Eg har prøvd å Google, men finn ikkje noko om metoden. Men eg lurer på om dette er ein metode som funker på alle typer grønnsaker (som ein er seint ute med å så ...) eller om det er forbeholdt gulrøtter?
Poenget er jo at potetmelgeleen er ein slags form for gjødsel. Eg kjem til å prøve dette med gulrotfrøa mine og eg spør om det er nokon her som har erfaring med framgangsmåten og har prøvd på andre frø. Eg er kanskje kravstor, men svara dine er ikkje spesielt relevante.
Nei, ingen erfaring. Jeg har aldri hørt om det en gang, jeg sår gulrot i pallekarm i jord som blei gjødsla høsten før. Kjør en test da, med og uten, og prøv på forskjellige frø? Spennende å se om det gjør noen forskjell!
For at lette såningen kan man følge et andet af Erik Kiels gode råd. Man laver en grød af en liter vand og fire til fem spiseskefulde kartoffelmel.
Vandet bringes i kog og kartoffelmel drysses i. Rør kraftigt. Grøden bliver hurtig klar og stilles så til afkøling. Gulerodsfrøene røres nu ud i grøden. Pas på at grøden ikke er over 35 grader. Fyld massen med frø i en plastpose. Klip et hjørne af posen og klem så massen ud i sårillen. Rillen skal være ca. tre cm dyb. Ca. ti dage efter stikker de små gulerødder toppen op, og det er lidt hurtigere end ukrudtet. Nu er det meget nemmere at skelne det, man vil bevare fra det, der skal væk.
Dette har jeg ikke hørt om. Jeg er usikker på om potetmelet gir særlig med næring, men geleen vil sørge for fukt slik at det spirer, og å tyte det ut av en pose er jo lettere enn å prøve å fordele de knøttefrøene på en fornuftig måte.
Jeg syns det virker som en måte å forspire på, ikke for at det skal vokse fortere eller bli større, men for å ha bedre kontroll.
Jeg ser lenkene er danske. Deres sesong starter jo veldig mye tidligere enn vår (heldiggrisene!), og de rekker gjerne to eller tre runder med potet og gulrot, i motsetning til oss.
Det er ingen næring for gulrøtter i potetmelet. Potetmelgeleen brukes som frøfordeler, siden gulrotfrø er veldig små og det er lett å så for tett.
Hvis du får for små gulrøtter må du så ut nå i porøs dyp jord. Gulrøtter må ha 70 cm dybde, minst, og de kan ikke fordra hard jord. Den skal gjerne være litt sandblandet. De må ikke stå for tett. Derfor må du tynne. de skal ha greit med gjødsel, ellers blir de ikke store, men de skal ikke ha for mye, da vokser de for fort og sprekker.
Du må finne gulrotfrø som gir modne gulrøtter raskt. Vintergulrøtter bruker ekstremt lang tid på å vokse, mens sommergulrøttervokser fort. Du finner modningstiden på pakken, i allefall hos de gode produsentene av frø. Impecta, feks.
Skjønner. Då antar eg at det er jorda som er problemet, for det er veldig mykje leire her vi bur. Eg har gravd opp store klumper med leire, når eg har halde på med kjøkkenhageprosjektet mitt.
Dei andre faktorane (tynning, gjødsling, ulike frøtyper) er faktorar eg kjenner til og har tatt med i vurderinga. Men mi oppleving er at «uansett kva eg prøver» så blir det same resultat. Det gjeld alle rotfrukter. Eg har ikkje fått til selleri, pastinakk eller kålrabi heller. Sjølv om eg har drive feilsøking over tid for å finne ut kva eg gjer galt.
Det virker som det er en dansk dude som er opphavet til dette, for når jeg søkte på kartoffelmelsgele så refererer alle til ham. :knegg: Han forspiser som du ser ikke i geleen, men på en oasisblokk, også blander han med potetmelsgreia bare til såingen.
Vi har også leirete og hard jord, og får knøttsmå gulrøtter. Jeg har i grunn slått meg til ro med det, jeg spiser etterhvert som jeg tynner og syns små gulrøtter er gode.
Andre rotgrønnsaker er også vanskelige. Reddiker går ofte i stokk før de i det hele tatt har blitt noe og det samme med kålrot. Rødbet går bra. Men der har noen en teori om at de skal stå for dette, og ikke tynnes alt for mye, fordi den sterkeste "vinner" og de andre bidrar til å holde ugresset vekk. Det er en teori som passer mitt kjøkkenhagehold veldig bra. :humre:
Du må forbedre jorda over tid. Vende inn sand, skjellsand og kompost..det blir bedre. Våt leire er vel noe av det verste man kan ha, men øs på med jordforbedring, la poteter gjøre jobben med å gjøre jorda mer porøs, fortsett med erter som gir næring og prøv jordskokk som ikke krever så mye næring. Gulrøtter kan du ha i Pallekarmer der du selv kan kontrollere jorda.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.