Jeg skal lage ostekake (konfirmasjon) til en god venninne. Jeg har lyst å pynte kaken, gjerne med konfirmantens navn, for eksempel. Hvor vanskelig er det å skrive navnet i sjokolade og la det stivne? Og vil det været solid nok? Vil det knekke under transport? Må det monteres rett før spising?
Er det andre ting jeg kan gjøre for å pynte opp en kake med litt kjedelig utseende? Kaken er helt hvit i seg selv. Den skal leveres dagen før eller samme dag, det vet jeg ikke ennå. Jeg har ikke kaketransportfat, til det baker jeg altfor sjelden.
Jeg har en boks med spiselig gullstøv, kan det brukes til noe?
Smeltet sukkerpynt utgår med høye kneløft. Det er bare grisete.
Jeg skriver ofte navn med smeltet sjokolade. La den kjøles en stund, ellers flyter skriften lett ut. Det tåler ganske mye, bare å løfte over på kaken når det stivner. Jeg sprøyter ut på bakepapir.
Jeg fant en sammenhengende font, skrev ut i ønsket størrelse, la bakepapir oppå og skrev med smeltet sjokolade flere ganger til jeg fikk noen jeg var fornøyd med. Syns det ble nokså bra. La det på samme dag, men noen timer før vi skulle dit.
Vet ikke om gelelokk utgår med høye kneløft, eller om det kan være aktuelt - i såfall vil jo gelelokk være veldig flott om du enten pynter med frukt eller makroner - eller begge deler.
Gullstøv blir nesten penere når det får satt seg på kaka noen timer.
Jeg synes det er kjempepent med en litt uorganisert haug med pynt, f. eks 3-4 makroner, noen pikekyss, bitt bær og gjerne noen av de bittesmå smartiesene i lag med. En kvart eller to med sitronmelisse gir prikken over ien. Om du vil lesse på litt mer, ei bær her og der, samme med pikekyss, så blir det superfint.
Nå er dette sjokoladekake så passer kanskje ikke til en ostekake, men denne pynten brukte jeg til min datters konfirmasjon. Veldig enkelt, men så fint ut da. Rips, bringebær, smørbukkkuler, toffeefee og sitronmelisse. På ostekaka kanskje bare bær og sitronmelisse.
I grunnen kan jeg pynte med hva som helst så lenge den hvite kaka ikke blir ekkel i fargen. Skal ikke ha gelélokk. Har aldri laget det noensinne, ikke smakt det heller. Og det er enklere å bake uten.
Skal levere lørdag kveld, fikk jeg beskjed om nå. Kaken skal nok spises søndag ettermiddag.
Jeg lagde en sånn sjokoladekant til en ostekake til lillegutts konfirmasjon, det var ikke så vanskelig som man skulle trodd!
Jeg brukte lamineringsplast som jeg trødde gjennom lamineringsmaskina en runde for å få det stift nok (og vasket, da), men det finnes sikkert andre metoder også. Men uansett, smeltet sjokolade, krummeluret det på plasten i passe høyde med en skje eller noe, satte plasten (som jeg hadde målt til i høyde og lengde) rundt sjokoladekaka, og lot det stå i kjøleskapet til det ble kalt. Også ble det sånn-ish. Min kant var endel tettere og litt mer "krummelurete". Også dynget jeg pp på toppen med blåbær, bringebær, jordbær, bjørnebær og mynteblader så fromasjen ble dekket under det.
Et sånt "sjokoladegitter" kan pyntes med glitter også :jupp: Strø det på plasten før du sprer utover sjokoladen.
Men ikke vanskelig :nemlig: (smelt sjokolade, drøss det utover på lamineringsplast, sett den opp rundt kaka, sett i kjøleskap, presto. Skjærer det seg kan man ta det bort igjen :jupp: )
Kunne brukt overheadark. Hvis noen vet hva det er, lenger.... :knegg:
Det med en dynge med godteri på kaka blir aldri helt feil. :vilha:
Har laget en variant med det sjokoladekrumelurgreia. Først varme lys kokesjokolade i vannbad, drisle og klatte det på et bakepapir på et brett. Deretter mørk sjokolade - over den lyse. Evt gli gjennom med gaffel, slikkepott (gjerne ulike redskap som gir ulike spor) for å få flere forbindelseslinjer i sjokoladen. La det stivne bittelitt, ha på masse kakekrymmel i ønsket farge. La stivne. Brekke av store biter, de kan stikkes litt ned i kremen. Gir litt høyde og kan gi litt farge, avhengig av krymmel.
Jeg er veldig lite flink til å få ting til å se pent ut, og har for eksempel grusom håndskrift. Alt sånt "se, så lekre ostekremblomster du lager med en sprøyte!" blir til "nailed ut"-bilder for meg. :knegg: )
Da barna var små, så lagde jeg med stort hell "prinsessekake" ved å klippe ut en sjablong av en disneyprinsesse (printet ut fra sånne tegnesider), legge oppå kaka, og drysse melis rundt. Kanskje det funker med gullstøv også? Måtte være forsiktig når sjablongen skulle av, bare.
Jeg anbefaler forresten å ta kaken ut på trappa å ha på gullstøv. Det er så fint og det danser foran øynene lenge etterpå innendørs, og legger seg overalt. :knegg:
Tok mikroen nå til slutt. Men sjokoladen (som ikke var spesielt rennende i det hele tatt) flyter utover. Det er INGENTING imponerende med den pynten! :haha: (Jfr overskriften)
Vel. Hadde faktisk tenkt å bruke den utflytende skriften jeg fikk til til slutt. Men så rullet bakepapiret seg plutselig sammen mens det tørket, så alt ble gris og klint utover. Da jeg skrapte det av med skje og spiste det :sparke: , så var det svidde klumper i sjokoladen.