Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan merke en buffet for allergikere, vegetarianere og andre på en fornuftig måte?

#1

Tallulah sa for siden:

Matserveringen i Hiawatas konfirmasjon volder meg mye hodebry. Vi skal lage mye selv, fordi det er en del ulike allergier i familien, pluss noen vegetarianere og av den eldre garde som syns en del moderne krydder og grønnsaker er litt skumle. Vi blir en del gjester, kanskje mellom 30 og 40, og jeg prøver å komme opp med en måte å merke rettene på som gjør at ikke jeg må stå ved buffeten og forklare alt. Eller kanskje det rett og slett ER enklest? :grubler:

Jeg har tenkt på muligheten for å skrive små skilt og sette på pinner i hver rett, men bør jeg skrive hva den inneholder, eller hva den er fri for? Hva da med retter som er helt innlysende at inneholder noe man er allergisk mot, typ egg? Merke dem, eller gå ut i fra at gjestene skjønner at det er ekte egg? :knegg:

Andre måter jeg kan gjøre dette på en smooth, og ikke minst: pen og dekorativ måte?

Gjest 1: spiser ikke gluten, soya, melk, sjokolade
Gjest 2: spiser ikke egg, melk, nøtter
Gjest 3: spiser ikke gluten, soya, melk
Gjest 4: veggis, men spiser egg, ost
Gjest 5: spiser ikke løk, hvitløk, balsamico, krydder, salat, tomat m.m.

Menyen vil være ganske eklektisk, men i hovedtrekk bestå av en klassisk koldtbord-del med spekemat, reker, egg m.m. - En amerikana-del med burgere/karbonader, kyllingvinger, nachos med diverse dipper og salater, - og til slutt en asiatisk del med stekt ris og dumplings. Kanskje også sushi og ceviche. Også er det selvsagt kakebordet med kaker, is, frukt og bær.


#2

Bokormen sa for siden:

Hva med slike bildeholdere, slike små som har klype på toppen? Og lage lapper med "uten egg, gluten" osv? :)



#4

Acino sa for siden:

Jeg hadde satt mest pris på hva det inneholder fremfor er fri for. Rett og slett fordi det er slik jeg er vant til å lese ute i restauranter, menyer osv forøvrig.


#5

Polyanna sa for siden:

Herregud, nå ser jeg at en av tingene på de kortene er "karbohydrater per stykk". :haha:

Men altså, små, pene kort printet ut og limt på litt stivt papir og festet i en sånn liten holder foran hvert fat, med runde bullets foran hvert punkt, og så krysset nedover:

Inneholder:

  • Gluten
    Soya
    Melk
    Egg
    Melk (som ikke er ost)
    Ost
    Nøtter
    Løk
    Hvitløk
    Sjokolade
    Kjøtt
    Fisk

Den kresne, som ikke spiser "krydret mat" eller tomater, må nesten plukke litt ut fra skjønn, tenker jeg. :vetikke:


#6

apan sa for siden:

Jeg ville merket alle kun med allergener og kanskje merket dem som er vegetar. Jeg tror jeg ville droppet krydder og andre særheter, for å være ærlig.


#7

My sa for siden:

Dette.

Det med karbohydrater på de kortene du linket til, Polyanna, antar jeg er av hensyn til folk med diabetes, og ikke slankere på lavkarbo ...? Men ikke så lett å vite med hjemmebakte kaker da.


#8

Tallulah sa for siden:

Ja, tomater og salatblader ser man jo at er der, så det får gå tenker jeg. Og der er det ikke snakk om allergi. Løk og hvitløk kan jeg være grei og merke.

Men ok, det er best å merke med hvilke allergener som er i. Kanskje å printe ut en sånn liten liste er best ja, så kan jeg merke "på stedet". Noen kaker vil jo leveres fra andre, og jeg får ikke forhørt meg om ingrediensene før på selve dagen. Karbohydratene får folk ta ansvar for selv. :knegg:

Takk for innspill og tips!


#9

Polyanna sa for siden:

De bruker sånne kort på alt av mat i kantinen jeg spiser i for tiden, ser jeg. Utrolig lang liste på kortene!

Men ikke karber, noe som er irriterende når man er i keto. :mumle: (:p)

Men sikkert med tanke på diabetikere, ja, My, det var jo et godt poeng! Men virkelig ikke noe man kan forvente at "hvermansen" som baker til et kakebord på skolen eller noe skal klare å beregne, syns jeg.


#10

Tallulah sa for siden:

Nei, og det kan jeg jo ikke ta hensyn til her. Vi har forresten en diabetiker i familien, men vedkommende er flink til å ta vare på seg selv.

Jeg lager en liten liste over de ingrediensene jeg vet er problematiske og markerer de som er i i retten.


#11

-ea- sa for siden:

Hvis det er noe krem- og melkegreier som er laktosefritt, så er det svært takknemlig om det er opplyst om at det er brukt laktosefri fløte/melk.


#12

Tallulah sa for siden:

Her er det snakk om melkeallergi, så det holder ikke med laktosefritt, dessverre. Eller, det gjør det for deler av selskapet (meg), men jeg har kontroll på meg selv. Men godt poeng, jeg skal ha i bakhodet der det evt. er brukt laktosefri melk og merke det. Det kan jo være fler jeg ikke vet om. Men hvordan gjør jeg det da, om det andre skal merkes hva som er i, og dette hva det er uten? :svimmel:


#13

-ea- sa for siden:

En lapp med "laktosefri" hadde holdt for meg.

Kanskje du kan ha to slike kryssevalg; laktosefri og glutenfri, i tillegg til lista med innhold. Du finner sikkert noen som kan designe et slikt kort for deg. ;)


#14

Tallulah sa for siden:

Jeg tror det blir veldig forvirrende om noe skal merkes MED og noe UTEN. Da må jeg heller ha to kryss på "inneholder":
Melk
Laktosefri melk


#15

Polyanna sa for siden:

En linje for "vanlig melk" og en for "laktosefri melk" som kan krysses dersom maten inneholder det.


#16

nokon sa for siden:

Deg er ein del dekorative kort i ulik stil, viss du søker på
«printable allergy tags» på Pinterest. Eg brukte desse ved ein anledning: pin.it/4hronrakxdslsx


#17

Tallulah sa for siden:

Åh, det har jeg ikke tenkt på! Takk!


#18

Erica sa for siden:

Hehe, som mor til diabetiker ville jeg satt pris på akkurat den:-o


#19

Erica sa for siden:

Ref svaret mitt over, så hadde jeg nok ikke stolt allverdens på "hvermannsen" sin utregning når det gjaldt min sønn, men samtidig vet vi hva som er ca i ulike retter og matvarer, så hvis en kake plutselig skulle ha veldig lite karbohydrater ville det ført til et spørsmål fra meg om de hadde benyttet kunstig søtning i den feks.

Men alt i alt tror jeg det holder på skrive på "lavkarbo" dersom man ønsker å merke dette med karbohydrater.


#20

Tallulah sa for siden:

Jeg kommer IKKE til å merke noe med karbohydrater. Greit nok om det hadde vært et offentlig arrangement, men dette er en konfirmasjon. Det er en viss forskjell på å få i seg nøtter for en nøtteallergiker, enn at den voksne diabetikeren skulle lure litt på hvilken kake med færrest karber.


#21

Erica sa for siden:

Jeg tror ikke noen forventer det heller jeg altså. Jeg har til dags dato ikke sett noen gjøre det.


#22

Polyanna sa for siden:

Vi har/hadde en del diabetikere i slekta, og det mamma gjorde da var å alltid bake et eller to "noenlunde diabetikervennlige" kaker som inneholdt lite sukker, og så opplyse diabetikerne spesifikt om det. Det var diabetes 2, da, så da var poenget mer å unngå/begrense sukker enn å kunne beregne mengden riktig. (Noen takket for opplysningen og forsynte seg sporenstreks med fire stykker av den ikke-sukker-reduserte marsipankaken, så det var til dels perler for svin. :knegg: )


#23

Tallulah sa for siden:

:latter: Dette er diabetes 1, og en voksen person som har hatt det hele livet og som aldri tilpasser i eget hjem, så tror vi er in the clear.


#24

meisje sa for siden:

Det jeg syns er viktigst som veggis er at det er gruppert slik at vegetarmaten ikke står innimellom kjøttrettene, sånn at det ikke blir brukt samme serveringsbestikk til kjøtt og vegetar retter.


#25

Fløyel sa for siden:

Hvis du lager skilt med hva retten er så kan du lage en remse i bunnen hvor du krysser av hva retten inneholder av typiske allergener. Vedlagte kort er et krav til restaurantbransjen fra matvaretilsynet, så jeg tror den dekker det meste.


#26

Tallulah sa for siden:

Nja, det vil nok ikke gå her. Men på grunn av alle allergiene er folk godt oppdratt, og jeg kommer også til å si i fra at folk ikke må bytte rundt. Men det vil ikke ligge på samme fat, altså.


#27

Høns sa for siden:

De færreste med diabetes type 1 gjør tilpasninger i kosthold utover å sløyfe brus og saft med sukker. Gjeldene anbefaling for kosthold for personer med diabetes type 1 er å følge de vanlige anbefalingene.

Som mor til en med diabetes type 1 ville jeg tenkt st det var omtenksomt å skrive karbo PR 100g, men det er ikke noe jeg forventer eller har behov for. Om det var brukt sukkererstatninger ville jeg satt pris på å vite det


#28

mkj sa for siden:

Jeg lagde «alt» glutenfritt til vår konfirmasjon, bortsett fra brød som sto på en egen stasjon. Hadde ellers merket med det som inneholder egg, melk osv. Samt lapper på vegatar hvis du har noe som ikke er så lett å identifiseregenerelt kresne folk som ikke liker krydder trenger du vel ikke å merke, det holder at du har noe mat sonde ser at de liker.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.