Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ved hvilken alder har barna fått laste ned Snapchat?

#1

Bluen sa for siden:

«Men mamma - hvis det er en mobbe- og utestengingsapp, er jo jeg også utestengt fordi jeg ikke får det?»

Smart gutt (10)


#2

Blondie sa for siden:

De eldste fikk når de var 13 år, ser for meg at det fortsetter.

Vesla (11) har ikke spurt, tror ikke det er så mange hun kjenner som har det. Sikkert geografiske forskjeller.


#3

løve70 sa for siden:

Det husker jeg faktisk ikke. 10-11 år. Ifølge arvingen (15) har Snap endret seg mye siden dengang, det finnes nye funksjoner(lettere å finne andre uten å vite eksakt nick, forslag om storier å se...), som muligens gjør at en bør vente lengre? Her begynte de fleste ikke å bruke snap særlig aktivt før på ungdomsskolen,


#4

Anne C sa for siden:

13 åringen har hatt det et drøyt år eller noe sånt.


#5

millact sa for siden:

Fjortenåringen fikk i forrige uke.


#6

star sa for siden:

Eldste fikk når han var 12 trooor jeg.
Minsten som nå er 12 vil visst ikke ha. Vet ikke hvorfor.


#7

Charlie sa for siden:

  1. Fordi kiden var på CISV-leir den sommeren, og det er på SC kidsa på leiren laga seg gruppe.

#8

Bluen sa for siden:

Neste påstand her: «Alle på trinnet (5.) har det.» erfaring tilsier at det neppe er helt sant, men 80 % kan jeg nok se for meg. «Da burde også skolen hatt 13-årsgrense! DER skjer det mobbing!»


#9

Dali sa for siden:

9 Og 12. Siste jenta i 2006-gruppa fikk det da hun var 13, og var da den eneste uten.


#10

Maverick sa for siden:

Tretten. Selv om han argumenterte lenge og vel. (Han som nå er seksten hadde ikke motargumenter, men støttet sin mor i å ikke tillate lillebror inn før oppnådd alder, fordi han hadde førstehåndskjennskap til tilstandene der for ungdommene.)


#11

Floksa sa for siden:

Rundt 8 års alder.
En app gir ikke mobbing og utestengelse. Det er det barna som gjør. Og ja de følges opp strengt. Og ja, jeg setter opp kontoen. Så jeg har passordet.
Hilsen mor som har liten tro på forbud og stor tro på veiledning.


#12

Najade sa for siden:

Tror det er veldig vanlig i 6.klassen til guttene mine, 100 % av jentene har det tror jeg, kanskje 60% av guttene. Vi har sagt nei så langt, og akkurat nå er jeg innstilt på å holde meg til 13 års grensen. Det kan jo forandre seg selvsagt.


#13

trøtt sa for siden:

Etter at de ble 13 i alle fall. 10-åringen maser, men får ikke enda. Det er veldig mange i klassen som har det, men vi er noen få som står imot.


#14

Bluen sa for siden:

Så du forholder deg ikke til aldersgrenser i det hele tatt?


#15

daffy sa for siden:

Norsk lovgivning regulerer ikke aldersgrenser på Snapchat. Det er det produsentene selv som gjør. Det blir derfor en foreldreoppgave å sette seg inn i om disse er satt av pedagogiske årsaker, eller av forhold som angår andre lands lovgiving, som er tilfelle for Snapchat.

Se Barnevaktens svar på dette her:
www.barnevakten.no/uenige-om-aldersgrensene/

Se svar fra medietilsynet på hva som er aldersgrensen på Snapchat, Lively, Instagram etc her:www.ung.no/oss/aldersgrenser/198656.html

På Appstore (Apple) har flere av disse kappene aldersanbefaling 12+, mens Google Play gir de en PG!-anbefaling. PG! står for "parental guidance" eller foreldreveiledning og betyr at dette er noe foreldre må være med å vurdere. Apples aldersanbefaling på 12+ er satt ut fra deres eget vurderingssystem.

Grunnen til at det er så ulikt her er fordi at appene har egne aldersgrenser i sine brukervilkår (avtalen man godtar når man lager konto). Disse er som regel satt til 13 år på grunn av en amerikansk lov som handler om deling av personlige opplysninger. Så når du lager en konto i en av appene så godtar du egentlig en avtale hvor det står at du er 13 år eller eldre.

Denne loven gjelder ikke i Norge, men det er likevel denne aldersgrensen de forskjellige selskapene selv har satt for å bruke sin app. Det viktigste er at du blir enig med dine foresatte angående hva dere sammen synes er greit og ikke. For det finnes akkurat nå ingen fast bestemte norske aldersgrenser på dette.

Håper dette er til hjelp

Hilsen Medietilsynet i samarbeid med Ung.no


#16

Fersken sa for siden:

Aldersgrensen på 13 er vel for det meste satt på grunn av personvernreglene. At det ikke er lov å samle inn personopplysninger av personer under 13 år uten at foreldrene har gitt samtykke. Og om man da gir barnet sitt lov til å få Snapchat, så er du som forelder gitt samtykke. Mener jeg. Dette gjelder vel forøvrig alle apper der man kan dele noe eller ha interaksjon med andre og må logge inn.

At det ikke er anbefalt er en annen diskusjon.

Her fikk Pie Snapchat da hun begynte i 5. klasse.


#17

Ru sa for siden:

12?13? Husker ikke.

Knøtteliten får det ikke. Ikke snap, ikke tiktok.
Hun har roblox, that’s it. :knegg:


#18

Tjorven sa for siden:

Snuppa fikk det vel en gang i 6. klasse. Altså var hun 11-12 år.

Knerten går ut 6. klasse nå, og har aldri etterspurt noe tilgang til sosiale medier. Og det får meg til å lure på om han er fullstendig einstøing. (Jeg tror ikke det, men hvorfor vil han ikke ha det? Jeg vet at de fleste av kompisene har.)


#19

star sa for siden:

Ikke min heller. Jeg aner ikke om kompisene har. Men vet flere har youtube-kanal. Min har ikke etterspurt det heller.


#20

Blondie sa for siden:

Min sønn, straks myndig, har aldri vært særlig interessert i sosiale medier. Han har en stor vennegjeng rundt seg og de har lært seg til å ringe. :knegg: Han synes det er for mye drama på de ulike plattformene.

Jeg synes ellers det er en grov forenkling å tillate apper i lav alder fordi det er personen som må stilles til ansvar. Det er selvsagt det i siste instans, og når det er så små barn også foreldrene, men det er da et mye mer nyansert bilde enn som så. Det er så mange faktorer som tas i betraktning ved slik bruk. Ikke minst at det at noen 8-åringer får tilgang også vil øke presset på andre. Det er ikke alle foreldre som har vilje eller evne til å følge opp så tett. Det i seg selv skaper jo utenforskap.


#21

Input sa for siden:

Enig. Jeg tror det er lurt å begynne tidlig, mens barnet er mer mottagelig for veiledning enn det en 13-åring er.


#22

Maverick sa for siden:

Appen gir hverken mobbing eller utestengelse, men den åpner og tilrettelegger for en del problemstillinger som kan være komplisert for et barn å håndtere, uavhengig av hvor mottagelig det er for foreldreveiledning.

Hvis man synes det er så vanskelig å være uttafor og ikke være på Snapchat som liten tass, så synes man ikke nødvendigvis det er så lett å stå i mot gruppepresset man kan bli utsatt for inne på Snapchat heller.


#23

Bluen sa for siden:

Her var det også fullstendig utelukket sist temaet var oppe - han var ikke interessert i det hele tatt. Det er ikke mange månedene siden, og nå er det plutselig fryktelig viktig. Vennene hans gjør avtaler og skravler der inne, visstnok. Sist dette var et tema, var det kjente situasjoner med mobbing i (den gamle) klassen. Nye klassestrukturer nå. Det er overhodet ingen grunn til å mistenke at han vil bli involvert i noe sånt. (Og ja, jeg skjønner selvsagt at det ikke er appen i seg selv som skaper mobbing.)

Jeg har spurt i foreldreforumet på facebook om det er sånn at «alle» har det, og som vanlig svarer bare de som har sagt nei. 3 nei så langt, av 22 barn.


#24

Elise sa for siden:

På 13-årsdagen. Tror nesten ikke hun hadde trengt annen bursdagsgave. :knegg:

Det har vært mye greier, og jeg synes det er vanskelig å følge opp og følge med, hun argumenterer sterkt for privatliv og sånn.

Det jeg har lest på gruppechatter har vært så langt utenfor normal oppførsel at jeg er sjokkskadet langt inn i sjelen min.

11-åringen får ikke på en stund enda, for å si det sånn.


#25

Elise sa for siden:

Snapchat bør forresten komme med alkolås. Ikke bare unger som kan være teite på snapchat. #fylleangst

:knegg:


#26

Kirsebær sa for siden:

Rundt 11 tror jeg. :gruble: Jeg hadde tenkt å vente lenger, men da var han en av de siste i klassen som fikk.


#27

Che sa for siden:

Storebror gikk i 6. Han bruker det fortsatt lite


#28

veobra sa for siden:

Det har endret seg litt med årene hvilke kanaler som har vært kule og nødvendige. Nåværende 14-åring fikk snap før fyllte 13, men ikke lenge før. Det var ikke tema.

Jeg har sett hvordan 08-barna kommuniserer på snap. Der skal ikke min være. Noen der burde ikke sluppet til. Jeg har ingen planer om å ta det opp med foreldrene, kommer nok ikke noen vei der.


#29

Snippa sa for siden:

Her fikk de da de var 13.


#30

OlleVia sa for siden:

Rundt 11 tror jeg. Hun bruker det ikke så mye.


#31

Albertine sa for siden:

Tolvåringen fikk for et par måneder siden, og er under nøye veiledning av sin 16 år gamle søster,.


#32

Lavender sa for siden:

Mengdelære glemmer disse barna lett. Min eldste fikk når hun var 11, alle andre hadde, det var 8 av 11 jenter, og avtaler ble gjort på SC. Yngste er 11 år nå, men hun spør ikke engang. Det har vært mange episoder i eldstes klasse, mange mail fra lærer om SC krangler barna tar med inn i klasserommet og virkelig stygge ting. Ressurssterkt nabolag med foreldre som vet og kan, men barna er allikevel noen slemme luringer og foreldre livredde for at deres barn holdes utenfor.


#33

My sa for siden:

Ca 10-årsalderen. Hos de to yngste brukes det mye til tull og fjas, filterbilder etc, og det som har vært mest negativt er diverse "spørreskjema" som har gått rundt, der man skal rangere venner o.l. Det kom skriv fra skolen om dette, og oppfordring til å snakke med ungene. De kranglene som har foregått der er reelle krangler, som bunner i uenigheter som har oppstått uavhengig av SoMe, og som ellers ville foregått andre steder, på sms eller irl. "Vanlig" venninnedrama mao. Men det er bare snakk om smårusk som har løst seg etter kort tid, det er godt miljø på trinnet og lite konflikter.

Hos eldste på 14 er snap den primære kommunikasjonskanalen. Det har vært noen få uheldige episoder tidligere, men ikke noe som har eskalert. Har ikke hørt om noe tull der i senere tid, det er bare en dagligdags kanal der "alt" foregår, på godt og vondt.


#34

Floksa sa for siden:

Nei. Vi serverer øl fra de er ti og brennevin når de er femten. Bil får de kjøre fra de er 12. Men da helst med en styrepils innabords.

:dåne:


#35

Floksa sa for siden:

Helt klart. Og jeg har en helt annen mulighet for dialog og innsyn hos en som er åtte og deler en Snapchat konto med sin mor enn jeg har med en som er 13.

Det finnes et argument mot å starte tidlig som er nevnt flere ganger og det er dette med at når en får starte tidlig så legger det press på de andre. Det er helt klart noe som er viktig å tenke over. Men det gjelder det meste ungene opplever.
Noen får den første iPaden, noen får sykle alene før de andre, noen får drikkevarer hjemme til å ta med på fest.


#36

Mex sa for siden:

Har en på 8 1/2 og en på 12 1/2, ingen av dem har Snapchat eller noen annen form for sosiale medier app.


#37

Nooria sa for siden:

Mellomste fikk alt for tidlig, og det har vi angret på. Særlig var det slitsomt i sjette klasse. Minstemann på snart 11 må vente.

Med GDPR tror jeg ikke lenger 13 års aldersgrense er å regne som veiledende.


#38

Maverick sa for siden:

Å dele en snapchatkonto med sin mor er ikke helt det samme som å ha en egen konto man kommuniserer på egenhånd med. Omgivelsene kommer helt garantert ikke til å henvende seg til en mor/barn-konto på samme måte som til en egen konto. Uansett hvor mye innsyn foreldre har, mulighet til å sjekke og ha passord og slikt. Snapper forsvinner etter at de er lest en gang. Det er i praksis hele konseptet. Det er ikke mulig å "ettersjekke", om det ikke er screenshots.


#39

millact sa for siden:

Det kommer nå an på barna da. Det finnes mange 13-åringer som er mottagelige.

Jeg er glad vi ventet til hun var 14. Ved å ikke ha det kunne hun heller ikke bli beskyldt for å ha sendt stygge meldinger til andre på trinnet i 6. klasse da det var et stort problem.


#40

Dali sa for siden:

Oppdaget forresten at også Spotify har 13-årsgrense. Det skjønner jeg ikke poenget med iallefall, og har opprettet brukere til ungene slik at vi kunne ha familie-abonnement.


#41

Trois sa for siden:

Hahahahaha, nå lo jeg godt. 🤣🤣🤣


#42

Floksa sa for siden:

Den er selvfølgelig ikke presenter som en felleskonto. Jeg er er svært klar over utfordringene med snap. Men nei, alt forsvinner ikke. Både bilder og chatsamtaler kan lagres. Har nettopp bladd gjennom hundrevis av pornhub linker postet av en 13 åring i en fellesgruppe der tiåringen er med.
Det gav jo en god mulighet for en samtale om både porno og hva som er OK.
Skal også nevne det for moren til gutten.


#43

Chablis sa for siden:

11 år, vi har fulgt godt med og lest meldinger inntil 24 t etter de er sendt og mottat.
Snakker også mye mye om nettvett.


#44

Syrinx sa for siden:

Enig med deg. Jeg er forundret over hvor mange barn som ikke får veiledning men bare blir sluppet løs når de når de magiske 13 år.


#45

Chanett sa for siden:

Hvor gamle de tre eldste var aner jeg ikke, men yngste var sju. Foreløpig tror jeg ingen andre i klassen har. Og hans bruk av snap er å kommunisere med familien. Stort sett i familiegruppa. Han har to søsken som har flyttet ut og vi bruker gruppa som middagsbord.

Jeg har passord (som med alt annet han har på telefonen) og ingen legges til uten at jeg godkjenner. (Foreløpig har han ikke spurt om noen.)

Årene som forelder til barn med mobil/PC og som lærer i ungdomsskolen har lært meg at det viktigste vi voksne kan er å veilede og lære dem hvordan man oppfører seg på sosiale medier. Mye viktigere enn ei aldersgrense som egentlig er tilpasset et annet lands lovgiving.


#46

Input sa for siden:

Selvfølgelig, men det er irrelevant, for det er ikke normen at 13-åringer er mer enn eller like mottakelige som en 8-åring,og man kan ikke vite hvordan ens eget barn blir. Derfor: føre var. Jeg veileder barnet mitt mens jeg vet jeg kan, i street for å vente til "passende alder" i håp om at han ennå er mottakelig.


#47

Floksa sa for siden:

At de ikke har tilgang gitt av foreldrene er IKKE noen garanti for det altså. De låner ut og låner av hverandre over en lav sko. Det deles passord og brukerkontoer så en kan bli helt svett. De skriver også ting i hverandres navn og andres telefoner.

Det gjelder sikkert ikke din unge, men jeg kjenner mange som er på snap Og Facebook uten foreldrenes tillatelse. Det er ikke akkurat som om du må bruke bank-ID for å logge inn.

Siste her i heimen er en som lastet ned Google wifi appen og logget inn som meg :gal:
Og endret sin egen tilgangstid. Det mest hjernedøde var at jeg fikk varselmail om uautorisert innlogging. Også sjekket jeg det ikke opp.

Helgens oppgave er å sette seg inn i tiktok(?).


#48

Tjorven sa for siden:

Dette var nettopp noe av grunnen til at vi lot snuppa få Instagram som 11-åring. Vi så konturene av en som kom til å bli tenåring med stor T, og nå i ettertid er jeg svært fornøyd med at vi fikk et par år med mulighet for veiledning. For nå er det relativt «stengt».

Hun tråkka aldri over noen grenser da heller, men hun delte og skrev ting som det var greit å få pratet om hvordan andre kunne oppfatte det annerledes enn hun hadde tenkt osv.

Det er fullt SoMe-kaos i klassen hennes nå, og jeg er vettskremt når jeg ser hva noen av dem får seg til å skrive. Jeg er ikke der, men Snuppa (og politiet!) forteller om hva som skjer.

Men jeg ser at min minstemann er en helt annen type, så jeg tror ikke det er viktig for hans del.


#49

My sa for siden:

Ja, det kommer mye an på hva slags miljø de ferdes i. Det kan være praktisk og hyggelig, eller det kan være en gedigen fallgruve. Som forskjellen på å gi våpen til noen som hygger seg med å gå på jakt sammen, og til ustabile folk som er i beinhard konflikt med hverandre (uten sammenligning for øvrig). Det er ikke våpenet i seg selv som er problemet, men alt faenskapet det legger til rette for.

Men dette gjelder jo som så mye annet. Ungene kan lyve og lure oss trill rundt, og den eneste måten å sikre seg på er å forby alt, fotfølge dem, sperre dem inne, eller sitte på dem for å passe på at de ikke gjør noe galt. Selv da kan det gå galt, den dagen man slipper opp. I den andre ytterkanten kan man være totalt blind og naiv, og ta alt ungene sier for god fisk. De fleste er vel noe midt i mellom, en viss grad av kontroll og en viss grad av tillit, og satser på kommunikasjon, veiledning og samtaler som virkemiddel. Og her i tråden (og alle de andre vi har hatt om samme temaet) ser man jo eksempel på både de som har tillatt Snapchat etc tidlig, og er glad for det, og de som ventet, og er glad for det, så begge deler kan tydeligvis gå helt fint.

Også er det forskjell på hva man legger vekt på, og hvilke kamper man ønsker å ta. Få Snapchat, sykle i trafikken, bade på egenhånd, gå på fest (hvor de sier at de ikke drikker, men andre gjør det), være hjemme alene, reise til syden eller på hyttetur med venner … Greit å forhøre seg med andre i samme situasjon, om hva de tenker og hvliken linje det er vanlig å legge seg på, og sette seg inn i hva ekspertene anbefaler, men til syvende og sist må jo alle ta avgjørelsene for sine egne barn, ut fra hvordan man vurderer risikoen, etter beste skjønn, for man vil alltid få helt ulike svar. Også kan man aldri være helt sikker på at det går bra, enten man velger det ene eller det andre. Jeg tenker for min del at alle vil gjøre feil, på ett eller annet tidspunkt, og må ta konsekvensen av det, uansett hva vi lærer dem opp til. Og alle vil en eller annen gang oppleve ubehagelige situasjoner. De aller, aller fleste vil likevel komme helskinnet ut av det, noen erfaringer rikere, og dette er også en del av livet. Så blir vår oppgave å være der for dem og støtte og veilede dem, og ruste dem til å stå i stormen.

Så er det dessverre noen få som det går så ille for at de får varige skader, noe som gjelder både sosiale media, bading og sykling. Det kan man aldri gardere seg imot 100%. Men det er jo den store, store utfordringen man har som foreldre, å finne balansen mellom å beskytte og å gi frihet, hva som er grensen mellom frihet og ansvarsløshet, og mellom beskyttelse og overbeskyttelse. Der vil vi nok alle ha ulik oppfatning.


#50

Pelle sa for siden:

Junior fikk nå, snart 12,5 år. Vil tro det er lokale forskjeller, vet at ikke alle guttene har, men mange.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.