Trenger tips innser jeg. Vi går til skoletoget litt før 9, så går det slag i slag med tog og leker i skolegården. Tipper det blir en pølse og is der. Yngste skal i borgertoget, så vi må inn til sentrum og sikkert kjøre i 15-tiden senest. Vi MÅ spise noe skikkelig før vi går der, men hva? Vi skal til venner på kake/is etter borgertoget.
Er supert om det kan lages dagen før og kanskje har noe festpreg over seg, men det er ikke veldig viktig. Pølser utgår altså, også kjøpepizza.
Selv om vi ikke skal ha på finstas og gå i tog i morgen så blir det sodd og ingefærøl til mat.Det er 17.mai for meg. For meg er nemlig sodd festmat,men vet at det ikke er sånn overalt.
Jeg fikk sodd 17.mai hos en trøndevenninne for omtrent 12 år siden. Husker det som veldig godt. Men får vel neppe kjøpt det her annet enn i frosne spann? Er de gode?
Det er frosne spann jeg mener. Vi har alltid brukt det. De som inneholder bare kjøttboller, kjøtt og kraft, også koker man poteter og gulrot utenom. Hvis man skal gjøre det på den "ekte" måten så er det strenge, lokale regler. F.eks at bollene ikke skal varmes i krafta sammen med kjøttet. Det er visstnok også regler for hvordan gulrøttene skal kuttes, de skal være riflet, så de må skjæres med riflet kniv eller sandkakeform, i følge min venninne fra Innherred.
Hvilken matbutikk har best da? Det er ikke så ulikt lapskaus, er det vel? Tror begge barna vil like det. Hadde vært supert å bare kunne hatt det, noe så lettvint.
Det er veldig ulikt lapskaus. Kjøttet og kjøttbollene flyter i kraft/buljong (sodd), mens poteter og gulrot serveres ved siden av. Potet og gulrot legges i tallerkenen først, soddet øses over. Lapskaus er vel mer grøtete enn flytende, og har gulrøtter, poteter og andre grønnsaker blandet inn. Den som er på boks, og heter "Trøndersodd" er vel mer lik lapskaus, men den har i grunnen ikke så mye med sodd å gjøre.
Jeg tror bare det finnes tre typer, en som heter Inderøysodd og to som heter Innherredssodd (men det er godt mulig at jeg tar feil), og jeg husker aldri hvilke matbutikker som fører de ulike typene. Hvem som er best er vel smak og behag, men jeg tror kanskje jeg holder en knapp på den som heter Inderøysodd.
Grilling om ettermiddagen/kvelden er fast innslag på 17. mai-programmet hos oss dersom været tillater det, og i år gjør det det. :) Og gelekake og pavlova.
Lapskaus er jo veldig godt og lettvint. Vi bruker den lyse på boks av og til. Helt fint.
Synes Trøndersodden også er god , vi syns det er noe helt annet enn lapskaus, men ser nå at her er det mange ting som teller, både oppskjær og rekkefølge i tallerken :ja:
Hvis man vil ha noe annet og lettere mat, går det vel godt an å lage wraps dagen før, om det er pakket ordentlig i plast.
Sodd er veldig barnevennlig ja. Da jeg bodde i "utlendighet" (altså Oslo), pleide jeg å finne Inderøysodd i frysedisken på de store Menybutikkene bl.a. Nå har jeg kommet hjem, og her fins det i alle dagligvarebutikker :)
Husk flatbrød og ingefærøl.
Litt seint nå, men vi hadde alltid lapskaus 17. mai da jeg vokste opp. Den smaker jo best oppvarmet og er genialt på endag hvor man bare skal ha noe innimellom slaga.