert til å overvære seremonien uansett.


#40

tink sa for siden:

Pussig, men helt innafor, særlig dersom man får en form for forklaring. Trenger ikke vrenge sjela akkurat.

Hos oss får heller ikke alle tilreisende gjestene plass i seremonien, men jeg håper virkelig at familien stiller opp i selskapet. Det er jo middagen og festen etterpå som er gøy.


#41

Sol sa for siden:

Litt rart, men innafor. Jeg ville også unngått å invitere tilreisende til å komme to ganger, altså både til seremoni og til fest. Vi har fått 14 plasser per konfirmant i år, jeg tror det som regel alltid tildeles ekstra plasser til de som søker om det.

Til informasjon - for årets konfirmanter i Oslo m omegn (HEF) er det konfirmasjonsgdatoer i mai, juni og august. Vi valgte kurs ut i fra dato fordi vi har en konfirmant til i nærmeste familie.


#42

Syrinx sa for siden:

Jeg tenker at ting har sin grunn og hadde møtt glad til fest. Det skal også sies at en forklaring sikkert gjør seg.

Folk gifter seg jo og har festen uker og måneder etter. Ingen reagerer på det.


#43

Drømmedama sa for siden:

Jeg hadde himlet med øynene og snurpet munnen og sagt neivetduhva og deterdetværstejegharhørt med indignert stemme.
Neida. Det hadde vært helt supergreit for meg, ikke hadde jeg trengt noen forklaring heller. Konfirmanter er alltid viktige:hjerter:


#44

Inagh sa for siden:

Jeg hadde tenkt det var helt greit, for jeg kjenner fler som, med stor hell, har valgt nettopp dette, da de av ymse grunner ikke kunne ha seremoni og fest samme dag.

Hadde jeg hatt lang-/dyr reisevei, hadde jeg dog prioritert å komme på festen framfor seremonien, da jeg personlig syns festen er det viktigste å delta på.


#45

millact sa for siden:

Jeg og.

Jeg var på bryllupsfest i høst, året etter de giftet seg. Ingen som reagerte på det.


#46

Nooria sa for siden:

Jeg skjønner ikke problemet ettersom det uansett ikke er plass til mange av gjestene under seremonien. Vi hadde feiringen to uker senere av hensyn til langveisfarende familie.


#47

frukt sa for siden:

Hadde ikke reagert på det. Det har jo ingen betydning for meg som gjest. :)


#48

Gaia sa for siden:

Jeg stiller jo til og med i "konfirmasjon" uten noen som helst seremoni, verken før eller etter, så det hadde vært helt greit i min bok.


#49

Pegasus sa for siden:

Hvis det hadde vært kirke involvert, hadde jeg iallefall blitt overlykkelig over å slippe unna seremonien i kirka. :dukker:

Neida. Joda. Litt rart, men helt innafor.


#50

Storm sa for siden:

:knegg: Jeg og!

Jeg hadde ikke syntes det var spesielt rart å ha festen separat.


#51

Minerva sa for siden:

Hadde ikke reagert. Fest er gøy, uansett.


#52

Agent Scully sa for siden:

Gjester bør kanskje få en liten headsup/forklaring på at seremonien er gjennomført før festen, feks når de får invite. Bortsett fra det; lenge leve pragmatisme.


#53

Cumulus sa for siden:

Det hadde jeg ikke brydd meg om i det hele tatt.


#54

Charlie sa for siden:

Hadde ikke ofret det en tanke, bare jeg fikk kake. :blånn:

Har vært i bryllupsfest uka etter, i konfirmasjon uten seremoni mange ganger og kjenner flere hvor konfirmanten må ha flere fester fordi foreldrene ikke kan oppføre seg :trøste:
Dessuten er vi som regel i HEF-seremonier hvor vi uansett ikke får billett :glis:

Hadde dog ikke vært veldig keen på å komme på både seremoni og fest med reisevei, og hadde da foretrukket festen.


#55

My sa for siden:

Tvillingene mine har en jevngammel kusine som bor i et annet fylke. Hvis det skulle vise seg at de måtte ha konfirmasjonsseremoni samme helg må en av oss ha selskapet en annen helg. Eventuelt hvis tvillingene skulle finne på å ønske å konfirmere seg i hver sin institusjon (noe jeg tviler på, begge er foreløpig temmelig sikre på at kirka er uaktuell, men man vet aldri) og få seremoni på ulike tidspunkt. De får ikke hvert sitt selskap altså.


#56

polarjenta sa for siden:

Jeg hadde ikke reagert nevneverdig, i alle fall ikke om det ikke ble forventet at man skulle delta både i seremoni og fest. Jeg hadde prioritert fest i så fall.

Niesa mi har et tvillingpar i nærmeste omgangskrets, og de valgte forskjellig, den ene valgte human-etisk og den den andre kirka. De løste det med at når hun som konfirmerte seg human-etisk så tok de med seg de nærmeste vennene(her må man kjøre 2 timer til seremonien) og var ute og spiste etterpå. Feiringa med familie hadde de felles den dagen den kirkelige konfirmasjonen var.


#57

Einhyrningur sa for siden:

Jeg hadde tenkt noe negativt rundt det, men hadde jeg hvert tilreisende hadde jeg bare kommet på festen og ikke seremonien.


#58

C3PO sa for siden:

Jeg tenker at det også kan være greit å nevne dette på en eller annen måte i invitasjonen (for eksempel X konfirmeres humanistisk xx.xx.2020. Vi feirer xx.xx.2020.). Da kan folk heller uttrykke sin undring på forhånd.

I utgangspunktet synes jeg at det ikke er noen sak. De fleste vet at det er bare de aller nærmeste som får plass på slike seremonier uansett.


#59

Miss Norway sa for siden:

Bare det er greit for konfirmanten da. Det er noe med det å stå opp, skifte, seremonien, spenningen, gjester, evt tilreisende, festen, talene, høytiden... en hel dag med fokus på bare deg. Det mister man jo litt når man deler opp da.

Konfirmasjonsdatoer passer jo forøvrig ALDRI... Min valgte konfirmssjonsdato i september - takkskalduha, to dager før min egen runde dag. Der utgikk min egen familiefeiring med glans. :sutrerinnimeg:


#60

Palmen sa for siden:

Hadde det vært i nittenhundre og pil og bue i den, på dette området, konservative hjembygda mi hadde dette vært underlig. I 2019 er det helt innafor altså. Sikkert noen i besteforeldregenerasjonen som kan få en heads up men bortsett fra det tenker jeg at det er uproblematisk.


#61

millact sa for siden:

Ikke helt lik situasjon,men eldste går i klasse med en som er kusine og hennes (altså venninnens) fetter. Det er stor sannsynlighet for at de konfirmeres samme dag (en lørdag). Fetter skal ha selskap lørdag og kusinen søndag. De ville ikke feire sammen.


#62

Trulte sa for siden:

Veldig rart. Og jeg hadde lagt alt i kryss for at festen skulle være samme helg. Det er jo konfirmanten dag, og da bør annet vike. Dersom det kan vike. Mulig å gjøre det enkelt med bestilling inn av mat og ikke ha et kjempeselskap?
Min tenåring blir jo såret om man ser en annen vei, så her hadde hun sikkert tolket at vi ikke brydde oss.


#63

Pepper Lemon sa for siden:

Årsaken til hvorfor det ikke passer er ikke relevant, men siden så mange nevner det så handler det om at halve slekten ikke kan reise hit i mai.


#64

My sa for siden:

Så alternativene er 1: halve slekta kan ikke komme, eller 2: hele slekta har mulighet til å komme, men den ene halvdelen kan kanskje komme til å synes det er litt rart.

Lett.


#65

007 sa for siden:

Det synes jeg er en veldig god grunn til å utsette festen. Halve vitsen med å feire er jo å samle flokken til fest.


#66

Pepper Lemon sa for siden:

Alternativet ville nok ikke være fest for halve familien, men eventuelt ikke velge borgerlig konfirmasjon, for å få andre datoer. Det er ikke optimalt, gutten ønsker heller å splitte seremoni og fest.


#67

My sa for siden:

Hvis konfirmanten ønsker det i tillegg så hadde jeg ikke vært i tvil. Å be gutten om å konfirmere seg i kirka, når han selv ønsker humanistisk konfirmasjon, for å få seremonien på en dato som skal passe for tilreisende gjester, blir for meg fullstendig absurd. Mye mer absurd enn å ha seremoni og selskap på ulike datoer. For meg er dette en no-brainer.


#68

polarjenta sa for siden:

Når jeg svarte så svarte jeg utifra at konfirmanten hadde vært med å bestemme det. Jeg ville heller samlet alle i stedetfor bare halvparten.


#69

Appelsin sa for siden:

Hvis det er slik at halve slekta ikke kan komme i mai, mens den andre halvdelen bor i nærområdet og dermed har mulighet til å få med seg både fest og seremoni, så var det absolutt et hensyn jeg ville tatt.

Vi har ingen konfirmasjon, men fest, så det er jo også en snodig variant.


#70

Maverick sa for siden:

Dette er en sånn ting hvor det fascinerer meg veldig at folk tenker noe som helst over hvordan andre løser det praktisk, annet enn et "åja". :knegg:


#71

Miss Norway sa for siden:

Men da er det jo helt greit, gutten må bestemme.

(Hvis slekten ikke KAN, så tar man jo hensyn seff, men hvis ikke de gidder/prioriterer så skulle de fiskedaskes, man prioriterer barnas konfirmasjon! :fossil: )


#72

millact sa for siden:

Ja. Gutten bestemmer.


#73

zinatara sa for siden:

Ja, det hadde jeg reagert mye mer på enn at selskapet var på en annen dag enn seremonien.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.