Kvinne, straks 45 år, lett overvektig, støttemedlem på treningssenter, men i brukbar form. I fjor vår tok jeg meg sammen og slanket meg 15 kg, fra fedme til overvekt, og rundt sankthans begynte jeg å jogge. Jeg mosjonerer fortsatt minst tre ganger i uka i snitt. Jeg har lagt til grønnsaker i kostholdet mitt, selv om de ikke er basis. Jeg spiser mer kjøtt enn fisk, og mer frukt enn grønnsaker. Drikker litt for mye latte.
Jeg lager mye mat fra grunnen av, ettersom jeg bor sammen med ungdom som ikke skal ha gluten og eller laktose.
Brukbart utgangspunkt, altså. Men jeg har fortsatt for høyt kolesterol, og jeg kommer fra en familie der folk dør unge, og ofte av hjerteinfarkt. "Plantebasert kost." sa legen.
Er det noen av dere som har greie på eller kilder til kolestetrolvennlig mat? Konkrete forslag mottas med takk.
Bytt ut smør med planteoljer, men ikke bruk planteoljer til hard steking, da blir de farlige
Stek i ovn i stedet for i panne
Bytt ut latte med cappucino. Mye mindre melk (og dermed melkefett), og smaker minst like godt og gir samme kosen (syns jeg).
Ikke tenk at du skal omvendes til å elske for eksempel salat, hvis du ikke liker det fra før. Ta heller utgangspunkt i det du faktisk liker av grønt. Jeg har gått rundt og tenkt at jeg ikke liker grønnsaker, bare fordi jeg ikke liker så godt brokkoli eller mange salater. Men jeg elsker jo å toppe brødskiva med en haug med vårløk og paprika, jeg liker spinatstuing og sopp kjempegodt, jeg kan maule cherrytomater, elsker guacamole (ok, det er litt fettrikt, så mye kalorier, men sunt fett, og "alt med måte"), er veldig glad i moste grønnsakssuper, og liker å toppe mat med rødløk. Alt det er faktisk grønnsaker, så jeg spiser jo egentlig masse grønt, selv om halve middagstallerkenen min ikke er salat (da hadde jeg utviklet spisevegring, tror jeg. :skremt: )
Er det ikke sånn at du burde drikke trakterkaffe hvis du har høyt kolestrol? Altså at kaffen bør ha rent gjennom et filter før du drikker den.
Jeg spiser ikke noe særlig salat eller grønnsaker som tradisjonelt inngår i salater, men vi steker og baker grønnsaker svært jevnlig. Da bruker vi mer "faste" grønnsaker, og det synes ungene er bedre også.
Og så bør man vel ikke spise altfor mange egg hvis kolestrol er et problem? Eller er det bare en gammel myte?
Jo, det er sant, Tjorven! Det skummet som er oppå nespressokaffe og kaffe laget på espressomaskin, er veldig lite kolesterol-vennlig.
Lager du latten hjemme, så kan du bare filtrere den rett i koppen (kaffefilter)
Angående egg, tror jeg juryen har gått inn og ut mange ganger, men tror den har landet på "det kommer an på". :knegg: Jeg lurer på om jeg fant ut at noen tåler egg finfint, men noen få ikke gjør det. Med tanke på kolesterol, altså. :vetikke:
Det er helt andre grep for å få ned et arvelig høyt kolesterol enn for oss som bare skal holde det lavt som en del av en generelt god helse.
Jeg ville sjekket ganske nøye opp matvarer som skal unngås samt matvarer som bevisst kan spises for å senke kolesterolet. Jeg kan ikke noe særlig om dette, men faren min gikk en sånn runde for noen år siden. Han spiste kjempesunt i utgangspunktet og var slank og i svært god form, men sliter med det arvelig. Da må det bevisste valg til.
Hoho, som kaffe-aficiando med litt høyt kolesterol har jeg forsket MYE på akkurat dette. :knegg:
Latte vs. cappucino: det kommer jo helt an på melka, og som Tjorven påpeker, det er kaffen som er den store synderen her, ikke melka. Juryen er fremdeles ute på kolesterol og melk, for noen melkeprodukter senker også kolesterolet. Om man bruker melk med lite fett så burde det ikke ha noe særlig å si. Les en grundigere utredning hos LHL.
Så til kaffe: Ja, man kan kjøre espressoen gjennom et filter om man lager espresso hjemme. men da er det strengt tatt ikke en espresso lengre, og smaker HELT annerledes. Det er oljen i kaffen som er synderen og det er det som både danner cremaen (kaffeskummet), og den fyldigere konsistensen all over. Så jeg anbefaler heller å gå over til filterbasert kaffe og heller begrense espressoinntaket til å bare skje i helgene. Vanlig kaffetrakterkaffe, dryppkaffe eller aeropress med papirfilter funker. Så kan man fremdeles steame melk. Det blir ikke helt det samme, dessverre, men går an å venne seg til.
Ellers er det jo å gå ned i vekt, la halve porsjonen være grønnsaker, droppe rødt kjøtt, spise havregryn eller sånne havrehjerter (mye billigere i Sverige, men smaker fremdeles papp) til frokost, og bruke sånn plantemargarin som er bra for hjertet. Olivenolje, fiskeolje og avocado er bra i passe mengder.
Focus on monounsaturated fats and fat from meat, rather than isolated sources of saturated fat like butter and coconut oil. You probably don’t have to eliminate those fats. Just don’t make them the centerpiece of your diet.
Eat more avocados, avocado oil, olives, olive oil, and mac nuts for monounsaturated fat. Salads are a great nutrient-dense way to incorporate high-MUFA foods.
Eat more fish. A couple portions of farmed Atlantic salmon were enough to improve LDL-P in overweight men and women. And compared to plain keto, keto + omega-3s from fish has a superior effect on inflammation and metabolic health.
Enig i mange av rådene over. Reduser animalsk fett og øk heller det vegetabilske og fiskefett. Olivenolje, avokado, fet fisk osv er supert. Havregryn likeså. Lipidene i kaffe (eks presskannekaffe) er blant de mest kolesteroløkende stoffer vi kjenner. Dietært kolesterol er det jo en del debatt om, men min ernæringsfysiologvenninne sier at egg bør begrenses til 1-2 om dagen i snitt.
Ellers - et veldig konkret tips: begynne å bruke Vita Proaktiv på brødskiva. Uavhengig av om du bruker smør på brødet fra før eller ikke. Det inneholder plantesteroler som reduserer kolesterolet med en viss prosent, husker ikke nøyaktig, 10-20% eller noe sånt.
Det med å filtrere kaffen rett i koppen med kaffefilter har jeg prøvd flere ganger. Det ender bare med at filteret revner. Noen tips? Har prøvd ulike typer filter.
Jeg må ha ekstra lavt kolesterol. Lavere enn det som folk generelt blir anbefalt. En av de viktigste grepene vi har gjort, er å gi bort kaffemaskin og kjøpe trakter. Kjøper i all hovedsak traktekaffe på cafe også. Ellers: dropp fjøsfett (oster, rødt kjøtt, bacon osv osv) og gå for fett fra planter og fra havet. Og fullkornsproduktet. Havregryn er veldig bra.
For meg, som i stor grad lever på Roedekost, var den største endringen kaffen.
Jeg går på kolesterolsenkende medisin fast, forebyggende, siden jeg har hatt ei tett åre tidligere, men må i tillegg være bevisst kostholdet for å holde kolesterolet så lavt som legen vil.