Matserveringen i Hiawatas konfirmasjon volder meg mye hodebry. Vi skal lage mye selv, fordi det er en del ulike allergier i familien, pluss noen vegetarianere og av den eldre garde som syns en del moderne krydder og grønnsaker er litt skumle. Vi blir en del gjester, kanskje mellom 30 og 40, og jeg prøver å komme opp med en måte å merke rettene på som gjør at ikke jeg må stå ved buffeten og forklare alt. Eller kanskje det rett og slett ER enklest? :grubler:
Jeg har tenkt på muligheten for å skrive små skilt og sette på pinner i hver rett, men bør jeg skrive hva den inneholder, eller hva den er fri for? Hva da med retter som er helt innlysende at inneholder noe man er allergisk mot, typ egg? Merke dem, eller gå ut i fra at gjestene skjønner at det er ekte egg? :knegg:
Andre måter jeg kan gjøre dette på en smooth, og ikke minst: pen og dekorativ måte?
Gjest 1: spiser ikke gluten, soya, melk, sjokolade
Gjest 2: spiser ikke egg, melk, nøtter
Gjest 3: spiser ikke gluten, soya, melk
Gjest 4: veggis, men spiser egg, ost
Gjest 5: spiser ikke løk, hvitløk, balsamico, krydder, salat, tomat m.m.
Menyen vil være ganske eklektisk, men i hovedtrekk bestå av en klassisk koldtbord-del med spekemat, reker, egg m.m. - En amerikana-del med burgere/karbonader, kyllingvinger, nachos med diverse dipper og salater, - og til slutt en asiatisk del med stekt ris og dumplings. Kanskje også sushi og ceviche. Også er det selvsagt kakebordet med kaker, is, frukt og bær.
Jeg hadde satt mest pris på hva det inneholder fremfor er fri for. Rett og slett fordi det er slik jeg er vant til å lese ute i restauranter, menyer osv forøvrig.
Herregud, nå ser jeg at en av tingene på de kortene er "karbohydrater per stykk". :haha:
Men altså, små, pene kort printet ut og limt på litt stivt papir og festet i en sånn liten holder foran hvert fat, med runde bullets foran hvert punkt, og så krysset nedover:
Inneholder:
Gluten
Soya
Melk
Egg
Melk (som ikke er ost)
Ost
Nøtter
Løk
Hvitløk
Sjokolade
Kjøtt
Fisk
Den kresne, som ikke spiser "krydret mat" eller tomater, må nesten plukke litt ut fra skjønn, tenker jeg. :vetikke:
Det med karbohydrater på de kortene du linket til, Polyanna, antar jeg er av hensyn til folk med diabetes, og ikke slankere på lavkarbo ...? Men ikke så lett å vite med hjemmebakte kaker da.
Ja, tomater og salatblader ser man jo at er der, så det får gå tenker jeg. Og der er det ikke snakk om allergi. Løk og hvitløk kan jeg være grei og merke.
Men ok, det er best å merke med hvilke allergener som er i. Kanskje å printe ut en sånn liten liste er best ja, så kan jeg merke "på stedet". Noen kaker vil jo leveres fra andre, og jeg får ikke forhørt meg om ingrediensene før på selve dagen. Karbohydratene får folk ta ansvar for selv. :knegg:
De bruker sånne kort på alt av mat i kantinen jeg spiser i for tiden, ser jeg. Utrolig lang liste på kortene!
Men ikke karber, noe som er irriterende når man er i keto. :mumle: (:p)
Men sikkert med tanke på diabetikere, ja, My, det var jo et godt poeng! Men virkelig ikke noe man kan forvente at "hvermansen" som baker til et kakebord på skolen eller noe skal klare å beregne, syns jeg.
Her er det snakk om melkeallergi, så det holder ikke med laktosefritt, dessverre. Eller, det gjør det for deler av selskapet (meg), men jeg har kontroll på meg selv. Men godt poeng, jeg skal ha i bakhodet der det evt. er brukt laktosefri melk og merke det. Det kan jo være fler jeg ikke vet om. Men hvordan gjør jeg det da, om det andre skal merkes hva som er i, og dette hva det er uten? :svimmel:
Kanskje du kan ha to slike kryssevalg; laktosefri og glutenfri, i tillegg til lista med innhold. Du finner sikkert noen som kan designe et slikt kort for deg. ;)
Deg er ein del dekorative kort i ulik stil, viss du søker på
«printable allergy tags» på Pinterest. Eg brukte desse ved ein anledning: pin.it/4hronrakxdslsx
Ref svaret mitt over, så hadde jeg nok ikke stolt allverdens på "hvermannsen" sin utregning når det gjaldt min sønn, men samtidig vet vi hva som er ca i ulike retter og matvarer, så hvis en kake plutselig skulle ha veldig lite karbohydrater ville det ført til et spørsmål fra meg om de hadde benyttet kunstig søtning i den feks.
Men alt i alt tror jeg det holder på skrive på "lavkarbo" dersom man ønsker å merke dette med karbohydrater.
Jeg kommer IKKE til å merke noe med karbohydrater. Greit nok om det hadde vært et offentlig arrangement, men dette er en konfirmasjon. Det er en viss forskjell på å få i seg nøtter for en nøtteallergiker, enn at den voksne diabetikeren skulle lure litt på hvilken kake med færrest karber.
Vi har/hadde en del diabetikere i slekta, og det mamma gjorde da var å alltid bake et eller to "noenlunde diabetikervennlige" kaker som inneholdt lite sukker, og så opplyse diabetikerne spesifikt om det. Det var diabetes 2, da, så da var poenget mer å unngå/begrense sukker enn å kunne beregne mengden riktig. (Noen takket for opplysningen og forsynte seg sporenstreks med fire stykker av den ikke-sukker-reduserte marsipankaken, så det var til dels perler for svin. :knegg: )
Det jeg syns er viktigst som veggis er at det er gruppert slik at vegetarmaten ikke står innimellom kjøttrettene, sånn at det ikke blir brukt samme serveringsbestikk til kjøtt og vegetar retter.
Hvis du lager skilt med hva retten er så kan du lage en remse i bunnen hvor du krysser av hva retten inneholder av typiske allergener. Vedlagte kort er et krav til restaurantbransjen fra matvaretilsynet, så jeg tror den dekker det meste.
Nja, det vil nok ikke gå her. Men på grunn av alle allergiene er folk godt oppdratt, og jeg kommer også til å si i fra at folk ikke må bytte rundt. Men det vil ikke ligge på samme fat, altså.
De færreste med diabetes type 1 gjør tilpasninger i kosthold utover å sløyfe brus og saft med sukker. Gjeldene anbefaling for kosthold for personer med diabetes type 1 er å følge de vanlige anbefalingene.
Som mor til en med diabetes type 1 ville jeg tenkt st det var omtenksomt å skrive karbo PR 100g, men det er ikke noe jeg forventer eller har behov for. Om det var brukt sukkererstatninger ville jeg satt pris på å vite det
Jeg lagde «alt» glutenfritt til vår konfirmasjon, bortsett fra brød som sto på en egen stasjon. Hadde ellers merket med det som inneholder egg, melk osv. Samt lapper på vegatar hvis du har noe som ikke er så lett å identifiseregenerelt kresne folk som ikke liker krydder trenger du vel ikke å merke, det holder at du har noe mat sonde ser at de liker.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.