Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Koker du frosne bær?

#1

apan sa for siden:

Nå ser jeg igjen det står i avisene at man fremdeles bør koke frosne bær fordi de kan ha med seg smitte av hepatitt og noro. Jeg husker det var en situasjon for noen år siden der det ble påvist en del i partier her, og det ble rådet til koking av bær. Nå gjør vi ikke det. Og jeg blir litt sånn :gaah: . Vi lager mye smoothie til kveldsmat, flott måte å få i seg frukt og bær på, og det blir ikke det samme om det må kokes først altså. Da ender vi med å gjøre det mye sjeldnere.

Gjør dere det?


#2

My sa for siden:

Nei.


#3

polarjenta sa for siden:

Jeg har ikke pleid å gjøre det. Det går i perioder med smoothielaging her, og nå lager vi ikke. Men det blir jo ikke det samme om vi må koke det først.


#4

Galathea sa for siden:

Nei, og enig med deg, vitsen med frosne bær forsvinner helt om man må koke dem.
Vi lager også mye smoothie av frosne bær, vi er en familie som liker å leve farlig:D

(Men for å være seriøs, varer som har vært dypfryst kan vel ikke utgjøre en stor smitterisiko? Er klar over at en del smittestoffer tåler frost, men sånn statistisk sett, hvor ofte skjer det?)


#5

Myria sa for siden:

Vi lager aldri smoothie, men lager f.eks. bringebærcoulis e.l. av frosne bær og jeg kommer ikke til å koke dem nei.


#6

IzziCreo sa for siden:

Vi kjøper bare frosne, norske bær av den grunnen. Noen ganger kjøper eldste andre typer, men da koker hun de og fryser de i posjonsbokser etterpå slik at hun kan bruke det til smoothie senere. Men det er ekstra jobb, så hun ender som regel med norske bær.


#7

Hyacinth sa for siden:

Nei. Jeg synes det er kanonstress, må jeg innrømme...


#8

Erica sa for siden:

Men det med de utenlandske bærene handler vel om revens dvergbendelorm og ikke norovirus? Det er vel ikke slik at bær fra utlandet er større sjanse for norovirus i seg enn norske tror jeg.


#9

Tjorven sa for siden:

Nei.

For tiden lager snuppa smoothie flere ganger om dagen, og dette er noe av det sunneste hun spiser på eget initiativ. Hun kommer ikke til å lage like mye hvis hun må koke det først.

Vi har aldri hatt omgangssyken, så vi vet ikke helt hva vi eventuelt utsetter oss for.


#10

IzziCreo sa for siden:

Jo, det er info de har gått ut med før og nå. Norske er tryggere. Det stod i artikkelen nå også at det var høyere forekomst fra land utenfor Norden.


#11

trøtt sa for siden:

Nei, det gidder jeg ikke.


#12

Candy Darling sa for siden:

Nei, og nå kommer vel alternativet til å bli norske bær eller ikke. :gaah:


#13

Drømmedama sa for siden:

Så nyhetssaken og ble litt sur. Fordi jeg henger meg opp i sånt og vet ikke om jeg klarer å ignorere rådet om å koke først. Og det er så kjedelig bruk av tid. Og vi bruker mye frosne bær. Og elsker smoothie.
Hvilke frosne bær er norske da?


#14

annemede sa for siden:

Ja, det gjør jeg/vi.


#15

Polyanna sa for siden:

Er det norovirus som er risikoen? Hva er forskjellen på norske og utenlandske?

Noro kjenner jeg at vi bare tar sjansen på, vi pleier aldri å få omgangssyke.


#16

My sa for siden:

Jeg tror det er mye større sannsynlighet for å bli smittet av norovirus ved å gå på skole enn ved å spise frosne bær, og om vi nå skulle bli smittet (noe vi praktisk talt aldri blir) så har alle i familien helse til å tåle en runde med omgangssyken.

Ingen av oss har noensinne blitt syke av bær.


#17

Mex sa for siden:

Men hva med Hepatitt A? Hvor stor er sjansen for å få det da?


#18

Snippa sa for siden:

Nei.
Vi bruker frosne bær, og koker aldri.
Nå håper jeg bare mannen aldri får med seg den infoen, for han har en tendens til å få panikk av sånt...


#19

My sa for siden:

Jeg vet ikke, men Hepatitt A er vel heller ikke særlig farlig?

#20

Strå sa for siden:

Jeg koker frosne bær når jeg lager syltetøy av dem, men ikke når jeg lager smothie eller bærsaus. Alle bærene jeg bruker kommer fra egen hage, så de bør være trygge tenker jeg. :D


#21

Bluen sa for siden:

Vi lager også mye smoothie, og det blir jo håpløst å koke bærene - det er jo de som gir smoothien riktig konsistens og temperatur. :mumle: Synes jeg ser at vi hadde orket å koke, kjøle ned og fryse på nytt. :gal: Vi har ikke kokt bær til nå.


#22

veobra sa for siden:

Jeg lurer på det samme. Vi bruker bærene i smothie og da lar vi heller være enn å koke dem først.

Jeg har kjøpt noen bær som var merket norske på Kolonial. Men da de kom hjem var de ikke det allikevel.


#23

Neket sa for siden:

Nei. Pes.


#24

Bergensis sa for siden:

Ein periode kokte eg tre pakker frosne bær saman med litt stevia og oppbevarte det i tett beholdar i kjøleskap. Dette brukte eg til proteinpudding, yoghurt eller frukostblanding. Men ungane brukte det også om dei lagde seg smoothie. Det holdt seg i halvanna til to veker.
Det tok meg fem minutt å lage til.


#25

Bluen sa for siden:

... men bærene må jo være frosne om smoothien skal bli riktig! :trasser: De blir neppe like gode om de fryses ned på nytt - mye mer vasne.


#26

Bergensis sa for siden:

Har aldri prøvd å fryse ned på nytt. Me har berre tatt direkte kjøleskapet.


#27

apan sa for siden:

Frosne er poenget ja. Og jeg bruker dem også i kjøleskapsgrøt.

Hvilke frosne bær er norske?


#28

star sa for siden:

Nei og har heller ingen planer om å starte. Bruker de i smoothie.


#29

veobra sa for siden:

Jeg trodde jeg kjøpte frosne norske bringebær til en anstendig pris. Men jeg tror ikke alle pakkene var merket norske, kjøpte på kolonial. Det hender jeg ser norske bær på Kiwi. Eldorado sine tyttebær og blåbær skal være svenske.

Det står her at disse er norske,men jeg tror ikke alle mine pakker derfra er merket med at det er norske bær. det er kolonial sin side med bringebær fra rema:
kolonial.no/produkter/8430-rema-1000-bringebaer-400g/

NMBU melder forøvrig i 2017 om trygge importerte bær. www.nmbu.no/aktuelt/node/31570


#30

Madicken sa for siden:

Vi lager mye smoothie, men å koke bær, nei det gidder jeg virkelig ikke. Dessuten er risikoen for å smittes med noe trolig langt mindre enn risikoen for å få magesår over å ergre meg over alt ekstraarbeidet med kokingen.


#31

Karamell sa for siden:

Nei, men jeg lager lite smoothies. Men spiser blåbær.

Jeg har blitt dybdeintervjuet av mattilsynet etter e.coli-smitte ...
Frose bær, urter og salater fra utlandet var et av spørmålene.
Årsaken var at vanningsanlegget ofte ikke er rent i utlandet. Det brukes vann der avføring fra dyr kan ha rent ut, bl.a. Det hjelper IKKE å fryse bærene.

Vi fant aldri ut hvordan jeg ble smittet av e.coli, men jeg tror det var via blåskjell jeg spiste på restaurant noen uker før jeg fikk symptomer. De kan også smittes via avføring som går ut i havet. Tjolahopp, det er fatlig å leve. Hilsen imunsupprimert.


#32

Malama sa for siden:

Vi lever farlig

Jeg lager smoothie av frosne bær, mannen leste den saken og spurte (vi hadde liksom omgangssyke like etter denne siste smoothien) og bærene er fra serbia sto det.

Vel, fire drakk smoothie, to fikk omgangssyke, jeg tror smitten heller kom fra skolen og videre til søsteren enn fra de bærene. Å ha barn i barnehage og barneskole er trolig mer risikabelt i forhold til noro vil jeg tro

Kjøper gjerne norske bær jeg, men hele poenget er at de er frossen, så nei, jeg koker dem ikke før bruk


#33

Pøblis sa for siden:

hele poenget med smoothie er jo at bærene ikke er kokt. :skuffet:


#34

IzziCreo sa for siden:

Hepatitt A og Noro (nei, ikke moro som autocorrect vil ha det til :knegg: ) er det man skal voktes for.

Norske bær kjøper vi på bl.a. Rema. Det står tydelig Norske bær på posen i logoen. Bonus at det da blir kortreist også. Ikke er det spesielt dyrt heller.


#35

IzziCreo sa for siden:

Her kan en av nyhetssakene leses.


#36

GinaK sa for siden:

Dette leste jeg i går og lurte på om det var trygt.
Har laget endel smootie med frosne bær.
I går dro jeg med meg frossen mango men turte ikke å spise av den så den ligger i fryseren.


#37

millact sa for siden:

Det hender, ja.


#38

C3PO sa for siden:

Nå er jeg glad for at jeg frosne bær fra egen hage i fryseren. Jeg hadde ikke kokt bær til smoothies.


#39

frukt sa for siden:

Jeg koker bare hvis jeg skal lage syltetøy, eller de brukes i en kake eller noe. Har til gode å bli syk så jeg tror jeg kommer til å fortsette å leve farlig.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.