Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan lage matzobolle-suppe med norske ingredienser?

#1

Polyanna sa for siden:

Altså, ingredienser man kan få på kolonial.no?

Til påske skal det visst bare være mel som garantert er usyret, altså matzo-mel. Men hva ER det egentlig? Kan man, dersom poenget er å lage "jødisk mat", ikke nødvendigvis å servere noe som er religiøst korrekt, bruke vanlig hvetemel?

Tilleggsspørsmål: norsk kylling er ikke strengt tatt kosher, men er det vanlig at norske jøder spiser norsk kylling likevel? Eller importerer de kosher-kylling?


#2

Palmen sa for siden:

Hva slags prosjekt har du endt opp med nå Polyanna?



#4

Observatøren sa for siden:

Kylling er vel kosher uansett? Det er kanskje halal du tenker på?


#5

him sa for siden:

Synes denne lenken var informativ. Men virket vanskelig gjenomførbar. Det enkleste er kanskje å spørre de du skal lage mat til?


#6

him sa for siden:

NB! ble mest imponert over at grisemelk ikke er kosher! Er det noen som melker griser? :confused:

#7

Polyanna sa for siden:

Strengt tatt ikke, den skal slaktes kosher om det skal være ok. De får ikke lov til å importere heller, tror jeg, pga salmonellaregler. Men jeg tror mange norske jøder er litt pragmatiske.

Dette er for et skoleprosjekt, jeg syns det er gøy og interessant å finne ut av. Oppgaven er "jødisk" måltid og ikke kosher, men det henger jo sammen. Og varene skal kunne kjøpes på kolonial.no.

Men jeg finner ikke ut av set med matzo-mel.


#8

rajraj sa for siden:

Hvis du skal lage matzoboller som ikke må være kosher, kan du lage fint mel av kapteinkjeks. Da får du riktig smak i hvert fall. Oppskrift fra Jamie Olivers Amerika-kokebok:

4 store egg
0,7 dl kaldt vann
4 ss kaldt kyllingfett (jeg har brukt olje - funker fint)
1 ts havsalt
1/2 ts nymalt svart pepper

Vispes sammen. Tilsettt litt og litt av:

130 g matzomel eller kapteinskjeks knust i foodprosessor

Røres sammen til en deig. Settes i kjøleskap i en halvtime-time. Form små boller og slipp dem i suppa. De eser til cirka dobbel størrelse når de kokes.


#9

Niobe sa for siden:

Matza-mel er vel egentlig ikke mel, men usyret brød som er smuldret til smuler.



#11

Polyanna sa for siden:

Og: vil man kunne bruke det som griljermel også?


#12

Tallulah sa for siden:

Du finner ikke matzomel fordi Matzo ikke er et mel, men et flatbrød som kan lages av hvilket som helst mel. «Matzo meal» lages av å knuse dette flatbrødet/kjeksen. en.m.wikipedia.org/wiki/Matzo

Edit: det Niobe sa, med andre ord. :knegg:


#13

Polyanna sa for siden:

Hun bestemte seg for å droppe matzobollesuppe og heller gå for en søtpotetsuppe, pga at det også skal være glutenfritt. :p

Men takk for alle svar, jeg ble mye klokere! :takker:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.