Ja, hva gjør dere på 17.mai når det er ikke lengre er program med barna? :p
Vi har vært med barn på opplegg siden 1999 (skoleopplegg annenhvert år med stedatter) og har hastet hjem for å ordne til eget selskap. Det er ikke noe oppmøteplikt etter barneskolen så i år er første året som vi ikke må haste ut på noe.
Vi har jo stor familie og om ikke vi inviterer så blir det ingenting. Derfor har vi i alle år prioritert det.
Jeg får så dårlig samvittighet om jeg ikke inviterer familien. sukk
Nyttårsaften er den eneste dagen som vi ikke har hele familie her.
Hva gjør dere som har store barn (ungdomsskolebarn og eldre) denne dagen?
De eldste mine (17 og 19) feirer dagen med venner, så de ser jeg nok ikke. Lille går i skoletoget, så jeg skal til byen for å se på henne og også gå i toget selv. Etter det er det kanskje en tur på barneskolen og så drar jeg hjem og hviler, tipper jeg.
Vi har tidligere hatt tradisjon for å invitere foreldre på grilling, men det utgår i år. Tar det derfor laidback og koser meg istedet for å stresse. Jeg gidder ikke å ha dårlig samvittighet heller, det er ikke mitt ansvar alene at familien har noe å ta seg til. :sparke:
Vi rusler rundt på skolen og prater med naboer og andre bekjente. Vi har ikke familie her, men en halvtime unna. Så de siste årene, etter at vi selv sluttet med ettermiddagsfest, har vi påtvunget svigers å samle familien. Da kommer vi fra vår skole, svoger fra deres skole, og så er det rømmegrøt og grillmat hos svigers.
I pr vurderer vi å dra til sentrum og få med oss folkemengden der. Siden 17. mai er på en fredag er det mulig vi slår ut håret, leier oss et hotellrom og tar bunadsfylla sammen med venner.
Jeg synes det hørtes deilig ut å ha formiddagen i fred og ro og ordne til selskap, hvis du pleier å ha folk?
Vi er alltid på lunsj med slekta midt på dagen på 17.mai, og det vil nok ikke endre seg med alderen på ungene. Det blir bare mindre stress på morgenen. :jupp:
Her har vi musikant, så dagen er spikret fra kl 06.30 til minst 18.00. (Og jeg elsker det, bortsett fra å kjøre ham 6.30, men det gjør uansett ikke jeg.) Det er forresten opphold mellom ca 12-15.30, og da pleier vi å være invitert på lunsj. 17-åringen er med på kjøtt og flesk.
Her er det oppmøteplikt til skoletoget ut ungdomsskolen, og vi har brukt å ha frokost for familie hos oss, og ellers har det variert hva vi har gjort etter skole- og borgertoget. Noen ganger ikke noe, noen ganger ut og spise eller hjem til noen i familien.
I fjor var første 17. mai uten forpliktelser. I tillegg var ikke Frøkna hjemme. Det førte til at Herremannen og jeg bolset hjemme hele dagen. Vi kom oss ikke ut til noen av togene, og hvis vi ikke hadde hatt avtale med faren og farfaren om å spise på middagsbuffet kl. 17 hadde vi sikkert ikke kommet oss ut i det hele tatt. :flau: Vi har allerede snakket om at vi må gjøre noe i år, men har ikke helt landet hva det skal være. Jeg merker at 17. mai er en dag da jeg må gjøre avtaler på forhånd hvis jeg ikke skal bli sittende hjemme; jeg hater i utgangspunktet folkemengder og dagen har alltid vært et pliktløp. :knegg:
Her er det valgfritt å gå i tog på ungdomsskolen, men eldste går. Det er eget tog i bydelen så lite stress. De vil fremdeles på korpset sitt arrangement og skolen sitt. Yngste snakker om å gå i borgertoget, men vi får se. Jeg vil gjerne spise buffet i byen, men det er lite stemning for det.
Minsten går nok i sitt siste skoletog nå i 7. klasse. I år skal jeg ha 17. mai frokost med 10. klassingene mine, etter det møter jeg mannen på skolen til minsten, der har vi en vakt i pølsebua. Når det er ferdig drar vi bare hjem og gjør ikke noe. Vi har aldri hatt noe selskap selv på 17. mai, og har noen ganger vært sammen med familie. Hva vi gjør fra neste år når ingen skal gå i tog vet jeg ikke. Jeg tipper at jeg og mannen ikke gjør noe, er hjemme bare. Med mindre noen i familien spør om vi skal finne på noe sammen.
Det er vel ikke oppmøteplikt for noen på 17.mai lenger? Her er det fridag for skolen og lærere feirer med sine familier.
Jeg kjenner jeg ser frem til å bare ha barn i ungdomsskolealder. Vi har to omganger med 17.mai dugnad igjen og så er alle ungene i ungdomsskolen. Tenker vi da kan i større grad se an været og velge om vi tar oss en tur til skolen for å spise is eller om vi ser på toget fra stuevinduet. Jeg er ikke spesielt glad i 17.mai feiring, men vi gjør det for barnas skyld.
Man kan vel ha oppmøteplikt og heller ha fri en annen dag. Her er det heldigvis ikke oppmøteplikt, og når jeg nå har unger på mellomtrinnet og ungdomstrinnet så slipper de å være med på koret som opptrer. Så jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre, jeg har sånn halvveis lovt å være med å hjelpe til med koret, men jeg er ikke sikker. Jeg kommer aldri til å ha dårlig samvittighet for å bare sitte hjemme på 17.mai, men tipper jeg drar ned i hallen for å spise litt kaker og sånn.
Vi valgte å ikke gjøre noe i fjor, minsten ville ikke gå i tog eller dra på skolen. Gutta møtte noen kompiser, vi satt bare hjemme. I etterkant har vi faktisk fått endel tyn fra folk rundt oss, det går ikke an å sitte hjemme på 17. mai liksom.
I år tror jeg muligens blir første året vi ikke har noen 'plikter' på 17. mai. Jeg tviler på at 15 åringen skal gå i toget, selv om hun gikk både i 8. og 9. klasse. Vi har jo hest, så må i stallen uansett - godt mulig hun skal være med kjæresten resten av dagen. Om været er ok, ser jo for meg pizzasteking med naboene på ettermiddag/kveld.
Jeg er en av dem som bruker fridagen min til å gå i tog med arbeidsgiver og blir uglesett for det. Mange kolleger krever betalt for å gjøre det, jeg synes det sier noe om godene vi har i dette landet. :sparke:
(det plager ikke meg at andre ikke går, de får gjøre sine prioriteringer. Jeg tenker bare at de gjerne kan la meg ta mine avgjørelser uten å gruffe).
Hos oss er det foreldrene sitt ansvar, men jeg tror ingen protesterer om det dukker opp en lærer. Og jeg er egentlig enig med kollegaene dine, de som ellers jobber på 17.mai får jo betalt for det, men jeg gruffer ikke over dem som evt gjør det, det får bli deres valg.
Jeg tar meg et pusterom i årene mellom store barn og barnebarn. Null feiring og null stress, men fridagen nytes til fulle med (jogge)turer, hytta, reise bort - dro til Amsterdam i fjor - eller bare være hjemme og strikke. Jeg er virkelig ikke glad i 17 mai, dvs feiringa, ikke dagen i seg selv, og setter stor pris på de årene jeg slipper å delta aktivt.
På frokost hos venner, gudstjeneste, ser på toget pg talene, ein tur på skuleplassen (far venner med mindre barn) drikk kaffe og kaker i kirka, ser på russetoget og grilling hos venner etterpå.
Her er det blanding av foreldre og lærere som går. Det er forventet at barna går her, men ikke tvunget. Mine går, jeg forventer det og de synes det er greit selv.
Nå jobber jeg i videregående da, så det er ikke jobb i form av å passe på elever. Det blir noe annet og ikke noe jeg synes det er naturlig å kreve betalt for.
Her tror jeg ikke videregående er representert i toget. Jeg syns det er naturlig å kreve betalt dersom man blir pålagt noe, gjør man noe fordi det er hyggelig er det noe helt annet.
Før vi fikk barn og da ungene gikk i barnehage dro vi inn til Oslo. Vi trivdes (overraskende nok) med det de årene været var godt. Kanskje tar vi opp igjen den tradisjonen. I år skal storebror jobbe, så det er bare lillesøster å se i tog. På ettermiddagen har vi ofte middag hos oss. Deler på matlaging (tapas) så det er lite stress.
Hos oss går ca halvparten av lærerne, og de får betalt for det alle sammen. Jeg tror faktisk at de fleste gjør det fordi de synes det er koselig og tradisjon, og ville gjort det selv om de ikke fikk betalt.
Jeg spiller i korps i en annen by enn jeg jobber, og får ikke gått i tog sammen med elevene mine. Skulle gjerne gjort det. :jupp:
Litt sånn føler jeg det også, litt plikt til å (krampe)feire.. Jeg liker ikke 17. mai av den grunn, jeg føler skolen(e) «bestemmer» hvordan vi skal bruke dagen vår, det er plikter fra morgen til kveld. Minstemann her har blånekta de to siste årene, så jeg og han har hatt kosedag hjemme og laget litt mat og kake til de to andre som elsker 17. mai og MÅ til byen og på skolen. 10. klassingen vil gå i tog i år også, men neste år håper jeg at dagen kan bli mer på våre premisser. Tar gjerne på bunaden og drar til byen, men da uten det forbaska stresset som er når man MÅ rekke toget og så stresse vettet av seg for å finne igjen ungen sin i byen og deretter skynde seg hjem og lage mat før man må skynde seg for å rekke neste tog og deretter gjøre dugnadsarbeid på skolen noen timer. De som i tillegg til dette rekker/orker familie/vennefrokost før byen OG familiemiddag etter skolen, imponerer meg stort!
Det er vel sånn i alle yrker at mange reagerer negativt dersom noen velger å jobbe gratis når fagforeninger har jobbet hardt for å regulere arbeidstid, lønn og andre arbeidsvilkår?
Jeg tror ikke vi skal gjøre så mye i år. Ingen av mine har noe stort behov for å delta på skolearrangementet i år. Og det er helt greit for meg. Det blir masse is og kake hjemme. Begge har uttrykt ønske om å se borgertoget i byen, og kanskje gjør vi det. Det er litt vanskelig å skjerme minsten for overload av inntrykk med så mye folk, men hvis vi tar det rolig på formiddagen funker det kanskje.
De to neste årene er det bare å brette opp ermene, for da skal jeg være med og arrangere på skolen. Gleder meg. :knegg:
Nå er jeg vel knappest noen fagforeningsknuser fordi jeg gladelig går i tog (som for meg er hele poenget med nasjonaldagen). Jeg hadde vært helt enig hvis vi måtte gå, men det er frivillig for alle (både ansatte og elever). Innføres det betaling, forsvinner jo frivilligheten.
Lærerne som frivillig stiller opp til 17.mai-toget, får 3 timer overtidsbetaling. Synes det er er vel fortjent for de som gidder. Jeg har kun giddet en gang. Vi har som regel vært i sentrum og sett toget, hatt middag hos bror med familie etterpå. Nå er det første 17.-mai på lenge ungene ikke er her, så da vet jeg ikke helt hva vi skal. Og det er i grunnen ganske deilig. Tror vi bare skal ta det litt rolig, kanskje luske en tur ned til sentrum for å få litt stemning, før vi tar en rolig ettermiddag med noe godt til middag bare oss to. Jeg har jo eksamenstida, så blir ikke store utskeielsene.
Vi skal nok ha en eller annen form for dugnad på 17. mai svært mange år fremover, på skolen nå er rett og slett va hele skolen engasjert i å få dagen til å gå, liten skole. Om x antall år slås vi sammen med naboskolen og da kan det vel være at vi blir mange nok til at ikke helt abslutt alle må være med ;) Når den nye skolen omsider står klar, dersom bygdene klarer å enes om en feiring da, vel og merke...
Siden vi også har unger i korpset, en enda, en som blir aspirant til høsten og ei lita som går i bhg enda, så er det uansett lenge til vi har så store unger at toget ikke er noe poeng. Jeg er vant til hjemmefra å se på toget etter at jeg sluttet å gå i det, dilte etter tofet ut på skolen og treffe kjentfolk og skravle litt og sånn. Det ser jeg fort for meg at vi gjør når vi engang vokser ut av å gå i det, men det er er vel 10 år til yngste går ut av barneskolen, så det er tog og dugnad på planen de neste ti årene tenker jeg, så å se helt for meg tiden etterpå er lenge til...
Ingen av guttene skal gå i tog, så vidt meg bekjent, men vi skal spise lunsj på et hotell i byen sammen med storfamilien. Det gjør vi hvert år, og det er mannen som bestiller dette for alle. Etter dette skal sikkert yngste på skolen for å henge med kompiser. Hva eldste gjør blir nok litt opp til han i år. I fjor gikk han i tog med 10. og var litt med på lunsjen. Tipper han sover lenge i år, for han får lov å gå ut 16. mai i år, og så er jo 17. på en fredag ...
Jo, men det er fortsatt frivillig å gå i tog, og det er litt forskjell å ha ansvaret for en hel haug med unger og det å evt gå sammen med en videregående skole. Men ja, jeg syns man skal ha betalt om man gjør det som en jobb.
Jeg tror jeg ville bedt inn naboer til selskap dersom jeg ikke hadde trengt å være ned på skolen, da kunne jeg jo fikset i stand mens de andre var der. Særlig i år hvor det er en fredag. Ville fikset noe uformelt. Vi har ingen familietradisjoner med utvidet familie denne dagen, mine foreldre har egen fest med så omfattende forberedelser at det kun er et par år de har kommet til byen for å se på barnebarna i toget (de prioriterer dem ellers altså, så det er helt greit for meg, selv om jeg ikke forstår at de velger på den måten. Hadde ikke orket lage mat hele dagen om det var meg).
Slik det er nå er vi helt ute av stand til å ha noe som helst selskap og ikke orker vi gå bort heller, så det har jeg bare droppet å tenke på.
Før barn, og mens barnet var i barnehagealder, ble 17. mai brukt på fjelltur (eller skogstur om tiden var knapp) og det ser jeg frem til å ta opp igjen når han blir større.
Jeg synes at det har vært litt sånn frem og tilbake med å prøve å lage nye tradisjoner. Først brukte vi lang tid på at skolefeiringen skulle bli en tradisjon og når den var ferdig så har vi liksom ikke helt klart å lande på hva vi vil.
Vi er i byen om formiddagen og ser på Hovedprosesjonen. For meg er det i stor grad det som er 17. mai, så det har jeg ikke lyst til å gi slipp på.
Storesøster har innført 17. mai frokost med venninnegjengen og den er vi med på sånn delvis, så da skjer det noe om morgenen.
I fjor hadde vi ingen planer etter at vi hadde vært i byen og det var nydelig vær, så da tok vi på oss turklær og gikk på Ulriken. Og det var faktisk veldig hyggelig. Ganske mange folk, mange med flagg i sekken og litt ordentlig nasjonaldagstemning. Is på toppen av fjellet smakte enda bedre enn is i byen. Så om været slår til, så tror jeg kanskje at vi gjør det i år også.
Og så har vi vurdert å invitere noen på grilling på kvelden, siden det er fri dagen etter.
Og så det store spørsmålet. Mat. Jeg er ikke veldig kjøttavhengig, men 17. mai er en kjøttdag vanligvis, spekemat og pølser. Så hva serverer jeg de som ikke spiser kjøtt (og heller ikke er spesielt glad i røkelaks og eggerøre)?
Minstemann går i skoletoget ennå et par år, men vi har små tantebarn også, så vi kommer nok til å følge dem ennå i mange år. Det jeg ser for meg når alle er store, hvis det ikke er kommet barnebarn, er Champagnefrokost/-brunsj og mer ro over dagen. Nå er det mer armer og bein og unger alle veier.
Vi har hatt både store og små barn de siste årene, men ingen på barneskole. Vi har derfor gått i barnetoget med barnehagen og vært i byen med full ståhei, på formiddagen. Etter toget har vi vært 3 familier som møttes og hatt mat/kaker sammen med litt bobler og kos.
Vi har aldri vært så opptatt av 17. mai. De siste par årene har vi tatt på bunader/dresser og gått en tur i Botanisk hage og spist is og tatt bilder, og så gått hjem og hatt helt fri og spist noe godt til middag etter hvert.
I år skal jeg på venninnetur til London den helgen, så jeg regner egentlig med at guttene ikke kommer til å gidde å få på seg dresser i det hele tatt. :knegg:
De siste årene har vi vært invitert til en gutt i klassen på grilling (alle tar med medbragt mat og drikke) sammen med flere andre fra klassen. Det har vært hyggelig. Om det blir i år vet jeg ikke siden de nå er separert.
Eldste skal til en venninne i år utpå ettermiddagen og gleder seg veldig til det.
Vi har aldri vært med familie på ettermiddagen, de har egne planer.
Nå har vi hatt ansvaret for arrangementet på skolen 5 år på rad, så i år har jeg fri fra alle plikter. Ingen av ungene er overbegeistret for å gå i tog og feire 17. mai heller, så i år stikker ungene og jeg til Gøteborg og drar på Liseberg når de åpner kl. 15 og tar hele helga i Gøteborg. Det var ungenes forslag, så helt greit for meg. Jeg hadde uansett lovet dem Lisebergtur i år.
Ungene mine er hos faren på 17.mai i år, så jeg satser på snø/regn/vind og planlegger maraton med Game of Thrones eller Lucifer.
Kanskje en tur til byen for å se på folketoget.
Må avklare med ungene om de har andre forventninger.
Godt spørsmål, jeg synes det blir vanskeligere og vanskeligere å planlegge 17. mai nå når barna er store. Ofte vet de ikke helt selv hva de skal, bortsett fra at de iallfall ikke gidder å gå i/se på tog, men har planer om å dra til byn med venner og se på fyrverkeriet/dra på fest (det første for femtenåringen i fjor, det siste for attenåringen) om kvelden. En rolig 17. mai-frokost med venner hadde vært drømmen, men siden alle våre venner har til dels store barn, har alle samme problematikk; Barn som kanskje skal hit og kanskje skal dit, og som iallfall ikke planlegger noe særlig i forkant. Å gi blaffen i ungene er selvsagt et alternativ, men det sitter litt langt inne det også, på selveste nasjonaldagen. Eldste har snakket om å ha russefrokost hos oss (:skremt: ), men det er visst også veldig vanskelig å vite sikkert før kvelden før. :himle:
Har fortsatt ikke hørt noe fra andre i familien.. det er det vanlige her.
Men i år gjør vi som vi selv vil. :nemlig: Mannen er enig.
Det lokale toget går forbi i gaten her så vi spiser rolig frokost (har lest meg opp på tips og skal kjøpe frosne sjokoladecroissant på Rema) ser toget fra terrassen så drar vi til sentrum. Minsten blir med. Eldstemann har egne planer.
Aner ikke helt hva vi skal der i kaoset så tips gjerne om steder som er fine...
Lurer litt på å gå på festningen men ser ut som at de kun har 3retters. Sånn er det vel den dagen.
Dere som bor i Oslo og pleier å dra ned i gryta denne dagen, hvor går dere? :cool:
Min bror og hans familie er hvert år på Pascal. Der treffer de som regel andre (tilfeldig) som han jobber med og også klassevenner eller naboer. Der sitter de noen timer slik jeg har skjønt det. Det er blitt deres tradisjon. Antar det skjer etter barnetoget, for yngste går enda i tog, siste gang i år.
Ungene de er med venner. Vi tar båten og drar ut på sjøen innom sentrum på rundtur. Hjem til grillmat og litt vin på terassen. Dropper fintøyet den dagen :hjerter:
Ingen steder. Vi kommer oss bort derfra fortest mulig :knegg: . Spiser boller og is. Et par år hadde vi tradisjon å gå på McDonalds Solli Plass. Sjarmerende.
Fnis. Tipper at vi også blir helt matt av folk og at vi kjøper en kaffe i pappbeger og tar trikken hjem så fort som mulig....
Men sa til gubben at vi SKAL sette oss ned et sted før vi drar hjem. :uskyldig:
I år skal bare knerten gå i tog. I år ville ikke snuppa gå, men hun ville gjerne være med på gammelskolen og se på knerten i toget. Til neste år tenker jeg at snuppa skal lufte den helt nye bunaden og gå i tog hun også. :knegg:
Vi har pleid å bestille bord på en sentrumsrestaurant og spise lunsj der. I år har jeg bestilt bord på "Der pepper'n gror". Det var ikke førstevalget, men det var der det var ledig når jeg kom på at jeg måtte bestille.
Vi feirer annenhvert år med min mor og min far. Pappa prøvde i år å foreslå at han kunne få være med selv om det var "mamma sitt år", men jeg syntes ikke det var noen god idé. De kan mene så mye de vil om at det er helt uproblematisk at de er skilt, men det er ikke uproblematisk for meg for jeg merker at de begge forandrer seg når den andre er tilstede. Det nærmer seg nå 40 år siden de flyttet fra hverandre.
Etter at unga blei store og helst fant med noe med venner, i hvert fall på dagen, har jeg eller Helten gått i borgertoget, av og til sammen med kommunepolitikerne, avhengig av hvem/om en av oss har hatt verv. Egentlig har jeg stort sett vært hjemme og gjort i stand til senlønsjtreff for de som kan, eller bare kost meg alene, ev. med Helten. Jeg kommer sikkert til å begynne å gå ut og se på toget når barnebarnet blir stor nok. Eller ikke. Jeg blir fryktelig sliten av så mye lyd og ender ofte opp med veldig uggent hode av slike settinger.
Her blir det tidlig opp for å hjelpe ungdommen inn i bunaden og få sendt henne avgårde på skolen (VGS). De har program fra klokken 9, hun skal synge og senere gå i toget i Oslo. Mannen og jeg tar en sen frokost, har invitert mine foreldre. Etterpå drar vi ned til sentrum for å se på ungdommen i toget. Senere på dagen er vi invitert på grilling hos venner. Hva ungdommen skal gjøre etter at toget er ferdig aner jeg ikke, annet enn at hun skal være med venner. Hun kommer nok på grillingen utpå ettermiddagen tenker jeg.
Eldstemann studerer i Bergen. Han starter dagen med å synge sammen med koret sitt klokken 7, skal gå i borgertoget og synge på forskjellige eldrehjem utover dagen.
Vi har feiret 17. mai med foreldrene til barnas venner de siste 13 årene, hvilket gjør at ungene henger med "oss".
3 av dem var russ i fjor, men ble likevel med på middag, det er koselig, litt "rustne" bøtt still.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.