Jeg bruker egentlig ikke gift i hagen, men nå har jeg krøpet rundt og prøvd å få bukt med de ENORME tuene med løvetannblader som sprer seg utover hele plenen, og det ser ut som om den er angrepet av jordekorn. :gal: Altså, de 4 kvadratmeterne jeg har rukket over. :gal:
Jeg har ikke noe mot løvetannblomster, de er knallgule og herlige, men de tuene tar rett og slett over hele plenen og de er IKKE gode å gå på. Rotsystemene er helt abnorme, så jeg må grave DYPT ned og langt bortover for å få dem opp. Og tross stikkspade så får jeg aldri opp hele rota, de er så krokete og store.
Du må i hvert fall ikke gjøre som ei jeg kjenner. Hun spraya alle tuene på hele plenen med roundup. Hun blandet det ut i en søt liten sprayflaske. Det er bare det, at den sprer jo ganske fint. Og det er sjeldent vindstille. Så hele plenen døde. :knegg: Den måtte erstattes av ferdigplen. Hun skjønte ikke helt hvorfor hele plenen døde med en gang heller.
Ikke bruk gift. Det ødelegger for insekter og slikt rundt.
Klipp gresset jevnlig, og ta en runde etter klippingen og knip bort blomstene slik at de ikke klarer å formere seg. (Jeg kan sverge på at løvetann skjønner når gressklipperen kommer, og dermed legger seg flate slik at blomsten ikke blir snauet.)
Mannen var ikke så imponert over at han måtte skjøte på tre ulike steder ... :plystre:
Nå har vi stort sett slått oss til ro med at løvetann er fine blomster, de og. (Men jeg har en sånn dunk med ugressedikk stående - jeg har det. Bruker den bare i singlet innkjørsel, riktignok.)
IKKE bruk gift. Giften spres, dreper andre planter, insekter, amfibier, fisk osv. Giften vil sige ned i bakken og trekke ut i nærmeste vassdrag. Gift for løvetann er også gift for insekter og dyr.
Joa, hvis man har pene, dannede løvetenner som lager røtter etter boka, sånne som går rett ned som en gulrot, så er den sikkert topp. Mine har røtter som oppfører seg som øretelefonene mine: Svære, flokete klaser. :mumle:
Type "plenrens" også? Databladet sier ikke noe om det? Den ser egentlig ut til å ha veldig liten giftighet, og brukes også bare på "punkter", så minimal mengde.
De sprer seg like mye gjennom røtter som gjennom frø, de seige, lure jævlene. Ingenting her får stå til det frøer seg hos oss, men de fyker jo langt av gårde, sånne sporer. :niks:
Blomstene plager meg som sagt ikke, men det blir virkelig enorme tuer av bladverk etter hvert, nå som de har fått være ganske i fred i ganske mange år.
Så siden jeg ikke har flammekaster, så har jeg kjøpt og begynt så vidt med en sånn:
Sånn hadde jeg også tenkte å bruke, tror jeg har kommet så langt som å kjøpe den inn, men er usikker, i garasjen i så fall. Blomstene er en ting, men ja, det er mengdene. Og størrelsen. Vi hr en sånn der fra fiskars og den er grei på de enkle, men det er mengdene da... Også de store klasene ja
Jeg har kjøpt den flaska med plenrens, men glemte å bruke den i fjor, skal teste den i år.
Virkestoffet er MCPA, og er veldig spesifikt på tofrøbladete planer, altså det dreper ikke gress, som er enfrøbladet.
Det er jo giftig da, for de tofrøbladete planeten man sprayer det på, i dette tilfellet løvetann, men er ikke giftig for insekter, fugl og fisk. Dette er det krav om at produsentene tester før de markedsfører produktene sine, og det vurderes av Mattilsynet. Det er insektmidlene som er problematiske for bier og andre pollinerende insekter, men disse midlene er ikke aktuelle i hager.
Jeg kommer ikke til å ha veldig dårlig samvittighet for å bruke noen få ml av dette på min 4 mål store tomt i år.
Jeg har ikke tenkt å spraye det i grønnsakshagen da, men hagen har behov for en alvorlig rehabilitering med fjerning av mose og løvetann og gjødsling og ikke utenkelig noe reperasjons-gressfrø, om det skal bli noe gressplen å skryte av.
Robotgressklipper funker bedre enn noen gift. Da klippes det hyppig, og gresset blir sterkt fordi det blir gjødslet jevnlig med det avklippede gresset.
Når det er sagt, så er løvetann en viktig blomst for biene, så i et øko-perspektiv bør man ikke jobbe for hardt for å bli kvitt den.
Vi bruker ikke robotklipper, forresten, men en sånn gammeldags mekanisk en, som også legger igjen gress. :) Så den delen er dekket, men tror løvetannen har minst like mye glede av gress-gjødselet som det gresset har. :mumle:
Dessuten har løvetann en enorm overlevelsesevne, ved at de legger seg flatt så planta ikke går i klipperen, og knopper kan gå over i frø når de blir klippet. Derfor sprer klipperen din løvetannfrø i hele hagen.
Jeg er blant de rare menneskene som liker å luke, så jeg fortsetter å luke løvetannen ut av plenen. Jeg ser at problemet er at jeg ikke får opp hele roten og så blir det et lite hull, som er helt perfekt for en ny løvtann å vokse opp i, så det er jo en sisyfosjobb. Men så lenge jeg tar dem tidlig, så blir det ikke så store hull. Nå har jeg begynt å ta gressfrø og jord i hullene, så får vi se om det hjelper.
Egentlig har jeg innsett at det kommer til å være noe jeg skal gjøre hele livet. Men så lenge jeg klarer å se det som litt avslappende alenetid med en podcast på øret, så lever jeg greit med det.
Skjønner, men med mindre du klipper 2-3 ganger i uka så blir nok ikke effekten det samme. Jeg har gått fra en million løvetann til null etter at vi fikk robotklipperen. Før klipte vi også uten å samle opp, men da bare en gang i uka.
Vi har både robotklipper og den ugressfjerneren fra Fiskars, men likevel så er plenen vår fullstendig infisert av løvetann. Deler av plenen har nesten ikke gress lenger, bare hull, eller løvetann jeg ikke har fjernet enda. :mumle:
Jeg prøvde meg på barnearbeid i fjor; ungene skulle få 1 kr pr løvetannknopp/blomst de fjernet.. men de gadd ikke. Latsekker. :mumle:
Og det ville vært et greit argument hvis du hadde vært den eneste som skulle bruke plenrens. Men det er du neppe, og jeg vil tro at hvis alle villaeiere i Oslo bruker dette stoffet i sin hage (og det bør man jo ta utgangspunkt i når man vurderer den potensielle skadeeffekten), så er det kanskje ikke helt ufarlig lenger likevel.
Jeg syns det er usolidarisk å bruke gift i villahager, for en så komplett uvesentlig årsak som at man ikke liker løvetann. De er verken farlige eller skadelige, og det er fullt mulig å holde dem i sjakk med andre virkemidler. Eller man kan leve greit med dem, hvis man ikke orker bryet med å ta dem bort.
Som sagt: kokende vann og ild er minst like effektivt, og aldeles uskadelig for miljøet.
Altså, "ALT er giftig, det er bare snakk om mengde", som vi lærte i uorganisk kjemi på NTNU i sin tid... Og her snakker vi om små mengder av et stoff som ikke skader annet enn løvetann og fisk. Og fisk er ikke et problem her. Dette er ikke stoffer som hoper seg opp på noen måte, som bly eller DDT.
Oppvaskmiddelet vi bruker i oppvaskmaskinen ville hatt et ganske lignende datablad dersom det skulle brukes i store mengder, som industriell sprøyting. Men det dundrer vi på med på daglig basis. Klorin i doskålen! Jif-spray! Bilpleiemidler som renner rett i rennesteinen! Man måste jamføra.
Men det er jo ikke slik at to dårlige ting utjevner hverandre. Gjør man en dum ting for miljøet, hjelper det ikke å gjøre en annen også selv om den kanskje er litt mindre farlig.
Med forbehold om at jeg ikke kjenner til plenrens og "farlighetsgrad", så dette blir rent generelt: Om man setter plenrens opp mot vaskemidler, så syns jeg det er nyttigere å vurdere nødvendighet. Vaske do MÅ man. Men man kan sørge for å prøve å velge det vaskemiddelet som er minst skadelig for miljøet (og kloakk og avløpsvann går innom renseanlegg). Rense plenen for løvetann MÅ man kanskje ikke, men man ønsker. Om man da har to metoder der også: kokende vann vs. gift, så er det kanskje greit å velge den løsningen som er minst skadelig for miljøet? Greit nok at det ikke er fisk der du bor, men ting som trekker ned i jorda, vil etterhvert trekke ut i vassdrag.
(og det er ikke bare løvetann som er tofrøbladet, men alle (?) løvtrær, roser, hvitveis, soleie m.m.)
Det er definitivt et verktøy som må brukes med forsiktighet, og absolutt ikke når det er skogbrannfare.
Men du, har du noen gang prøvd kokende vann som ugressdreper? For hvis ikke så vil jeg gjerne oppfordre deg til å prøve. Det er helt utrolig effektivt altså. Litt forsiktig med plenen, for den tåler jo heller ikke kokende vann, så bruk kaffekjel og ikke kasserolle når du heller.
Hør på Tally, Teo og flere i tråden, jobb med metodene dine og bruk kokende, giftfritt vann. Gratis, enkelt, effektivt og miljøvennlig. Bruk støvler hvis du ikke greier å passe tærne dine.
Hvis du da ikke vill gå for full runde med utskifting av hele plenen, belegningsstein, drenering av hus og ny kjellerinngang med det samme du er i gang. :knegg:
Jeg og kjæresten har mang en gang lurt på hvorfor foreldrene våre er så besatt av det. Platting overalt! Kanskje de har fått nok etter et langt liv med fjerning av løvetann. :gruble:
Du skal ikke le av det. Hos Polyanna begynner det gjerne med løvetann, også slutter det med platting, drivhus, vinterhage og en ekstra fløy på huset. :knegg:
Jeg tror ikke at det hjelper med nytt noe som helst dessverre. Vi fikk lagt nytt fortau i vinter. Og allerede har det begynt å stikke frem løvetann i de utrolig små sprekkene som finnes mellom fortauet og stenkanten på mitt bed. :gaah:
Dette er etiketten for landbrukspreparatet, de som bruker det må ha jevnlig kursing og utstyret må også testes og godkjennes.
På etiketten står det vannlevende organismer, og det betyr nok uten at jeg har gått dypt inn i dokumentasjonen nå, at det er giftig for vannplanter, som er en av organismene det testes for. Det er ikke giftig for fisk, fugl og insekter.