Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Løpere: Hvor alvorlig tar dere småskader?

#1

Bluen sa for siden:

Når man jogger/løper en del, er det vel nesten ikke til å unngå at man ryker på noen små vondter og skader en gang iblant. Jeg har noen gjengangere som jeg kjenner godt til, og som ikke skremmer meg. Disse går erfaringsmessig fort over, og jeg bare durer på. Vondt under hælene går over med bedre hverdagssko i noen dager, tilløp til vondt frampå leggene går over med jevnlige tåøvelser, småvondt på innsiden av høyre kne går over av seg selv osv.

Men hva gjør man når det dukker opp noe nytt, f.eks. en rar følelse øverst på utsiden av leggen? Googler og blir engstelig? Løper til fysio? Tar noen løpefri dager? Durer på som før? :sparke:


#2

Tangerine sa for siden:

Løpefri? Beinhinnebetennelse kanskje?


#3

Bluen sa for siden:

Nei, det er mer på framsiden - den følelsen kjenner jeg godt til. :jupp: Dette virker mer muskulært. Kom etter en tur da jeg (for en gangs skyld) tok i litt ekstra på farta.


#4

Gaia sa for siden:

Jeg forsøker å unngå å gjøre skaden verre. Enten ved å løpe annerledes eller på annet sted, eller ved å bytte sko. Hvis smerten ikke tiltar mens jeg løper, så durer jeg på. (Noe som ikke alltid er så lurt...)


#5

Bluen sa for siden:

Høres ut som meg, Gaia. :sparke: Har prøvd å bytte sko - burde kanskje prøve motbakker og/eller småstier også. Det kjennes nesten ikke når jeg løper (og egentlig overhodet ikke når jeg sykler); jeg er mest obs på det etterpå, egentlig.


#6

Candy Darling sa for siden:

Du vil ikke lære fra meg. Hilsen runners knee siden 2009.


#7

Bluen sa for siden:

Da vil jeg nok ikke høre hvordan det fortoner seg heller. :lalala: Dette er ikke egentlig kneet - jeg setter min lit til det, men veldig langt unna er det jo ikke.

Starta det også i det små?


#8

Candy Darling sa for siden:

Nei, det kom nokså akutt, og det høres forskjellig ut. Hos meg er det vondt kun under løping, typisk etter 7-10 km eller etter mye nedover. Det slutter når jeg stopper eller går, og det sitter i senen/muskelen fra siden på låret ned mot kneet.


#9

Lavender sa for siden:

Ikke løping, men sykling og annet. Varierer, unngår det som gjør vondt. Lover meg at jeg skal starte med regelmessing bevegelighetstrening, snart.


#10

Bluen sa for siden:

Noe av "problemet" er at det ikke gjør vondt mens jeg løper - i alle fall ikke nevneverdig. Dermed blir det også fristende å bare fortsette. Jeg vil tippe på et irritert muskelfeste eller noe sånt (hvis denslags finnes i dette området av beinet :knegg: Anatomi er visst ikke min sterkeste side).


#11

Primrose sa for siden:

Ved nye vondter så prøver jeg med litt mindre løping og litt mer styrke/balanse en periode. Hvis det ikke går over så har jeg en idrettsfysio jeg bestiller time til for diagnose. Han er veldig pragmatisk og løper selv så jeg får heldigvis sjelden som svar at jeg ikke kan løpe i det hele tatt. :knegg: Han er god på tilpassede styrkeøvelser og teiping. :vilha:

Betennelse? Kan det hjelpe å ise ned etter trening? :vetikke:


#12

Ru sa for siden:

Senebetennelse? Jeg har jo klart å få det i ankelen av alle mulige steder. :himle:
Er litt av og på, men hvile gjør det helt klart bedre. Mye belastning uten nok restitusjon gjør at jeg knapt kan stå på beina. En uke fri og så spretter jeg rundt som en fjellgeit. (Litt av problemet er jo at jeg spretter i overkant mye når jeg først spretter og dermed så er det på an igjen ...)


#13

Candy Darling sa for siden:

Hvis du vil ha mer inspirasjon, har jeg klart å holde en yogaskade i live i 6 mnd nå, etter å ha fått senebetennelse i albuen men kjørt på med sykling og PC og trening. Etterfulgt av 4 mnd fysio og treningsforbud. :rolleyes:

Jeg suger virkelig på restituering.


#14

Timar sa for siden:

Jeg sliter med vondter i knærne ved løping. Foreløpig ser det ut som at et par ibux før langturene virker utrolig bra, både mot smerter underveis på løpeturen og etterpå, men legen er bare sånn passe fornøyd med den løsningen. :knegg:

Sånn av litt mer langsiktig karakter så skal jeg ta MR av knærne for å sjekke at det ikke er meniskskader (hos meg låser knærne seg plutselig innimellom, men dette er en annen type smerte enn den vanlige løpe-vondten)

Jeg har også fått treningsprogram fra en PT på jobb for å forebygge. Spesielt fokus i treningsprogrammet er å styrke glutus medius (ellernoesånt, ihvertfall den mellomste rumpemuskelen, ikke den store, og ikke den lille :knegg:), styrke kjernen og rygg samt bein, men bein på rett måte.

Skal også innom en fysioterapeut med kneekspertise for en vurdering.

Det er fryktelig vannvittig frustrerende og irriterende når motivasjon og kondis er på plass, og så er det knærne som stopper løpingen! :gaah:



#16

Nelly Nickers sa for siden:

Ignorerer det. Prøver å løpe litt mindre, gjøre litt øvelser, men det blir halvhjertet. Slutter ikke å løpe, i alle fall. Strutsetaktikk er noe jeg tyr til på mange områder i livet, også dette.


#17

Musemus sa for siden:

Jeg fikk nettopp en ny løpevondt, foran på låret. Jeg googler først ( :knegg: ) også behandler jeg meg selv utifra hva jeg finner ut. Vondten i låret klarte jeg faktisk å tøye bort etter noen dager, og vondten i hælen gjorde at jeg heller gikk trappene i hoppbakken istedenfor å løpe på mølla.
Jeg har en skadet arm, så det er på en måte ikke så mye enn beina jeg kan trene - så da finner jeg alternativer innen det.


#18

Bille sa for siden:

Jeg tar et par dager pause, starter opp igjen rolig. Ser an. Hittil har det gått fint og jeg har holdt alt som har dukket opp i sjakk. Men jeg har blitt flinkere med styrketrening, og det anbefaler jeg jevnt over for å forebygge vondter (ikke akkurat banebrytende forskning det der :knegg: ).


#19

Rug sa for siden:

Jeg løper bare fordi man liksom må gjøre noe. Har aldri vært skadet, men jeg vedder på at jeg hadde tenkt "wohoo, jeg slipper å løpe! Sofaen er min venn!". Sånn sett skal det litt til før jeg greier å pådra meg slitasjeskader, jeg er en rakker på restitusjon!


#20

Bluen sa for siden:

Skader er noe skit - god bedring til dere som er rammet!

Tok meg en joggetur igjen i går kveld, og beinet føltes ganske herja etterpå. Det er ikke sånn knallvondt, mer som om jeg er veldig støl og sliten - mest under kneet, men egentlig litt i nesten hele beinet. Det er bedre igjen i dag. Det kan hende jeg bør trappe ned fra 4-5 til 3-4 løpeturer i uka, i alle fall, og evt. kontakte fysioterapeut hvis det ikke gir seg. (Jeg er jo idiot også, da - har satt meg fore å skulle løpe eksakt 3 mil hver uke, og da blir det jo kluss i systemet hvis jeg "skofter" noen turer. :gal: )


#21

Bille sa for siden:

3-4 løpeturer i uka for at dette skal gå over..? :knegg: Det er.. Tja, ikke HELT sikkert at det kommer til å funke..?


#22

Morella sa for siden:

Jeg løper helt til smertene gjør det umulig å løpe. Deretter går jeg inn i en moderat til tung depresjon. Trener meg opp/ trener alternativt mens depresjonen herjer. Lover meg selv å ta det med ro og bli flinkere til å trene styrke. Starter så «rolig» i ei uke. Går på en smell og er tilbake til 7-8 mil i uka. Holder pusten og venter på neste skade. :knegg:

Anbefales vel ikke akkurat.
Men ut i fra det du beskriver kan det minne om løpekneet jeg hadde. :sorry:


#23

Timar sa for siden:

Jeg har også kjent antydning til løperkne, på utsiden av kneet/øverst på leggen. Hvis det har blitt en betennelse der så er det vel neppe noe annet som funker enn å hvile? Evnt betennelsesdempende gel eller noe?


#24

Bluen sa for siden:

:lalala: Det kjennes absolutt ikke ut som noen betennelse, egentlig. Det er mer rart enn hissig vondt. Jeg får ta en tur til fysioen om et par uker hvis det ikke gir seg.


#25

Morella sa for siden:

Hvordan går det, Bluen?


#26

Bluen sa for siden:

Det går bittelitt bedre, egentlig! Jeg kan både gå, sykle og løpe uten problemer (så da ble det 5 joggeturer i forrige uke :gal: ). Etterpå er det litt stivt og rart, men det går litt framover. Jeg kansellerte fysioterapitimen jeg hadde bestilt denne uka (på grunn av sammenfall med andre aktiviteter), og går for å ignorere det et par uker til. :sparke:



#28

Bluen sa for siden:

Denne strutsen har nå vært hos fysioterapeut. Og det virker å være noe udramatisk! :lettet: Bare en liten overbelastning av en unnselig, liten muskel i leggen. Ble godt most i tre kvarters tid, så får vi se om det hjelper noe. Det føles i alle fall bra nå rett etterpå. Det kjentes ut som om behandlinga traff rett på den rare følelsen i beinet, i alle fall, så jeg er optimist - og fortsetter å løpe og strutse.


#29

Morella sa for siden:

Gikk på en smell selv jeg. :himle: Jeg klarer jo ikke å stoppe før det blir bråstopp, så nå er det elipsemaskinen som gjelder noen uker. :mumle:


#30

Timar sa for siden:

Så bra, Bøyen!

Denne strutsen har faktisk både tatt MR og vært hos fysio. Konklusjonen på MR var ingenting ødelagt, men masse betennelser og cyster og annet tøys. Fysioterapeuten mumler om langdistansekne, og påstår jeg må tøye mer og trene flere kjedelige kneøvelser... :mumle:


#31

Isolde sa for siden:

Jeg har løperskne i begge knærne uten å ha løpt. Jeg bare går. Etter en helg med ekstra mye gange ble det MR, krykker og selv 3mnd etterpå er det veskefylt og knirker konstant. Har fått øvelser av fysio men blir verre hver hver gang jeg gjør de. Jeg strutser ikke men er rimelig lei.


#32

Bluen sa for siden:

Huff, god bedring med kjipe skader!

En liten oppdatering herfra: Det ble ikke bedre etter fysioterapien. Derimot virker det som om det har "spredt" seg til kneet, som i noen uker har krangla litt i nedoverbakker. Det er ikke dritvondt, men jeg blir liksom haltende litt. På helt flat mark og oppover går det fint, så hva gjør stabeisen da? Slutter å løpe? Neida, løper oppoverbakke og tar bussen hjem. :knegg:

Jeg vil tippe knegreiene er en slags "følgefeil" av leggen, og så mistenker jeg at de nye Hoka-skoene med innleggssåler for pronasjon på noe vis har gjort det verre. Slet ganske mye med kneet i forrige uke, i nedoverbakke og ned trapper, men så gikk jeg tilbake til mine gamle overpronasjonssko - og har blitt så å si bra i kneet. Mystiske greier! Dette er venstrebeinet, hvor overpronasjonen ifølge mannen i sportsbutikken ikke er så uttalt. (På høyrebeinet, derimot, var det visst ganske ille.) Mulig dette "gode" beinet da ikke har godt av såpass uttalt pronasjonsstøtte. :gal:


#33

Timar sa for siden:

Jeg har vondt i et kne av gangen, men hvilket kne det er bytter på. Da jeg fikk henvisning til MR var det venstre kne som gjorde seriøst vondt å løpe med, men MR'en viste mest trøbbel i høyre kne. Det venstre var visst tilnærmet fint. Jeg har bare konkludert med at kne er rare greier.. :mumle:

Jeg har fortsatt løperkne/vondt i den lange senen som er festet nedenfor kneet. Har trappet ned (ok, vært lat) og løpt både sjelden og kort i sommer uten at jeg merker bedring. Sukk.


#34

Bluen sa for siden:

Kjedelig, Timar.

En liten oppdatering her, mest for min egen hukommelses del: Det går ikke spesielt bra. :sukk: Kneet er litt varierende, men nå føler jeg at jeg har blitt skeiv og haltende i hele kroppen. Det starta altså med leggen, og så har det forplanta seg. Jeg føler meg ganske idiot der jeg sleper meg vraltende av gårde på joggetur, sta som et esel, men åpenbart i ubalanse. Jeg kan fortsatt GÅ ganske greit, heldigvis, men kjenner det tidvis godt i kneet nedover trapper.

10-åringen har også et kne som dessverre aldri har blitt riktig bra etter en hard smell på en gammel kustgressbane i juni, så nå har jeg bestilt en felles knetime for meg og ham hos fysio i neste uke. :gal:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.