Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Klimastreiken

#1

Cumulus sa for siden:

Noen som har barn som skal med?


#2

Simone sa for siden:

Min fjortis er altfor opptatt av fravær til å bli med. Så miljøengasjement stikk visst ikkje så djupt som ho enkelte gangar skal ha det til!


#3

Millen sa for siden:

Min 13- åring vil være med, men når vi spør om hva og mørk og hvorfor får vi " vet ikke" til svar så jeg er litt usikker. ( har heller ikke satt meg inn i saken).


#4

Tjorven sa for siden:

Min fjortis sier hun vil klimastreike, og at hun får godkjent fravær hvis jeg søker henne fri til å streike. Det kan vel umulig stemme?


#5

veobra sa for siden:

Mine har ikke sagt noe.

På videregående er det sagt at de ikke får godkjent fravær. Jeg er usikker på om det var det samme i alle fylker. Ungdomsskolen har jeg ikke sjekket.


#6

Inagh sa for siden:

16-åringen min er i tenkeboksen, men det virker som han har landa på at han blir igjen på skolen i stedet for å reise inn til Oslo. Her kan de søke om fravær dersom de skal delta på streiken.


#7

Candy Darling sa for siden:

Haha, min prøvde seg med omvendt. Var ikke så brennende opptatt av saken, men mente at han hadde rett på fri.

:not:


#8

Inagh sa for siden:

16-åringen min er hoderystende og høylydt oppgitt over en av kameratene som planlegger å søke seg fri for å streike, men så gi beng i å dra til Oslo, for å være hjemme og sove i stedet.

Jeg la ikke skjul på at jeg støttet sønnen min i den hoderistende oppgittheten.


#9

Anne C sa for siden:

Elevene våre får ugyldig fravær hvis de er borte den dagen. De får ikke fri selv om det søkes av foreldre. Dette er blitt bestemt av kommunen der jeg jobber samt de to andre kommunene som vi skal slå oss sammen med om ikke lenge. Så det er ikke bestemt på skolenivå, heldigvis.


#10

Blondie sa for siden:

Ugyldig fravær her også, det demper engasjementet hos både barn og elever.


#11

Stompa sa for siden:

Herremannen på 17 planlegger å delta. Han vil få udokumentert fravær, men det er greit for meg; han har ikke noe fravær ellers.


#12

GinaK sa for siden:

Har ikke hørt noe fra skolen så regner med at det blir dempet ned og at det ikke blir snakket opp fra lærere.


#13

Elise sa for siden:

Der jeg jobber kan man søke om fri, det vil bli vurdert i hvert enkelt tilfelle om det godkjennes eller ikke. (Vi har tentamen den dagen, så i hvert enkelt tilfelle vil det nok sannsynligvis bli vurdert at svaret er nei.)

Fra skolene til ungene mine har jeg ikke hørt noe, så jeg vet ikke hva de tenker.

Jeg har sagt til elevene mine at jeg synes det er FANTASTISK at de er så ENGASJERTE i miljøsaken, og at de vil kjempe for noe de synes er viktig, men da bare himler de med øynene og mumler at det var vel bare å ta seg fri fra skolen som var det de traktet etter...


#14

Tallulah sa for siden:

Jeg har sagt til Hiawata at om han vil så syns vi det er greit, men da må han faktisk dra til byen og delta i demonstrasjonen. En del på trinnet planlegger visst å bare skulke generelt. Hiawata har planer om å dra på skolen, han mente han foreløpig visste for lite om saken.


#15

Anne C sa for siden:

Jeg synes det er greit nok å være med på dette, hvis man faktisk er med. De som fronter dette mest på skolen min har ikke planer om å dra til Oslo, de skal være hjemme. Vi får se hva det ender opp med, jeg er sikker på at hvis jeg skrive opp en liste for meg selv om hvem jeg tror blir borte den dagen, så får jeg ganske stor treffprosent. Men de kommer ikke til å dra til Oslo.


#16

IzziCreo sa for siden:

Eldste skal streike, men det er neste fredag sier hun. Da skal det visst være en større demo? Jeg synes slikt engasjement er supert og det synes skolen også. Fikk tilsendt retningslinjer for fravær, men har ikke satt meg veldig inn i de enda.


#17

Millen sa for siden:

Så akkurat på NRK nyhetene :knirk: at det ikke gis lovlig fravær selv om foresatte melder at ungen er borte.


#18

Sol sa for siden:

Udir har gitt retningslinjer om at det skal føres udokumentert fravær som teller på fagfraværet. Skolen jeg jobber på følger dette. (Videregående)


#19

Tallulah sa for siden:

Ja, i Oslo ble det planlagt en felles demonstrasjonsdag før den internasjonale datoen ble satt. Siden så mange hadde meldt seg på og lagt planer for den, så valgte de å beholde den datoen i stedet for å flytte den.


#20

Elise sa for siden:

Det gjelder vgs.


#21

IzziCreo sa for siden:

Slik vil de praktisere det på vgs til eldste:


#22

Stompa sa for siden:

Min også (som er den samme som Herremannen går på). Elevene skal ha udokumentert fravær, men ellers er det jo som med alt annet udokumentert fravær, at hvis de gir beskjed på forhånd teller det ikke som punkter i orden.


#23

Pelle sa for siden:

Ser på nett at noen mener man skal få lovlig fri, busser til demo betalt av skole samt lærere ha tilsyn. Det er vel strengt tatt ingen streik...

Vi kommer til å nekte vår 6 klassing å streike, hvis det skulle komme opp. Skole først.


#24

Noba sa for siden:

Frøkna vil gjerne streike hvis venninnene blir med. De har nettopp hatt prosjekt hvor de har jobba mye med klimakrisen og hun er reelt litt engasjert i saken og ikke ute etter en fridag. Jeg synes det er flott og vil la henne delta så sant det ikke kræsjer med tentamen eller prøver.


#25

him sa for siden:

Vet ikke. Tror ikke det.


#26

apan sa for siden:

Så vidt jeg vet er det i grunnskolen i Oslo gitt beskjed om at dette kan innvilges dersom det søkes om permisjon i forkant av dagen.
På videregående skal det telle på fagfraværet, men kan legitimeres, som alt annet.

Storebror skal ikke streike.


#27

Normy sa for siden:

På ungdomsskolen til gutta har ikke dette vært noe tema (Oslo).


#28

emm sa for siden:

Ja, lærerne på vgs der eldste går sier de kommer til å ha et plutselig anfall av hukommelsessvikt denne dagen, så de oppfordret alle til å stille opp og markere, de har sagt de er pliktig til å føre fravær, men at selv en lærer kan glemme og surre noen ganger..Ja, også skal de møte i klasserommet og gå i samlet flokk og gå til demoen. Det skal ikke være en vanlig fridag.


#29

tink sa for siden:

Jeg har mildt oppfordret fjortisen til å delta. Sagt at han har så lite fravær at det ikke kommer til å utgjøre noe problem, for meg eller framtida hans. Men han ble igjen på skolen da bergensskolene demonstrerte i går. De var visst 6 igjen i mattetimen.

Synes det er helt greit at det er ulegitimert fravær å streike, og er enig i at engasjement godt kan koste litt. Men tenker at de som er engasjert og til daglig er godt innafor fraværsgrensa kan ta den "risikoen".


#30

Tallulah sa for siden:

Jeg mailet litt med skolen til Hiawata (ungdomsskole), og de kommer til å få fravær. Det gikk jeg ut i fra, men jeg har sagt at vi kommer til å oppfordre ham til å sette seg godt inn i saken og ta en avgjørelse selv. Det er helt i orden for oss at han streiker. Jeg har sagt i fra til lærerne at vi sier i fra om han gjør det, slik at de vet hvor han er.


#31

Snippa sa for siden:

Jeg er lunken til hele opplegget, og kommer ikke til å oppfordre ungene mine til å dra.
De har ikke uttrykt noe ønske om det heller.


#32

Blondie sa for siden:

Jeg har funnet et smutthull for mine elever og har laget opplegg både for dem som vil delta og de som vil ha ordinær undervisning. :nøgd:


#33

Tjorven sa for siden:

Det viste seg at snuppa hadde rett. De får godkjent fravær hvis foreldrene søker. Hun vil gjerne delta, og jeg synes at engasjement for klimasaken er en god ting. Så jeg har søkt om fravær for henne.

Minstemann har ikke spurt og kommer neppe til å ønske noe annet enn å være på skolen.


#34

rine sa for siden:

Slik ungdom fortjener å få huset sitt oversvømt om en 20 års tid. :nemlig:

Men, joda, skuffende mange elever som argumenterer knallhardt for å få dokumentert fravær som ikke hadde tenkt å sette sin fot i byen i går. Og jeg tenker jo som så at hvis man er interessert i å se hvor mange ungdommer som oppriktig bryr seg om klimaet, så bør man jo arrangere klimamarsjen klokka 15.00 (slik at alle kunne fått fri siste time for å dra til byen, f.eks) i stedet for midt på dagen.


#35

Hondacrv sa for siden:

Her får dei fravær på vanleg måte som dei kan søke fritak for med grunnlag i at dei har vore med på politisk møte. Vgs.


#36

Føniks sa for siden:

Begge mine har et sterkt ønske om å delta og er engasjert i miljø utover denne streiken. Jeg har fått fri av min leder så jeg kan følge mine 2 barn som ønsker å delta. Veldig stolt av arbeidsgiveren som viser støtte til et slikt initiativ.


#37

mkj sa for siden:

Min spurte: får jeg lov til å streike? Jeg tenker det er svar nok i seg selv. Hvis hun var skikkelig engasjert ville hun ikke brydd seg om det, om hun fikk lov eller ikke. Hvis det handler om en fridag så er svaret nei. Hvis det er ekte engasjement så må de gjerne streike. Men da bør det også bety at hun kjøper mer brukt osv framover.


#38

Darth sa for siden:

Det synes jeg er et godt poeng. Jeg utfordret elevene mine litt på dette med klimaengasjement og komfort. Mange av dem er nemlig veldig misfornøyde med at det ikke er nok parkeringsplasser til at alle elevene kan kjøre til skolen (byskole med relativt bra kollektivtrafikk). Jeg er veldig for at elevene skal engasjere seg, og jeg digger denne klimastreiken - men jeg pekte på at det er jo litt paradoksalt hvis elevene kjører inn til sentrum for å gå i den streiken fra en skole der bussen går hvert 7. minutt i retning sentrum ...


#39

Nera sa for siden:

På min skole dro en haug med elever fra 9.trinn avgårde for å streike, men ironisk nok var det ikke akkurat dem som normalt framstår som særlig engasjerte i noe utenfor seg selv.


#40

Tjorven sa for siden:

Nå er det full diskusjon på Facebook-gruppa for foreldrene i klassen til minstemann. En av fedrene klarte å lire ut av seg at han ikke tror at klimaendringen er menneskeskap, og når du kombinerer det med et par gamle blitzere/antikapitalister, så tar det av.

Knerten ser ut til bli en av svært få som skal ha undervisning på fredag. Han mente at han var for liten til å ta noe standpunkt, og i tillegg så mente han at «jeg er nok litt mer glad i skolen enn de fleste andre».


#41

Toffskij sa for siden:

Åttendeklassingen min skal, ut av ekte engasjement.


#42

Elise sa for siden:

Her er det svært sivilisert "opprop" med hvem som skal og hvem som ikke skal, på facebook-gruppen.

Ingen av mine får lov, rett og slett fordi de overhodet ikke engasjerer seg i saken. Hadde det vært et snev av engasjement så skulle jeg vurdert det. :himle:


#43

Maverick sa for siden:

Jeg opplever ungdommenes klimaengasjement som svært reelt, også i praksis. Og blir helt matt av voksne som nedsnakker det. Min eldste vil ikke streike, han vil ikke ha fravær, min barneskolegutt er i tenkeboksen.


#44

My sa for siden:

8-klassejenta vurderer å delta. Flere av vennene hennes skal. Skolen gir ikke ugyldig fravær, i strid med hva kommunaldirektøren har bestemt. Så her er det visst skolen som gjør opprør, på vegne av elevene. :knegg: Uansett ville det hatt liten betydning. Hun har ikke noe fravær fra før, bortsett fra en og annen enkelttime pga kjeveortopedavtaler, og står ikke akkurat i fare for ikke å få vurdering i noe fag.

Hun spurte meg om hun fikk lov, og jeg svarte at hvis hun er avhengig av min godkjenning så er det ikke streik. Hvis hun mener det er viktig nok så drar hun uansett (som jo for så vidt er underforstått min godkjenning likevel ...).


#45

Toffskij sa for siden:

Skolen vår gir ugyldig fravær (men ser ut til å støtte streiken moralsk). Det er ikke noe problem for min unge, hun har ikke noe fravær og ligger utmerket an i alle fag.


#46

Karamell sa for siden:

I følge adressa er det politikerne som har gitt hele grunnskolen lov. Men vi foreldre må gi samtykke. Regner med det gjøres via meldeboka, evt.

VGS får ugyldig fravær, står det.


#47

IzziCreo sa for siden:

Eldste skal streike. Mellomste har jeg ikke egentlig snakket med om dette, men har er egentlig for syk og har mye fravær fra før så dessverre tror jeg ikke det blir aktuelt. Jeg skulle gjerne tatt med minste selv om han "bare" er 1.klassing, men det får jeg nok ikke til.

Ja, jeg kjenner jeg blir så sint over teite voksne som bruker hersketeknikker på barn og unge som faktisk vil streike for at de samme teite voksne ikke klarer å gjøre de tøffe og absolutt reelle og viktige valgene for en mer bærekraftig jordklode :gal:

Og når det gjelder gyldig fravær så synes jeg MDGs Hermstad sier det bra:


#48

Darth sa for siden:

På vår skole, og i vårt fylke, var det egentlig bestemt at vi skulle gi en miks av dokumentert (teller ikke på 10% fravær) og politisk fravær (kan trekkes fra og kommer ikke med på vitnemålet) - så jeg er skuffet over tilbaketoget som er gjort vedrørende fravær.

Jeg håper at elevene likevel streiker. Det er jo litt det en streik er, at man synes det er så viktig å streike at man tar konsekvensene (fravær noen timer). Jeg streiket selv i en politisk streik for noen år siden, og ble trukket to timer i lønn.

Selv om jeg har utfordret elevene på bilbruk (til og fra en skole med utmerket kollektivforbindelse), så synes jeg ikke at vi skal ha pietistiske klimakrav til ungdommer som streiker, noen av de facebookmeldingene som går rundt nå synes jeg er skikkelig snipete og dumme. Mest av alt er det flott at ungdommene bryr seg, og det er vel ikke så mye som er viktigere i 2019 enn klimaspørsmålet.


#49

Tjorven sa for siden:

Snuppa skal streike, og jeg støtter henne på det. Hun har ikke akkurat meldt seg unn i NU, men klima og miljøutfordringer er noe som hun er opptatt av.

På skolen til knerten må de vise frem delfin av seg selv i demonstrasjonstog på mandag for å få dokumentert fravær (i tillegg til foreldregodkjennelse). Er par foreldre har meldt seg til følge klassens streikende siden de bare er 11-12 år og det forventes mye ungdommer i byen.


#50

Esme sa for siden:

Jeg opplever at sønnen min er bekymret for miljøet (han er 12) og da tenker jeg at dette er hans eneste sjanse til å påvirke. Å ikke dra i streiken blir som å ikke bruke stenmeretten sin.

Det er et problem at unge ikke engasjerer seg så jeg synes det er kjempefint at de gjør det. Jeg synes også at det er helt greit med ugyldig fravær, ellers er det ikke streik vel?


#51

Anne C sa for siden:

Jeg viste 10. klassene mine en episode av Folkeopplysningen i går, den der han snakker om klimakrisen. Jeg valgte å gjøre det fordi jeg vet at noen har tenkt at de skal streik ved å være hjemme i senga. Jeg tror muligens jeg "oppfordret" noen fler til å streike ved vise den filmen uten at det egentlig var intensjonen min. Jeg synes det er helt greit at de får ugyldig fravær, jeg har blitt trukket i lønn de få gangene jeg har vært med på en politisk streik.


#52

My sa for siden:

Enig. Jeg synes også det er grenser for hvor gjennomtenkte argumenter man skal kreve at ungdommene har. De er bekymret, og de er engasjerte, og det skal de få være. Om ikke alt er helt konsekvent så er det likevel engasjementet som er viktigst på dette stadiet. Det at de oppmuntres til å engasjere seg, stå opp for det de tror på, få oppmerksomhet om en viktig sak. Jeg har heller ikke noe krav om at mine barn må være superengasjert i klimasaken på forhånd, før de får dra ut og streike, fordi bare det å delta i en slik hendelse kan føre til at de blir mer engasjerte, ved at de føler et felleskap med, og bli påvirket av de som er mer opptatt av saken enn dem selv. Og de lærer om demokrati, ytringsfrihet, og hvilke muligheter de har til å påvirke selv om de ikke har stemmerett, og de lærer hvordan enkeltbarn som er modigere enn de fleste faktisk greier å endre verden litt.

#53

Blondie sa for siden:

Med mindre det legges opp til et faglig opplegg som dekker kompetansemålene i et eller flere fag. (presisering fra udir)


#54

Addison sa for siden:

Minste (7. klasse)får ikke lov til å dra til byen uten voksne, og vi kan ikke følge. Der snakker de om å dra etter skolen som slutter 12:30, men da rekker de jo ikke hovedarrangementet. Mellomste på 2vgs skal streike og dra til byen, hun er over middels engasjert, medlem av Grønn ungdom etc. Hun skal på et arrangement som GU arrangerer. da får hun muligens gyldig/politisk fravær.


#55

GinaK sa for siden:

Eldste skal ikke.

Minsten vil streike men han skal ikke ned til byen. :blinke:.
Han får ikke fri. Vi har ikke sendt mail om fri.

Vi har spurt han hele uken om å sjekke hva de andre skal men han har ikke spurt noen. I dag tidlig sa jeg at han ikke får lov til å få dra på streiken siden han ikke har vist noe engasjement.

Har hørt at andre skal dra ned, ta et bilde på at de har vært der og så gå på Mcèrn og på kino. Det blir litt feil, synes jeg da.

Vi har fått en rar mail fra skolen.
De som er medlem i en politisk eller miljøorganisasjon får fri. De som sender mail om at barnet vil streike, får fri uten fravær. De andre får fravær om de drar uten samtykke.


#56

Gaia sa for siden:

Jeg skal passe på et knippe streikende, miljøengasjerte 5.-klassinger. De er oppriktig opptatt av saken, miljø har vært tema hjemme i mange uker allerede og vi snakker i fellesskap om hva vi kan gjøre for å blir mer miljøvennlige i hverdagen. Yngste har dessuten tenkt nøye igjennom hvilket budskap hun ønsker å stå for, foreløpig er det mindre plast som er hjertesaken hennes (og det har det vært en god stund, så jeg tror dette er noe hun helt oppriktig bryr seg om.) Vi har også snakket mye om hvordan vi kan gjøre små endringer, på mange områder.

Eldste er også opptatt av miljø, men er litt mer usikker på om han faktisk vil streike (siden han har morsomme fag, som han da går glipp av). Hvis han likevel bestemmer seg for å dra ned til byen, og droppe de morsomme fagene, så får han lov.


#57

banana sa for siden:

Jeg ser at det sirkulerer en facebookpost med følgende tekst:

Jeg kjenner at jeg blir provosert av den, av at voksne skal håne barnas engasjement. Barna er oppdratt av (oss voksne) i den livsstilen de lever, og streiken (som vel egentlig i praksis er mer en demonstasjon) skal sette fokus på at det ikke handles fra de voksne for å gjøre noe med utviklingen. Selvsagt skal vi snakke med ungdommen vår om valgene de gjør til daglig, men skal vi le av dem fordi de ikke er hverdagsaksjonister og lever mer asketisk i et samfunn som overhodet ikke belønner de som gjør det?


#58

Billa sa for siden:

Lillebror skal markere ungommens klimaengasjement i morgen. Mange fra trinnet som drar med buss sammen til byen :)


#59

Strå sa for siden:

Jeg er stolt av ungdommen som blir med på dette. Mine går ikke på skole lenger, men jeg har vel lov til å være stolt over at det er så mange engasjerte unge i dette landet, har jeg ikke?

Ad det sitatet banana viste til, så virker det som om forfatteren har glemt at det finnes oppdragelse og læring og at ungdom og barn ikke lever i et vakum. Tror noen at de må hentes over alt, så er det jaggu meg noen som har lært dem at det er slik. Og det er IKKE meg. Hah!


#60

Snippa sa for siden:

Jeg har tidligere svart at vi ikke oppfordrer til streik, og det har vi ikke gjort.
Men nå har mine to 14-åringer tatt det opp med meg, og spurt hva jeg synes og om det er greit, så nå skal de inn til Oslo. Vi har snakket om hva som er viktig, og at jeg forventer at det er for å være med på markeringa, ikke for å få seg en tur.


#61

Stellebord sa for siden:

Tiåringen min skal sammen med ei venninne. Jeg har sagt det er greit, og sagt fra til skolen at hun kommer til å dra. De tar bussen, og har lagd plakater og er godt forberedt. Jeg tror sekstenåringen skal også, men tror hun skulle kjenne litt på stemningen fra lærerne, hun er jo litt redd fraværsgrensa.


#62

banana sa for siden:

Min 12-åring skal være med på streiken (demonstrasjonen). De får fri hvis de får lov hjemmefra. Men de måtte også skrive en 200 ords begrunnelse på skolen i samfunnsfag for å få lov av læreren.


#63

Harriet Vane sa for siden:

Jeg mener det er helt uproblematisk med ugyldig fravær i en slik sammenheng. Hva er vitsen med null fraværsdager om det ikke er en jord det går an å leve på om noen få år?


#64

Blånn sa for siden:

Minstemann har visst tenkt at han skulle streike. Jeg har utfordret han litt og bedt ham å sette seg litt inn i hva han eventuelt skal streike for.


#65

Polyanna sa for siden:

Jeg tenker at ungdom skal få lov til å være såpass rabulistiske at de rett og slett pådrar seg et ugyldig fravær og SKULKER for klimaet. Det var en morsom liten spalte i Morgenbladet på fredag, om at de stakkars ungene som ville lage bråk og rasle med sablene i stedet blir møtt med så mye forståelse at det bikker over til overbærenhet.

Datteren min skal visst skulke, og jeg har sagt at det bestemmer hun 100% selv, og så benyttet jeg anledningen til også å snakke om hva vi kan gjøre helt konkret selv, i tillegg til å jobbe med å påvirke politikk. Jeg TROR en del som delte teksten over ikke leste den så harselerende som jeg tror den som skrev den nok mente den som, men som en invitasjon til å bruke øyeblikket og anledningen til å ta en større samtale enn "Vi demonstrerer fordi Noen må gjøre Noe!"


#66

sindrome sa for siden:

Jeg kjenner at jeg er delt i dette. Jeg støtter såklart miljøengasjerte ungdommer og forstår at de vil streike og synes de har full rett til det. Min 8. klassing vil streike. Det er første gang jeg har hørt noe som helst av miljøengasjement. Meget merkelig at hun engasjerer seg når det er noe som gjør at man tar fri fra skolen.... Jeg har ikke hørt noe om at hun har tenkt å gjøre noe som faktisk krever noe av henne mtp egen hverdag. Det at man ikke kan kreve for gjennomtenkte argumenter etc av ungdom, ja jeg ser den, men man må kunne kreve noe? Samtidig så håper jeg kanskje at deltakelse i streiken kan gjøre henne mer engasjert i klimaspørsmålet og at det derfra kan komme tanker om hva hun kan gjøre i sin egen hverdag.
Jeg må si at da jeg leste den håningen av ungdommen så nikket jeg gjenkjennende til mange av de poengene, ikke for alle ungdom, men for min egen. Det betyr ikke at jeg ikke tenker at jeg er ansvarlig for å vise mine barn hvordan man kan gjøre miljøvennlige tiltak i hverdagen, for det mener jeg at jeg faktisk gjør i min egen hverdag (pendler med tog, har brukt elbil, komposterer matavfallet, forsøker å dyrke eget på sommeren, tar ikke mye fly, kjøper ting på finn.no og i matsvinndelen av butikken mm.) uten at det ser ut til å ha smittet på barna mine. Jeg føler at det er mange gråsoner her og at det må være lov å stille spørsmål ved miljøengasjementet til noen ungdommer.
Samtidig mener jeg at dette er såpass viktig, for ungdommen selv og som et signal ut i samfunnet, til politikere etc om at dette er så viktig at vi må ta tak i det nå og derfor er mitt beste virkemiddel å sende mitt barn på streiken, selvom jeg ikke synes at hun er "engasjert nok". Men jeg skulle gjerne ønsket meg noe jeg gjenkjente som et faktisk engasjement.


#67

polarjenta sa for siden:

Mine hadde fått lov om de ville, men jeg hadde forventet at de hadde satt seg inn i saken de skulle streike for. Det er litt rart at jeg som er engasjert i det meste, har fått unger som ikke er det, men det kommer vel.;)

Så pr nå skal begge på skolen i morgen, det har visst ikke falt dem inn at de kan si at de vil og bare dra hjem og se på netflix.:knegg:


#68

Input sa for siden:

Jeg synes det er helt absurd med alle dere som sier at det er poengløst med streik fordi ungdommen ikke viser engasjement i hverdagen - hvor tror dere de har lært det? Se bare her inne, det er ingen som fornekter klimaendringer, men ekstremt mange lever som om de er klimafornektere. Det er titusener av bortforklaringer til hvorfor man ikke kan la være å fly, kjøpe mindre, la være å ha to biler osv.

Det er ekstremt opprørende hvordan voksne møter dette engasjementet.


#69

Gaia sa for siden:

Jeg syns det er helt dustete å harselere med ungdom som bestemmer seg for å streike. Man må jo benytte anledningen til å utfordre dem (og seg selv, ikke minst) i hvilke grep man kan.

Det er alle de små "bekkene", som betyr noe i den store sammenhengen. Og det aller beste er jo når ungdommen tar disse grepene selv. Jeg har sagt at jeg støtter alle tiltak, men at de faktisk må tenke selv. Begge har bedt om (minst) en kjøttfri dag i uken, og mer fisk.

Eldste sa uoppfordret at det ikke var nødvendig å kjøre ham på trening i går, han kom seg dit selv, og han kommer seg allerede hjem fra alt av fritidsaktiviteter uten hjelp. Vi har snakket om gjenbruk, bytte og reduksjon av unødvendig forbruk.

De er stadig mer opptatte av kildesortering, reduksjon i plastbruk og hvor maten kommer fra. Begge har "brukt opp" telefonene sine, før de har fått nye. Neste runde tipper jeg de kjøper "pent brukt" hvis det fortsatt er et fenomen. Selvfølgelig kunne vi gjort enda mer. Og jeg forsøker å tenke på det, hver gang jeg handler, hver gang vi skal noe, når vi planlegger ferier, osv. Fotavtrykket vårt er sikkert fortsatt alt for stort, men jeg tenker samtidig at det er veldig mye bedre enn det kunne vært. Og det skal bli enda bedre i årene fremover. :nemlig:

Den aller største synderen vår er to biler (den ene skal dog bli til elbil) og flyturer (primært for å besøke familie i England - og dit er det litt vanskelig å ta tog). Og det er en diger synder, det vet jeg veldig godt.


#70

Polyanna sa for siden:

Dette er jo en massebevegelse blant ungdom akkurat nå, så det er ikke rart at det fenger mange som ikke har tenkt så mye på det før nå. Og det er vel bra, det?!

Takke meg til at det er klimaengasjement som er "in", foran mye annet!


#71

Pøblis sa for siden:

Jeg er HELT enig med dere, Poly og Input! :ja: :nemlig:

Mitt barn må gjerne streike i morgen. Hun går på en skole som ligger ca 7 minutters gange fra Stortinget, og jeg synes det er superfint med engasjement.

Og jeg blir provosert av voksne som gjør narr - også av dere her inne som krever annet engasjement for at ungdommene deres skal få lov til å være med på markeringene.

De tilhører en generasjon hvor materialismen er helt ekstrem. At noen fra deres egen generasjon nå har tatt initiativ, kan vel kanskje være en vekker for dem som ikke har tenkt så mye på dette før? >Tenk for en opplevelse det er for dem - at de kan stå mange sammen og fronte en felles sak. Det synes jeg de burde få lov til helt uten å måtte stå skolerett etterpå fordi de ikke hiver hele sin kjente livsførsel og levestandard på båten - en levestandard og et forbruk og en overflod av duppedingser som vi, foreldrene deres, har bidratt til og utstyrt dem med


#72

polarjenta sa for siden:

Altså jeg krever ikke mer engasjement enn at de selv gir uttrykk for at de ønsker å være med. Jeg er faktisk usikker på hva som er planlagt her, og eldstemann sa klart nei når jeg spurte om han skulle være med.


#73

sindrome sa for siden:

(Egen utheving)

Vet ikke om det er mitt innlegg som du sikter til, men jeg har aldri sagt at jeg synes at ungdom som ikke har vært synlig engasjert i klima skal verken stå skolerett eller hive hele sin kjente livsførsel og levestandard på båten. Derimot synes jeg det må være lov til å heve brynene og lure på om motivasjonen er at det blir fri fra skole, heller enn et brennende engasjement for klima, som utløser ønsket om å delta. (Jeg snakker nå kun om eget avkom.) Det jeg kunne ønsket er at hun hadde et mer bevisst forhold til hva vi kan gjøre selv i hverdagen.

Men jeg håper jo nettopp det at hun kan dra og være med på dette kan gjøre at hun blir mer bevisst. Mitt innlegg forsøkte, mulig det ikke ble gjort så bra, å synliggjøre at det er gråsoner her, det er ikke sort/hvitt -etter min mening.


#74

Gaia sa for siden:

Hæ? Så du mener det er greit at ungdom benytter anledningen til å skulke skolen, uten at de faktisk har planer om å være med på en markering? Jeg forventer faktisk at begge mine har gjort seg et minimum av refleksjoner rundt hva dette handler om for å kunne delta. Men det betyr ikke at det må være på superavansert nivå. Nå har jeg to som har gjort seg noen tanker om hva dette er, så det er ikke egentlig noe problem. Men jeg syns det er helt greit at det kreves litt av dem, for å få aksept for å delta i noe slik. (Enda bedre hadde det jo vært hvis jeg var et vaskekte miljøsvin, og det valgte å trosse meg og dra på demo helt sjæl. Men der er vi ikke helt, gitt. Begge trenger at mor sier OK for å ta seg fri til å delta. Vi snakker tross alt Generasjon Lydig, som trenger litt hjemmecurling for å kunne opponere mot overmakta. :knegg: )


#75

Pøblis sa for siden:

Nei, jeg mener ikke det er greit at de skulker uten å være med på markeringen - hvor har du det fra? (Vrangbrillene på? :knegg:) - jeg mener det er greit at de blir med på streiken hvis de har ønske om det - uten at de nødvendigvis må ha meldt seg inn i NU først.


#76

My sa for siden:

Jeg tenker også at jo større mengde som samler seg i demonstrasjon, og jo flere som er borte fra skolen, jo tydeligere blir signalet. Uavhengig av hvor engasjerte hver og en av deltakerne er personlig. Jo flere som deltar, jo mer oppmerksomhet får saken. Jeg håper det blir MANGE som samles til demonstrasjon her i byen i morgen, og i alle andre byer og steder. :digger: Jeg ønsker selvsagt at flest mulig av de som samles faktisk er genuint engasjert i klimaspørsmålet, men uansett, jo flere jo bedre.


#77

Polyanna sa for siden:

:knegg: Min frøken Lydig ville veldig gjerne ha «ja» eller «nei» fra meg, og ble helt stresset av at jeg sa at dette var helt hennes eget valg. :knegg:

(Det hadde vært fint om ting var litt mer jevnt fordelt mellom henne og broren Hr. «Hæ?! Har du tenkt å blande deg inn i MINE greier?!» :gal: )


#78

Gaia sa for siden:

Det er forskjell på å ha satt seg inn i hva saken dreier seg om og å ha meldt seg inn i NU. ;) Jeg mener helt oppriktig at man må ha en viss formening om hvorfor man er med på en demonstrasjon, fordi det kan være lett å bli revet med en "masse" og det er ikke gitt at den "massen" mener noe som faktisk er bra. Og DET syns jeg det er viktig å formidle til barna våre. Det holder ikke at "alle andre er med", man må faktisk kunne stå inne for det som er saka. Og det er ikke supervanskelig å ha gjort seg opp en liten mening om hva man selv er villig til å gjøre av endringer av hensyn til klimaet, før man deltar i en slik demonstrasjon. Når det er sagt så syns jeg ikke "du spiser rødt kjøtt, så du får ikke være med" er gyldig argument for å nekte ungen deltakelse.


#79

My sa for siden:

8-klassejenta og venninna som er på besøk humret nettopp over en samtale mellom noen av guttene i klassa i dag, der den ene prøvde å få med seg flere til å gå på Mc Donalds etter demonstrasjonen. Han hadde mast en del på de andre om det, helt til en annen kompis til slutt hadde sagt "Du vil avslutte en demonstrasjon for klima med å gå rett bort og kjøpe deg kjøtt?!" :knegg:

Konklusjonen her ble at alle tre streiker i morgen, så jeg har sendt inn melding til skolene. Og på grunn av dette ble det en lang og interessant diskusjon om klima og miljø med mine to sjetteklassinger ved kveldsmaten, om hva verdens ledere bør gjøre, og ikke minst hva vi personlig kan gjøre, for å ikke bidra til klimaendringene. Det hadde visst vært mange samtaler om klima og miljø blant elevene på skolen, og det ser ut til at selv om mange sikkert streiker bare for å slippe timer, så har likevel engasjementet smittet og spredt seg utover ganske bredt.


#80

Polyanna sa for siden:

Jenta her har selvsagt spurt lærerne om hva som står på programmet på skolen i morgen, fått klar beskjed om at de IKKE skal gjøre NOE viktig, og, fra samfunnsfagslæreren: "altså, jeg kan jo ikke si at dere skal skulke, men, jeg kan jo si at da jeg var ung, så var jeg med i natur og ungdom, og vi streiket for miljøet!"

Så nå lager hun plakat.


#81

Matilda sa for siden:

Nå har jeg flere ganger i løpet av skoleåret fortalt sosiologi-elevene mine at de får se å spa opp litt engasjement og gjøre litt OPPRØR, så jeg blir jo reint lykkelig når det raser inn med streikemeldinger i kveld. De får fravær - streik er streik - men klapp på skuldra også.

Og så har jeg vært småsur og diskutert med folk jeg ikke kjenner under en sånn generaliserende, nedlatende Facebookstatus.


#82

Tjorven sa for siden:

Denne streiken har definitivt bidratt til en del gode middagssamtaler, om ikke annet. De er nok ikke helt klare for å kutte ut alt kjøtt eller å aldri fly på ferie igjen, men vi kan kanskje spore litt moderasjon?


#83

Maverick sa for siden:

Nå har begge mine erklært seg som streikere, og forklart akkurat så besserwissende som tenåringer skal, hvorfor.


#84

polarjenta sa for siden:

Her har lillebror bestemt seg for å være med, mens storebror fortsatt skal på skolen.


#85

Anne C sa for siden:

Jeg tror nok egentlig at 13 åringen har litt lyst, men jeg sender ikke han alene til Oslo så han får gå på skolen.


#86

star sa for siden:

Her skal eldste, men her i byen. Oslo hadde han aldri i verden fått lov til.


#87

Palmen sa for siden:

Min eldste streiker. :jupp:


#88

Che sa for siden:

Ingen av mine skal. 11-åringen er for svimete til å dra alene i byen og vi voksne har ikke mulighet for fri fra jobb. Han er ikke så giret selv heller. Har han ønsket det, har jeg funnet en løsning. Storebror har favorittlaget sitt i tidsrommet og vil ikke dra pga det.


#89

gajamor sa for siden:

12-åringen skal på omvisning på ungdomsskolen for første gang, så det var litt vanskelig å få det til i morgen. Det er litt for stor terskel for 11-åringen å reise alene til nabobyen. Så det ser ikke ut til at mine unger blir med på det hele. Vi får heller ta det igjen på 1. mai.


#90

Polyanna sa for siden:

Hvorfor ikke?


#91

Pøblis sa for siden:

Min skal streike. (OG skynde seg tilbake til skolen etterpå så hun rekkes samspill. Jeg <3 musikklinjen!)


#92

Gaia sa for siden:

Altså det er pittelitt ironisk hvor voldsomt en del av foreldregenerasjonen heier på de streikende ungene. :knegg: Jeg syns nesten det toppet seg med gårdsdagens "DIY: Streikebanner" i Aftenposten. :hehehe:


#93

My sa for siden:

Carl I. Hagen heier ikke. Så hvis ungene mine kan bidra bittelitt til å irritere Carl I. Hagen så er det verdt ganske mye. :knegg:

#94

Anne C sa for siden:

Jeg er veldig spent på hvor mange elever jeg har i dag. Har tre ulike klasser som er ulike på alle måter. Og jeg tipper streikeviljen er veldig ulik der. Det jeg er redd for er at en del av de bare streiker i senga, og det synes jeg ikke er greit.


#95

polarjenta sa for siden:

Min yngste sønn som skal streike har fått beskjed om å sende snap sånn med jevne mellomrom. Jeg vil ikke at han skal falle for fristelsen for å gå hjem. De har ikke været med seg, så jeg trodde egentlig han kom til å ombestemme seg, men han vil fortsatt være med.


#96

Billa sa for siden:

Lillebror og en kompis dro av gårde til bussen rett i stad, en halv time tidligere enn normalt. Så her er ikke dagen benyttet til streik i hermetegn.


#97

My sa for siden:

Her er det appell i byen kl 11:30. Barneskolen er ca et kvarters gange fra sentrum, så jeg meldte fravær fra kl 11. Før det må de på skolen. Samme med ungdomsskolejenta, derfra er det ca 5-10 min med buss. Så de dro alle på skolen til vanlig tid i dag.


#98

Blånn sa for siden:

Mine streiker visst ikke. De ser fram til en rolig dag på skolen.


#99

Tjorven sa for siden:

Jeg er litt redd for at det skal bli kaos i Oslo sentrum i dag. Det kommer fryktelig mange og ikke alle revansj til å være i byen alene.


#100

løve70 sa for siden:

Arvingen skal ikke streike. Hun er ganske politisk engasjert og støtter ikke denne streiken - tror hun har tilbrakt store deler av uken med å diskutere med streiketilhengere...


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.