Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Er det greit å dele FP-innlegg på Facebook?

#1

-ea- sa for siden:

Oppdaget idag at et innlegg herfra Foreldreportalen har blitt screenshottet og lagt som bilde på facebook-sida til et stort firma. Ment som skryt, selvsagt, fordi det var noen her inne som hadde et glad-innlegg om dem.

Jeg syns ikke det er greit å gjøre, selv om innlegget lå på den åpne forumdelen og kan leses av hvem som helst i verden. Jeg synes heller ikke det er greit, selv om firmaet har spurt den som har skrevet innlegget.

Omdømmemessig er det heller ikke bra for firmaet det gjelder. Hvem stoler på anonyme kilder? Jeg kunne jo skrevet alt mulig skryt om f.eks. firmaet jeg jobber i, på all slags forum og under flere brukernavn - og deretter screenshottet og brukt i "markedsføring" på face og webside. Men man GJØR jo ikke slikt.....?

Kjør gjerne debatt!


#2

daffy sa for siden:

Jeg syns ikke det er greit, nei.


#3

Karamell sa for siden:

Ikke greit! Spesielt screenshot med Nick og det hele gjør det ubehagelig. Jeg vet vi er sitert tidligere, men det føles av en eller annen grunnnoe bedre.


#4

Rabbit sa for siden:

Jeg synes heller ikke det er greit.


#5

Bokormen sa for siden:

Ikke greit. Et løsrevet sitat hentet fra åpent forum blir annerledes.


#6

Polyanna sa for siden:

Hvilket innlegg og firma er dette??

:skremt:

Veldig uproft, syns jeg.



#8

My sa for siden:

Nei, det er ikke greit i tilfellet beskrevet over. Det kan være greit hvis det gjøres i en artikkel som handler om hva som skrives på forum om bestemte tema (som amming, bilsikring etc), eller hvordan folk formulerer seg i anonyme diskusjoner på nett generelt, og det blir vist noen innlegg som eksempel.


#9

-ea- sa for siden:

En stor aktør med ansatte kommunikasjonsfolk - da er det ihvertfall helt far out å gjøre slikt som dette.

Forresten gjelder det samme om det er et lite enmannsforetak - har man laget seg facebookside så må man sette seg inn i ting.


#10

Milfrid sa for siden:

Ikke greit i det hele tatt. Får meg til å tenke meg mange ganger om før jeg skriver noe som helst her kjenner jeg.


#11

Teofelia sa for siden:

Hvorfor skulle ikke det være greit? Noen har skrevet noe hyggelig på åpent Internett, og det deles videre på internett. Det er jo slik sosiale medier fungerer hele tiden.


#12

Millen sa for siden:

Ikke greit på denne måten det er gjort her.


#13

Blondie sa for siden:

Helt enig, det ligger åpent ute.

At det er lite troverdig når det er en anonym kilde er en annen sak.


#14

nokon sa for siden:

Eg er og der. Internett er Internett og åpent forum er åpent. Så får kundene vurdere om dei forstår anonyme forumbrukarar som truverdige kveldar.


#15

Gaia sa for siden:

Hvis det er greit for den som får innlegget sitt sitert, så ser jeg overhodet ikke noe galt med en slik deling. Skriver man på åpent nett, så skriver man i realiteten for hele verden!


#16

LaBanga sa for siden:

Det tenker jeg også. Det er jo ikke så mye annerledes enn at noen tar et bilde av et leserinnlegg og skryter av god omtale.

Men det at innlegget er anonymt gjør allikevel at det mister verdi, og det er ikke spesielt troverdig.


#17

Noba sa for siden:

Jeg er litt usikker på hva jeg mener, men kjenner jeg hadde følt det litt ubehagelig om det var mitt innlegg som ble brukt sånn.


#18

frukt sa for siden:

Har de spurt den som skrev innlegget og fått tillatelse ser jeg ikke problemet. Men spesielt god reklame vet jeg ikke om det er.


#19

Teofelia sa for siden:

Det trenger man vel ikke å gjøre. Noe er lagt i det åpne rom og det er delt. Det er jo bare en illusjon st FP er mer privat enn ting som legges på andre sosiale medier. Det deles jo ting fra Reddit, Instagram, Youtube og Facebook hele tiden. Jeg tror ikke noen ville tenkt at det var nødvendig å be om tillatelse før man delte en film fra Youtube, for eksempel. Hadde man delt fra en privat konto, så kanskje, men ting som ligger på forum er å anse for offentlig, tenkerjeg


#20

Tallulah sa for siden:

Jeg syns måten det er gjort på er både innafor, og ganske hyggelig.


#21

star sa for siden:

Jeg ser ikke problemet med dette eksempelet så sant den som skrev innlegget har godkjent det.


#22

Niobe sa for siden:

Jeg synes ikke det er ugreit. Deler av forumet er åpent, det er vel ikke verre enn å gjengi kommentarfelt etc. Det gjøres jo selv her? Samtidig vet jeg ikke om det nødvendigvis for min del taler til virksomhetens fordel at de drar et utsagn ut fra sin opprinnelige kontekst og publikum, og soler seg i det. Jeg tror ikke jeg hadde gjort det.


#23

Bluen sa for siden:

Det har ikke vedkommende gjort, og det er en stor del av problemet. Om jeg hadde lovprist NSB på Facebook-siden min, f.eks., i et åpent tilgjengelig innlegg: Kunne NSB da bare ha tatt skjermdump av innlegget mitt og brukt det som reklame på sin egen side?


#24

Palmen sa for siden:

Jeg syns dette er helt ok. Det vi skriver her er offentlig tilgjengelig og søkbart og klart de ser på dette som god omtale!


#25

star sa for siden:

Da syns jeg ikke det er så greit egentlig. Særlig ikke med nick, selv om jeg ser poenget med at det som er skrevet her er offentlig.


#26

Polyanna sa for siden:

Nå så jeg innlegget og det ble lagt frem som så "lett og ledig" at de kom unna med det. Og veldig hyggelig. Men det er kanskje fordi det er en aktør jeg liker, hadde det vært XXL så kanskje ikke...


#27

Niobe sa for siden:

Dersom innlegget var offentlig, så kunne de vel strengt tatt det? Igjen: Jeg er usikker på om det fungerer som god PR, men offentlige innlegg er det vel ikke ugreit å gjengi?


#28

Karamell sa for siden:

Det er sikkert lov, men er det god kutyme?
Jeg fikk mitt offentlige profilbilde på FB delt en gang. Det kjentes ikke greit det heller, egentlig. Selv om jeg vet at hele verden kan se det.


#29

Tallulah sa for siden:

Det er noe helt annet. Er du avbildet har både fotograf og du som avbildet rettigheter, selv om det er delt offentlig.

Jeg syns dette operaen har gjort er uproblematisk; både fordi det er delt på en hyggelig måte, og fordi det ikke er knyttet til en gjenkjennbar person.


#30

Tjorven sa for siden:

Jeg synes det Operaen gjorde var helt greit. De spredde en gladsak fra en helt anonym person.


#31

Candy Darling sa for siden:

Jeg tenker at det er en grei påminnelse om at FP i mange tilfeller kommer opp i bedrifters overvåkning av sosiale medier, og analytics når vi deler lenker.

Jeg synes det er klart innafor.


#32

sindrome sa for siden:

Det er jo ikke ulovlig, men jeg synes godt at man kan spørre før man deler på et offentlig forum. Det gjelder stort sett alt tenker jeg. Gladsak eller ikke.


#33

Milfrid sa for siden:

Jeg synes det så skikkelig uproft ut, og for meg er dette et klart signal om at jeg skal tenke meg ganske mange ganger før jeg skriver noe åpent verken her eller der. Jeg fikk akutt lyst til å slette ting jeg har skrevet her da jeg så det. Hva blir det neste liksom, at man tar screenshot fra «dette leser jeg»-tråden (eller hva den nå heter) og trykker på bokomslag? Hvor interessant er det egentlig hva en tilfeldig forumbruker synes om noe som helst, sånn reklamemessig?


#34

Anne C sa for siden:

Jeg ble litt paff når jeg fikk vite om det. Jeg har med vilje ikke likt innlegget der slik at det ikke kan kobles opp mot meg. Fikk akkurat en melding fra venninnen min, som jeg også referer til i innlegget. Hun hadde i alle fall kjent oss igjen. Hun vet ikke at jeg er på dette forumet så vidt jeg vet.


#35

-ea- sa for siden:

Så du har ikke blitt spurt av dem før de la ut dette, Anne C?


#36

Anne C sa for siden:

Nei, jeg fikk vite det på PM her at vedkommende hadde sett det. Av to ulike herfra faktisk.


#37

Tallulah sa for siden:

Det sier noe når en person velger å utrykke glede over noe, velge det som det som var verdt å nevne den dagen og skrive det i offentligheten. Operaen har ikke trykket dette på programmet til en opera som en offentlig kritikk av produktet. De har videreformidlet øyeblikksglede på en uformell måte.


#38

Anne C sa for siden:

Jeg er ikke sur altså, det er jo litt hyggelig. Men satt ut ble jeg, det skal jeg innrømme.


#39

LaBanga sa for siden:

Men det er absolutt en påminning om at det som skrives på åpent forum her inne, er offentlig.


#40

Anne C sa for siden:

Helt klart!


#41

veobra sa for siden:

Det at de deler et anonymt innlegg synes jeg er litt rart. Men at ting man skriver på åpent forum brukes i andre settinger, det er sånn jeg regner med kan skje.


#42

Milfrid sa for siden:

Jeg hadde syntes det var særdeles uheldig om jeg var på et arrangement med ei venninne som ikke er her, skrev om det her og det ble postet på en offentlig Facebookprofil for arrangementet sånn at venninna mi kunne kjent oss igjen og dermed fått avslørt mitt nick her inne og med det tilgang til alt jeg har lagt ut her (på åpent forum, og etter hvert på medlemsdelen, om hun gikk inn for det.

Lærdommen er jo: del mindre. Som jo er synd mht er forum da, det dør jo ut om alle tenker sånn.


#43

frukt sa for siden:

Jeg burde kanskje formulert meg annerledes. Jeg vet at de ikke trenger å spørre, men jeg personlig synes de burde gjort det. Det er noe med det at man (jeg) forventer ikke at ting man skriver her skal bli delt på den måten. Hadde det vært på YouTube eller Twitter for eksempel så hadde det vært noe annet. Mener jeg.


#44

My sa for siden:

Nyttig påminnelse ja, om at vi alle kan risikere å møte på våre egne innlegg andre steder i media. :nikker:

#45

-ea- sa for siden:

Men det er jo god skikk å spørre før man deler noe på instagram f.eks. og tildels på facebook. Særlig når man er et firma eller organisasjon. Selv om det er et offentlig innlegg, åpent for alle.

Eller når jeg tar bilder av noe eller noen i jobbsammenheng, så spør jeg vedkommende firma og person (hvis det er noen med på bildet mitt) om det er greit at jeg legger det ut på sosiale medier på vegne av firmaet eller organisasjonen jeg er admin for.


#46

Maverick sa for siden:

Jeg synes det er umusikalsk, men er ikke spesielt overrasket.


#47

daffy sa for siden:

Kan man kopiere andres tekst og bilder og bruke til egen kommersiell vinning? Det kan da umulig være lov.


#48

Teofelia sa for siden:

Ikke bilder, men tekst er normalt innenfor. Jeg tror ikke dette bryter med opphavsretten.


#49

Tallulah sa for siden:

Vel, da tror jeg man bør ta en nærmere titt på avatarene her, gitt. Her er det snakk om et sitat, og Nan oppgir kilde.


#50

him sa for siden:

Jeg hadde ikke gjort det selv. For meg går det på formen på forumet - vi er anonyme og bruker nick. Dette innlegget inneholdt informasjon som gjorde den som skreve det lett gjenkjennlig på forumet for naboer, bekjente, kollegaer etc

Hadde det vært fra facebook (eller en annen "ikke-anonym") kilde hadde jeg oppfattet det anderledes. (Må vel legge til at jeg skjønner at jeg ikke egentlig er anonym her på FP, men jeg føler meg mye mer anonym her enn på FB - og noe mer "skjult" er man jo. Dette er også et lite sted. FB er stort)


#51

My sa for siden:

Jeg hadde heller ikke gjort det. Ser på det som skrives her som litt personlig. Jeg ser jo mange spør på FB også, når noen har skrevet et godt innlegg, om det er greit at de deler det. Og det er selv om det ikke er bilde med. Føler bare at det er skikk og bruk.


#52

Millen sa for siden:

Jeg reagerte mest på dette at de tok med nick og avatar osv.


#53

rine sa for siden:

Hvis man har skrevet det på åpent forum, er det vel greit? Jeg hadde vel ikke akkurat jublet om ett av mine innlegg ble delt i øst og vest, men jeg er ikke så naiv at jeg ikke tror at det kan skje.


#54

him sa for siden:

Det er nok helt sikkert "greit" som i lovlig, men jeg oppfattet i bunn og grunn HI som hva man syntes, ikke om selve lovligheten (eller om det er mulig - det er det jo åpenbart)

#55

m^2 sa for siden:

Ja det er helt greit, så lenge det ligger på åpent tilgjengelig forum. Da kommer det opp i google-søk, lsm.
Det er egentlig lovlig fra lukket forum også, men ikke greit synes jeg :sparke: (at evt risikerer å bli hivd ut herfra er jo noe annet)

Ifølge lovverket:

"En ytring er offentlig når ytringen er fremsatt på en måte som gjør den egnet til å nå et større antall personer"
Og
"Større antall = så fremt det dreier seg om minst ca. 20-30 personer, jf. Ot.prp. nr. 90 (2003-2004) punkt 12.2.2 side 163" (skriver John Christian Elden)

Så sånn sett er jo også det som skjer på relativt lukket forum en offentlig ytring. Når det 20-30 personer i en lukket gruppe er det å anse som en offentlig ytring og kan gjentas hvor som helst! Bare så det er sagt. Om lukkede facebookgrupper for eksempel: "Du som journalist kan sitere eller gjengi andres ytringer på Facebook, så lenge «flere enn 20-30 personer» ser det." (hentet herfra)

(var nettopp i fjor borte i en slik sak i en organisasjon jeg er medlem i, med masse lukkede forumer på facebook, og hvor noen quotet fra en superlukket gruppe og det ble en diger diskusjon rundt det...)


#56

Karamell sa for siden:

Jeg skjønner at det er lovlig, men det klinger likevel feil. Å dele med avatar, nick, signatur, innleggsteller og når man ble medlem. Hele pakke ser feil ut. Det hadde vært hyggeligere av dem om de sendte Anne C en melding og spurt om hun selv kunne skrive det på siden deres, eller om de kunne sitert det selv uten screenshotten.


#57

Pebbles sa for siden:

Overraskende move fra Operaen. Det ryddigste hadde vært å ta kontakt og spørre om å få dele - da kunne de kanskje dele under fullt navn også, noe som ville vært mye bedre.


#58

Chablis sa for siden:

Enig med deg. :jupp:


#59

Mei sa for siden:

Avatar, nick, bosted, hvor gamle barna er? Skurrer for meg selv om jeg innser at det nok ikke er ulovlig.


#60

Niobe sa for siden:

Det er jeg helt enig i .


#61

My sa for siden:

Enig i dette. At det ikke er ulovlig er vel klart. Men jeg oppfattet ikke at det var spørsmålet i HI.

#62

Millen sa for siden:

Helt enig.


#63

Snippa sa for siden:

Bare for å pirke litt: det kan være relativt store lukkede forum det ikke er greit å dele fra også, men da skal det være tydelig at det er en definert, avgrenset enhet som er ment å skulle ha tilgang. F.eks om man har en lukket gruppe for en familie med 60 medlemmer, faller det inn under samme regel som den generelle 20-30.

I min jobb markedsfører vi oss også gjennom sosiale medier, og vil gjerne dele gode tilbakemeldinger, men jeg ville ikke screenshotta fra et forum på denne måten. Hvis jeg skulle brukt det, ville jeg i tilfelle kun brukt sitatet, ikke med avatar, navn, signatur osv. Jeg ville heller ikke brukt det visuelle utrykket fra forumet, men skrevet det som et sitat. Jeg synes det er litt klønete gjort av dem, rett og slett.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.