Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Miljø i klesskapet. Jeg skal bygge opp en klassisk kapselgarderobe?

#1

Harriet Vane sa for siden:

Jeg har bestemt meg for å begynne med kapselgarderobe. Jeg skal krympe klesskapet, handle mer enda mer tidløst og klassisk, virkelig studere de plaggene jeg elsker og bruker om og om igjen. Hva er det med de plaggene som gjør at jeg bruker dem ukentlig i sesongen? Hva er det med de plaggene som gjør at man kan bruke de ukentlig i flere år?

  1. Ikke mer spontankjøp. Hvis det ikke passer, skal det byttes.
  2. Ingen rare farger. Jeg vet nøyaktig hvilke farger jeg liker og bruker. Jeg foretrekker svart, mørkeblått, blått, grått, petrol, grønn, cerise og hvit. Turkis og lilla en sjelden gang. Fargene skal være kalde.
  3. Tidløst. Ingen klær fra basisgarderoben skal rope 2009 eller 2017. Det blir ingen slengbukser, culottes eller paperbags.
  4. Klærne skal passe sammen innenfor sesongen.
  5. Hva ser fint ut på meg? Hva ser grusomt ut?

I Bergen har vi en kjerne i garderoben som brukes hele året. Det kan være 9 grader i januar og 9 grader i juni. Det regner i november og det regner i februar. Det kan være 20 grader i oktober og 20 grader i mars.
Det betyr at det bare er vinter-vinterklærne som kommer ned fra loftet i november og skal opp igjen til påske og det er bare sommer-sommerklærne som skal ned etter påske og opp i høstferien. Basis er den samme gjennom hele året.

De som jobber etter kapselprinsippet har 30 plagg i kjernen. Bukser, jeans, skjorter, bluser, kjoler, gensere, cardigans. I tillegg kommer undertøy, strømpebukser etc. Siden Bergen har en mer helårssesong, synes jeg det er helt OK å utvide kjernen til 40 plagg. Det er kun sommerkjoler og shorts som skal inn om sommeren og ullkjoler og varmere dressjakker som skal inn om vinteren.

Jeg regner ikke yttertøy i kjernen, siden vi bor i Bergen og jeg har bruk for tweedjakke den ene dagen, dunjakke den andre og allværskåpe den tredje. Jeg har heller ikke hagetøy, treningstøy eller "loungetøy" i kjernen. Så lite kan man ikke greie seg med om man må kle seg litt formelt på jobb, har en aktiv fritid og vil slenge seg ned med vin og strikketøy om kvelden.

I min helårskjerne er det foreløpig disse:

3 skjørt. Det er forete blyantskjørt fra Boden i svart, cerise og blå.

3 V-gensere i kasjmir.
De er svart, grønn og en litt mer relaxed fit i grå. De er fra Boden og HMs premium.

Cardigans i ull eller kasjmir. Jeg foretrekker kasjmir, for de kan man bruke når det er litt varmere uten at de klør eller man blir svett. Jeg har 3 korte med trekvart erm i blå, svart og petrol, og 2 lange i petrol og svart. Jeg foretrekker Boden og Benetton. Jeg har også noen i lysere farger for sommeren.

Jeg har også en lang grønn strikkejakke og en waterfallulljakke som jeg elsker.

Kortermede og langermede kasjmirgensere. Har 3 i hvit og blå. Jeg foretrekker å gå med ull hele vinteren og langt utover mot mai.

Gensere: Jeg liker enten at de er "sydd" slik som Boden sine eller de i tynn strikket lin. Naturmaterialer er å foretrekke. Disse har jeg i blå, grå, hvit og svart. 7 tilsammen.

Skjorter og bluser: Jeg har

Bukser og jeans. Jeg bruker for tiden jeans fra HMs premium (imponert over kvaliteten og passformen!), samt helt streite pullon dressbukser, og slacks fra samme. Jeg synes ikke slacks og dressbukser holder lenge nok, så her vil jeg oppe kvaliteten. Jeg har bukser i svart, grønt, mørkeblått og cerise. de jeg bruker og som fortjener plass i kapselen er kanskje 5 eller 6. 2 jeans og 3-4 andre.

De kjolene jeg liker best er to klassikere i grått og svart fra Ricco Vero, skjortekjole i svart som kan kles opp og ned fra HM, jeanskjoler og pontekjoler fra Boden som har fulgt meg i årevis.

Resten må nok sorteres og gis vekk, settes loftet i sesong-boks og anledningsboks. Jeg ser at det er er en del som må ut og jeg ser noen klare mangler. Hvos handler man pene og klassiske bukser som holder en god stund? Gjerne glidelås på siden og sigarettben. Hvor i alle dager kan man finne fine bluser og skjorter som gir plass til 70 FF uten at man ser gravid ut, og som er ettersittende på en løs og elegant måte?

Hvor finner man den kåpen som holder i minst ti år? Klassisk. Svart. Ull. Gjerne svinedyr, siden den skal handles en gang de neste ti årene.


#2

Charlie sa for siden:

Wow. Bare for å gjøre opp for din kapselgarderobe, fikk jeg trang til copycat-shopping. :knegg: Enda jeg hater ( og unngår) å handle klær. :jupp: Hørtes griselekkert ut. :blafre:

FF har jeg ikke greie på, men har ihvertfall ullkåpe fra Ricco Vero som jeg har brukt i flere år. Liker designen deres. Ganni har også tidløse plagg. Selv bruker jeg stretch-skjorter fra HM. Henger de opp litt fuktige, gidder ikke stryke. Kan bare dra dem over hodet som en genser.

Edit; apropos HM-skjortene - en kollega kom en dag i prikk lik skjorte, og ble mildt muggen da hun hørte min var fra HM. Det var ikke hennes, foråsiresånn. :sparke:


#3

daffy sa for siden:

Gøy, denne tråden vil jeg følge! Har tenkt det samme selv. Hadde vært utrolig praktisk og fint å ha en kapselgarderobe, spesielt til jobb. Min guru på nett på dette og alt annet som har med klær, snitt og farger å gjøre er Justine Leconte. Hun kombinerer sin franske elegante designerbakgrunn med tysk systematisk og grundig jobbliv. www.youtube.com/watch?v=GV6mOjSdLHs


#4

Heilo sa for siden:

Jeg er på samme sporet. Foreløpig har jeg startet med å gå gjennom garderoben min kritisk med tanke på å kvitte meg med alt det jeg ikke kjenner at jeg har lyst til å ha i en kapselgarderobe. Tanken min er at når jeg har strippet meg helt ned til kjernen ser jeg hva jeg mangler og kan gjøre gjennomtenkte suppleringer for å få nok av de plaggene jeg virkelig liker.

En viktig motivasjon for meg (i tillegg til miljø) er forenkling. Litt sånn Steve Jobs. Ikke bruke mer tid på å kle meg enn strengt nødvendig.


#5

IzziCreo sa for siden:

Veldig gøy å gjøre det så gjennomført, Harriet :jupp:

Jeg praktiserer vel kanskje dette uten å helt ha visst om det :knegg: Men denne tråden fikk meg til å tenke på at jeg skal gjøre det enda mer bevisst, og ikke minst gi bort alt det jeg ikke bruker i skapene mine :nemlig: Og kjøpe bedre kvalitet på cardigans, men jeg sliter så innmari med å finne riktig passform til meg. Skal dog sjekke Benetton som du nevner - de har også cardigans i bomullsblanding, ja? Jeg tåler ikke ull rett på huden, og jeg går så og si alltid i en klassisk t-shirt under en cardigan.


#6

Anne C sa for siden:

Jeg har bestemt at jeg skal gå gjennom skapet mitt i sommerferien. Der er det MYE som bare tar opp plass. Så får jeg se hva jeg får gjort etter det, men målet er helt klart å minimum halvere det som er der i dag.


#7

Tallulah sa for siden:

Jeg har tenkt på det samme, men får det ikke helt til. Men vil inspireres! Jeg har greid å kutte impulskjøp helt, og gjør mye research når jeg skal ha dyre plagg, spesielt ytterplagg. Jeg tenker nøye gjennom om et evt. nytt plagg vil passe med garderoben, eller bare generere nye kjøp.

Etter å ha lest forbrukerrådets kritikk av HMs Concious-markedsføring (og kjent på kvaliteten på jerseystoffet strikket på søttitallet på vs. jersey strikket i dag) så vil jeg gjøre mitt beste for å kutte ut å kjøpe plagg i laber kvalitet.

Jeg prøver så godt jeg kan å kjøpe brukt, og ha lengre planleggingshorisont der det går. Også tillater jeg meg crazykjøp på Fretex. Faktisk pleier de å bli i garderoben lenge. Yndlingskjolen min kjøpte jeg på fretex for 16-17 år siden. «Enkel» er bare ikke meg i klesveien.


#8

Teflona sa for siden:

Super inspirasjon! Gode bukser til jobb får du hos Filippa K, ellers har Samsøe mye basistøy feks kashmirgensere -og kvaliteten er god.


#9

007 sa for siden:

Jeg var tenkt samme tanke, men så synes jeg at tidløst og klassisk kan bli grusomt kjedelig i lengden. Så da ryker jeg på en smell. :knegg:

Jeg har alltid elsket kjoler, men siste året har jeg blitt kjolelei og har gått mer i bukser. Jeg liker bluser fra Floyd (men de har svake sømmer), Freequent og et annet merke jeg ikke husker, og har lagt min elsk på «dressbukser» fra Vero Moda som er poppis nå. Ellers har HM en del fine, litt dyrere bluser av god kvalitet.

Klesskapet mitt er fullt av kjoler jeg har hatt leeenge. De er ikke slitt, de er klassiske, men jeg er møkklei av dem etter 5-7 år. Så jeg må rydde og selge unna litt.


#10

nokon sa for siden:

Eg jobber med det same, men ikkje mine strukturert. Men tanken er å kun ha klede som faktisk blir brukt, i god kvalitet.


#11

millact sa for siden:

H&M har bukser med glidelås i siden, ala dresdbukser.


#12

Input sa for siden:

Jeg er veldig fascinert av dette konseptet, eller mest at det er et konsept, fordi dette er noe som skjer helt av seg selv for meg og jeg skjønner ikke at folk orker å ha det annerledes. I tillegg er 30 plagg (når undertøy, turtøy, treningstøy og strømper kommer utenom) mye, for meg. Jeg har akkurat nå 3 gensere, 5 strikkejakker, 2 skjørt, 2 skjorter og 5 kjoler, og det er ganske mye mer klær enn jeg har pleid å ha.

Selv om jeg er litt forundret over det, er jeg superglad for at det er sterkt fokus på miljø og mindre overforbruk. Og jeg synes det er spennende å lese om.


#13

Drømmedama sa for siden:

Så kult, Harriet! Garderobenerding:hjerter: Jeg leser også [url]www.theviviennefiles.com[/url] og selv om stilen ikke alltid treffer meg, er ideene om kapselgarderobe og fargeorganisering kjempespennende.


#14

Retz sa for siden:

Jeg har hatt, i hvert fall tilnærmet, kapselgarderobe i over 20 år, uten at jeg visste det hadde noe navn. :D Intensjonen bak er riktignok mer et ønske om å bruke minst mulig tid på å tenke på klær, enn interesse for en smart, klassisk og noe minimalistisk garderobe, men er det først og fremst antall plagg som fargemessig passer sammen som definerer konseptet, da har jeg kapselen i boks.

Nå skal det sies at min tur- og treningsgarderobe hver for er betraktelig større enn det som går under «vanlige klær». Sistnevnte får plass i 5-6 hyller i et 50 cm bredt skap.


#15

Lavender sa for siden:

Jeg har nok relativt lite klær som jeg beholder lenge. Det jeg har lenge kommer fra Ricco Vero, Sand, Gant, Filippa K, Cathrine Hammel og Aiayu. Det siste merket er cashalama overdeler, de kjøper jeg brukt eller på salg. Det er deilig ull som passer helårs, pen overflate selv etter flere år. Men jeg er ikke flink til å planlegge, sliter med å finne skjørt og bukser som passer.


#16

Storm sa for siden:

Veldig inspirerende! :heia:

Jeg «bor» også i ull det meste av året, men synes mye ikke holder seg så bra. Filipa K har en type jeg liker som også holder seg bra, så prøver å bygge opp der. Men kashmir er kanskje svaret? Er Bodens Kashmir bra?


#17

Anne C sa for siden:

Jeg kjenner at jeg skammer meg over hvor mye jeg har i klesskapet mitt, og jeg bruker nesten ikke noe av det. Om to uker har jeg sommerferie, da starter jeg med opprydding.


#18

Storm sa for siden:

Et spørsmål til, Ponte-kjolen til Boden, er det modellen? Er det samme stoffet på alle? Ser det er mange treff på Ponte pånettsiden.


#19

Filifjonka sa for siden:

Ponte er en type stoff.

Jeg har akkurat dratt alle klærne mine ut av stappa skap og skuffer, og får ny skyvedørsgarderobe om et par dager. Der blir det mer plass og mye bedre oversikt. Blir nok ikke «kapsel» med så få plagg for min del, men skal rydde unna endel som sjelden er i bruk. Jeg har en bra basisgarderobe med god kvalitet og mye som passer sammen, men er ikke klar for å gi slipp på f.eks. mange fine «en sjelden gang-kjoler». :)

Jeg har en jobb der klærne må vaskes stort sett hver dag, og bruker litt andre klær på fritiden. Så det gjør også at utvalget må være litt annerledes enn da jeg jobbet på kontor.


#20

Charlie sa for siden:

Lurte på det samme. Det er stoffet (jersey). Andre merker har også ponte. Hvordan er det med bulker og sånt? Synes «alt» under det stoffet? Kan man være litt... fri i fasongen eller bør man være litt.... stram? :knegg:


#21

Hyacinth sa for siden:

Jeg har hatt en gedigen opprydning i klesskapet de to siste årene. Jeg måtte kvitte meg med alt jeg eide og kjøpe nytt i en helt annen størrelse. Da bestemte jeg meg for å kun ha klær jeg elsker og bruker. Det er også mye lettere å finne klær som sitter fint på nå enn før. Men jeg merker at det gradvis kommer litt flere plagg i skapet enn jeg trenger, selv om jeg sjelden shopper. Jeg kjøper også ofte klær i bedre kvalitet enn jeg gjorde før, men jeg liker ikke å kjøpe klær uten å prøve, så jeg skulle gjerne hatt en sånn Boden-butikk i Norge. Der har de mye fint, men jeg kjøper altså ikke på nettet, har dårlige erfaringer med det.


#22

Bille sa for siden:

Liker konseptet!

Jeg har en god og klassisk ullkåpe fra Tiger, som har holdt seg godt i noen år nå.


#23

Karamell sa for siden:

Klærne jeg bruker om igjen og om igjen er klær som passer min kropp og fasong, merker jeg.

Min favoritt på jeansfronten er Cubus sin High waist Hannah. Den er dyrere, holder seg bedre og mye bedre hold i enn lillesøsteren Jegging Jane. Den er også høyere på livet enn Jegging Jane.

Jeg ble interessert i de halvlange genserne i kashmir som du nevnte. Er det Boden? Har aldri turd å handle derfra ...


#24

Harriet Vane sa for siden:

Ponte er kraftig jersey som ikke viser hver lille bulk. Tynne kjoler som skal funke bør ha for eller underkjole.


#25

Kanutte sa for siden:

Jeg bruker også å rydde i garderoben før hver sesong. I helgen gikk jeg gjennom vintergarderoben og gjorde opp status på hvilke klær jeg ikke har brukt pga at de ikke har vært komfortable eller passende nok, og fikk tømt ut en del der. Så tok jeg for meg sommergarderoben og plukket ut det som skal pensjoneres, samtidig som jeg frisker opp hukommelsen på hva jeg faktisk har av klær.
Her er det store forskjeller mellom vinter og sommer, så derfor er det to ganske ulike garderober det er snakk om. For det meste går det i ull, og her har jeg god erfaring med Sparkjøp sitt sortiment. Når det gjelder bukser bruker jeg helst 5 unit.


#26

Ru sa for siden:

Liker konseptet!

Jeg har lempet mye til Fretex siste månedene, og enda kan jeg kvitte meg med mer. Bergen er vrien - jeg har en boks med sommerklær som kun brukes i type Syden (annethvert skuddår i Bergen, med andre ord) og der tror jeg at jeg bare må rydde med hard hånd.
Ellers har jeg adoptert kleshenger-tipset til synnøve skarbø (heng med feil vei inn, snu når det er brukt, alle som henger feil etter et år brukes ikke og kan kvittes med) og håper det gjør susen på kjolesortimentet.

Jeg må oppgradere garderoben til ny jobb, så jeg følger med for tips til ting som holder. Jeg kan godt bruke mye på innkjøp, om det varer.


#27

Tallulah sa for siden:

Hvordan henger man opp feil vei? :blånn:


#28

Tjorven sa for siden:

Jeg antar det er kleshengere som snus feil vei.


#29

Tallulah sa for siden:

Men jeg skjønner ikke hva som er feil vei på en kleshenger?


#30

frukt sa for siden:

Dette burde jeg gjort, men jeg klarer ikke helt å finne ut hvem jeg er stilmessig. Føler meg mest vel med en veldig enkel og avslappet stil, og ender som regel opp med å føle meg teit når jeg pynter meg.


#31

Fersken sa for siden:

Tipper kanskje at det er på vranga?


#32

Karamell sa for siden:

Er jo en del kleshengere som "buer" den ene veien. så på den måten kan disse henge feil vei?


#33

nokon sa for siden:

Buen skal peike utover på stanga, ikkje åpningen. Viss åpningen peiker utover, hekter kroken seg fast i eit eller anna og drar med eit halvt plagg ut av skapet. Det er jo logisk.


#34

Charlie sa for siden:

Klær man ikke bruker, burde absolutt henge på vranga. Støv og sånn. Hender jeg gjør det. Men har omtrent kapselgarderobe ved naturlig utvikling.


#35

Input sa for siden:

Jeg skjønner ikke hva slags kleshengere du har, for dette skjønner jeg ikke i det hele tatt. Hvilken bue?


#36

Storm sa for siden:

Er vel bare kroken som man henger på stanga? Om den buer inn mot veggen bak stanga eller ut mot rommet. Så ser man lett hvilke plagg som ikke har blitt brukt det siste året.


#37

Tjorven sa for siden:

Jeg lurer på om dette er et prinsipp som jeg gjennomfører uten å være klar over det. Det er noen fordeler med å være helt uinteressert i shopping.

Jeg kjøper meg en ny ullkjole på Mette Møller en gang i året, og fra oktober til april så er det disse jeg bruker på jobb. Etter jobb går jeg i jeans og en hettegenser.


#38

nokon sa for siden:

Buen på kroken.


#39

nokon sa for siden:

Sånn som dette:


#40

skyfri sa for siden:

Jeg liker ideen, og stilen din HV.
For meg handler det egentlig om å bygge opp en garderobe heller enn å kvitte meg med klær. Jeg er så dårlig på å se hva som passer sammen, og enda dårligere til å planlegge innkjøpene, så jeg handler utrolig lite. Kanskje jeg bare skal kopiere garderoben din, HV. :knegg:

Ang kleshengere som henger feil vei: heng alle klærne/kleshengere feil vei (altså hekt kroken bakfra på stanga). Når du bruker et klesplagg og henger det tilbake, henger du kleshengeren riktig vei. Etter feks 6 mnd eller et år kan du kvitte deg med alle klærne som fortsatt henger på kleshengere som henger feil vei, de klærne bruker du ikke.

Edit: Jeg forklarer kleshengermetoden slik jeg så det beskrevet i en artikkel en gang, til hjelp for å rydde i en for full garderobe. Det er ikke noe jeg har forsøkt selv, har for lite klær til det. :knegg:


#41

Polyanna sa for siden:

Jeg gikk gjennom den tredejdelen av skapet mitt som har topper i helgen, og kvittet meg med noe, men nei, jeg kaster ikke klær som er fine og kommer til å bli brukt, bare fordi de ikke er brukt på en stund. Jeg har mange plagg som er 15-20 år gamle, og beholder dem så sant jeg fortsatt liker dem. Jeg har plass til å ha mye, og elsker å finne frem "this old thing" som har vært "glemt" lenge. Så jeg beholdt masse, 6-8 "fest-topper", en del skjorter, en del silkebluser, en del bomullstopper med korte og lange ermer og noen cardigans. En hel stabel med plagg havnet i kjelleren for flekkfjerning, så jeg skal ta en skikkelig økt med det, og kaste det som ikke lar seg fikse. Jeg har vært fæl til å beholde klær som kanskje kan reddes, kanskje ikke. :gal:

Ved å kjøpe (som oftest) kvalitet og ta vare på det, så sparer jeg meg for mye shopping. Jeg trodde forrige uke at jeg trengte å oppdatere sommergarderoben, men fant ut etter jeg hadde ryddet og oppdaget hva jeg hadde, at det trenger jeg jo ikke. :knegg:


#42

annemede sa for siden:

Jeg kjøpte meg ullkåpe på Emil for mange herrens år siden.
Den hadde jeg i ca 15 år, før den var utslitt på ermene. Hadde jeg hatt mer overskudd og litt mer fingernem, kunne jeg sydd på en silkekant elns rundt ermeåpningene.


#43

Input sa for siden:

Nei, det synes jeg også er rart. Nå har jeg jo måttet bytte ut hele garderoben min pga. vektendring, men om man er samme størrelse, ser jeg for meg at man sikkert har en del tøy som ikke blir brukt ofte, men som man likevel bruker av og til. F.eks. pentøy, som er noe jeg i hvert fall bruker veldig sjelden. Maks et par ganger i året.


#44

Tallulah sa for siden:

«Ikke brukt på 6 mnd/ett år» passer overhodet ikke for meg. Jeg er lidenskapelig opptatt av klær, og syns ikke det er en dårligere eller mindre verdifull interesse enn å lese bøker f.eks. Derfor har jeg «reddet» endel gamle ballkjoler blant annet, samt annet vintage. Men det er jo ikke et resultat av overforbruk. Noen av kjolene bruker jeg en gang i året, noen har jeg aldri brukt.

Problemet i seg selv er ikke et fullt skap, men at man stadig fyller på med unødvendige ting.


#45

Polyanna sa for siden:

Jeg ser jo at jeg nok har et litt for nostalgisk forhold til ting generelt, og det blir et problem når skapet blir så fullt at det blir rotete og jeg ender opp med å tro at jeg ikke har ting jeg faktisk har, fordi jeg ikke finner det. :p

Så det skal absolutt renskes noe, men bare nok til å få orden. :nemlig:


#46

nolo sa for siden:

Enig. Jeg har nesten sluttet med impulskjøp, og vil ikke fylle på med ting jeg ikke er sikker på at jeg vil like. Men kjolen jeg brukte 17. mai i år brukte jeg verken i fjor eller forfjor så vidt jeg kan huske, og den blir ikke gitt bort selv om den ikke brukes neste år.


#47

Filifjonka sa for siden:

Jeg har også mange klær jeg bruker sjelden, men som jeg likevel er glad i og ikke ønsker å kvitte meg med. Så kapsel med få plagg er ikke aktuelt for min del. Men jeg gleder meg til å få ting på plass i ny garderobe og få oversikt. I morgen og utover. :)

Jeg har nokså stabil størrelse, men likevel bukser i et par ulike størrelser, det varierer gjerne litt i løpet av året hvilke som passer best.


#48

Hyacinth sa for siden:

Er dette feil tråd å spørre om sånt, eller kan jeg spørre hvordan dere oppbevarer klær i garderoben?

Jeg henger veldig mye på hengere, klær holder seg ofte finest da, og jeg tørker dem da også på den samme hengeren. Men man trenger jo da metervis med hengeplass, så jeg har begynt å brette gensere og bomullstopper i dype skuffer. Det gjør jeg også med bukser, men cardigans og skjørt synes jeg er vrient, for de blir lett litt «brettete» når de oppbevares brettet. Samtidig føler jeg at litt «tyngre» cardigans og ullgensere strekkes for mye når det henges. Kjoler og bluser henges uansett.


#49

Tallulah sa for siden:

Skjørt henger jeg gjerne flere av i sånn klypehenger. Jeg har ikke mye hengeplass, så mye må brettes. Bretter det stående i dype skuffet, Kondo-style.


#50

Polyanna sa for siden:

Jeg går frem og tilbake på det der. Nå har jeg landet på at bluser og partytopper henger, bomullstopper brettes. Cardigans har jeg tatt ut igjen av skuffen og hengt opp, fordi jeg syns jeg fikk mer igjen for plassen da.


#51

Hyacinth sa for siden:

Ja, jeg er også omtrent der nå.

Tally, smart med flere skjørt på én klypehenger! Det har jeg ikke kommet på. Forresten må jeg kjøpe noen (hvor?), for jeg har ingen akkurat nå, tror jeg.


#52

Tallulah sa for siden:

Ikea har klypehengere.


#53

Polyanna sa for siden:

Bukser er jeg 50/50 på - skuff og henging. :gal: IKKE en løsning jeg anbefaler. (I praksis er de buksene jeg bruker "for tiden" i skuff, mens de som er for store/små/feil sesong henger, fordi skuffen er nærmest der jeg kler meg. #lat


#54

Hyacinth sa for siden:

Supert! Jeg liker også kleshengerne derfra. Mye bedre enn Jysk, som vi også har. Eller var det Clas O?


#55

Input sa for siden:

Jeg henger opp alt unntatt undertøy, turtøy og treningstøy.


#56

Retz sa for siden:

Jeg ruller det aller meste. I dag måtte jeg faktisk kjøpe et nytt klesplagg. Når man bare har ett par bukser (jeans) til jobb og fritid, så sliter man litt når det plutselig dukker opp et slitehull i baken. Da ble det en av turbuksene på jobb, og innkjøp av ny jeans etterpå.


#57

Drømmedama sa for siden:

Jeg henger opp alt jeg kan, har walk-in med mye hengeplass. Tips fra meg er sånne fløyelsbelagte kleshengere - helt geniale. Ingenting sklir av lenger! Kjapt og lettvint å henge opp. Jeg har maaange kjoler og ganske mange cardiganer og for første gang henger de altså fint på plass uten å skli. Og jeg kan klippe av alle de teite tynne silkestroppene inni plaggene.


#58

Filifjonka sa for siden:

Hvor kjøper du de kleshengerne?


#59

gajamor sa for siden:

Jeg har brukt trikset med kleshengerne, men har nå gått over til å henge opp alle nyvaskede klær på høyre side av garderobestangen, slik at de minst brukte havner lengre og lengre til venstre. Da er det veldig enkelt å ta stilling til om de skal tas vare på eller ikke. Kaster selvsagt ikke automatisk alt som er ubrukt etter et halvt år, men min erfaring er at jo færre klær jeg har, jo færre kjøper jeg. Når jeg bare har klær som passer meg, så er det sjeldnere savn etter noe nytt.

Klær er overhodet ikke en hobby her. Så jeg har strømlinjeformet til minikapsel:
-15 kjoler (for det meste i ponte med lommer, men også noen lettere sommerkjoler)
-7 cardigans (forskjellige tykkelser, alt i nøytrale farger)

Alle kjoler og cardigans "matcher". Dvs; noen som brydde seg om farger og slikt ville sikkert hatt meninger om hva som går sammen og ikke. Jeg kler på meg i blinde og tenker at det er bra nok. Tilbehør er svarte strømpebukser 30 denier fra Kapahl 80 % av året, og "sykkelbukser" fra Chaffrey i den aller varmeste tiden.


#60

Storm sa for siden:

Nå er min oppfatning av kapselgarderobe farget av å hørt på Pengesnakk.no-podcast. Hun snakker ikke om å kaste klær, men at hver årstid har en selektert «kapsel». Så bytter man ut hver tredje måned. Så en bluse som ikke kommer me di vinterkapselen, kan godt komme med på sommeren. Et plagg som aldri blir utvalgt, kan gå i seg selv og tenke om det kanskje bør få et nytt hjem. Med kapsel oppnår man ikke bare miljø- og pengemessige fordeler, men også at man ved å ha mindre å velge mellom sparer tid og grubling («har ingenting å ha på meg»), for alt i aktuell kapsel skal passe, og er selektert ut for denne sesongen.


#61

nolo sa for siden:

Jeg bytter hvert halvår, sånn at hver vår og hver høst rydder jeg vekk de mest sesongpregede klærne og gir vekk noe til loppis eller Fretex. Og da får jeg gleden av ‘ny’ garderobe innimellom. :)


#62

Drømmedama sa for siden:

Jeg har kjøpt på Rusta, men de finnes vel nærmest overalt. Sånn myk fløyelsaktig flosset overflate. Har kjøpt mine i grå men de finnes i mange farger. Veldig billige og tynne, tar liten plass. Vet at noen har klaget over at den typen hengere knekker lett, men det har ikke jeg opplevd.#64

Tallulah sa for siden:

Det er interessant!

Det jeg har fundert en del over er fordelingen min i garderobene. Jeg har mye større andel sommerklar enn vinterklær, så ca 2/3 av garderoben min er ubrukelig 2/3 av året. Jeg har flere sommerjakker enn vinterjakker, flere sommersko enn vintersko. Noe av dette henger selvsagt sammen med økonomi og plass: vintertøy er både dyrere og tar mer plass enn sommertøy. Samtidig så bruker jeg mye tid på å føle meg meh om vinteren fordi jeg føler meg ufiks og kjedelig. Så jeg kan nok ta noen grep også her mtp hva slags tøy jeg prioriterer å kjøpe, og heller legge litt krefter i å finne fint og bærekraftig vintertøy jeg føler meg vel i og kan føle meg vel i det lenge.

Jeg gjorde én (brukt-)investering i vinter, jeg kjøpte en sånn tynn dunjakke som jeg kan ha under en ullfrakk slik at jeg kan forlenge sesongen på ullfrakken.


#65

Carpe Diem sa for siden:

Fikk noen med seg hvilken app hun brukte i videoen? :confused:


#66

millact sa for siden:

Er de hengt rett vei nå? I min verden er de det.#68

Polyanna sa for siden:

Men hvor mye klær er det egentlig som er 100% sesongspesifikke? Shorts og et par sommerkjoler og et par topper, kanskje, for sommeren, og en eller to skikkelige ullkjoler til vinteren, men jeg tror 80% av garderoben min er ganske helårs, det bare varierer med antall lag, med og uten strømpis, etc.

Når man bor i Norge så vet man jo aldri når det er 10 grader og regn, liksom, det kan inntreffe absolutt når som helst gjennom året. Og vestpå kan det jo lett komme opp mot 20 grader rundt juletider...

:gruble:


#69

Tallulah sa for siden:

Mye av min garderobe er sesongspesifikk. Jeg bruker ikke t-skjorter om vinteren overhode, ingen ermeløse kjoler og heller ikke tynne bukser. Tilsvarende bruker jeg ikke langermede gensere om sommeren, ikke langermede kjoler og heller ikke bukser i tykt stoff. Men som du sier; det kommer jo kalde dager så jeg kan ikke rydde det vekk heller.


#70

Tjorven sa for siden:

Hm. Men hvis alle klærne i samme kapsel skal passe sammen, vil man ikke da føle at det blir litt lite variasjon?

Jeg tenker også at mye av garderoben min er ganske helårs. Særlig i år hvor det har vært hensiktsmessig å bruke ullkjoler også i juni. :gal:


#71

Polyanna sa for siden:

Det skjer jo rett som det er at det er deilig med en ullgenser eller cardigan denne sommeren, i hvert fall. :knegg:


#72

frukt sa for siden:

Shorts, parkas, vintersko og ullkåpe er nok det eneste jeg ikke bruker året rundt.


#73

Filifjonka sa for siden:

Nå har jeg akkurat gått gjennom alle klærne mine og fått på plass i ny garderobe. Selv med bedre plass har jeg fortsatt ikke plass til absolutt alle klærne mine på en gang, så noe lagres fortsatt i store plastkasser på kottet. Det som er der nå er endel ullgensere, skjørt av den typen jeg bruker strømpebukser til, jule/nyttårskjoler, det meste av ullundertøy.

Det som ryddes bort om høsten er nokså mye mer enn et par sommerkjoler og shorts. :D Her er det først og fremst MANGE sommerkjoler, sommerskjørt, shorts, sommerlige skjorter/bluser, lette bukser i sommerfarger, endel av t-skjortene og toppene, badetøy...

Jeg bruker definitivt langermet om sommeren, og har fortsatt masse både tykke og tynne ullgensere og cardigans som er der året rundt. Jeg har IKKE tenkt å begynne å telle noe. :skremt:


#74

Fintdethei! sa for siden:

Jeg lurer på om jeg ikke har sånne uhorvelige mengder med klær, likevel. Jeg pakker aldri bort noe. Altså, mange klær er ikke i bruk deler av året, men jeg har plass i skapet til dem. Sommerklær kjøper jeg lite av, som vestlending så virker det tullete å bruke penger på.

Men jeg liker konseptet med såkalt kapselgarderobe, og har lest om det på Pinterest.


#75

frukt sa for siden:

Alle klærne mine passer inn i et enkelt skap med hyller på den ene siden og stang på den andre siden. Men allikevel synes jeg at jeg har for mye klær. :knegg:


#76

m^2 sa for siden:

Jeg har latt meg inspirere av denne tråden til å ta en skikkelig gang. OG kjøpe litt nytt. Lands End hadde et flott salg nå, med fine nøytrale kjoler og skjørt i passende farger for meg, og fulgte opp med gensertips fra H&M. De siste klærne syr jeg selv. (noen bukser, kjoler i farger og snitt som passer - stort sett i ull, og noen gensere/topper i silke/bomull).

Gleder meg til å komme skikkelig igang med fullstendig kapselgarderobe til høsten!
Takk for tips og inspirasjon!


#77

Storm sa for siden:

Da er jeg faktisk i gang med min kapselgarderobe! Mitt problem er at jeg har kl’r i ulike st;rrelser, s[ mye av min @har ikke noe [ ha p[ [email protected]/f;lelse kommer av at kl’r i skapet ikke passer. S[ n[ har jeg totalt 33 plagg *ikke helt i m[l( som alle passer og er klare til bruk, og det blir fint [ f.eks pakke til jobbreise og bare kunne plukke med meg noe som ligger der, uten [ vurdere om det sitter fint etc. S[ skal jeg @g[ p[ shopping i egen [email protected] igjen rundt nytt[rstider.

Ved [ eliminere alt som ikke passer og som jeg ikke synes er fint, blir det ogs[ tydelig hvilke mangler jeg har i skapet mitt. F.eks trenger jeg en sort bukse, og en jakke&cardigan av noe slag, for det g[r veldig mye i gensere.

*H[per dere skj;nner hva jeg skriver med mine manglende taster, skal pr;ve [ finne ut hva feilen er(


#78

Storm sa for siden:

Hvis noen vil lese&h;re mer om kapselgarderobe, anbefaler jeg #pengesnakk p[ blogg&insta&podcast. Hun forteller godt om alle fordeler.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.