Nå ser jeg igjen det står i avisene at man fremdeles bør koke frosne bær fordi de kan ha med seg smitte av hepatitt og noro. Jeg husker det var en situasjon for noen år siden der det ble påvist en del i partier her, og det ble rådet til koking av bær. Nå gjør vi ikke det. Og jeg blir litt sånn :gaah: . Vi lager mye smoothie til kveldsmat, flott måte å få i seg frukt og bær på, og det blir ikke det samme om det må kokes først altså. Da ender vi med å gjøre det mye sjeldnere.
Jeg har ikke pleid å gjøre det. Det går i perioder med smoothielaging her, og nå lager vi ikke. Men det blir jo ikke det samme om vi må koke det først.
Nei, og enig med deg, vitsen med frosne bær forsvinner helt om man må koke dem.
Vi lager også mye smoothie av frosne bær, vi er en familie som liker å leve farlig:D
(Men for å være seriøs, varer som har vært dypfryst kan vel ikke utgjøre en stor smitterisiko? Er klar over at en del smittestoffer tåler frost, men sånn statistisk sett, hvor ofte skjer det?)
Vi kjøper bare frosne, norske bær av den grunnen. Noen ganger kjøper eldste andre typer, men da koker hun de og fryser de i posjonsbokser etterpå slik at hun kan bruke det til smoothie senere. Men det er ekstra jobb, så hun ender som regel med norske bær.
Men det med de utenlandske bærene handler vel om revens dvergbendelorm og ikke norovirus? Det er vel ikke slik at bær fra utlandet er større sjanse for norovirus i seg enn norske tror jeg.
For tiden lager snuppa smoothie flere ganger om dagen, og dette er noe av det sunneste hun spiser på eget initiativ. Hun kommer ikke til å lage like mye hvis hun må koke det først.
Vi har aldri hatt omgangssyken, så vi vet ikke helt hva vi eventuelt utsetter oss for.
Så nyhetssaken og ble litt sur. Fordi jeg henger meg opp i sånt og vet ikke om jeg klarer å ignorere rådet om å koke først. Og det er så kjedelig bruk av tid. Og vi bruker mye frosne bær. Og elsker smoothie.
Hvilke frosne bær er norske da?
Jeg tror det er mye større sannsynlighet for å bli smittet av norovirus ved å gå på skole enn ved å spise frosne bær, og om vi nå skulle bli smittet (noe vi praktisk talt aldri blir) så har alle i familien helse til å tåle en runde med omgangssyken.
Jeg koker frosne bær når jeg lager syltetøy av dem, men ikke når jeg lager smothie eller bærsaus. Alle bærene jeg bruker kommer fra egen hage, så de bør være trygge tenker jeg. :D
Vi lager også mye smoothie, og det blir jo håpløst å koke bærene - det er jo de som gir smoothien riktig konsistens og temperatur. :mumle: Synes jeg ser at vi hadde orket å koke, kjøle ned og fryse på nytt. :gal: Vi har ikke kokt bær til nå.
Ein periode kokte eg tre pakker frosne bær saman med litt stevia og oppbevarte det i tett beholdar i kjøleskap. Dette brukte eg til proteinpudding, yoghurt eller frukostblanding. Men ungane brukte det også om dei lagde seg smoothie. Det holdt seg i halvanna til to veker.
Det tok meg fem minutt å lage til.
Jeg trodde jeg kjøpte frosne norske bringebær til en anstendig pris. Men jeg tror ikke alle pakkene var merket norske, kjøpte på kolonial. Det hender jeg ser norske bær på Kiwi. Eldorado sine tyttebær og blåbær skal være svenske.
Det står her at disse er norske,men jeg tror ikke alle mine pakker derfra er merket med at det er norske bær. det er kolonial sin side med bringebær fra rema: kolonial.no/produkter/8430-rema-1000-bringebaer-400g/
Vi lager mye smoothie, men å koke bær, nei det gidder jeg virkelig ikke. Dessuten er risikoen for å smittes med noe trolig langt mindre enn risikoen for å få magesår over å ergre meg over alt ekstraarbeidet med kokingen.
Nei, men jeg lager lite smoothies. Men spiser blåbær.
Jeg har blitt dybdeintervjuet av mattilsynet etter e.coli-smitte ...
Frose bær, urter og salater fra utlandet var et av spørmålene.
Årsaken var at vanningsanlegget ofte ikke er rent i utlandet. Det brukes vann der avføring fra dyr kan ha rent ut, bl.a. Det hjelper IKKE å fryse bærene.
Vi fant aldri ut hvordan jeg ble smittet av e.coli, men jeg tror det var via blåskjell jeg spiste på restaurant noen uker før jeg fikk symptomer. De kan også smittes via avføring som går ut i havet. Tjolahopp, det er fatlig å leve. Hilsen imunsupprimert.
Jeg lager smoothie av frosne bær, mannen leste den saken og spurte (vi hadde liksom omgangssyke like etter denne siste smoothien) og bærene er fra serbia sto det.
Vel, fire drakk smoothie, to fikk omgangssyke, jeg tror smitten heller kom fra skolen og videre til søsteren enn fra de bærene. Å ha barn i barnehage og barneskole er trolig mer risikabelt i forhold til noro vil jeg tro
Kjøper gjerne norske bær jeg, men hele poenget er at de er frossen, så nei, jeg koker dem ikke før bruk
Hepatitt A og Noro (nei, ikke moro som autocorrect vil ha det til :knegg: ) er det man skal voktes for.
Norske bær kjøper vi på bl.a. Rema. Det står tydelig Norske bær på posen i logoen. Bonus at det da blir kortreist også. Ikke er det spesielt dyrt heller.
Dette leste jeg i går og lurte på om det var trygt.
Har laget endel smootie med frosne bær.
I går dro jeg med meg frossen mango men turte ikke å spise av den så den ligger i fryseren.
Jeg koker bare hvis jeg skal lage syltetøy, eller de brukes i en kake eller noe. Har til gode å bli syk så jeg tror jeg kommer til å fortsette å leve farlig.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.