LilleT sa for siden:
For det gjør sjelden mine.. :flau:
Og jeg snakker altså om dem man har i potte på kjøkkenet.
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Det finnes et hav av gode tips til hvordan få ting til å fungere bedre. Her kan man spørre, dele og få gode råd av hverandre.
LilleT sa for siden:
For det gjør sjelden mine.. :flau:
Og jeg snakker altså om dem man har i potte på kjøkkenet.
Filifjonka sa for siden:
De man kjøper i matbutikken tror jeg er programmert til å flate ut med det samme de kommer i hus, så de regner jeg som engangs. De jeg har kjøpt på gartneri (eller f.eks. Plantasjen) holder seg mye bedre både inne og ute.
LilleT sa for siden:
Det skal jeg legge meg på minnet. Takk for råd. :)
Har du ellers noen tips, Maximillia? Hvor mye vann gir du dem, hvor mye lys osv?
Filifjonka sa for siden:
Jeg har dessverre ikke noen gode råd, jeg har ikke grønne fingre. :) De urtene som står ute fikk ganske mye vann i sommer, når de står på benken så holder det vel at de får en skvett innimellom så de ikke tørker ut. Det er ganske lyst på kjøkkenet vårt, med mye vinduer, og så står de jo rett under halogenspotene under kjøkkenskapene.
Blåbær sa for siden:
Mim skrev noe om bare å kappe å fryse de. Det syns jeg hørtes fristende ut!
Ellers har jeg dyrket basilikum og kruspersille fra frø. Disse tåler også mye mer! Planter de i tomme melkekartonger og setter de oppå brett. Vanner bare på brettet, så suger de opp det de vil ha.
LilleT sa for siden:
Takker for tips, begge to!
Irma sa for siden:
Jeg har hørt at man skal ta et og et "krydderstrå" innimellom, ikke store klaser. Altså tynne den ut etterhvert som man bruker den. I sommer har vi plantet krydderurtene i en krukke ute, og de fleste har stortrivdes og vokst. Ellers kan de altså fryses i olje eller vann/isbiter. I en krydderurtbok jeg har står det at smaken bevares bedre i olje, i tillegg til at den ikke stivner helt - og man kan da skrape av det man trenger etterhvert.
LilleT sa for siden:
Det skal jeg huske på. Moren min plasserte en basilikumplante på verandaen i sommer, og den ble helt enorm!
Jeg har stort sett aldri de urtene jeg trenger til en oppskrift, så å ha litt i fryseren er sikkert smart. :)
amylin sa for siden:
Basilikum er utrolig sær på temperatur. Når vi kjøper basilikum om vinteren, så er den dødsdømt før vi kommer hjem. Den tåler nemlig ikke kulde, og vi kjøper den og pakker den i en bærepose. Det er nok hovedgrunnen til at de fleste krydderurter lever kort. Ellers skal de fleste krydderurter ha mye lys og ikke tørkes ut mellom hver vanning. Det enkleste er nok å kutte og fryse.
Blå sa for siden:
Jeg må få skryte av basilikumen min, som nå har overlevd i fire måneder (personlig rekord).
Jeg vet egentlig ikke annet enn at den har fått veldig mye vann. Stort sett hver dag går restene av jentenes vannglass oppi der. Ellers står den ved siden av storesøsters plass ved bordet og hun "gresser" av den fordi hun synes at den lukter så godt, kanskje det hjelper at den blir tynnet regelmessig.
LilleT sa for siden:
Ekstra interessant det som sies av en dårlig husmor. Kanskje er det håp for mine også. :knegg:
Tallulah sa for siden:
Sånne man kjøper i butikken er sådd altfor tett. Hvis de skal overleve må de pottes om og spaces ut.
m|nken sa for siden:
Min erfaring er at de trenger masse vann slik at de ikke tørker ut :)
Supert tips om og fryse de da, det hadde jeg ikke tenkt på engang :nikker:
LilleT sa for siden:
Sikkert lurt å fryse også, men jeg vil gjerne ha den dekorative effekten av å ha dem på benken i tillegg. ;)
Ru sa for siden:
De man sår selv varer lengre. Da kan de også "læres" opp til å få mindre vann :plystre:
m|nken sa for siden:
Da er mitt heteste tips om og vanne de ofte :D
Observatøren sa for siden:
Man kan også jukse og bruke selvvannende potter. Eva solo sine er dekorative også uten urter. :rødme:
Bequita sa for siden:
Generelt for å få disse krydderne til å vare litt, kan det hjelpe å la dem bo i plastikken fra butikken, i hvertfall en stund. De er "bortskjemte" når de kommer fra gartneriet, der har de det veldig fuktig og varmt i luften. Når de kommer inn på våre kjøkken, takler de ikke det tørre klimaet, og detter fort sammen. Plasten beskytter mot uttørkingen.
Koriander funker ikke like godt når den blir fryst ned, den særegne aromaen forsvinner underveis. Men jeg fikk et tips av en kokk engang om å fryse ned korianderen i isbiter, har ikke fått prøvd det selv.
Skriver under på at å dyrke basilikumen selv funker best, vi har hatt egenprodusert i hele sommer! Det er viktig å tynne den godt, og den liker å ha det godt og varmt og ikke tørke ut.
Gremli Skremli sa for siden:
Gartneri, og potte dem om så de får mere jord. Det har jeg lært. Vi har hatt noen på balkongen nå som har holdt veldig lenge.
Tenk, jeg svarte på en husmortråd! :eek:
LilleT sa for siden:
:knegg:
Takk for råd! :klemme:
Nessie sa for siden:
Og jeg som laget egen tråd om å fryse urter :fnise:
Så denne først nå ;) ;)
gnuri sa for siden:
Det hadde kanskje vært noe for meg...:D Glemmer som regel å vanne
De man sår selv varer lengre. Da kan de også "læres" opp til å få mindre vann :plystre:
Sparky sa for siden:
Hørt på radioen eller noe sånt: Urter kjøpt i butikken er vant til å bli vannet fra bunnen. Dermed samler det seg salter på toppen. Når vi da begynner å vanne fra toppen skylles saltene ned i jorden igjen og tar kverken på planten.
Det er også lurt å ikke la plastikken være på for lenge og å plukke små kvaster ved roten når du skal bruke krydderet, gjerne midt i. Husk å fjerne råtnende blader med en gang.
Jeg har forresten sluttet å kjøpe urter på potte. Kjøper små poser fra Vikingurt istedet. Det er mannen min som er flink med grønt. Han hadde en sitronmelisse i et par år, men så flyttet han sammen med meg. :o
Senna sa for siden:
www.brodrenepedersen.no/image.php?id=207&resample=6
Disse har vi. Og basilikumen trives iallefall. Men Rosmarin trenger vel kanskje ikke like masse vann, for den likte seg ikke noe særlig i disse pottene.
Ibidelma sa for siden:
Jeg kjøper mine urter i vanlig butikk.
Vanner dem hver dag. Har dem under lyset på kjøkkenet. Heller ut det vannet som er til overs etter planten har sugd opp vann. Vann i SKÅLEN, ikke i urten.
Husk at urten trives best når den blir brukt.
IKKE glem å vanne den.
Er man ordentlig glemsk, kan man investere i sånn urtepotter. Selges på Tilbords (oj, er det lov å reklamere slik?? ) Da er det bare til å helle vann i krukken, så dampes det vann etter behov på en måte :)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.