Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kan man plante ute nå?

#1

Cumulus sa for siden:

Bor i Oslo. Og det er meldt sludd i dag. Hadde planer om å plante ut krydderurter i dag. Er det dumt?


#2

Matilda sa for siden:

Jeg venter til etter 17. mai, men det kommer an på hvordan urtene har vokst. Jeg har urter som kommer opp av seg sjøl, og der vokser salvie, gressløk og mynte godt allerede. Basilikumen min bor i drivhus med vifteovn i ennå, der blir det ikke kaldere enn ti grader, og det ser den ut til å trives greit med. Det er fortsatt fare for nattefrost ei stund til, så det er nok lurest å vente.


#3

Anne C sa for siden:

Jeg venter alltid til etter 17. mai, bor litt lenger nord enn deg.


#4

Magica sa for siden:

Planter som ikke er herdet bør vente. Frø kan skal direktesås, kan jo sås. Jeg har masse ute som vokser, stauder av urter som oregano, gressløk, mynte etc. Har også sådd dill i år som står fint ute (i plastkasse med lokk når det blir for mye vær). Jeg har i kaldt drivhus også spinat og reddiker og rukkola som klarer seg utmerket på tross av kulda.


#5

Niobe sa for siden:

Jeg har sådd urter i plantekasse med lokk. Det er vel to uker siden, og de spirer og gror.


#6

Polyanna sa for siden:

Jeg har handlet for å plante til konfirmasjonen, men har handlet mest stemor (som tåler kulde) og ingenting dyrt. Regner med at en del kreperer.


#7

veobra sa for siden:

Jeg har mitt inne til faren for nattefrost gir seg. Hvis du har plass inne så hadde jeg ventet litt. Stemor er plantet ut for noen uker siden og trives godt.


#8

frukt sa for siden:

Jeg sådde ute i april, og så kom det plutselig frost. :knegg: Men bortsett fra physalisen har alt spirt.


#9

Mei sa for siden:

Så ute er noe annet enn å plante ut. Planter som er sådd ute er ferdig herdet og tåler mye mer. Planter som har vokst opp inne bør herdes før de plantes ut, og dersom du ikke vil de skal dø/få en voksestopp ville jeg ventet med utplanting til denne kuldeperioden er over. Jeg har noe i veggdrivhus og andre ting bæres inn for natta. Atter andre ting som er kuldeømfintlig er pakket inn i strie eller duk. Tålmodighet er lurt på denne tiden av året.

Stemor og tusenfryd (pluss noen andre) tåler noen minusgrader og kald vind. Andre klassiske sommerblomster og urter ønsker seg nattetemperaturer på over 10 grader.


#10

GinaK sa for siden:

Jeg bærer ut og inn og gjør det frem til kvelds- og nattetemperaturen viser mer enn 7-8 grader. Helst mer. Og håper den stiger snart. Kommer til å handle til helgen, nesten uansett. :cool:

Mener å ha lest at spansk margeritt tåler littegrann.


#11

Hyacinth sa for siden:

I Stavanger pleier man å si at sommerblomster er trygt etter 1. mai. Men i år er jo alt helt merkelig. Sommervarme og sol i hele april, og iskald vind til nå i mai, og bare 6-10 grader. Våknet sågar til snø her en morgen. Forstår meg ikke på været.

Det er ikke nattefrost her lenger, vil jeg tro. Men den vinden ødelegger mye. Lobeliaen har det fint, og pasjonsblomsten har stått ute en stund, men jeg har begynt å ta den inn om natten. Bougainvilleaen stod ute, men er nå inne... Og tulipanene knekker tvert av. :sjokk:

Jeg har forresten også pelargonia og ildtopp (den trives overraskende bra utendørs, også i hele fjor sommer, rart den ikke markedføres som sommerblomst?) ute nå, men de står delvis under tak.


#12

GinaK sa for siden:

Det er iskaldt her i dag. Isende sur vind. Tidligere i dag haglet det sidelengs. Det er kun 3 grader her må. Oslo.


#13

Robyn sa for siden:

Ja, det tror jeg er dumt.


#14

Polyanna sa for siden:

Nå snør det. Tror jeg berger inn pottene jeg kjøpte, som jeg ikke har plantet enda. :gal:


#15

Fløyel sa for siden:

Det snør! Jeg setter ut planter til 17. mai. Men jeg er brungrønne fingre, så her går det i års blomster i potter.
De er fine når jeg kommer hjem fra ferie, naboen er ekstremt god på hagestell. :hjerter:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.