I lys av tråden om jerngryte og jern, kom jeg på at jeg har hørt at melkeprodukter, som grøt og hvit saus ikke bør tilberedes i aluminiumskasseroller.
Mamma, ikke akkurat husmor, ønsket å koke lørdagsgrøten i en aluminiumskasserolle. Av ulike grunner har vi ikke dette, så jeg tilbød en kasserolle med slipp-lett-belegg. I tillegg påstod jeg at man er mer disponert for tidlig demens dersom man får i seg for mye aluminium, noe som igjen kunne skje dersom man spiste mye melk kokt i alu-kjele.
Er dette bare tøys og oppspinn eller stemmer det?
Noen som kan hjelpe meg?
Du bør ikke bruke aluminiumsgryter til syrlig mat. Melk og melkeprodukter kommer i kategorien basisk mat - det skal ikke være et problem.
Dette fordi aluminium løser seg lett i syrlig miljø. Høy konsentrasjon av aluminium gir akuttoksiske effekter. I tillegg har aluminiumeksponering vært koblet til Alzheimer. Nå sier forfatterene av den 25 år gamle artikkelen i en ny artikkel at aluminium antakelig ikke er selve årsaken til Alzheimer, men at aluminium kan spille en rolle i sykdomsutviklingen.
At man ikke skal ha melk i jerngryte er fordi melka brenner seg fast. Når det gjelder aluminiumsgryster har jeg aldri hørt noe negativt. Men enkelte teflonstekepanner svetter teflon, det har jeg hørt. Vi hadde ei som boblet teflon, det var en fabrikasjonsfeil.
Det er ikke rart - du fjernet jo alt det beskyttende aluminiumoksidbelegget som er din eneste sperre mot at maten din blir kontaminert med aluminium. :iiik: