Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Man kan la trettenåring lese GoT, eller?

#1

Maverick sa for siden:

Jeg har bare sett serien, ikke lest bøkene. Trettenåringen er keen på å lese. Det er ok, ja? Han er vant til fantasy og bestialske drap. :nemlig:

Skal evt lese på engelsk, om det har noe å si.


#2

tink sa for siden:

Jeg har vist fram våre bøker til husets 14-åring. Han var litt nysgjerrig, jeg sa han evt måtte begynne med ei bok.



#4

Simone sa for siden:

14-åringen leser det. Har ikkje lest sjølv, så eg veit ikkje heilt kor ille det er. Men vi har sett serien saman, så eg har ei viss peiling. Mykje sex og vold!
Men når det gjeld bøker har eg ingen planar om å drive sensur når ho har blitt såpass stor som 14 år. Var i alle fall ikkje nokon som gjorde det med meg då eg var 14, og det gjekk no bra med meg likevel ;)


#5

Pelle sa for siden:

Aner ikke. Men jeg leste Hulebjørnens klan da jeg var 11 og det gikk fint, hehe.


#6

Floksa sa for siden:

Jeg hadde pløyd gjennom hele Morgan Kane før jeg var 12. Om det gikk fint kan sikkert diskuteres.


#7

nokon sa for siden:

Viss han er motivert og kjend med fantasysjangeren så kjør på. Det er masse læring i å lese såpass avanserte bøker på engelsk. Språket er ikkje enkelt då.


#8

IzziCreo sa for siden:

Jeg hadde nok ikke anbefalt det. Har ikke lest bøkene selv, men jeg har blitt fortalt at det ikke er mindre heftig enn i serien. Jeg hadde selvsagt ikke lagt ned forbud. Det driver jeg ikke med, men når eldste ønsket å se GoT så snakket vi om noe av det hun da kom til å se. Jeg snakket litt om det at man egentlig bør ha mer ballast og litt mer livserfaring før man ser så mye avstumpet og avvikende atferd både når det kommer til sex, vold og ikke minst seksualisert vold.

Det er ingen hast tenker jeg - verken med å se eller lese GoT. Litteraturen har masse annet flott å tilby mellom Hobbiten og GoT i fantasysjangeren :jupp:


#9

Simone sa for siden:

Eg leste alle 48 bind av Isfolket då eg var 13 år. Ganske grafiske skildringar av sex :knegg:
Og så videreformidla eg bøkene til resten av klassen etterpå.


#10

Blå sa for siden:

Jeg ville latt ham lese. Jeg ville vært mer skeptisk til å la ham se serien


#11

Ru sa for siden:

Heller lese enn å se serien. (Så kan han jo bli med i klubben for de av oss som fniser litt over at det er så kaldt på The Wall at den svetter. :skratte: )


#12

Pappalille sa for siden:

Jeg og! Tror ikke det var noen andre jeg kjente som leste Morgan Kane. :knegg:


#13

Maverick sa for siden:

Han får ikke se, men jeg sliter mer med å holde igjen på lesing. Det strider litt i mot ryggmargsrefleksen. :knegg: Språket er ikke noe problem, han leser engelsk bedre enn de fleste voksne og har et stort ordforråd.


#14

IzziCreo sa for siden:

Jeg kjenner til det. Jeg føler meg som verdens verste mor når jeg henter Kindle'n til Poden i rimelig tid på kvelden :leppe: Tenk å nekte ham å lese liksom... Men han trenger så mye søvn, så jeg må bare. Men det strider virkelig i mot inni meg altså. Poden her leser faktisk bare engelsk. Schvært ordforråd på han også, så tviler på at språket hadde stoppet han. Ok. Kanskje hvis han hadde prøvd seg på Umberto Eco... Foucault's Pendulum eller no :knegg:


#15

løve70 sa for siden:

Jeg hadde latt arvingen lese de bøkene da hun var 13 (har lest mesteparten selv, så kjenner til innholdet). Nå går hun i 10. og måtte faktisk lese to av disse som del av en temaoppgave i norsk.


#16

Toffskij sa for siden:

Vi leser GoT høyt (er midt i A Feast for Crows), og de var 11 og 13 da vi begynte (nå er de 13 og 15, så ja, det tar sin tid!). På deres oppfordring driver jeg mild sensur av sexscenene, men ikke noe annet.

Jeg synes helt klart en trettenåring som din kan lese dem. :jupp:


#17

Maverick sa for siden:

Ja, nå har han fått lov. :nemlig: Jeg har sagt at det er drøy vold, og at det er drøy sex, og at noe av det er svært ubehagelig, og at da kan vi snakke om det hvis han trenger.

Og at han ikke får lov til å lese akkurat disse på skolen i timene. (Han bruker mye tid i skoletimene med å lese bøker nemlig.)


#18

Toffskij sa for siden:

Men først og fremst er de jo skikkelig bra bøker, da. De to første er beint fram geniale. Og man lærer alt man trenger å vite om god synsvinkelbruk!


#19

Maverick sa for siden:

Ja, det er heldigvis ikke Fifty Shades of Grey han maser om. :knegg:


#20

Karamell sa for siden:

Jeg hadde sagt ja.


#21

løve70 sa for siden:

:knegg: De slukte arvingen en gang hun var syk- uten at jeg visste det. Hun var vel kanskje 12 da. Hun ble ikke videre imponert...


#22

Harriet Vane sa for siden:

Jeg hadde lest Hard asfalt og Kjør meg til slottsplassen i den alderen, og første bok av GoT er for min del bare kos sammenlignet med slem sosialrealisme. GoT er ikke ekkelt før Ramsay Bolton entrer scenen, spør du meg.


#23

Maverick sa for siden:

Jeg hadde lest bibelen og det meste er ganske veikt etter gamletestamentet. Men man blir nå usikker lell.


#24

Harriet Vane sa for siden:

Enig. Det blir liksom bare mindre og mindre steining.


#25

Maverick sa for siden:

Det meste annen litteratur, mente jeg. :knegg:


#26

apan sa for siden:

Jeg også. Og Vinterbarn.


#27

IzziCreo sa for siden:

Men Ramsay er til gjengjeld noe av det verste...


#28

Kjøkkenskriveren sa for siden:

Hm. Da jeg var 13 var det ingen som "lot" meg lese noe som helst.


#29

Maverick sa for siden:

Oh, you rebel you.

Det er mulig jeg ikke var hundre prosent klar i hverken overskrift eller HI, da det ikke er hverken "hva leste DU som trettenåring, og gikk det bra med deg?" eller "hvor galt er det på en skala fra en til ti at trettenåringen min konverserer med sin mor om muligheten for å lese bøker som ikke allerede er tilgjengelige i hjemmet eller skolebiblioteket" eller "er jeg kjip hvis jeg innfører sensur?" jeg spurte om.

Det var egentlig kun at jeg ikke har lest disse bøkene selv, og siden nå ungen først spør, så hender det at det er greit å spørre andre som har lest om dette er noe som gir varige sår på sjela.

Skal være nøyere i formuleringene neste gang. :nemlig:


#30

Luftslottet sa for siden:

Jeg syns de er for brutale å lese selv. : persilleblad:

Når det er sagt, ville jeg syntes det var brutalt av deg å tvinge ungen til å lese, og blitt litt bekymra i så tilfelle, men regner med at han er såpass oppegående at han greier å avslutte lesningen i tide hvis det blir for fælt.

Trettenåringer som frivillig leser er et gode, nesten samme hva de leser. Men hadde de gått for Twilight eller 50 shades, ville det fulgt med noen samtaler om innholdet. :nemlig:


#31

Fakse sa for siden:

Jeg tror jeg ville oppfordret til å lese, men også til å bruke magefølelsen. Kjennes det OK ut? Får hen mareritt eller tenker på de verste scenene om kvelden? Man kan jo godt begynne, også legge bort boka fordi man finner ut at dette ikke var noe for meg. Det er en viktig ferdighet å kjenne etter om noe kjennes OK ut, også handle deretter, enten det er bøker, film, interaksjon på sosiale media eller dataspill det er snakk om.


#32

Strå sa for siden:

Tja, tviler på at du skifter menn som andre skifter ammunisjon.

Jeg har lest GoT og kan ikke si jeg ble slått av ekstremt groteske scener, slik som i seriene, men jeg kan være blasert.


#33

Strå sa for siden:

Hallo! HALLO!!! Jeg har lest serien i hvert fall tre ganger, hatt alle bøkene i eget eie komplett minst to ganger og griner når jeg tenker på at de ble levert til brukthandel for noen år siden. Jeg skrev særoppgaven i norsk om Morgan Kane og kvinnesyn på VGS i 1981! Det var forresten ikke uten kamp med norsk- og samfunnsfaglæreren (samme person). Og var og intervjuet Kjell Hallbing. Juhu!


#34

Floksa sa for siden:

:starstruck:


#35

Floksa sa for siden:

Haha. Nei. Men at det var med på å forme mitt syn på seksualitet er det ingen tvil om. På godt for meg, men samfunnet er jo fortsatt ikke helt der.
At en ung kvinne kan ha et aktivt seksualliv med mange partnere.


#36

Polyanna sa for siden:

Jeg tenker at en stor forskjell på å lese og se mer eller mindre samme innhold, er at i bokform er det mye lettere å "selvsensurere", enten ved at man legger vekk boka, eller ved at man mer eller mindre bevisst skumleser forbi det grøvste. Og selvsagt at det ikke er bilder som fester seg rett på netthinnen, man må selv visualisere dem, og der ligger det et filter, der også.

Mitt råd til en 13-åring ville vært "kjør på, men vær forberedt på en del både vold og sex, husk at det er lov å hoppe over kapitler eller droppe boka, og hvis det er noe du lurer på så spør."


#37

Ru sa for siden:

Dette (har jeg prøvd å formulere i to dager :knegg: ).
Og man ikke få bilder på netthinnen av noe man ikke har referanse til fra før, man kan ikke se det like realistisk for seg.
Derfor tenker jeg at boken er greiere enn serien.


#38

My sa for siden:

Dette var min tanke også. Jeg leste enormt med bøker, og det hadde aldri falt meg inn at foreldrene mine skulle ha noe de skulle ha sagt på det området.

Jeg har ikke lest disse bøkene selv (eller sett serien), men generelt tenker jeg det samme som Polyanna og Ru når det gjelder bøker med sterkt innhold.


#39

Muskat sa for siden:

Serien er i flere tilfeller ganske mye drøyere enn bøkene etter det jeg kan huske. Det er blant annet et par voldtekter i serien som ikke er voldtekter i bøkene. Utrolig irriterende og unødvendig av serieskaperne syns jeg. Blant annet Khal Drogos voldtekt av Daenerys på bryllupsnatten (?), og Jamies voldtekt av Cersei etter at sønnen deres døde. I bøkene er det helt tydelig frivillig.


#40

Kjøkkenskriveren sa for siden:

På den andre siden er Daenerys i boka 14 år på det tidspunktet. (De fleste personene er yngre i bøkene -- ungdomsgenerasjonen er jevnt over ca. 3 år yngre, hvilket medfører MANGE creepy situasjoner hvor yngre barn er utsatt for vold, seksualisert vold, eller trusler om sådan.)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.