Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Rengjøring av bad - jeg blir sprø! Hjelp meg!

#1

Divine sa for siden:

Jeg trenger gode husmortips til følgende problemer, for jeg klikker snart. Verken jeg eller mannen klarer å få badet helt rent, og jeg er superfrustrert.

  1. Hvordan blir man kvitt hvitt, hardt "gønk" som setter seg under listene langs flisene på golvet. Vi har det bare på den delen av badet hvor dusjen er, så jeg regner med det er såperester eller noe slikt. Mannen har en egen neglefil som kan bruker til å skrape det vekk fra under listene, men det tar jo en liten evighet hver gang pluss at han ikke får bort alt. Det må da finnes en enklere løsning? :hjelp:

  2. Vi har hvite fliser på veggene. De flisene som er i dusjområdet blir ofte misfarget, særlig da fugene. Mannen bruker en løsning han leste om på nettet, som inneholder store deler eddik, og bruker tannbørste til å vaske fugene. Men likevel blir de ikke like hvite som flisene på resten av badet. Dessuten tror jeg løsningen er litt for sterk, for fugemassen virker litt porøs noen stedet. Hva gjør dere for å få flisene helt hvite igjen? :hjelp:

  3. Listen nederst på dusjdøren har blitt helt grønn (æsj) av noe jeg regner med er sopp. Det er helt umulig å få rengjort denne. Går det an å bytte slike lister? Dusjdøren må i så fall løftes opp og av hengslene. Er det mulig? Må han ha fagfolk til slikt? Eller må vi kjøpe helt ny dusjdør bare fordi listen må skiftes? :hjelp:


#2

Ru sa for siden:

Du får kjøpt nye lister. Du trenger ikke fagfolk til å fikse slikt.
Finn merket på dusjdøren, om mulig, oppsøk en butikk som selger slikt (f.eks. en litt stor Jernia, Coop Bygg eller tilsvarende) så kan de nok hjelpe. :nikker:
Eller du kan se her;
hgvs.no/plast-gummi/tetningslister-for-dusj

Hvis det er list under dører som skyves opp/igjen, så heter det slepelist eller skyvelist, har jeg lært. :nemlig:

(Det andre kan jeg ikke. Vi har dusjkabinett.)


#3

Divine sa for siden:

Takk! Men får man løftet opp døren selv? Hmm, jeg får ta meg en tur til butikken der vi kjøpte baderomsutstyret, tror jeg. Der må de da ha et svar på akkurat dette med listen.


#4

jolie sa for siden:

Dovask, sånn med avkalkende effekt (eller hva det er), virker godt på gjenstridig skitt i dusjen.


#5

Ru sa for siden:

Vil tro du kan få god hjelp der, ja.

Aner ikke hvordan døren er festet, men det må jo gå an å løfte den av og på. :nikker: Kan hende det må fjernes et deksel eller noe? :gruble: Det ser du på hengslene.


#6

Lavender sa for siden:

Første punkt, vi skal leie inn han som pusset opp badet til å fjerne gammel acryl langs gulvet og erstatte med ny. Det er 12 år siden vårt bad ble bygd. Noe er misfarget andre steder mangler acryl.


#7

sindrome sa for siden:

Vanish skal visst være bra på rengjøring av bad. Har ikke prøvd selv, men hvis du har det liggende kan det være verdt et forsøk?



#9

-ea- sa for siden:

Mitt svar på 2: Det blir sånn etterhvert. Vanlig bruksslitasje.


#10

Divine sa for siden:

Takk for mange gode tips. Det med å bytte acryl hadde jeg ikke tenkt på. Kanskje det er en idé for oss?


#11

Pamina sa for siden:

Beste tipset for å fjerne gønk, sprayflaske som du blander 1/3 eddik7% og 2/3 varmt vann. Spray på rikelig og la det virke i 10-20 minutter. Da skal de meste løsne og du kan dusje veggene og fugene rene.


#12

Divine sa for siden:

Pamina: Mannen bruker 50/50, og følger denne fremgangsmåten. Men han må likevel skrubbe med tannbørste. Og det altså uten at det blir helt rent. Det er slitsomt å gjøre dette hver eneste gang vi vasker badet.


#13

Cauchy sa for siden:

Vi har kjøpt td rent eller noe slikt på flisebutikken, den tar det meste uten at man på skrubbe. Det anbefales å bruke hansker så den er nok ganske sterk.



#15

daffy sa for siden:

Quickfix; Ta av deg brillene eller bytt til kontaktlinser med litt mindre styrke enn du egentlig trenger ...


#16

Tallulah sa for siden:

Hva slags list er dette? Om det er i dusjen bør dere vel ha silikon i alle "kantene".

Fug ER jo porøst, og vil ikke bli like rene som dem utenfor. Og jo mer man gnukker, jo mer porøst blir det. Men flisene burde jo kunne bli rene. Vi bruker vanlig spray fo rå vaske badet. Spruter på, lar virke, skrubber med svamp, skyller av. Man kan kjenne på flisen om den blir glatt og man har fått bort alt.

Æsj, sånn hadde vi og. Du får kjøpt ny gummilist på typ maxbo, og de fleste typer "sklir" man innpå.


#17

Fløyel sa for siden:

Man bruker silikon og ikke akryl på bad. Det er egne silikon for dette formålet, litt dyrere.

Hvor kommer kalk og saltutslagene fra? Kommer de fra underliggende støp (dvs membran som ligger under støp og blir konstant utsatt for fukt ved at man dusjer på flisene) " den type kalkutfellinger klarer man sjelden å fjerne helt.

Jeg vasker fuger med oppvasktabletter for oppvaskmaskin oppløst i vann og skrubbekost.


#18

Obelix sa for siden:

Har brukt Plumbo vaskespray med hell på skit som kommer i dusjsonen. Sprayet på, lot virke noen minutter og vasket lett over med skrubbesvamp etterpå.


#19

Hyacinth sa for siden:

Noen som har prøvd Norenco glassfornyer i dusjen? Sliter med glasset i dusjen. Og det er bare ett år gammelt. :mumle: Har prøvd alt. Eddik og Zalo, wc-rens, jif baderom, Glinz, kalkløser, ja, det meste.


#20

Divine sa for siden:

Vi har silikonlister rundt hele badet (ikke akryl, som jeg skrev lenger oppe), så skitten legger seg under disse på en måte. Sikkert fordi de begynner å løsne litt / flise seg opp litt, så jeg skal undersøke om de bør skiftes ut.

Flisene blir rene, ja. Det er ikke noe problem. Bare fugene som alltid virker litt "mørkere" i området ved dusjen.

Men nå har jeg fått mange godt tips. Jeg får gå gjennom dem litt systematisk, og så håper jeg at vi finner noe som kan virke på sikt.


#21

annemede sa for siden:

Fuger som er fuktige er mørkere, får de tørket ordentlig innimellom?


#22

Tallulah sa for siden:

Du vil aldri få fugemassen i dusjsonen til å bli samme farge som fugemasse som så godt som aldri utsettes for såpe og vann. Fugemasse er porøs masse, og det vil endre farge. Sånn er det bare.

Når du sier silikonlist, mener du en list, eller mener du at det er fuget med silikon i kantene?



#24

Divine sa for siden:

Jeg tror nå at jeg har hatt en god dag mann økseskaft-dialog med flere her (inkludert meg selv). Jeg tror vi har snakket rundt hverandre over ordet «list». Jeg kan legge inn bilder, men da må noen forklare meg hvordan jeg legger inn bilder fra mobil. :blond:


#25

meisje sa for siden:

Vi har norenco glassfornyer, bruker den innimellom, og glasset blir pent og vakkert. Ellers burde du vurdere en dampvasker, den tar alt og er den letteste måten å få fugene så gode som nye. Gjenstridige fuger I dusjen på det badet vi har fliser I dusjsonen var en av hovedgrunnene til at vi har valgt å sette inn dusjkabinett på det badet der vi dusjer mest, renholdet er mye enklere. Etter 5 år ser jeg at jeg må ta dampvaskeren og rengjøre på listene I overgangen mellom glassflaten og dusjkaret nederst på kabinettet.

Til den vanlige ukevasken bruker vi bare jif baderom på dusjveggene, lar virke noen minutter, går over md svamp og skyller, det blir rent nok.


#26

Divine sa for siden:

Vi fant faktisk papirene fra da vi pusset opp badet og tok de med til butikken som sto for oppussingen. Vi fikk veldig god service. Vi fikk ny list til dusjdøra gratis og ble anbefalt fugerens (ikke prøvd ennå). Vi fikk også beskjed om å IKKE bytte silikonlistene mellom vegg og gulv med mindre det var helt nødvendig, så det er greit å vite. Dusjlista vi ikke passet ikke, men siden de sa at det var bare å bytte dem, tok mannen av den gamle lista og vasket den. Og det var ikke noe problem i det hele tatt. :duh: Og vi som har gått i årevis og lurt på hvordan vi skulle få rengjort eller byttet den der lista.


#27

Charlie sa for siden:

Akkurat det hvite er antakelig kalkbelegg. Produkter beregnet på bad er som regel beregnet nettopp på å ta kalkbelegg. Det kommer også litt an på vannkvaliteten der dere bor hvor kalkholdig det er. Ellers er eddik en mulighet. Har brukt fugefornyer selv, det var en sjau og litt bedre ble det jo. Men var veldig glad for at mureren opprinnelig omtrent hadde insistert på grå fugemasse. :knegg:

For typ svartsoppbelegg osv har de som regel endel på byggvarehus og sånt. Vi kjøper noe som heter Rodalon i Danmark, den finnes både for innendørs og utendørs og tar markisebelegg og annen moro. Pleier å kjøpe den på Matas, men de har den nok andre steder. Kjøpte husholdningssprit til vinduer også, men den må du endelig ikke ta over grensa, det er langt over alkoholgrensa. :knegg:


#28

Strutsen sa for siden:

Jeg har funnet ut ar denne ovnrensen tar det aller meste. Spruter enten direkte på fliser o.l. eller spruter noen dæsjer i vaskevannet.


#29

Fløyel sa for siden:

Når jeg leser denne tråden blir jeg mer og mer overbevist om at jeg skal ha knasefuger/maks 2 mm fug på nye bad. Og grått er flott.


#30

Lavender sa for siden:

Vi har grå flis med tynne grå fuger, men etter å ha lest dette begynner jeg å lure på hva de skjuler. :mhmm:.


#31

annemede sa for siden:

Vi har gulvbelegg, og jeg digger det.


#32

Isbjørn sa for siden:

Jeg synes Cillit Bang fungerer bra i dusjen. Sprayer På, lar det virke noen minutter og gnikker litt med én oppvaskkost eller tannkost. Spyler så av etterpå.



#34

Divine sa for siden:

Takk, Pelen! Stearin, ja. Ser man det. Ja, det må jeg prøve. :jupp:


#35

Pelen sa for siden:

Du får melde ifra om hvordan det går.

#36

Isolde sa for siden:

Jeg har prøvd mange forskjellige baderomssprayer men synes virkelig ikke de tar det verste. Reine kalkfjernere er mye mer effektivt. Har brukt en fra norwex men gått over til en fra coop sin Attitude serie. Og så har jeg også veldig god erfaring med enjo sin skurepasta og skureklut. Tar alt av belegg med en gang. Kalkfjerneren lar jeg gjerne stå på en stund før jeg vasker av. Fuger og fliser blir rent som bare det.


#37

Lille meg sa for siden:

Det kan umulig være et spesielt godt råd? Det eneste man gjør, er å legge et lag med voks på utsiden av fugene, og dermed låse inne eventuell mugg og dritt. Som dermed får kose seg i ekstra trygge og gode omgivelser. Grøss!


#38

Charlie sa for siden:

Det går vel an å bruke en slags forsegling, men det må man gjøre når badet er nytt. Ellers stenger man bare dritten inne, som Lille meg sier. Vet ikke om det er en god ide, i lengden.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.