Til påske skal det visst bare være mel som garantert er usyret, altså matzo-mel. Men hva ER det egentlig? Kan man, dersom poenget er å lage "jødisk mat", ikke nødvendigvis å servere noe som er religiøst korrekt, bruke vanlig hvetemel?
Tilleggsspørsmål: norsk kylling er ikke strengt tatt kosher, men er det vanlig at norske jøder spiser norsk kylling likevel? Eller importerer de kosher-kylling?
Strengt tatt ikke, den skal slaktes kosher om det skal være ok. De får ikke lov til å importere heller, tror jeg, pga salmonellaregler. Men jeg tror mange norske jøder er litt pragmatiske.
Dette er for et skoleprosjekt, jeg syns det er gøy og interessant å finne ut av. Oppgaven er "jødisk" måltid og ikke kosher, men det henger jo sammen. Og varene skal kunne kjøpes på kolonial.no.
Hvis du skal lage matzoboller som ikke må være kosher, kan du lage fint mel av kapteinkjeks. Da får du riktig smak i hvert fall. Oppskrift fra Jamie Olivers Amerika-kokebok:
4 store egg
0,7 dl kaldt vann
4 ss kaldt kyllingfett (jeg har brukt olje - funker fint)
1 ts havsalt
1/2 ts nymalt svart pepper
Vispes sammen. Tilsettt litt og litt av:
130 g matzomel eller kapteinskjeks knust i foodprosessor
Røres sammen til en deig. Settes i kjøleskap i en halvtime-time. Form små boller og slipp dem i suppa. De eser til cirka dobbel størrelse når de kokes.
Du finner ikke matzomel fordi Matzo ikke er et mel, men et flatbrød som kan lages av hvilket som helst mel. «Matzo meal» lages av å knuse dette flatbrødet/kjeksen. en.m.wikipedia.org/wiki/Matzo